NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe risk of an allergic reaction to IV drugs
  2. BThe speed of an infusion pump
  3. CThe patient's eyesight before surgery
  4. DThe cannula site for signs of phlebitis
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  2. BLock them in a side room until the morning for their own safety
  3. CGive a sedative without asking anyone
  4. DLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse who wears prescription glasses must irrigate a wound where splashing is likely. Which eye protection is suitable?

  1. AThe glasses with a surgical mask
  2. BGoggles or a face shield worn over the glasses
  3. CThe prescription glasses alone
  4. DNo eye protection, if the nurse stands to one side
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. ARemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  2. BTell the patient that walking alone is against hospital law
  3. CExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
  4. DApply wrist restraints so the patient stays in bed
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hasta hemşire yardımcısına yeni bir ilacın yan etkilerini soruyor. Yardımcı ne yapmalıdır?

  1. Aİlacın hasta broşüründe listelenen yan etkileri açıklamalıdır
  2. BYan etkilerin nadir olduğunu söyleyerek hastayı rahatlatmalıdır
  3. Cİlacı internette aramalı ve yazanı okumalıdır
  4. DHemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

On a cardiac step-down unit, which patient should the nurse assess first?

  1. ADay 2 after a pacemaker insertion, asking when the wound dressing will be changed
  2. BSix hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
  3. CHeart failure, weight up 0,5 kg since yesterday, no breathlessness at rest
  4. DAtrial fibrillation on warfarin with an INR of 2,6 this morning
7.Klinik hemşirelikOrta

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. AEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
  2. BThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
  3. CThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  4. DBlood pressure readings show whether the catheter is infected
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  2. BTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
  3. CTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
  4. DTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?

  1. AA normal rise from placental ALP
  2. BA sign of blocked bile ducts
  3. CA sign of acute viral hepatitis
  4. DA sign of new bone cancer
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A 68-year-old man has fatigue, a hemoglobin of 9,8 g/dL (98 g/L), an MCV of 72 fL and a low ferritin. He eats a normal diet. What is the most important next step?

  1. ARepeat the blood count in one year
  2. BStart vitamin B12 injections
  3. CLook for a source of blood loss in the gut
  4. DGive iron and do no further tests at all
11.FarmakolojiOrta

A malnourished patient with alcohol dependence needs IV glucose. Which vitamin should be given before or with it?

  1. AVitamin K (phytomenadione)
  2. BVitamin D
  3. CVitamin C
  4. DThiamine (vitamin B1)
12.FarmakolojiZor

Angina için nitrat kullanan bir hastada sildenafil neden kontrendikedir?

  1. ANitratlar sildenafilin karaciğerdeki metabolizmasını engeller
  2. BHer ikisi de damar düz kasında cGMP'yi artırır ve ağır hipotansiyona neden olabilir
  3. CSildenafil nitratların damarlarda nitrik okside dönüşümünü engeller
  4. DKombinasyon tehlikeli hiperkalemiye neden olur
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?

  1. AA mild sore throat that lasted for one day only
  2. BAn increase in purulent (green or yellow) sputum
  3. CA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
  4. DA clear runny nose
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse teaches a patient who has a new permanent pacemaker. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my follow-up appointments for device checks."
  2. B"I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
  3. C"I will carry my pacemaker identification card with me at all times."
  4. D"I will tell staff about the device before any MRI scan."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has Cushing's syndrome. Which nursing assessment is especially important?

  1. ARegular blood glucose checks
  2. BChecking for low blood pressure
  3. CWatching for weight loss
  4. DMonitoring for a high potassium
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Hemodiyaliz hastaları için hangi ilaç zamanlaması sorunu önemlidir?

  1. ADiyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
  2. BTüm ilaçlar seanstan hemen önce verilmelidir
  3. CDiyaliz günlerinde hiçbir ilaç alınamaz
  4. DDiyaliz hiçbir ilacı uzaklaştırmaz
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

İnce ve kalın bağırsak tıkanıklığı arasındaki başlıca klinik fark nedir?

  1. Aİnce bağırsak: yalnızca belirgin distansiyon; kalın bağırsak: ağrı, kusma ve distansiyon hiç yok
  2. Bİnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon
  3. CKlinik fark yoktur; yalnızca BT bunları ayırt edebilir
  4. Dİnce bağırsak: hiç kusma yok; kalın bağırsak: distansiyon olmadan erken bol kusma
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Yanık resüsitasyonu sırasında 80 kg'lık bir erişkinin idrar çıkışı 2 saat boyunca 15 mL/sa'dır. Bu neyi gösterir?

  1. AYetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir
  2. BSıvı yüklenmesi; tüm IV sıvılar şimdi durdurulmalıdır
  3. CYanıklı bir hasta için normal idrar çıkışı
  4. DBasitçe çıkarılması gereken tıkanmış kateter
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

30. haftada hangi fundus yüksekliği beklenen büyümeyle uyumludur?

  1. A22 cm
  2. B36 cm
  3. C18 cm
  4. D29 cm
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with an epidural in labour now has a temperature of 38,0 °C (100,4 °F). Which statement is most accurate?

  1. AFever with an epidural always means the catheter is infected
  2. BThe epidural may cause it, but infection must be ruled out
  3. CFever in labour can be ignored if the baby is moving
  4. DFever with an epidural is always caused by the epidural
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which instruction about using an adrenaline (epinephrine) auto-injector is correct?

  1. AInject into the upper arm muscle, but only after removing all the clothing first
  2. BInject it into the buttock muscle and then let the child walk it off at home
  3. CUse it only after an antihistamine has failed to work
  4. DInject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?

  1. AFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
  2. BWanting to exercise every day
  3. CMissing one menstrual period after starting a new diet
  4. DWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Trisiklik antidepresanlar doz aşımında neden özellikle tehlikelidir?

  1. AÖlümcül kardiyak aritmilere ve nöbetlere yol açabilirler
  2. BDoz aşımında hiçbir etkileri yoktur
  3. CKan basıncını yalnızca hafifçe düşürürler ve nadiren tedavi gerektirirler
  4. DYalnızca hafif uyku hâline yol açarlar
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. ASeslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta
  2. BSabah vizitinden önce taburculuk planlarını konuşmak isteyen kaygılı bir hasta
  3. CUyumasına yardım edilmesini isteyen depresif bir hasta
  4. DElinde ince tremor olan lityum kullanan bir hasta
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C103,3 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 103,3 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

103,3 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 fl oz? mL2 su bardağı? mL1½ tbsp? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1 fl oz / meyve suyu, 2 su bardağı / çay, 1½ tbsp / sıvı takviye, 2 tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
15 kg10 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 15 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

15 kg10 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 570 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

570 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
900 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 25 damla/dk hızla akıyor. Torbada 900 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

25 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h6 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 6 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/250 mL6 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine39 mL/h60 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 39 mL/h hızla gidiyor. Hasta 60 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL39 mL/h60 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLsu300 mLmeyve suyu150 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar250 mLidrar375 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLsu: 300 mLmeyve suyu: 150 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 250 mLidrar: 375 mLyara dreni: 140 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL650 mL verilen100 mL/h10:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:00’de 650 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL650 mL verilen100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,3 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 98%havaSBP 100HR 76AT 37,3 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222631kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,22, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa) ve HCO₃⁻ 31 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,22PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 144, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 14 mmol/L ve albümin 16 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbümin 16 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctional ritimnormal sinüs ritmibirinci derece AV bloksinüs taşikardisi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1junctional ritim
  2. 2normal sinüs ritmi
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4sinüs taşikardisi
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler fibrilasyonsupraventriküler taşikardi (SVT)atriyal flutter, 2:1 iletiventriküler taşikardi

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler fibrilasyon
  2. 2supraventriküler taşikardi (SVT)
  3. 3atriyal flutter, 2:1 ileti
  4. 4ventriküler taşikardi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · The cannula site for signs of phlebitis

Cevap neden bu

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Cevap

D · The cannula site for signs of phlebitis
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Cevap neden bu

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Cevap

A · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Goggles or a face shield worn over the glasses

Cevap neden bu

Prescription glasses do not protect against splashes from the sides, top or bottom. Goggles or a face shield that fit over them are worn when splashes are likely.

Cevap

B · Goggles or a face shield worn over the glasses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Cevap neden bu

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Cevap

C · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir

Cevap neden bu

İlaçlarla ilgili hasta eğitimi bir hemşirelik sorumluluğudur. Yardımcı soruyu hemşireye iletir; böylece hasta kendi durumuna uygun doğru bilgi alır.

Cevap

D · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor

Cevap neden bu

New chest pain with ST elevation after a stent suggests the stent may have blocked, causing an acute myocardial infarction. This is an emergency; the other findings are within target or routine.

Cevap

B · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Cevap neden bu

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Cevap

C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Cevap

C · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · A normal rise from placental ALP

Cevap neden bu

The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Kontrol edilen kaynak: Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · A normal rise from placental ALP
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Look for a source of blood loss in the gut

Cevap neden bu

Iron deficiency in an older man or a postmenopausal woman suggests chronic blood loss, often from the gastrointestinal tract, including colorectal cancer. Iron is started, but endoscopy or colonoscopy is needed to find the cause.

Cevap

C · Look for a source of blood loss in the gut
11.Farmakoloji

Cevap: D · Thiamine (vitamin B1)

Cevap neden bu

Giving glucose without thiamine to a thiamine-deficient patient can trigger or worsen Wernicke's encephalopathy. Thiamine is therefore given before or alongside glucose.

Cevap

D · Thiamine (vitamin B1)
12.Farmakoloji

Cevap: B · Her ikisi de damar düz kasında cGMP'yi artırır ve ağır hipotansiyona neden olabilir

Cevap neden bu

Nitratlar nitrik oksit aracılığıyla cGMP üretimini artırır, sildenafil ise PDE5 ile yıkımını engeller. Birlikte aşırı vazodilatasyona ve kan basıncında tehlikeli bir düşüşe yol açarlar.

Cevap

B · Her ikisi de damar düz kasında cGMP'yi artırır ve ağır hipotansiyona neden olabilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · An increase in purulent (green or yellow) sputum

Cevap neden bu

Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.

Cevap

B · An increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."

Cevap neden bu

Patients are advised to keep mobile phones at least about 15 cm from the device and to hold them to the opposite ear. They carry a device card, tell staff before MRI or surgery (diathermy) and attend follow-up checks. Normal household appliances are generally safe.

Cevap

B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Regular blood glucose checks

Cevap neden bu

Cortisol raises blood glucose, so hyperglycaemia and diabetes are common. Hypertension, hypokalaemia, infection and fragile skin are other problems to watch for.

Cevap

A · Regular blood glucose checks
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir

Cevap neden bu

Diyalizle uzaklaşabilen ilaçlar (örneğin bazı antibiyotikler) uzaklaştırılmamaları için seanstan sonra verilebilir. Antihipertansifler hipotansiyonu önlemek için çoğu zaman diyalizden önce tutulur. Zamanlamayı hekim ve eczacı belirler.

Cevap

A · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · İnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon

Cevap neden bu

Proksimal ince bağırsak tıkanıklığında kusma erken ve belirgindir, distansiyon hafiftir. Kalın bağırsak tıkanıklığında distansiyon belirgindir, kabızlık erken, kusma ise daha geçtir (ve feküloid olabilir). Görüntüleme düzeyi ve nedeni doğrular.

Cevap

B · İnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Yetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir

Cevap neden bu

Olağan erişkin hedefi yaklaşık 0,5 mL/kg/sa'dır (burada 40 mL/sa). 15 mL/sa'lik çıkış yetersiz böbrek perfüzyonunu düşündürür ve kateter kontrol edildikten sonra reçete edildiği şekilde sıvı hızı artırılır. Aşırı sıvı da ödem ve kompartman sendromlarına yol açarak zararlıdır; bu nedenle formül yalnızca bir başlangıç noktasıdır.

Cevap

A · Yetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · 29 cm

Cevap neden bu

30. haftada beklenen fundus yüksekliği yaklaşık 28–32 cm'dir. Gebelik haftasından 2–3 cm'den fazla fark, genellikle ultrasonla izlenmelidir.

Cevap

D · 29 cm
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The epidural may cause it, but infection must be ruled out

Cevap neden bu

Epidurals are associated with a rise in maternal temperature, but this cannot be assumed. Intra-amniotic infection must be considered, especially with prolonged rupture of membranes or fetal tachycardia.

Cevap

B · The epidural may cause it, but infection must be ruled out
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services

Cevap neden bu

Auto-injectors are given into the outer mid-thigh and can go through clothing. Emergency services are called after every use, as symptoms can recur, and a second dose may be needed.

Cevap

D · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium

Cevap neden bu

Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.

Cevap

A · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Ölümcül kardiyak aritmilere ve nöbetlere yol açabilirler

Cevap neden bu

Trisiklik doz aşımı aritmilere, genişlemiş QRS'e, hipotansiyona, nöbetlere ve komaya yol açar. İntihar riski olan hastalarda reçete edilen miktar sınırlanabilir.

Cevap

A · Ölümcül kardiyak aritmilere ve nöbetlere yol açabilirler
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Seslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta

Cevap neden bu

Kendine zarar vermeye yönelik emir veren halüsinasyonlar acil bir güvenlik riskini gösterir. İnce tremor sık görülen bir lityum yan etkisidir ve diğer istekler kısa süre bekleyebilir.

Cevap

A · Seslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 39,6 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

103,3 − 32 = 71,3

5/9 ile çarpın

T = 71,3·5/9 = 39,61 ≈ 39,6 °C

Cevap

T = 39,6 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 542,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Toplayın

V = 30 + 480 + 22,5 + 10 = 542,5 mL

Cevap

V = 542,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 75 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·15 = 150 mg

Doz başına

D = 150/2 = 75 mg

Cevap

D = 75 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,57 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 570/1000 = 0,57 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,57 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 12 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

25·60/20 = 75 mL/h

Kalan süre

t = 900/75 = 12 h

Cevap

t = 12 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 15 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 birim/mL

Pompa hızı

R = 6/0,4 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 10,8 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

39·1000 = 39000 mcg/h
39000/60 = 650 mcg/min

Kilogram başına

D = 650/60 = 10,83 ≈ 10,8 mcg/kg/min

Cevap

D = 10,8 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 855 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 300 + 150 = 600 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1620 mL

Toplam çıkarılan

250 + 375 + 140 = 765 mL

Denge

B = 1620 − 765 = 855 mL

Cevap

B = 855 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 650 = 350 mL

Süre

t = 350/100 = 3,5 h

Cevap

t = 3,5 h

Bu yaklaşık 3 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 13:30 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 4 + 4 + 3 + 1 + 2 = 15

Cevap

B = 15
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 2
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,22: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 79 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 144 − (111 + 14) = 19

Albümin düzeltmesi

19 + 0,25·(40 − 16) = 25 mmol/L

Cevap

AGc = 25 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: birinci derece AV blok

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 19 küçük kare, 1500 ÷ 19 ≈ dakikada 79.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,76 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,32 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

birinci derece AV blok

Cevap

birinci derece AV blok
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler taşikardi

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: R–R = 10 küçük kare, 1500 ÷ 10 ≈ dakikada 150.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,40 sn.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ventriküler taşikardi

Cevap

ventriküler taşikardi

Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions