NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?

  1. ARest them on a rolled towel placed directly under each heel
  2. BRub them with cream several times a day
  3. CLift them off the mattress with a pillow under the calves
  4. DWrap them tightly in bandages
2.Hemşirelik esaslarıZor

A small fire starts in a patient's room. What is the first action?

  1. AMove the patient away from immediate danger
  2. BOpen the windows to let out the smoke
  3. CGo and find the fire safety officer to ask what should be done
  4. DTry to put out the fire with water
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. AStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
  2. BLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
  3. CStand next to the patient and hold the film without protection
  4. DStay close to the patient to keep them still without protection
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient arrives in the operating room for knee surgery, and the site has not been marked. What should happen?

  1. AMark the site after the patient is anesthetized and draped
  2. BDo not start until the site is marked and verified with the patient
  3. CStart the surgery, because the consent form shows the side
  4. DLet the circulating nurse mark the site from memory of the surgeon’s plan
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use a soft toothbrush.”
  2. B“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
  3. C“I will keep my INR blood test appointments.”
  4. D“If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to start pushing
  2. BPlace the patient flat on her back
  3. CIncrease the oxytocin rate
  4. DStop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelikOrta

Bir hastanın nöbeti beş dakikadan uzun sürdü. Bu ne anlama gelir?

  1. AStatus epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir
  2. BHareketleri durdurmak için ekstremiteler tutulmalıdır
  3. CNormaldir ve tedavi gerektirmez
  4. DDilini ısırmasını önlemek için ağzına bir şey konmalıdır
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. ASimple mechanical back pain
  2. BA urinary tract infection spreading to the back
  3. CHypokalaemia
  4. DMetastatic spinal cord compression
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with recurrent gout starts allopurinol. Which laboratory result shows that the treatment is achieving its goal?

  1. AA rising serum calcium
  2. BA rising white cell count
  3. CA falling serum uric acid
  4. DA falling serum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ten days after chemotherapy, a patient has a platelet count of 9 × 10³/µL and reports a sudden severe headache and blurred vision. What is the priority?

  1. ADim the lights and encourage rest, as headaches are common after chemotherapy
  2. BAssess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) for the headache and reassess in 1 hour
  4. DEncourage the patient to drink more fluids and check the blood pressure later
11.FarmakolojiOrta

During an infusion of a vesicant chemotherapy drug, the patient reports burning, and the site is swollen. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the infusion rate to finish quickly
  2. BStop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
  3. CRemove the cannula at once and massage the area firmly
  4. DFlush the line with a large volume of saline
12.FarmakolojiZor

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. AA very high creatine kinase
  2. BRapid onset with hyperreflexia and clonus
  3. CSlow onset over days with lead-pipe rigidity
  4. DRecent start of an antipsychotic drug
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AStop all monitoring if the patient says they feel better
  2. BReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  3. CWait until the next routine observations in four hours
  4. DStart a second fluid bolus straight away without checking anything
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?

  1. AThe left anterior descending artery
  2. BThe right coronary artery and its branches
  3. CThe left subclavian artery
  4. DThe circumflex artery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hangi hemşirelik eylemi kafa içi basıncının yükselmesini önlemeye yardımcı olur?

  1. AHer saat sert öksürmeyi teşvik etmek
  2. BKalçalar keskin bükülmüş halde hastayı düz yatırmak
  3. CKabızlığı önlemek ve bakımı aralıklı yapmak
  4. DTüm bakımı ve aspirasyonu tek bir uzun seansta yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Hemodiyaliz hastaları için hangi ilaç zamanlaması sorunu önemlidir?

  1. ADiyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
  2. BTüm ilaçlar seanstan hemen önce verilmelidir
  3. CDiyaliz hiçbir ilacı uzaklaştırmaz
  4. DDiyaliz günlerinde hiçbir ilaç alınamaz
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  2. BKeeping the room dark during the day
  3. CGiving a sleeping tablet every night
  4. DMaking sure they have their glasses and hearing aids
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Opioidin neden olduğu solunum depresyonu olan ameliyat sonrası bir hastaya nalokson neden genellikle küçük, tekrarlanan dozlarda verilir?

  1. AOpioidin daha hızlı ve daha güçlü etki etmesini sağlamak için
  2. BBüyük nalokson dozlarının hiçbir ek etkisi olmadığı için
  3. CŞiddetli ağrı ve yoksunluğa yol açmadan solunumu geri kazandırmak için
  4. DYüksek nalokson dozları solunum depresyonuna yol açtığı için
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

32 haftalık, bilinen plasenta previası olan bir kadın kanama ile yatırılıyor. Hangi işlemden kaçınılmalıdır?

  1. AIV yol açılması
  2. BKan basıncının ölçülmesi
  3. CSürekli fetal kalp izlemi
  4. DParmakla vajinal muayene
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Hemşire hangi lohusayı önce değerlendirmelidir?

  1. A3. gün: dolgun, sert, hassas memeler
  2. B2. gün: emzirme sırasında kramp
  3. CDoğumdan bir saat sonra: kalp hızı 118/dk ve gevşek fundus
  4. D1. gün: bozuk paradan küçük birkaç pıhtılı orta miktarda loşia rubra
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which finding suggests repeated self-induced vomiting?

  1. ASwelling of the ankles and puffy eyes
  2. BA butterfly rash on the cheeks and patchy hair loss
  3. CYellow skin, itching and dark urine
  4. DCalluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Pediatri hemşireliğiZor

Newborn screening shows congenital hypothyroidism. The parents ask why a baby who looks well needs treatment. What is the best answer?

  1. ATreatment is only cosmetic, to prevent a swollen neck (goitre) developing later in childhood
  2. BWithout early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
  3. CThe baby will develop diabetes if the thyroid is not treated now
  4. DThe baby could pass the condition to other children in the family
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. AAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  2. BAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
  3. CAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
  4. DLeave her alone until the episode has passed on its own
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. ANeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  2. BWater intoxication from psychogenic polydipsia
  3. CA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  4. DDehydration caused by anticholinergic side effects
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C96,2 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 96,2 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

96,2 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp · 2/gün · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde iki kez oral süspansiyondan ½ tsp yazıyor. Süspansiyon 100 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

½ tspgünde iki kez14 gün100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

30 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

30 kg2 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
25k birim1000 mL? mL/h800 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 800 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/1000 mL800 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 30 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
25 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

250 mL içinde 25 mg’lik bir infüzyon 6 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

25 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h74 kg0,05 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order, 74 kg ağırlığındaki bir hasta için 0,05 ünite/kg/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL0,05 birim/kg/h74 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h61 kg4 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 61 kg ağırlığındaki bir hasta için 4 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min61 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLsu300 mLjöle100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar150 mLidrar150 mLidrar275 mLidrar175 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 150 mLsu: 300 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 150 mLidrar: 150 mLidrar: 275 mLidrar: 175 mLyara dreni: 140 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL80 mL/hbaşlangıç 07:1512:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:15’de başlatıldı ve pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL80 mL/h07:15 → 12:15
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 32/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 222/134 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,6 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 32SpO₂ 96%havaSBP 222HR 88AT 36,6 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L22269ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,22, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ve HCO₃⁻ 9 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 140 ve Cl⁻ 92 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,22PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 140 mmol/LCl⁻ 92 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)üçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip IIbirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 4birinci derece AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Lift them off the mattress with a pillow under the calves

Cevap neden bu

Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.

Cevap

C · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Move the patient away from immediate danger

Cevap neden bu

The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.

Cevap

A · Move the patient away from immediate danger
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Cevap neden bu

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Cevap

A · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Do not start until the site is marked and verified with the patient

Cevap neden bu

Wrong-site surgery is prevented by marking the site before the procedure, ideally with the awake patient’s involvement, and confirming it at the time-out. The procedure does not begin until this is done.

Cevap

B · Do not start until the site is marked and verified with the patient
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Cevap neden bu

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Cevap

D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Stop the oxytocin infusion

Cevap neden bu

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Cevap

D · Stop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Status epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir

Cevap neden bu

Beş dakika veya daha uzun süren bir nöbet ya da arada düzelme olmadan tekrarlayan nöbetler status epileptikus olarak tedavi edilir. Yaralanmadan koruyun, oksijen verin ve order edildiği şekilde acil antikonvülzanlar verin.

Cevap

A · Status epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Metastatic spinal cord compression

Cevap neden bu

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Cevap

D · Metastatic spinal cord compression
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A falling serum uric acid

Cevap neden bu

Allopurinol reduces uric acid production by blocking xanthine oxidase. Over time, a lower serum uric acid reduces gout attacks and dissolves urate crystals. Kidney function is checked, and a rash must be reported because of rare severe skin reactions.Kontrol edilen kaynak: Gout · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

C · A falling serum uric acid
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding

Cevap neden bu

Platelet counts usually reach their lowest point (nadir) about 7–14 days after chemotherapy. With a count below 10 × 10³/µL, a sudden severe headache or visual change may signal intracranial bleeding, which is an emergency. The nurse assesses neurological status and reports it immediately.Kontrol edilen kaynak: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Pancytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
11.Farmakoloji

Cevap: B · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol

Cevap neden bu

Suspected extravasation of a vesicant is an emergency. The infusion is stopped, the cannula is left in so that drug can be aspirated, and the protocol, which may include an antidote and cold or warm packs, is followed.

Cevap

B · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
12.Farmakoloji

Cevap: B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Cevap neden bu

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Cevap

B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Cevap neden bu

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Cevap

B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · The left anterior descending artery

Cevap neden bu

ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.

Cevap

A · The left anterior descending artery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Kabızlığı önlemek ve bakımı aralıklı yapmak

Cevap neden bu

Ikınma, öksürme, uzun süren aspirasyon, kalça fleksiyonu, ağrı ve ajitasyon KİB'i yükseltir. Dışkı yumuşatıcılar, yeterli analjezi ve bakımın KİB'in etkinlikler arasında toparlanabileceği şekilde aralıklı yapılması KİB'i düşük tutmaya yardımcı olur.

Cevap

C · Kabızlığı önlemek ve bakımı aralıklı yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir

Cevap neden bu

Diyalizle uzaklaşabilen ilaçlar (örneğin bazı antibiyotikler) uzaklaştırılmamaları için seanstan sonra verilebilir. Antihipertansifler hipotansiyonu önlemek için çoğu zaman diyalizden önce tutulur. Zamanlamayı hekim ve eczacı belirler.

Cevap

A · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Making sure they have their glasses and hearing aids

Cevap neden bu

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Cevap

D · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Şiddetli ağrı ve yoksunluğa yol açmadan solunumu geri kazandırmak için

Cevap neden bu

Büyük bir bolus analjeziyi aniden geri çevirebilir; bu da şiddetli ağrıya, ajitasyona, hipertansiyona, pulmoner ödeme ve aritmilere yol açar. Küçük dozları titre etmek yeterli solunumu geri kazandırır. Naloksonun etkisi opioidinkinden kısa olabileceği için izlem ve tekrar dozlar veya infüzyon gerekebilir.

Cevap

C · Şiddetli ağrı ve yoksunluğa yol açmadan solunumu geri kazandırmak için
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Parmakla vajinal muayene

Cevap neden bu

Parmakla vajinal muayene düşük yerleşimli plasentayı bozabilir ve ağır kanamaya neden olabilir. İzlem, IV yol, kan tetkikleri ve ultrason uygundur.

Cevap

D · Parmakla vajinal muayene
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Doğumdan bir saat sonra: kalp hızı 118/dk ve gevşek fundus

Cevap neden bu

İlk saatte taşikardiyle birlikte gevşek uterus kanamayı düşündürür ve acil değerlendirme gerektirir. 1. günde küçük pıhtılar, doğum sonrası sancılar ve 3. günde meme dolgunluğu beklenen bulgulardır.

Cevap

C · Doğumdan bir saat sonra: kalp hızı 118/dk ve gevşek fundus
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel

Cevap neden bu

Calluses on the knuckles (Russell's sign) from inducing vomiting, enamel erosion, swollen salivary glands and low potassium are signs of repeated vomiting, as in bulimia nervosa.

Cevap

D · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth

Cevap neden bu

Thyroid hormone is vital for brain development and growth. Untreated congenital hypothyroidism causes permanent intellectual disability, which is why it is screened for and treated early, before symptoms appear.

Cevap

B · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Cevap neden bu

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Cevap

B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Cevap neden bu

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Cevap

B · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,7 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

96,2 − 32 = 64,2

5/9 ile çarpın

T = 64,2·5/9 = 35,67 ≈ 35,7 °C

Cevap

T = 35,7 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 1

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

2,5 mL × 2 × 14 = 70 mL

Şişeler

70/100 = 0,7 → N = 1

Cevap

N = 1
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·30 = 60 mg

Hacim

V = 60/50 = 1,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 1,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 32 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/1000 = 25 birim/mL

Pompa hızı

R = 800/25 = 32 mL/h

Cevap

R = 32 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

30/60 = 0,5 mL/min

Damla hızı

R = 0,5·20 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 10 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Saatlik doz

6·100 = 600 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 600/60 = 10 mcg/min

Cevap

D = 10 mcg/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3,7 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

0,05·74 = 3,7 birim/h

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 3,7/1 = 3,7 mL/h

Cevap

R = 3,7 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 9,2 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

4·61 = 244 mcg/min
244·60 = 14640 mcg/h

Pompa hızı

R = 14640/1600 = 9,15 ≈ 9,2 mL/h

Cevap

R = 9,2 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 1260 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 300 + 100 = 550 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 2150 mL

Toplam çıkarılan

150 + 150 + 275 + 175 + 140 = 890 mL

Denge

B = 2150 − 890 = 1260 mL

Cevap

B = 1260 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 600 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:15 → 12:15 = 5 h

Verilen hacim

80·5 = 400 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 400 = 600 mL

Cevap

V = 600 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 32/min → 3
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 40

Risk düzeyi

40 → orta risk

Cevap

orta risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|50 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1 = 27,5 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: saf yüksek açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 140 − (92 + 9) = 39

Delta oranı

(39 − 12)/(24 − 9) = 1,8
saf yüksek açıklı asidoz

Cevap

saf yüksek açıklı asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 1,76 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 44 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 44 × 0,04 s = 1,76 s

P–P ile karşılaştırın

1,76 ÷ 0,76 ≈ 2,3 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 1,76 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,92 sn, dakikada 65); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions