NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hemşirelik tanısı tıbbi tanıdan nasıl ayrılır?

  1. AHastanın belirtilerine neden olan hastalığı veya patolojiyi adlandırır
  2. BYalnızca ameliyattan sonra kullanılır
  3. CHastanın bir sağlık sorununa verdiği yanıtı tanımlar
  4. DHekim tarafından konur ve hemşire tarafından kopyalanır
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why are a patient's observations checked about 15 minutes after a blood transfusion starts?

  1. AReactions only ever occur after the transfusion ends
  2. BSerious reactions often happen early in a transfusion
  3. CIt is only for record-keeping purposes
  4. DIt is the time the blood takes to warm up
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AMoisten the edges so it seals better
  2. BArrange a new fit test
  3. CWear a surgical mask underneath it
  4. DPerform a user seal check
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to see if a headache develops
  2. BHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
  3. CNotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  4. DGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Hemşire hangi hastayı en son görebilir?

  1. AAmeliyattan iki saat sonra kalp hızı 88’den 118/dk’ya yükselen hasta
  2. BAni şiddetli baş ağrısı olan hasta
  3. C1 L/dk oksijen alan, SpO₂’si %90 (hedef %88–92) olan ve tam cümlelerle konuşan KOAH’lı hasta
  4. DYeni raller ve pembe, köpüklü balgamı olan hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

START triyajı sırasında yürüyemeyen bir erişkin dakikada 24 kez soluyor, radiyal nabzı var, ancak basit komutları yerine getiremiyor. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. ASarı (ertelenebilir)
  2. BKırmızı (acil)
  3. CSiyah (beklenen ölüm)
  4. DYeşil (hafif)
7.Klinik hemşirelikOrta

Sepsis şüphesi olan bir hastada serum laktat neden ölçülür?

  1. AHangi antibiyotiğin verileceğini doğrular
  2. BHastanın idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını gösterir
  3. CHastanın kan şekerini ölçer
  4. DYükselmiş laktat zayıf doku perfüzyonunu ve daha yüksek riski gösterir
8.Klinik hemşirelikZor

Kafa travmalı bir hastada kan basıncı yükseliyor, kalp hızı düşüyor ve solunum düzensizleşiyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AArtmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
  2. BGizli iç kanamaya bağlı hipovolemik şok
  3. CSepsis
  4. DPanik atak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has developed acute hepatitis
  2. BAn acute myocardial infarction has occurred
  3. CStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
  4. DThe patient has developed acute pancreatitis
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9,8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe TSH is low, showing that the dose is now too high
  2. BThe supplements are causing an overactive thyroid gland
  3. CThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
  4. DThe supplements are reducing levothyroxine absorption
11.FarmakolojiOrta

Apiksaban ve rivaroksaban doğrudan neyi inhibe eden antikoagülanlardır?

  1. ATrombin
  2. BFaktör Xa
  3. CK vitamini epoksit redüktaz
  4. DTrombosit P2Y12 reseptörü
12.FarmakolojiZor

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. ALithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
  2. BLithium increases ADH release from the pituitary
  3. CLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
  4. DThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ağır KOAH'lı hastalar neden küçük ve sık öğünler yemeye teşvik edilir?

  1. ADolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
  2. BBüyük öğünler hava yollarının kalıcı olarak daralmasına yol açar
  3. CSık öğünler göğüs enfeksiyonlarını doğrudan önler
  4. DKüçük öğünler inhalerlerin ne sıklıkta gerekeceğini azaltır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  2. B"I will take two readings and write them both down."
  3. C"I will measure it straight after my morning jog."
  4. D"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing prevents all infection from the lancet
  3. CWashing lowers the glucose in the blood
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any headaches or confusion."
  2. B"I will weigh myself every morning."
  3. C"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  4. D"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOne hour after meals, on an empty stomach
  2. BOnce a day at bedtime
  3. CWith every meal and snack
  4. DOnly on days with abdominal pain
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after laparoscopic cholecystectomy, a patient has abdominal pain, fever and mild jaundice, and green fluid is draining from the drain. What is most likely?

  1. AUrinary retention
  2. BA wound haematoma
  3. CA bile leak
  4. DNormal post-operative drainage
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is a copper intrauterine device a good contraceptive option for many breastfeeding mothers?

  1. AIt increases milk production
  2. BIt is hormone-free and very effective
  3. CIt must be replaced every month
  4. DIt protects against sexually transmitted infections
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Preeklampsili bir kadının kan basıncı 15 dakika arayla tekrarlanan ölçümlerde 168/112 mmHg'dir. Uygun eylem nedir?

  1. ABüyük bir bardak su içirmek
  2. BAntihipertansif tedavinin gecikmeden başlatılabilmesi için sağlık profesyoneline derhal haber vermek
  3. CDüz yatıp dinlenmesini teşvik etmek
  4. DSol yanına sessizce yatıp dinlenmesine izin vermek ve bildirmeden önce kan basıncını 4 saat sonra yeniden ölçmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  2. BRemove the traction tapes every hour to check the skin
  3. CLift the weights off when the child is uncomfortable
  4. DKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 15-year-old with cystic fibrosis has stopped doing her daily physiotherapy. What is the best approach?

  1. AStop the physiotherapy, since she does not want it
  2. BWarn her firmly that she will die soon if she does not do what she is told
  3. CExplore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
  4. DTell her parents to supervise every session until she is 18
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Ruhsal durum muayenesinde "içgörü" altında ne değerlendirilir?

  1. AHastanın bir ruh sağlığı sorunu olduğunu ve yardıma ihtiyaç duyduğunu anlayıp anlamadığı
  2. BHastanın zaman ve yere yönelimi
  3. CHastanın para, yemek ve öz bakım konusunda güvenli günlük kararlar verip veremediği
  4. DHastanın konuşma hızı
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

İzolasyondaki bir hasta uyuyor gibi görünüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ASolunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
  2. BNasıl hissettiğini sormak ve solunumunu kontrol etmek için hastayı her 5 dakikada bir uyandırmak
  3. CHasta uyuduğu için gözlemi bırakmak
  4. DHastayı bir sonraki vardiyaya kadar bırakmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
216,065 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 216,065 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

216,065 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp? mL3 fl oz? mL3 tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta ½ tbsp / sıvı takviye, 3 fl oz / meyve suyu, 3 tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
102 kgBSA = 1,9 m²75 mg/m²D = ? mg

102 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,9 m². İstem 75 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

102 kgBSA = 1,9 m²75 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40k birim250 mL? mL/h1200 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1200 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/250 mL1200 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 25 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

25 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
960 mLkalan? mL/h5 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 960 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 5 h: 960 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL80 birim/kg · 81 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 81 kg ağırlığındaki bir hasta için 80 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

80 birim/kg81 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine? mL/h80 kg7,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 80 kg ağırlığındaki bir hasta için 7,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min80 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsu120 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar275 mLidrar425 mLyara dreni30 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

meyve suyu: 120 mLsu: 120 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL120 mL/hbaşlangıç 10:0013:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 10:00’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL120 mL/h10:00 → 13:30
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, 75/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354573HCO₃⁻mmol/L222632kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,26, PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) ve HCO₃⁻ 32 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,26PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 141, Cl⁻ 90 ve HCO₃⁻ 16 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 90 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
delta oranı =
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi düzensiz ventriküler ritimli bir AV blok gösteriyor. ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulmak için 6 saniye yöntemini kullanın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Hastanın bir sağlık sorununa verdiği yanıtı tanımlar

Cevap neden bu

Tıbbi tanı pnömoni gibi hastalığı adlandırır. Hemşirelik tanısı ise bozulmuş gaz değişimi veya düşme riski gibi hemşirelik bakımının ele aldığı hasta ihtiyaçlarını veya yanıtlarını tanımlar.

Cevap

C · Hastanın bir sağlık sorununa verdiği yanıtı tanımlar
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Serious reactions often happen early in a transfusion

Cevap neden bu

Severe reactions, such as ABO incompatibility and anaphylaxis, often appear soon after starting. Observations before, at about 15 minutes and at the end, plus close watching, allow early action.

Cevap

B · Serious reactions often happen early in a transfusion
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Perform a user seal check

Cevap neden bu

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Cevap

D · Perform a user seal check
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Cevap neden bu

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Cevap

C · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · 1 L/dk oksijen alan, SpO₂’si %90 (hedef %88–92) olan ve tam cümlelerle konuşan KOAH’lı hasta

Cevap neden bu

KOAH’lı hasta reçete edilen hedefin içindedir ve rahattır; bu yüzden stabildir. Ameliyattan sonra yükselen kalp hızı, pulmoner ödem belirtileri ve ani şiddetli baş ağrısı hızlı değerlendirme gerektirir.

Cevap

C · 1 L/dk oksijen alan, SpO₂’si %90 (hedef %88–92) olan ve tam cümlelerle konuşan KOAH’lı hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Kırmızı (acil)

Cevap neden bu

Zihinsel durum kontrolünü geçemeyen (basit komutları yerine getiremeyen) bir kurban, solunum ve perfüzyon kabul edilebilir olsa bile acildir. Bu, kafa travmasının veya şokun işareti olabilir.

Cevap

B · Kırmızı (acil)
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Yükselmiş laktat zayıf doku perfüzyonunu ve daha yüksek riski gösterir

Cevap neden bu

Dokular zayıf perfüze olduğunda laktat yükselir. Sepsiste yüksek laktat daha ağır bir tabloya işaret eder ve sıvı resüsitasyonuna yön vermek için kullanılır.

Cevap

D · Yükselmiş laktat zayıf doku perfüzyonunu ve daha yüksek riski gösterir
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)

Cevap neden bu

Cushing triadı (nabız basıncı açılmış hipertansiyon, bradikardi ve düzensiz solunum) artmış kafa içi basıncın geç bir belirtisidir ve acil tedavi gerektirir.

Cevap

A · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Cevap neden bu

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Kontrol edilen kaynak: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Cevap neden bu

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Cevap

D · The supplements are reducing levothyroxine absorption
11.Farmakoloji

Cevap: B · Faktör Xa

Cevap neden bu

Apiksaban ve rivaroksaban doğrudan faktör Xa inhibitörleridir. Dabigatran trombini doğrudan inhibe eder, varfarin K vitamini döngüsünü engeller, klopidogrel ise P2Y12'yi bloke eder.

Cevap

B · Faktör Xa
12.Farmakoloji

Cevap: A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Cevap neden bu

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Cevap

A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur

Cevap neden bu

Ağır KOAH'lı birçok kişi kilo kaybeder; çünkü solunum çok enerji harcar ve büyük öğünler şişkinliğe ve nefes darlığına yol açar. Küçük, besin değeri yüksek öğünler kiloyu ve kas gücünü korumaya yardımcı olur.

Cevap

A · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · "I will measure it straight after my morning jog."

Cevap neden bu

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Cevap

C · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Cevap neden bu

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Cevap

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Cevap neden bu

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Cevap

D · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · With every meal and snack

Cevap neden bu

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Cevap

C · With every meal and snack
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A bile leak

Cevap neden bu

Bile leakage from the cystic duct or a duct injury causes pain, fever and sometimes jaundice, with bile in the drain. It needs urgent surgical review and often ERCP and stenting.

Cevap

C · A bile leak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It is hormone-free and very effective

Cevap neden bu

The copper IUD contains no hormones, does not affect milk supply and is highly effective for many years. It does not protect against sexually transmitted infections.

Cevap

B · It is hormone-free and very effective
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Antihipertansif tedavinin gecikmeden başlatılabilmesi için sağlık profesyoneline derhal haber vermek

Cevap neden bu

Gebelikte şiddetli aralıkta hipertansiyon (sistolik 160 veya diyastolik 110 ve üzeri) inme riskini artırır ve ideal olarak bir saat içinde, labetalol, hidralazin veya nifedipin gibi reçete edilen ilaçlarla acilen tedavi edilmelidir.

Cevap

B · Antihipertansif tedavinin gecikmeden başlatılabilmesi için sağlık profesyoneline derhal haber vermek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Cevap neden bu

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Cevap

D · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life

Cevap neden bu

Adherence often falls in adolescence as young people seek independence and normality. Exploring barriers, involving the teenager in decisions, setting goals together and fitting treatment around school and friends work better than threats.

Cevap

C · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Hastanın bir ruh sağlığı sorunu olduğunu ve yardıma ihtiyaç duyduğunu anlayıp anlamadığı

Cevap neden bu

İçgörü, hastanın hastalığının ve etkilerinin farkında olmasıdır. Muhakeme ise sağlıklı karar verebilme yeteneğidir; örneğin kayıp bir cüzdan bulsa ne yapacağı.

Cevap

A · Hastanın bir ruh sağlığı sorunu olduğunu ve yardıma ihtiyaç duyduğunu anlayıp anlamadığı
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek

Cevap neden bu

İzolasyondaki hastalar, özellikle sedasyondan sonra, normal soluyup solumadıkları dahil politikanın gerektirdiği şekilde sürekli veya sık gözlem gerektirir. İzolasyon, gerekmediği anda sonlandırılır.

Cevap

A · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 216 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

216.065 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

216.065 → 0
0, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (65) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 216 gtt/min

Cevap

x = 216 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 112,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL

Toplayın

V = 7,5 + 90 + 15 = 112,5 mL

Cevap

V = 112,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 142,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 75·1,9 = 142,5 mg

Cevap

D = 142,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 7,5 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/250 = 160 birim/mL

Pompa hızı

R = 1200/160 = 7,5 mL/h

Cevap

R = 7,5 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

25·60/20 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·6 = 450 mL

Cevap

V = 450 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 960/5 = 192 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (192 − 150)/150·100% = 28%

Cevap

Δ = 28%

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,3 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

80·81 = 6 480 birim

Hacim

V = 6480/5000 = 1,296 ≈ 1,3 mL

Cevap

V = 1,3 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 18 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

7,5·80 = 600 mcg/min
600·60 = 36000 mcg/h

Pompa hızı

R = 36000/2000 = 18 mL/h

Cevap

R = 18 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1240 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 120 + 120 = 240 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1240 mL

Cevap

I = 1240 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 80 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:00 → 13:30 = 3,5 h

Verilen hacim

120·3,5 = 420 mL

Kalan hacim

V = 500 − 420 = 80 mL

Cevap

V = 80 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş) → 3

Toplayın

GCS = 2 + 2 + 3 = 7

Şiddet

GCS 7 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 75/min → 1
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2

Yorum

2 → düşük

Cevap

düşük

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,26: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 73 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: delta oranı = 2,875

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 141 − (90 + 16) = 35

Delta oranı

(35 − 12)/(24 − 16) = 23/8 = 2,875

Cevap

delta oranı = 2,875

2’nin üstü: ek metabolik alkaloz.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,46 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 11,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Cevap

QT = 0,46 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 1,08 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler hız = 60 bpm

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Atriyal hız

P–P = 19 küçük kare = 0,76 sn → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ dakikada 79

Ventriküler hız

6 sn’de 6 QRS kompleksi × 10 = dakikada 60

Cevap

ventriküler hız = 60 bpm

Cevap

ventriküler hız = 60 bpm

İkinci derece tip II: her 3 QRS kompleksi için 4 P dalgası, PR sabit.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions