NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient's clothes so they cannot leave
  2. BLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  3. CLet them go without telling anyone
  4. DExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Hemşirelik esaslarıZor

Bir hastanın NEWS2 puanı aniden 1'den 7'ye çıkıyor. Uygun yanıt nedir?

  1. AKaydetmek, gözlemleri tekrarlamak ve bir sonraki vizitte hekime bildirmek
  2. BYaşam bulgularını yarın sabah yeniden kontrol etmek
  3. CDört saatte bir izleme devam etmek
  4. DDeneyimli bir hekim tarafından hemen değerlendirilen acil yanıt
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. AFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
  2. BBy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  3. CBy removing the catheter and sending its tip for culture
  4. DFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Who should mark the operative site before surgery?

  1. AThe admitting clerk, using the information written on the consent form
  2. BThe patient, alone, using a marker pen at home on the night before surgery
  3. CThe person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
  4. DAny member of the operating room team after anesthesia starts
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ADrinking thin fluids quickly through a straw between bites
  2. BSitting upright with the chin tucked down while swallowing
  3. CLying flat with the head tilted back
  4. DTalking while eating to stay alert
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir acil serviste hangi hasta doğrudan bir tedavi odasına gitmelidir?

  1. ATekrarlayan reçete isteyen 45 yaşındaki hasta
  2. B20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
  3. Cİki gündür boğaz ağrısı ve ateşi 38,0 °C olan 30 yaşındaki hasta
  4. DBileği burkulmuş ve yaşam bulguları normal olan 25 yaşındaki hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  2. BIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  3. COn both shoulders and both hips only
  4. DAnywhere on the chest where the skin is clear
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll drink as little as possible so I don't leak."
  2. B"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  3. C"I'll cut down on caffeine."
  4. D"I'll try to lose some weight if I can."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AA sign of kidney failure
  2. BUncontrolled diabetes needing insulin
  3. CA urinary tract infection
  4. DAn expected effect of the drug
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Alkol kullanım bozukluğu olan bir hastanın iki günlük replasmana rağmen potasyumu 3,0 mEq/L'dir. Magnezyum 0,9 mEq/L'dir. En uygun sonraki adım nedir?

  1. ATüm elektrolit replasmanını 24 saat durdurmak ve yeniden kontrol etmek
  2. BFazla magnezyumu uzaklaştırmak için diüretik vermek
  3. CPotasyum dozunu iki katına çıkarmak ve magnezyumu sonraya bırakmak
  4. DMagnezyumu yerine koymak; düşük magnezyum böbreklerin potasyum kaybetmesini sürdürür
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. ADry mouth, constipation and a fast heart rate
  2. BWeight gain and high blood glucose
  3. CHair loss and skin pigmentation
  4. DNausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.FarmakolojiZor

Omeprazol gibi proton pompası inhibitörlerinin ana etki mekanizması nedir?

  1. AParyetal hücrelerdeki histamin H2 reseptörlerinin yarışmalı olarak bloke edilmesi
  2. BParyetal hücrelerdeki H⁺/K⁺-ATPazın geri dönüşsüz baskılanması
  3. CMidede asidin nötralize edilmesi
  4. DÜlseri korumak için üzerini kaplamak
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ABecause the bacteria are resistant to all drugs at first
  2. BTo reduce the number of side effects compared with one drug
  3. CBecause each drug works on a different organ only
  4. DTo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

During tracheal suctioning, a patient's heart rate drops from 88/min to 48/min. What should the nurse do?

  1. AGive a dose of atropine without a prescription
  2. BIncrease the suction pressure to finish faster
  3. CContinue suctioning until the airway is completely clear
  4. DStop suctioning, give oxygen and monitor the patient
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe injury is complete, and recovery is not possible
  2. BThe patient has an injury of the brain, not the cord
  3. CThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
  4. DThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Hemodiyaliz hastaları için hangi ilaç zamanlaması sorunu önemlidir?

  1. ADiyaliz hiçbir ilacı uzaklaştırmaz
  2. BDiyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
  3. CTüm ilaçlar seanstan hemen önce verilmelidir
  4. DDiyaliz günlerinde hiçbir ilaç alınamaz
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. ASitting upright, with the legs over the edge of the bed
  2. BProne, with the head lower than the feet
  3. COn the right side, to press on the puncture site
  4. DOn the left side, to drain the liver
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Kronik böbrek hastalığı olan 74 yaşındaki bir hastada ameliyat sonrası şiddetli ağrı vardır. Hangi opioid sorunu en önemlidir?

  1. AMorfin metabolitleri birikir, bu nedenle daha düşük doz veya başka bir opioid gerekebilir
  2. BBöbrek fonksiyonunun opioidlerin işlenmesi üzerinde etkisi yoktur
  3. CAğrı ne olursa olsun yaşlılarda opioidler asla kullanılmamalıdır
  4. DMorfin böbrek yetmezliğinde en güvenli opioiddir, bu nedenle dozlar serbestçe artırılabilir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

32 haftalık, bilinen plasenta previası olan bir kadın kanama ile yatırılıyor. Hangi işlemden kaçınılmalıdır?

  1. AKan basıncının ölçülmesi
  2. BParmakla vajinal muayene
  3. CIV yol açılması
  4. DSürekli fetal kalp izlemi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn born after a shoulder dystocia holds one arm limp at the side, internally rotated, with the wrist flexed. What is most likely?

  1. AErb's palsy
  2. BFacial nerve palsy
  3. CDevelopmental hip dysplasia
  4. DClubfoot
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with ITP has a low platelet count. Which advice is correct?

  1. AUse a hard toothbrush and floss firmly to keep the gums healthy
  2. BPlay rugby and football as normal to stay active
  3. CTake aspirin for any pain to thin the blood
  4. DAvoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin
22.Pediatri hemşireliğiZor

Okul çağında bir çocuğa ameliyat yapılacak. Hangi hazırlık yaklaşımı bu yaşa en uygundur?

  1. AÇocuk korkmasın diye her şeyi ebeveynlerle konuşmak, ancak çocukla konuşmamak
  2. BYalnızca korku yaratacağı için açıklamaktan kaçınmak
  3. Cİşlemi basit şemalarla açıklamak, soru sormasına izin vermek ve çocuğu seçimlere dahil etmek
  4. DYalnızca bebekçe konuşma ve bebeklere yönelik oyuncakları kullanmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with narcissistic personality disorder demands that only the senior doctor should speak to him, because the nurses are "beneath him". What is the best approach?

  1. AAvoid him as much as possible, because he is rude and unpleasant to the nursing staff
  2. BRespond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
  3. CTell him that he is not as important as he thinks he is
  4. DArrange for only the senior doctor to see him from now on
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse posts on social media about a "funny" patient on her ward, without giving his name. What is correct?

  1. AIt breaches confidentiality, because he could still be identified
  2. BIt is acceptable because his name was not used
  3. CIt is acceptable if the post is set to "friends only"
  4. DIt is only a problem if the patient finds the post himself
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
74,9028 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 74,9028 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

74,9028 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2,4 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir serum kreatinin sonucu 2,4 mg/dL. Kreatinin için 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla µmol/L cinsinden bulun.

2,4 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
42 kgBSA = 1,21 m²50 mg/m²D = ? mg

42 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,21 m². İstem 50 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

42 kgBSA = 1,21 m²50 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1,4 mg. Ampul mL başına 4000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1,4 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

30 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h5 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 5 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/250 mL5 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h92 kg10 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 92 kg ağırlığındaki bir hastaya 10 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 50 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 mg/250 mL10 mcg/min92 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt200 mLçorba180 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar475 mLidrar500 mLidrar475 mLidrar350 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 87 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

87 kg12 hidrar: 475 mLidrar: 500 mLidrar: 475 mLidrar: 350 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL120 mL/hbaşlangıç 14:0021:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 14:00’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 21:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL120 mL/h14:00 → 21:00
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 98%havaSBP 124HR 58AT 38,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222637kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,44, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) ve HCO₃⁻ 37 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,44PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %50 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 56 mmHg (7,5 kPa) ve PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 50%PaO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal fibrilasyonsinüs taşikardisisinüs bradikardisiatriyal flutter, 2:1 ileti

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal fibrilasyon
  2. 2sinüs taşikardisi
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4atriyal flutter, 2:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventriküler ritimçift odacıklı (AV) pace’li ritimpace’li ritim, yakalama kaybıventriküler pace’li ritim

Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1idioventriküler ritim
  2. 2çift odacıklı (AV) pace’li ritim
  3. 3pace’li ritim, yakalama kaybı
  4. 4ventriküler pace’li ritim

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Cevap neden bu

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Cevap

D · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Deneyimli bir hekim tarafından hemen değerlendirilen acil yanıt

Cevap neden bu

7 veya üzeri NEWS2 acil yanıt gerektirir: sürekli izlem ve yoğun bakım yetkinliği olan bir klinisyen tarafından hemen değerlendirme.

Cevap

D · Deneyimli bir hekim tarafından hemen değerlendirilen acil yanıt
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Cevap neden bu

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Cevap

D · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible

Cevap neden bu

Under the Universal Protocol, the site is marked by the person performing the procedure, or an authorized delegate, ideally while the patient is awake and can confirm it. This helps prevent wrong-site surgery.

Cevap

C · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Cevap neden bu

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Cevap

B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta

Cevap neden bu

Terleme ve bulantıyla birlikte göğüs basıncı kalp krizi olabilir; bu yüzden hastanın dakikalar içinde EKG’ye ihtiyacı vardır. Diğer hastalar stabildir ve güvenle bekleyebilir.

Cevap

B · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Cevap neden bu

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Cevap

B · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Cevap neden bu

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Cevap

A · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · An expected effect of the drug

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Kontrol edilen kaynak: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · An expected effect of the drug
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Magnezyumu yerine koymak; düşük magnezyum böbreklerin potasyum kaybetmesini sürdürür

Cevap neden bu

Düşük magnezyum böbreklerin potasyum kaybetmesine neden olur; bu yüzden magnezyum yerine konana kadar hipokalemi düzelmez. İkisi de alkol kullanım bozukluğunda yaygındır.Kontrol edilen kaynak: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

D · Magnezyumu yerine koymak; düşük magnezyum böbreklerin potasyum kaybetmesini sürdürür
11.Farmakoloji

Cevap: D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Cevap neden bu

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Cevap

D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmakoloji

Cevap: B · Paryetal hücrelerdeki H⁺/K⁺-ATPazın geri dönüşsüz baskılanması

Cevap neden bu

PPI'lar asit salgısının son basamağı olan proton pompasını geri dönüşsüz bloke eder. H2 blokerler (famotidin gibi) daha önce ve daha zayıf etki eder; antasitler yalnızca nötralize eder.

Cevap

B · Paryetal hücrelerdeki H⁺/K⁺-ATPazın geri dönüşsüz baskılanması
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Cevap neden bu

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Cevap

D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Stop suctioning, give oxygen and monitor the patient

Cevap neden bu

Suctioning can cause hypoxaemia and vagal stimulation, leading to bradycardia and arrhythmias. The nurse stops, gives oxygen and observes. Each pass should be short (usually no more than about 10–15 seconds), with pre-oxygenation if needed.

Cevap

D · Stop suctioning, give oxygen and monitor the patient
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Cevap neden bu

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Cevap

D · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir

Cevap neden bu

Diyalizle uzaklaşabilen ilaçlar (örneğin bazı antibiyotikler) uzaklaştırılmamaları için seanstan sonra verilebilir. Antihipertansifler hipotansiyonu önlemek için çoğu zaman diyalizden önce tutulur. Zamanlamayı hekim ve eczacı belirler.

Cevap

B · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · On the right side, to press on the puncture site

Cevap neden bu

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Cevap

C · On the right side, to press on the puncture site
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Morfin metabolitleri birikir, bu nedenle daha düşük doz veya başka bir opioid gerekebilir

Cevap neden bu

Morfinin aktif metabolitleri (morfin-6-glukuronid gibi) böbreklerle atılır ve böbrek yetmezliğinde birikerek sedasyona ve solunum depresyonuna yol açar. Yakın izlemle daha düşük dozlar, daha uzun aralıklar veya alternatif opioidler kullanılabilir. İleri yaş duyarlılığı artırır.

Cevap

A · Morfin metabolitleri birikir, bu nedenle daha düşük doz veya başka bir opioid gerekebilir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Parmakla vajinal muayene

Cevap neden bu

Parmakla vajinal muayene düşük yerleşimli plasentayı bozabilir ve ağır kanamaya neden olabilir. İzlem, IV yol, kan tetkikleri ve ultrason uygundur.

Cevap

B · Parmakla vajinal muayene
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Erb's palsy

Cevap neden bu

Erb's palsy (C5–C6 injury) gives the "waiter's tip" posture and an absent Moro on that side. Most recover with gentle positioning and physiotherapy.

Cevap

A · Erb's palsy
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Avoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin

Cevap neden bu

While platelets are low, the child should avoid contact sports and activities with a high risk of head injury, and avoid NSAIDs and aspirin, which impair platelet function. A soft toothbrush is used, and parents report any heavy bleeding.

Cevap

D · Avoid contact sports and medicines such as ibuprofen and aspirin
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · İşlemi basit şemalarla açıklamak, soru sormasına izin vermek ve çocuğu seçimlere dahil etmek

Cevap neden bu

Okul çağı çocukları somut, olgusal açıklamalardan, şemalardan ve gerçek malzemelerden ve seçimler üzerinde bir miktar kontrolden yararlanır. Kontrolü kaybetme ve bedenleri üzerindeki etkiler konusunda endişelenebilirler.

Cevap

C · İşlemi basit şemalarla açıklamak, soru sormasına izin vermek ve çocuğu seçimlere dahil etmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients

Cevap neden bu

People with narcissistic personality disorder have a fragile self-esteem beneath the grandiosity. A consistent, respectful and non-defensive approach avoids power struggles and maintains the usual boundaries.

Cevap

B · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · It breaches confidentiality, because he could still be identified

Cevap neden bu

Sharing patient information on social media, even without a name, can identify the patient and breaches confidentiality and dignity. Professional codes prohibit it.

Cevap

A · It breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 74,9 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

74.9028 → 9

Yalnızca sonraki rakam belirler

74,9028 → 0
0, 4 veya daha küçük; bu yüzden 9 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (28) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 74,9 kg

Cevap

x = 74,9 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 212 µmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 2,4·88,4 = 212,2 ≈ 212 µmol/L

Cevap

c = 212 µmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 60,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 50·1,21 = 60,5 mg

Cevap

D = 60,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,35 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1,4 mg = 1400 mcg

Hacim

V = 1400/4000 = 0,35 mL

Cevap

V = 0,35 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,8 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/15 = 120 mL/h

Kalan süre

t = 450/120 = 3,75 ≈ 3,8 h

Cevap

t = 3,8 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 12,5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 birim/mL

Pompa hızı

R = 5/0,4 = 12,5 mL/h

Cevap

R = 12,5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50 000/250 = 200 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

10·60 = 600 mcg/h

Pompa hızı

R = 600/200 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,72 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 500 + 475 + 350 = 1800 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1800/(87·12) = 1,724 ≈ 1,72 mL/kg/h

Cevap

U = 1,72 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 160 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

14:00 → 21:00 = 7 h

Verilen hacim

120·7 = 840 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 840 = 160 mL

Cevap

V = 160 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 = 15

Cevap

B = 15
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,44: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 57 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: metabolik alkalozda PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg; dolayısıyla ölçülen 57 mmHg ek bir solunumsal asidoz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 228 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,5·713 − 58/0,8 = 356,5 − 72,5 = 284 mmHg

Gradyan

A–a = 284 − 56 = 228 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 228 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs taşikardisi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 12 küçük kare, 1500 ÷ 12 ≈ dakikada 125.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,48 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs taşikardisi

Cevap

sinüs taşikardisi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler pace’li ritim

Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 20 küçük kare, 1500 ÷ 20 ≈ dakikada 75.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,80 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; her QRS’nin hemen öncesinde keskin bir pace sivri dalgası var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,14 sn, geniş ve her sivri dalgayı bir QRS izliyor (yakalama).

Yorum

ventriküler pace’li ritim

Cevap

ventriküler pace’li ritim

Pace’li QRS yapısı gereği geniştir; buna dal bloğu veya ventriküler ritim demeyin.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions