NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AOne long session with all the information at once
  2. BShort sessions, large-print materials and repeating key points
  3. CTeaching only the family and not the patient
  4. DA detailed leaflet in small print for them to read later at home
2.Hemşirelik esaslarıZor

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  2. BIgnore it, as children often bruise themselves
  3. CSend the child home and phone the family next week
  4. DDocument accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Many intensive care units bathe patients daily with chlorhexidine. What is the main purpose?

  1. ATo lower the patient’s body temperature
  2. BTo treat existing wound infections without the need for antibiotics
  3. CTo reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
  4. DTo moisturize dry skin in older patients
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. APour water over it to dilute it
  2. BMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
  3. CLeave the area, keep others out and alert the trained response team
  4. DMop it up with paper towels
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin C (ascorbic acid)
  2. BVitamin D (calciferol)
  3. CVitamin K (phytonadione)
  4. DThiamine (vitamin B1)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with suspected sepsis has four prescribed orders. Which should usually be done first?

  1. AGive the IV antibiotic
  2. BTake blood cultures
  3. CArrange a chest X-ray for later today
  4. DRepeat the lactate in six hours
7.Klinik hemşirelikOrta

Ameliyat sonrası bir hastanın kalp hızı 125/dk, kan basıncı 88/50 mmHg ve pansumanı kanla ıslanmış. Ne oluyor?

  1. AKanamaya bağlı hipovolemik şok
  2. BNormal ağrı tepkisi
  3. Cİdrar yolu enfeksiyonuna bağlı septik şok
  4. DYalnızca kaygı
8.Klinik hemşirelikZor

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. AParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  2. BPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
  3. CLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  4. DParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın hemoglobini 7,8 g/dL'dir (78 g/L). Hemşire hangi bulguları beklemelidir?

  1. AKaşıntı, sarı cilt ve koyu idrar
  2. BBaş ağrısı, burun kanamaları ve kırmızı yüz
  3. CYorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı
  4. DYavaş kalp hızı, kızarık cilt ve yüksek kan basıncı
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?

  1. AFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it
  2. BDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
  3. CRestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
  4. DKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effect of ciprofloxacin should a patient report at once?

  1. APain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
  2. BA slightly bitter or metallic taste for a while after each dose
  3. CDarker stools than usual
  4. DMild tiredness in the first few days
12.FarmakolojiZor

A woman with chronic hypertension who takes lisinopril is now pregnant. What is the key concern?

  1. AAll antihypertensives must be stopped in pregnancy
  2. BLisinopril works better in pregnancy, so the dose should be increased
  3. CACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
  4. DLisinopril has no known fetal effects and should be continued
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient in cardiac rehabilitation asks how hard to exercise. Which simple guide is commonly taught?

  1. AExercise until they are too breathless to speak at all
  2. BExercise so they are a little breathless but can still talk
  3. CExercise until chest pain starts, then stop
  4. DExercise only until the heart rate rises even slightly
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse teaches a patient with heart failure who takes ramipril and spironolactone. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will avoid ibuprofen for my joint pain."
  2. B"I will call if I gain weight quickly or get more breathless."
  3. C"I will weigh myself every morning after I go to the toilet."
  4. D"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AAvoiding large meals late in the evening
  2. BMagnesium-containing antacids
  3. CEating smaller, more frequent meals
  4. DRaising the head of the bed at night
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with myasthenia gravis is admitted with pneumonia. Which newly prescribed antibiotic should the nurse question?

  1. AGentamicin
  2. BBenzylpenicillin
  3. CCeftriaxone
  4. DAmoxicillin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. AHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
  2. BVery high ALT with a normal bilirubin only
  3. CA low albumin with all other results normal
  4. DNormal bilirubin with a low ALP and low GGT
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A few hours after thyroid surgery, a patient's neck swells rapidly and they become short of breath with stridor. What is most likely?

  1. AAn allergy to the wound dressing
  2. BNormal swelling after neck surgery
  3. CLow blood calcium from the surgery
  4. DA haematoma pressing on the airway
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 32 weeks has varicose veins in her legs. Which advice is most appropriate?

  1. ARaise the legs when resting and avoid long standing
  2. BAvoid walking until after the birth
  3. CWear tight elastic bands around the top of the thighs
  4. DSit with her legs crossed to support the veins
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. ACall for urgent help and start fluid resuscitation
  2. BAsk her to walk to improve circulation
  3. CGive her a hot drink and recheck in an hour
  4. DEncourage her to breastfeed to contract the uterus
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Orta şiddette krup geçiren bir çocukta yaygın olarak hangi tedavi kullanılır?

  1. ADeksametazon gibi oral bir kortikosteroidin tek dozu
  2. B5–7 gün boyunca amoksisilin gibi bir oral antibiyotik kürü
  3. CBir öksürük kesici
  4. DGöğüs fizyoterapisi
22.Pediatri hemşireliğiZor

The safe dose range of a drug is 25–50 mg/kg per day, divided every 8 hours. A 12 kg child is prescribed 250 mg every 8 hours. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and inform the prescriber at the next round
  2. BGive the dose, because 250 mg is within the range for a single dose
  3. CGive the dose, because the minimum safe daily dose is 300 mg
  4. DContact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AAt a different time each day so that she cannot prepare for it
  2. BOnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  3. CIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  4. DAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
  2. BCannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis has no effect on mental health
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
10 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 10 lb 15 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

10 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp · 4/gün · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca 6 saatte bir oral süspansiyondan 1½ tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1½ tsp6 saatte bir14 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
25k birim500 mL? mL/h1500 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/500 mL1500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
890 mLkalan? mL/h5 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 890 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 5 h: 890 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg250 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

500 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 200 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

500 mg/250 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
50 birim50 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h96 kg0,1 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 50 mL’de 50 ünite kristalize insülin içeriyor. Order, 96 kg ağırlığındaki bir hasta için 0,1 ünite/kg/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 birim/50 mL0,1 birim/kg/h96 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine? mL/h62 kg2,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 62 kg ağırlığındaki bir hasta için 2,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu350 mLmeyve suyu120 mLçay240 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar300 mLidrar500 mLidrar250 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 49 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

49 kg12 hidrar: 300 mLidrar: 500 mLidrar: 250 mLkusmuk: 250 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen150 mL/h10:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:00’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen150 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 21/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 34,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 21SpO₂ 98%havaSBP 118HR 58AT 34,8 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, 65/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354551HCO₃⁻mmol/L222642kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,54, PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) ve HCO₃⁻ 42 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,54PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 37 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctional ritimnormal sinüs ritmisinüs aritmisisinüs taşikardisi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1junctional ritim
  2. 2normal sinüs ritmi
  3. 3sinüs aritmisi
  4. 4sinüs taşikardisi
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctional ritimüçüncü derece (tam) AV blokasistolisinüs bradikardisi

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1junctional ritim
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3asistoli
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Cevap neden bu

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Cevap

B · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Cevap neden bu

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Cevap

D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines

Cevap neden bu

Daily chlorhexidine bathing lowers the number of organisms on the skin, reducing central line-associated bloodstream infections and the spread of resistant bacteria in ICUs.

Cevap

C · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Cevap neden bu

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Cevap

C · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Thiamine (vitamin B1)

Cevap neden bu

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Cevap

D · Thiamine (vitamin B1)
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Take blood cultures

Cevap neden bu

Blood cultures are taken before the first antibiotic dose when this does not cause significant delay, so the organism can be identified. The antibiotic follows as soon as possible.

Cevap

B · Take blood cultures
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Kanamaya bağlı hipovolemik şok

Cevap neden bu

Taşikardi, hipotansiyon ve görünür kan kaybı hemorajik (hipovolemik) şoku düşündürür. Bası uygulayın, acil yardım çağırın ve sıvı veya kan hazırlayın.

Cevap

A · Kanamaya bağlı hipovolemik şok
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Cevap neden bu

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Cevap

C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Yorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı

Cevap neden bu

Anemi oksijen iletimini azaltır. Kalp bunu telafi etmek için daha hızlı atar; hasta yorgun hisseder, aktiviteyle nefes darlığı çeker ve soluk görünür. Ağır anemi, kalp hastalığı olan kişilerde göğüs ağrısına yol açabilir.Kontrol edilen kaynak: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Yorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

Cevap neden bu

These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Kontrol edilen kaynak: Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.Farmakoloji

Cevap: A · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon

Cevap neden bu

Fluoroquinolones can cause tendinitis and tendon rupture. Patients should stop exercise and report tendon pain promptly.

Cevap

A · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
12.Farmakoloji

Cevap: C · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used

Cevap neden bu

ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Cevap

C · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Exercise so they are a little breathless but can still talk

Cevap neden bu

Moderate-intensity exercise makes the patient slightly breathless but able to hold a conversation. Programmes start gently and progress. Patients stop and seek help if they get chest pain, severe breathlessness or dizziness.

Cevap

B · Exercise so they are a little breathless but can still talk
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Cevap neden bu

Many salt substitutes contain potassium chloride. With an ACE inhibitor and spironolactone, both of which raise potassium, they can cause dangerous hyperkalaemia. Daily weights, reporting rapid weight gain and avoiding NSAIDs (which cause fluid retention) are correct.

Cevap

D · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Magnesium-containing antacids

Cevap neden bu

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Cevap

B · Magnesium-containing antacids
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Gentamicin

Cevap neden bu

Aminoglycosides such as gentamicin can impair neuromuscular transmission and trigger a myasthenic crisis. Fluoroquinolones, magnesium and some other drugs carry similar warnings. The nurse checks with the prescriber before giving it.

Cevap

A · Gentamicin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Cevap neden bu

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Cevap

A · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A haematoma pressing on the airway

Cevap neden bu

A haematoma after thyroid or neck surgery can compress the airway quickly. It is an emergency: call for help, sit the patient up and give oxygen, and follow local guidance on opening the wound to release the clot.

Cevap

D · A haematoma pressing on the airway
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Raise the legs when resting and avoid long standing

Cevap neden bu

Leg elevation, regular walking, avoiding long standing and graduated compression stockings improve venous return. Crossing the legs and tight bands at the thigh restrict venous flow.

Cevap

A · Raise the legs when resting and avoid long standing
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Cevap neden bu

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Cevap

A · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Deksametazon gibi oral bir kortikosteroidin tek dozu

Cevap neden bu

Kortikosteroidler krupta hava yolu şişliğini azaltır. İstirahatte şiddetli stridorda nebülize epinefrin eklenir. Krup viraldir; bu yüzden antibiyotikler yardımcı olmaz.

Cevap

A · Deksametazon gibi oral bir kortikosteroidin tek dozu
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg

Cevap neden bu

Safe range = 12 × 25 to 12 × 50 = 300–600 mg/day. Prescribed = 250 × 3 = 750 mg/day, which is above the maximum. The nurse withholds the dose and clarifies with the prescriber, never adjusting it alone.

Cevap

D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Cevap neden bu

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Cevap

D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Cevap neden bu

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Cevap

A · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 4,97 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

15 oz/16 = 0,9375 lb
10 + 0,9375 = 10,94 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 10,94/2,2 = 4,972 ≈ 4,97 kg

Cevap

m = 4,97 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 420 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 4/gün × 14 = 420 mL

Cevap

V = 420 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·10 = 20 mg

Hacim

V = 20/10 = 2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 30 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1500/50 = 30 mL/h

Cevap

R = 30 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 178 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 890/5 = 178 mL/h

Cevap

R = 178 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

500/250 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

200/2 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 9,6 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

0,1·96 = 9,6 birim/h

Konsantrasyon

50/50 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 9,6/1 = 9,6 mL/h

Cevap

R = 9,6 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 4,7 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2,5·62 = 155 mcg/min
155·60 = 9300 mcg/h

Pompa hızı

R = 9300/2000 = 4,65 ≈ 4,7 mL/h

Cevap

R = 4,7 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,79 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

300 + 500 + 250 = 1050 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1050/(49·12) = 1,786 ≈ 1,79 mL/kg/h

Cevap

U = 1,79 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/150 = 2 h

Cevap

t = 2 h

Bu yaklaşık 2 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 12:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 21/min → 2
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Toplayın

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 5

Cevap

NEWS2 = 5
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 65/min → 1
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2

Yorum

2 → düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,54: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 51 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: normal sinüs ritmi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 20 küçük kare, 1500 ÷ 20 ≈ dakikada 75.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,80 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,12 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

normal sinüs ritmi

Cevap

normal sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: asistoli

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: yok; neredeyse düz bir çizgi.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

asistoli

Cevap

asistoli

Düz çizgi her zaman kontrol edilir: hastaya, elektrotlara ve kazanca bakın ve ikinci bir derivasyon görüntüleyin; çünkü gevşek bir elektrot ya da ince VF asistoli gibi görünebilir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions