NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Besleme tüpü yoluyla birkaç ilaç verilirken hangisi doğrudur?

  1. AUzatılmış salınımlı olanlar dahil her tableti ezmek
  2. BZaman kazanmak için yıkamadan vermek
  3. CHepsini aynı anda verilsin diye besinin içinde karıştırmak
  4. DHer ilacı ayrı ayrı vermek ve aralarda su ile yıkamak
2.Hemşirelik esaslarıZor

Fiziksel kısıtlama kullanımına ilişkin hangi ifade doğrudur?

  1. AYaşlı hastaların düşmesini önlemenin en iyi yoludur
  2. BSon çaredir, en az kısıtlayıcı seçenek kullanılır ve düzenli kontrol gerektirir
  3. CYalnızca geceleri kullanılıyorsa hiçbir zaman belgelenmesi gerekmez
  4. DHasta konfüzyondayken başka bir değerlendirme yapılmadan her zaman kullanılabilir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Kan kültürleri neden genellikle iki ayrı venöz ponksiyon bölgesinden alınır?

  1. AGerçek bir enfeksiyonu cilt kontaminasyonundan ayırt etmeye yardımcı olmak için
  2. BLaboratuvardan sonuçların daha hızlı gelmesi için
  3. CAlınan toplam kan miktarını azaltmak için
  4. DHer bölge farklı bir antibiyotiği test ettiği için
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire, bir hastaya evde cerrahi insizyon bakımı konusunda eğitim vermektedir. Hangi ifade ek eğitim gereksinimini gösterir?

  1. A"Pansumanı gösterildiği gibi temiz ve kuru tutacağım."
  2. B"Yara kızarır ve cerahat akıtırsa gelecek ayki randevumu bekleyeceğim."
  3. C"Pansumana dokunmadan veya değiştirmeden önce ellerimi sabunla yıkayacağım."
  4. D"Ateşim çıkarsa veya yara çevresinde ağrım artarsa kliniği arayacağım."
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir kadın arayıp kocasının aniden yüzünün düştüğünü ve konuşmasının peltekleştiğini söylüyor. Hemşire ne önermelidir?

  1. AGelecek hafta doktoru için randevu almalarını
  2. BUzanmasına izin verip düzelip düzelmediğini görmelerini
  3. CAkşam yemeğini yedikten sonra onu kendilerinin hastaneye götürmesini
  4. DHemen acil servisleri aramalarını ve başlangıç saatini not etmelerini
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir maraton koşucusu konfüzedir, ateşi 41 °C'dir ve cildi sıcaktır. Öncelik nedir?

  1. ATitremesini önlemek için koşucuyu battaniyeye sarmak
  2. BAntipiretik tablet verip etki etmesini beklemek
  3. CKoşucudan gölgede dinlenmesini ve yavaşça su içmesini istemek
  4. DHava yolunu ve dolaşımı desteklerken hızlı soğutma
7.Klinik hemşirelikOrta

Periferik damar içi kanül çıkarıldıktan sonra hemşire neyi kontrol etmelidir?

  1. AKanülün bütün olduğunu ve kanama durana kadar bası uygulamayı
  2. BBölgenin açık bırakıldığını ve serbestçe kanamasına izin verildiğini
  3. CKanülün bir sonraki hasta için steril paketine geri konduğunu
  4. DÇıkarmadan önce hastanın kan glukozunun normal olduğunu
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hemşire diyabetli bir hastaya ayak bakımını anlatıyor. Hangi ifade ek eğitime ihtiyaç olduğunu gösterir?

  1. A"Ayaklarım nasır tutsun diye evde çıplak ayakla yürüyeceğim."
  2. B"Kesik veya su toplaması var mı diye ayaklarımı her gün kontrol edeceğim."
  3. C"İyi uyan ayakkabılar giyeceğim."
  4. D"Nasırlar için podoloğa gideceğim."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Diyabetli bir hasta, kan glikozu 38 mg/dL (2,1 mmol/L) iken bilinçsiz bulunur. Hangi tedavi uygundur?

  1. AEnjeksiyonla glukagon veya reçete edildiği şekilde IV dekstroz
  2. BHastanın dişleri arasına glikoz tabletleri yerleştirmek
  3. CGlikozu dengelemek için hızlı etkili insülin dozu
  4. DHastanın ağzına yavaşça portakal suyu dökmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Apiksaban kullanan bir hasta, varfarin kullanan komşusu gibi neden düzenli INR testlerine ihtiyaç duymadığını soruyor. En iyi açıklama nedir?

  1. AApiksaban bunun yerine her gün aPTT ile izlenir
  2. BINR, diğer rutin kan testleriyle birlikte gizlice kontrol edilir
  3. CEtkisi öngörülebilirdir; bu yüzden rutin pıhtılaşma testlerine gerek yoktur
  4. DApiksaban aslında kanı sulandırmaz
11.FarmakolojiOrta

Hasta dil altı gliseril trinitrat (nitrogliserin) tabletlerini nasıl saklamalıdır?

  1. ATaze ve serin kalsınlar diye buzdolabında, nemli ve açık bir kapta
  2. BÇabuk ulaşmak için gömlek cebinde, vücuda yakın ve dökme halde
  3. CDiğer tabletlerle birlikte plastik haftalık ilaç kutusunda
  4. DIsıdan, ışıktan ve nemden uzakta, orijinal koyu renkli cam şişesinde
12.FarmakolojiZor

Şiddetli karaciğer sirozu olan bir hasta, ilk geçiş metabolizması yüksek bir ilaç olan propranolol'ü ağızdan alıyor. Hangi etki beklenir?

  1. Aİlaç böbrekten daha hızlı atılır, bu nedenle daha kısa süre etki eder
  2. Bİlk geçiş etkisi artar, bu nedenle ilaç etkisiz hale gelir
  3. CDolaşıma daha fazla ilaç ulaşır, bu nedenle daha düşük doz gerekebilir
  4. DBağırsaktan daha az ilaç emilir, bu nedenle daha yüksek doz gerekir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Nazal kanülle oksijen alan bir hasta esas olarak ağızdan nefes alıyor. En doğru ifade hangisidir?

  1. AOksijen nazofarinkste toplandığı için yine de işe yarayabilir
  2. BAğızdan nefes alanlarda hiç etkisi yoktur ve durdurulmalıdır
  3. CHiç işe yaraması için akış 15 L/dk'ya çıkarılmalıdır
  4. DKanül ağıza yerleştirilmelidir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Korkmuş genç bir kadın hızlı nefes alıyor ve parmaklarında karıncalanma var. Kan gazında pH 7,50 ve düşük PaCO₂ görülüyor. SpO₂ oda havasında %99'dur. Bu neyi gösterir?

  1. ABöbrek yetmezliğine bağlı metabolik asidoz
  2. BHiperventilasyona bağlı solunumsal alkaloz
  3. CHipoventilasyona bağlı solunumsal asidoz
  4. DKusmaya bağlı metabolik alkaloz
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hangi sonuç seti HHD'den (HHS) çok DKA'yı destekler?

  1. AKanda yalnızca iz keton ile çok yüksek ozmolalite
  2. BNormal ketonlar ve normal bikarbonat
  3. C30 mmol/L'nin üzerinde glukoz ve normal pH
  4. DYüksek ketonlar, 7,3'ün altında pH ve düşük bikarbonat
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Bir hastanın glukoz ölçümleri düzensizdir. Hemşire, hastanın hep enjekte ettiği yerde yumuşak, lastiksi bir yumru bulur. En önemli eğitim nedir?

  1. AHer enjeksiyondan sonra yumruya sıkıca masaj yapmak
  2. BSağlıklı bölgeleri kullanmak ve daha az insülin gerekebileceği için glukozu sık ölçmek
  3. CYumru insülini engellediği için insülin dozunu iki katına çıkarmak
  4. DOrada daha az ağrıdığı için yumruya enjekte etmeye devam etmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Hastalara öksürürken karın yarasını yastıkla desteklemeleri neden öğretilir?

  1. AAğrıyı ve gerilmeyi azaltır, böylece iyi öksürebilirler
  2. BÖksürüğü zayıflatır, böylece yara risk altında olmaz
  3. CDeri kenarlarının iyileşmesini hızlandırır
  4. DDüzenli analjezi gereksinimini ortadan kaldırır
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Periferik kanülden IV vinkristin infüzyonu sırasında hasta yanma bildiriyor ve bölge şişmiştir. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. Aİnfüzyonu daha yavaş sürdürmeli ve bölgeye buz paketi uygulamalıdır
  2. BKalan ilacı vene itmek için kanülü serum fizyolojikle yıkamalıdır
  3. Cİnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir
  4. DKanülü hemen çıkarmalı ve ilacı yaymak için bölgeye masaj yapmalıdır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Erken gebelikte serum hCG düzeyi normalde nasıl değişir?

  1. ADoğumdan hemen önce zirve yapana kadar yavaşça artar
  2. Bİlk haftalarda yaklaşık her 2 ila 3 günde bir iki katına çıkar
  3. Cİmplantasyon gününden itibaren sürekli düşer
  4. DBirinci trimester boyunca aynı düzeyde kalır
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Sezaryenden sonraki 2. günde bir kadında ani göğüs ağrısı, nefes darlığı, 120/dk kalp hızı ve %90 oksijen satürasyonu gelişiyor. Öncelik nedir?

  1. AKarın basıncı için laksatif vermek
  2. BDinlenmesini söyleyip 4 saat sonra yeniden kontrol etmek
  3. CYardım çağırmak, oturtmak ve oksijen vermek
  4. DBanyoya yürümesini istemek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi bulgu grubu Kawasaki hastalığını düşündürür?

  1. A3 gün süren yüksek ateş, ateş düşerken ortaya çıkan pembe döküntü
  2. BGövdede başlayıp dışa doğru yayılan ve günler içinde kabuklanan kaşıntılı veziküler döküntüyle birlikte ateş
  3. CEn az 5 gün süren ateş, akıntısız kırmızı gözler, çatlamış kırmızı dudaklar ve şiş eller ile ayaklar
  4. DGeceleri kötüleşen hafif ateş, havlayıcı öksürük ve stridor
22.Pediatri hemşireliğiZor

Hemşire, çölyak hastalığı olan 7 yaşındaki bir çocuğun ailesine eğitim vermiştir. Hangi ifade daha fazla eğitim gerektiğini gösterir?

  1. A"Sade pirinç ve patates onun için sorun değil."
  2. B"Hafta içi katı olursa hafta sonları normal ekmek yiyebilir."
  3. C"Gıda etiketlerinde buğday, arpa ve çavdarı kontrol edeceğiz."
  4. D"Glutensiz ekmeği için ayrı bir tost makinesi kullanacağız."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta, "İçimden ölüyormuşum gibi hissediyorum" diyor. Hangi hemşire yanıtı keşfetme tekniğini en iyi kullanır?

  1. A"Herkes zaman zaman böyle hisseder."
  2. B"Gelin daha neşeli bir şeyden söz edelim."
  3. C"Bu hissin sizin için nasıl bir şey olduğunu biraz daha anlatın."
  4. D"Böyle şeyler söylememelisiniz."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Demansı olan bir sakin, yanlış yere koyduğu çantasını çalışanların çaldığını iddia ediyor. En uygun yanıt hangisidir?

  1. AKimsenin ondan bir şey çalmayacağında ısrar etmek
  2. BSakin kalmak, endişesini kabul etmek ve çantayı aramasına yardım etmeyi önermek
  3. CSuçlamayı yok saymak ve unutana kadar uzaklaşmak
  4. DOna sorunun belleği olduğunu ve çantanın çalınmadığını söylemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 39,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

39,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 tsp? mL4 tbsp? mL¾ su bardağı? mL½ fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tsp / öksürük şurubu, 4 tbsp / sıvı takviye, ¾ su bardağı / çay, ½ fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
1:10 000ampulV = ? mL

Önceden doldurulmuş bir adrenalin (epinefrin) enjektörünün etiketinde 1:10 000 (0,1 mg/mL) yazıyor. Kardiyak arrestte istem 1 mg IV. Hangi hacmi V verirsiniz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1500 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1500 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 80 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
4 g1000 mL? mL/h0,5 mg/min

Bir torba 1000 mL içinde 4 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 0,5 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

4 g/1000 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL70 birim/kg · 72 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 72 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg72 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine25 mL/h72 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 25 mL/h hızla gidiyor. Hasta 72 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL25 mL/h72 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLsüt100 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar350 mLidrar300 mLidrar250 mLidrar300 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 78 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

78 kg12 hidrar: 350 mLidrar: 300 mLidrar: 250 mLidrar: 300 mLkusmuk: 250 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL80 mL/hbaşlangıç 10:0012:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 10:00’de başlatıldı ve pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL80 mL/h10:00 → 12:00
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222636kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,28, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) ve HCO₃⁻ 36 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,28PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 142, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 17 mmol/L ve albümin 33 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbümin 33 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVnormal sinüs ritmisinüs bradikardisiatriyal fibrilasyonjunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1normal sinüs ritmi
  2. 2sinüs bradikardisi
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV2:1 AV blok (tip belirsiz)ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)birinci derece AV bloksinüs bradikardisi

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 12:1 AV blok (tip belirsiz)
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Her ilacı ayrı ayrı vermek ve aralarda su ile yıkamak

Cevap neden bu

Her ilaç ayrı hazırlanır ve ayrı verilir; tüpün tıkanmasını ve ilaç etkileşimlerini önlemek için öncesinde, aralarında ve sonrasında su ile yıkanır. Uygun formlar konusunda eczacı danışmanlık verir.

Cevap

D · Her ilacı ayrı ayrı vermek ve aralarda su ile yıkamak
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Son çaredir, en az kısıtlayıcı seçenek kullanılır ve düzenli kontrol gerektirir

Cevap neden bu

Kısıtlama yaralanma, sıkıntı ve basınç hasarı gibi riskler taşır. Yalnızca alternatifler başarısız olduğunda, en az kısıtlayıcı biçimde, en kısa süre için, izlem ve belgeleme eşliğinde kullanılır.

Cevap

B · Son çaredir, en az kısıtlayıcı seçenek kullanılır ve düzenli kontrol gerektirir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Gerçek bir enfeksiyonu cilt kontaminasyonundan ayırt etmeye yardımcı olmak için

Cevap neden bu

Aynı mikroorganizma her iki setten de üreyorsa gerçek bir kan dolaşımı enfeksiyonu olma olasılığı daha yüksektir. Yalnızca bir sette üreme, deriden gelen kontaminasyon olabilir.

Cevap

A · Gerçek bir enfeksiyonu cilt kontaminasyonundan ayırt etmeye yardımcı olmak için
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · "Yara kızarır ve cerahat akıtırsa gelecek ayki randevumu bekleyeceğim."

Cevap neden bu

Artan kızarıklık, cerahatli akıntı, ateş ve kötüleşen ağrı cerrahi alan enfeksiyonunun belirtileridir ve gecikmeden bildirilmelidir. Bir ay beklemek enfeksiyonun yayılmasına izin verebilir.

Cevap

B · "Yara kızarır ve cerahat akıtırsa gelecek ayki randevumu bekleyeceğim."
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hemen acil servisleri aramalarını ve başlangıç saatini not etmelerini

Cevap neden bu

İnme zamana duyarlıdır. Acil servisler değerlendirmeye yolda başlayabilir ve hastayı bir inme merkezine götürebilir; başlangıç zamanı tedaviye yol gösterir.

Cevap

D · Hemen acil servisleri aramalarını ve başlangıç saatini not etmelerini
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hava yolunu ve dolaşımı desteklerken hızlı soğutma

Cevap neden bu

Sıcak çarpması, vücut ısısının yükseldiği ve beynin etkilendiği bir acildir. Soğuk su veya buzla hızlı soğutma önceliklidir; antipiretikler sıcak çarpmasında etkili değildir.

Cevap

D · Hava yolunu ve dolaşımı desteklerken hızlı soğutma
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Kanülün bütün olduğunu ve kanama durana kadar bası uygulamayı

Cevap neden bu

Hemşire kanülün tamamının çıkarıldığını kontrol eder, bası ve pansuman uygular ve çıkarmayı kaydeder. Flebit belirtileri not edilir.

Cevap

A · Kanülün bütün olduğunu ve kanama durana kadar bası uygulamayı
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · "Ayaklarım nasır tutsun diye evde çıplak ayakla yürüyeceğim."

Cevap neden bu

Diyabetik nöropati ve kötü dolaşım nedeniyle küçük yaralanmalar ülsere dönüşebilir. Hastalar çıplak ayakla yürümekten kaçınmalı, ayaklarını her gün incelemeli ve profesyonel ayak bakımı almalıdır.

Cevap

A · "Ayaklarım nasır tutsun diye evde çıplak ayakla yürüyeceğim."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Enjeksiyonla glukagon veya reçete edildiği şekilde IV dekstroz

Cevap neden bu

Güvenle yutamayan bir hastaya aspirasyon riski nedeniyle ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Glukagon (enjeksiyon veya intranazal) veya IV dekstroz glikozu yükseltir; hasta uyanıp yutabildiğinde oral karbonhidrat ve bir ara öğün verilir.Kontrol edilen kaynak: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

A · Enjeksiyonla glukagon veya reçete edildiği şekilde IV dekstroz
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Etkisi öngörülebilirdir; bu yüzden rutin pıhtılaşma testlerine gerek yoktur

Cevap neden bu

Apiksaban gibi direkt oral antikoagülanların sabit dozlarda etkileri öngörülebilirdir; bu yüzden rutin INR testine gerek yoktur. Böbrek ve karaciğer işlevi, uyum ve kanama belirtileri izlenir ve INR etkilerini güvenilir biçimde ölçmez.

Cevap

C · Etkisi öngörülebilirdir; bu yüzden rutin pıhtılaşma testlerine gerek yoktur
11.Farmakoloji

Cevap: D · Isıdan, ışıktan ve nemden uzakta, orijinal koyu renkli cam şişesinde

Cevap neden bu

Nitrogliserin tabletleri ışığa, ısıya, havaya ve neme maruz kaldığında etkinliğini yitirir. Orijinal, sıkıca kapalı koyu renkli kapta saklanır ve son kullanma tarihi geçen tabletler yenilenir.

Cevap

D · Isıdan, ışıktan ve nemden uzakta, orijinal koyu renkli cam şişesinde
12.Farmakoloji

Cevap: C · Dolaşıma daha fazla ilaç ulaşır, bu nedenle daha düşük doz gerekebilir

Cevap neden bu

Sirozda ağızdan alınan dozun daha az bir kısmı karaciğer tarafından ilk geçişte ayıklanır; bunun bir nedeni kanın şuntlar aracılığıyla karaciğeri atlamasıdır. Biyoyararlanım ve plazma düzeyleri artar, bu nedenle bu tür ilaçların dozunun sıklıkla azaltılması gerekir.

Cevap

C · Dolaşıma daha fazla ilaç ulaşır, bu nedenle daha düşük doz gerekebilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Oksijen nazofarinkste toplandığı için yine de işe yarayabilir

Cevap neden bu

Çalışmalar, ağızdan solunumun da oksijeni nazofarinksten çektiğini göstermektedir; bu nedenle nazal kanüller işe yarayabilir. Etki SpO₂ ile değerlendirilir ve hedeflere ulaşılamazsa cihaz değiştirilir. Kanüller asla ağıza yerleştirilmez.

Cevap

A · Oksijen nazofarinkste toplandığı için yine de işe yarayabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Hiperventilasyona bağlı solunumsal alkaloz

Cevap neden bu

Hiperventilasyon CO₂'yi atarak solunumsal alkaloza yol açar. Alkaloz iyonize kalsiyumu düşürerek karıncalanmaya ve karpopedal spazma neden olur. Normal oksijen satürasyonu güven vericidir, ancak PE, astım veya diyabetik ketoasidoz gibi organik nedenler yine de dışlanmalıdır.

Cevap

B · Hiperventilasyona bağlı solunumsal alkaloz
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Yüksek ketonlar, 7,3'ün altında pH ve düşük bikarbonat

Cevap neden bu

DKA; hiperglisemi (veya bilinen diyabet), ketonemi (örneğin >3 mmol/L) ve metabolik asidozla (BK kriterlerinde pH < 7,3 veya bikarbonat < 15 mmol/L) tanımlanır. HHS'de çok yüksek glukoz ve yüksek ozmolalite (çoğunlukla > 320 mOsm/kg) vardır; ketoz az, anlamlı asidoz yoktur.

Cevap

D · Yüksek ketonlar, 7,3'ün altında pH ve düşük bikarbonat
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Sağlıklı bölgeleri kullanmak ve daha az insülin gerekebileceği için glukozu sık ölçmek

Cevap neden bu

Lipohipertrofi, zayıf ve öngörülemez emilime yol açar. Hasta sağlıklı dokuya geçtiğinde daha fazla insülin emilir; bu nedenle hipoglisemi görülebilir. Glukoz yakından izlenir ve dozların azaltılması gerekebilir.

Cevap

B · Sağlıklı bölgeleri kullanmak ve daha az insülin gerekebileceği için glukozu sık ölçmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Ağrıyı ve gerilmeyi azaltır, böylece iyi öksürebilirler

Cevap neden bu

İnsizyonu desteklemek ağrıyı ve yaraya binen basıncı azaltır; böylece hasta derin nefes alıp sekresyonları temizlemek ve göğüs enfeksiyonunu önlemek için etkili öksürebilir. Yeterli analjezi de gereklidir.

Cevap

A · Ağrıyı ve gerilmeyi azaltır, böylece iyi öksürebilirler
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · İnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir

Cevap neden bu

Vezikan bir ilacın ekstravazasyonu ciddi doku hasarına yol açabilir. İnfüzyonu hemen durdurun, kanülden ilacı aspire etmeye çalışın, ardından özgül politikayı izleyin (vinkristin gibi vinka alkaloitleri için bu genellikle ılık kompres ve muhtemelen hiyalüronidaz demektir, antrasiklinler ise genellikle soğukla tedavi edilir), ekstremiteyi yükseltin, belgeleyin ve ekibi bilgilendirin.

Cevap

C · İnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · İlk haftalarda yaklaşık her 2 ila 3 günde bir iki katına çıkar

Cevap neden bu

Normal bir erken intrauterin gebelikte hCG yaklaşık her 48 ila 72 saatte bir iki katına çıkar, ardından yaklaşık 8 ila 10. haftalarda zirve yapar. Yavaş bir yükseliş ektopik gebeliği veya sonlanmakta olan bir gebeliği düşündürebilir.

Cevap

B · İlk haftalarda yaklaşık her 2 ila 3 günde bir iki katına çıkar
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Yardım çağırmak, oturtmak ve oksijen vermek

Cevap neden bu

Ani nefes darlığı, göğüs ağrısı, taşikardi ve hipoksi, maternal ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olan pulmoner embolizmi düşündürür. Hemşire acil yardım çağırır, kadını dik pozisyona getirir, oksijen verir ve tetkiklere ve antikoagülasyona hazırlanır.

Cevap

C · Yardım çağırmak, oturtmak ve oksijen vermek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · En az 5 gün süren ateş, akıntısız kırmızı gözler, çatlamış kırmızı dudaklar ve şiş eller ile ayaklar

Cevap neden bu

Kawasaki hastalığı, süregelen ateşin yanı sıra irinsiz konjonktivit, kırmızı çatlamış dudaklar ve çilek dil, döküntü, şiş eller ve ayaklar ve büyümüş boyun lenf düğümleri gibi özelliklere neden olur. Diğer seçenekler krup, suçiçeği ve roseolayı tanımlar.

Cevap

C · En az 5 gün süren ateş, akıntısız kırmızı gözler, çatlamış kırmızı dudaklar ve şiş eller ile ayaklar
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · "Hafta içi katı olursa hafta sonları normal ekmek yiyebilir."

Cevap neden bu

Çölyak hastalığında küçük miktarlarda gluten bile bağırsak mukozasına zarar verir; bu nedenle diyet katı ve yaşam boyu olmalıdır. Çapraz bulaşmadan kaçınmak, etiketleri okumak ve doğal olarak glutensiz yiyecekleri kullanmak doğrudur.

Cevap

B · "Hafta içi katı olursa hafta sonları normal ekmek yiyebilir."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "Bu hissin sizin için nasıl bir şey olduğunu biraz daha anlatın."

Cevap neden bu

Keşfetme, hastadan bir yaşantıyı daha ayrıntılı anlatmasını ister. Genelleme yapmak, onaylamamak ve konuyu değiştirmek hastanın konuşmasını engeller.

Cevap

C · "Bu hissin sizin için nasıl bir şey olduğunu biraz daha anlatın."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Sakin kalmak, endişesini kabul etmek ve çantayı aramasına yardım etmeyi önermek

Cevap neden bu

Eşyalar yanlış yere konduğunda hırsızlıkla ilgili asılsız suçlamalar demansta sıktır. Duyguyu kabul etmek, aramaya yardım etmek ve eşyaları düzenli yerlerde tutmak sıkıntıyı azaltır.

Cevap

B · Sakin kalmak, endişesini kabul etmek ve çantayı aramasına yardım etmeyi önermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 102,9 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

39,4·9/5 = 70,92

32 ekleyin

T = 70,92 + 32 = 102,9 °F

Cevap

T = 102,9 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 270 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

3 tsp = 3·5 = 15 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
¾ su bardağı = 0,75·240 = 180 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL

Toplayın

V = 15 + 60 + 180 + 15 = 270 mL

Cevap

V = 270 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 10 mL

Çözelti konsantrasyonları: yüzde konsantrasyon 100 mL’deki gramdır, yani %1 = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. 1:1000 oran konsantrasyonu 1000 mL’de 1 g = 1 mg/mL demektir; 1:10 000 ise 0,1 mg/mL’dir. Seyreltmede ilaç miktarı aynı kalır: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Hacim

V = 1/0,1 = 10 mL

Cevap

V = 10 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 1500/5000 = 0,3 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,3 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 80 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakikadaki mililitre

80/60 = 1,333 mL/min

Damla hızı

R = 1,333·60 = 80 gtt/min

Cevap

R = 80 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 7,5 mL/h

Doza dayalı infüzyonlar: konsantrasyon = torbadaki ilaç miktarı/torba hacmi. Pompa hızı (mL/h) = saatlik doz/konsantrasyon ve saatlik doz = mL/h × konsantrasyon. Dakika başına dozları saat başına çevirin (× 60) ve kütle birimlerini aynı tutun (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Saatlik doz

0,5·60 = 30 mg/h

Pompa hızı

R = 30/4 = 7,5 mL/h

Cevap

R = 7,5 mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 5 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·72 = 5 040 birim

Hacim

V = 5040/1000 = 5,04 ≈ 5 mL

Cevap

V = 5 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 5,8 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

25·1000 = 25000 mcg/h
25000/60 = 416,7 mcg/min

Kilogram başına

D = 416,7/72 = 5,787 ≈ 5,8 mcg/kg/min

Cevap

D = 5,8 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,28 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

350 + 300 + 250 + 300 = 1200 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1200/(78·12) = 1,282 ≈ 1,28 mL/kg/h

Cevap

U = 1,28 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 340 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:00 → 12:00 = 2 h

Verilen hacim

80·2 = 160 mL

Kalan hacim

V = 500 − 160 = 340 mL

Cevap

V = 340 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 18

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 2 + 2 + 3 + 4 + 3 = 18

Cevap

B = 18
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 15 = 60

Risk düzeyi

60 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,28: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 80 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 17,75 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 142 − (109 + 17) = 16

Albümin düzeltmesi

16 + 0,25·(40 − 33) = 17,75 mmol/L

Cevap

AGc = 17,75 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: junctional ritim

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 35 küçük kare, 1500 ÷ 35 ≈ dakikada 43.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,40 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen sonrasında.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

junctional ritim

Cevap

junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 38 küçük kare, 1500 ÷ 38 ≈ dakikada 39.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,52 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,76 sn, dakikada 79), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions