Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Yöntem
Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.
Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Yöntem
Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.
Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Yöntem
Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.
Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Yöntem
Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.
Pediatri hemşireliği
Yöntem
Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.
Ruh sağlığı hemşireliği
Yöntem
Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.
Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?
AAny flap, as long as you wear sterile gloves
BThe flap nearest to you
CThe flap on your dominant side
DThe flap furthest away from you
2.Hemşirelik esaslarıZor
A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?
AThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
BChemotherapy always causes a fever that needs no action
CThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
DA fever shows the cancer has spread
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
Fiziksel kısıtlama kullanımıyla ilgili hangi ifade doğrudur?
AKısıtlamalar her vardiyanın sonunda bir kez kontrol edilir
BBirimde hemşire sayısı yetersiz olduğunda her zaman kullanılabilir
CGerektiğinde uygulanacak sürekli kısıtlama istemleri iyi uygulamadır
DÖnce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
Kök hücre naklinden sonra ciddi immünsüpresyonu olan bir hasta koruyucu ortamdadır. Hangi öğe odaya getirilmemelidir?
ATemiz, dezenfekte edilmiş bir tablet bilgisayar
BSilinerek temizlenmiş çerçeveli bir aile fotoğrafı
CHastanın kendi temiz kıyafetleri
DTaze çiçekler veya saksı bitkileri
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. Which nursing action is most helpful?
AEncourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
BKeep the patient lying flat in bed to rest the incision fully
CRestrict oral fluids so that the lungs do not fill up with extra fluid
DGive a cough suppressant so that the incision is not strained
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor
After surgery, a patient who has taken long-term steroids becomes hypotensive and weak, and the blood pressure does not rise with IV fluids. Which problem should the nurse suspect?
AFluid overload from too much IV fluid
BNormal tiredness after anesthesia
CAdrenal crisis from steroid withdrawal
DAn allergic reaction to the anesthetic
7.Klinik hemşirelikOrta
A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?
APeritonitis
BA urinary tract infection
CNormal dialysis fluid
DConstipation
8.Klinik hemşirelikZor
A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?
ASimple biliary colic
BGastro-oesophageal reflux disease
CAcute appendicitis
DAscending cholangitis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?
AVitamin K (phytonadione)
BProtamine sulfate
CAcetylcysteine
DNaloxone hydrochloride
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?
AIron-deficiency anemia from poor diet
BVitamin B12 deficiency anemia
CSickle cell crisis with vaso-occlusion
DG6PD deficiency with acute hemolysis
11.FarmakolojiOrta
Which adverse effect of ciprofloxacin should a patient report at once?
ADarker stools than usual
BA slightly bitter or metallic taste for a while after each dose
CPain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
DMild tiredness in the first few days
12.FarmakolojiZor
A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?
AThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
BTimolol activates histamine receptors in the lungs
CThe wheeze is unrelated to the eye drops
DTimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta
After an acute coronary syndrome, a patient with a normal cholesterol level is prescribed a high-intensity statin. Why?
AStatins are given after an ACS mainly to lower the blood pressure
BStatins are needed only if the cholesterol level is very high
CStatins work as painkillers for chest pain
DStatins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor
On a ventilated patient, the end-tidal CO₂ waveform suddenly drops to zero. What should the nurse suspect first?
AA rise in the patient's body temperature over the last hour
BTube displacement, disconnection or obstruction
CNormal variation that needs no action
DA sudden improvement in the patient's lung function
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta
Addison hastalığına hangi elektrolit örüntüsü tipiktir?
AYüksek sodyum ve düşük potasyum
BDüşük sodyum ve yüksek potasyum
CDüşük potasyum ve düşük glukoz
DYüksek kalsiyum ve düşük fosfat
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor
Hemodiyaliz hastaları için hangi ilaç zamanlaması sorunu önemlidir?
ADiyaliz hiçbir ilacı uzaklaştırmaz
BTüm ilaçlar seanstan hemen önce verilmelidir
CDiyaliz günlerinde hiçbir ilaç alınamaz
DDiyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta
A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?
AThe colour of the feeding bag label
BThe patient's mobility aids and walking distance
CThe patient's eye drops and skin creams
DThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor
A patient on warfarin has a major upper GI bleed with an INR of 5. Which treatment should the nurse anticipate to reverse the warfarin?
AMore warfarin to stabilise the INR
BProthrombin complex concentrate with IV vitamin K
CProtamine sulfate on its own
DOral aspirin to balance the clotting system quickly
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta
Which set of findings is consistent with hypovolaemia after a postpartum haemorrhage?
DSlow heart rate, high blood pressure and warm, dry skin
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor
A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?
AStop ventilation and give oxygen by mask only
BStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
CGive IV adrenaline straight away
DCorrect the ventilation, starting with mask and airway
21.Pediatri hemşireliğiOrta
A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?
AReturn to the match as soon as the headache improves
BNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
CAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
DContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
22.Pediatri hemşireliğiZor
An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?
APromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
BAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
CPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
DListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta
"İntihar etmeme sözleşmeleri" neden bir güvenlik önlemi olarak önerilmez?
Aİntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler
BYalnızca çocuklar içindir
CHer yerde yasa dışıdırlar
DÇoğu hasta için okunamayacak kadar uzun ve karmaşıktırlar; bu yüzden az hasta imzalar
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor
An 83-year-old becomes confused and constipated and cannot pass urine. She takes amitriptyline, oxybutynin and an over-the-counter sleep aid with diphenhydramine. What is the most likely cause?
AThe combined anticholinergic effects of her medicines
BSudden-onset Alzheimer's disease
CThe normal effects of ageing
DA sign that she needs a higher dose of amitriptyline
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 8 lb 10 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
8 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tsp / öksürük şurubu, ¼ su bardağı / çay, ½ fl oz / meyve suyu, 1½ tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.
1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
Bir hasta 15 kg ve tek doz olarak 25 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.
15 kg25 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
Reçete 760 mikrogramdır. Ampul 2 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?
760 mcg2 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 100 gtt/min hızla akıyor. Hasta 3 saatte kaç mililitre V alır?
100 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
6 saatte 1000 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 360 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?
1000 mL / 6 hsonra 4 h: 360 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 51 kg ağırlığındaki bir hasta için 60 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? İki ondalık basamağa yuvarlayın.
60 birim/kg51 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 106 kg ağırlığındaki bir hasta için 2,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min106 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 06:00’de 50 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
1000 mL50 mL verilen100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.
0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.
1düşük risk
2orta risk
3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal alkalozda PaCO₂, 40’ın altındaki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 2 mmol/L düşer. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.
Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 34 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.
HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1idioventriküler ritim
2üçüncü derece (tam) AV blok
3asistoli
4junctional ritim
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: D · The flap furthest away from you
Cevap neden bu
Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.
Cevap
D · The flap furthest away from you
2.Hemşirelik esasları
Cevap: A · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
Cevap neden bu
Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.
Cevap
A · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
Cevap neden bu
Kısıtlamalar yalnızca diğer önlemler başarısız olduğunda ve hasta veya başkaları risk altında olduğunda kullanılır. Süreyle sınırlı ve düzenli olarak gözden geçirilen bir istem gerekir, “gerekirse” biçimindeki istemlere izin verilmez ve hasta sık izlenir.
Cevap
D · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Taze çiçekler veya saksı bitkileri
Cevap neden bu
Taze çiçekler ve bitkiler Aspergillus gibi küfleri ve su kaynaklı bakterileri taşıyabilir; bunlar ciddi immünsüprese hastalarda ağır enfeksiyonlara yol açabilir. Temiz, silinebilir kişisel eşyalara genellikle izin verilir.
Cevap
D · Taze çiçekler veya saksı bitkileri
5.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
Cevap neden bu
Reduced basal breath sounds and a mild temperature early after surgery often mean atelectasis. Deep breathing, coughing, incentive spirometry and early mobilization help re-expand the lungs.
Cevap
A · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
6.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: C · Adrenal crisis from steroid withdrawal
Cevap neden bu
Patients on long-term steroids may not make enough cortisol to cope with surgical stress. Refractory hypotension suggests adrenal crisis, which needs urgent IV hydrocortisone as prescribed.
Cevap
C · Adrenal crisis from steroid withdrawal
7.Klinik hemşirelik
Cevap: A · Peritonitis
Cevap neden bu
Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.
Cevap
A · Peritonitis
8.Klinik hemşirelik
Cevap: D · Ascending cholangitis
Cevap neden bu
Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.
Cevap
D · Ascending cholangitis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: A · Vitamin K (phytonadione)
Cevap neden bu
Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Kontrol edilen kaynak:Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)
Cevap
A · Vitamin K (phytonadione)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · G6PD deficiency with acute hemolysis
Cevap neden bu
G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.
Cevap
D · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmakoloji
Cevap: C · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
Cevap neden bu
Fluoroquinolones can cause tendinitis and tendon rupture. Patients should stop exercise and report tendon pain promptly.
Cevap
C · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
12.Farmakoloji
Cevap: D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
Cevap neden bu
Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.
Cevap
D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: D · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
Cevap neden bu
After ACS, high-intensity statin therapy reduces recurrent MI, stroke and death regardless of baseline cholesterol, partly by stabilising plaques. It is part of standard secondary prevention with antiplatelets, beta-blockers, ACE inhibitors and lifestyle change.
Cevap
D · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: B · Tube displacement, disconnection or obstruction
Cevap neden bu
A sudden loss of the capnography trace means no CO₂ is being detected: the tube may be dislodged, disconnected or blocked, or there may be cardiac arrest. The nurse checks the patient and circuit immediately, hand-ventilates if needed and calls for help.
Cevap
B · Tube displacement, disconnection or obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: B · Düşük sodyum ve yüksek potasyum
Cevap neden bu
Aldosteron eksikliği sodyum kaybına ve potasyum retansiyonuna yol açarak hiponatremi ve hiperkalemi oluşturur. Kortizol eksikliği hipoglisemi ve hipotansiyonu ekler.
Cevap
B · Düşük sodyum ve yüksek potasyum
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: D · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
Cevap neden bu
Diyalizle uzaklaşabilen ilaçlar (örneğin bazı antibiyotikler) uzaklaştırılmamaları için seanstan sonra verilebilir. Antihipertansifler hipotansiyonu önlemek için çoğu zaman diyalizden önce tutulur. Zamanlamayı hekim ve eczacı belirler.
Cevap
D · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
Cevap neden bu
Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.
Cevap
D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: B · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K
Cevap neden bu
Major bleeding on warfarin is treated by stopping it and giving prothrombin complex concentrate for rapid reversal with IV vitamin K for a lasting effect. Protamine reverses heparin, not warfarin.
Cevap
B · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K
Tachycardia is often the earliest sign, then narrowing pulse pressure, falling blood pressure, pale clammy skin, restlessness and oliguria. Blood pressure may stay normal until a large loss has occurred.
Cevap
C · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
Cevap neden bu
If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.
Cevap
D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Pediatri hemşireliği
Cevap: B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
Cevap neden bu
A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.
Cevap
B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Pediatri hemşireliği
Cevap: D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
Cevap neden bu
The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.
Cevap
D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: A · İntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler
Cevap neden bu
İntihar etmeme sözleşmeleri değerlendirmenin yerini tutmaz. Ortaklaşa güvenlik planlaması, araçlara erişimin azaltılması ve gerektiğinde yakın gözlem önerilir.
Cevap
A · İntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler
24.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: A · The combined anticholinergic effects of her medicines
Cevap neden bu
Several drugs with anticholinergic effects add up, increasing the risk of delirium, constipation and urinary retention in older adults. A medicine review aims to reduce the total anticholinergic burden.
Cevap
A · The combined anticholinergic effects of her medicines
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: m = 3,92 kg
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.
Onstan libreye
10 oz/16 = 0,625 lb
8 + 0,625 = 8,625 lb
Librenin kilograma çevrilmesi
m = 8,625/2,2 = 3,92 kg
Cevap
m = 3,92 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: V = 112,5 mL
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.
Mililitre cinsinden her kalem
3 tsp = 3·5 = 15 mL
¼ su bardağı = 0,25·240 = 60 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
Toplayın
V = 15 + 60 + 15 + 22,5 = 112,5 mL
Cevap
V = 112,5 mL
27.Doz hesapları
Cevap: D = 375 mg
Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.
Doz
25·15 = 375 mg
Cevap
D = 375 mg
28.Doz hesapları
Cevap: V = 0,38 mL
Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.
Aynı birimler
2 mg/mL = 2000 mcg/mL
Hacim
V = 760/2000 = 0,38 mL
Cevap
V = 0,38 mL
29.IV infüzyon hızları
Cevap: V = 300 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
mL/h cinsinden hız
100·60/60 = 100 mL/h
Hacim
V = 100·3 = 300 mL
Cevap
V = 300 mL
30.IV infüzyon hızları
Cevap: Δ = 8 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Başlangıç hızı
1000/6 = 166,7 mL/h
Yeni hız
R = 360/2 = 180 mL/h
Yüzde değişim
Δ = (180 − 166,7)/166,7·100% = 8%
Cevap
Δ = 8%
Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları
Cevap: V = 0,61 mL
Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken adet
60·51 = 3 060 birim
Hacim
V = 3060/5000 = 0,612 ≈ 0,61 mL
Cevap
V = 0,61 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları
Cevap: R = 8 mL/h
Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Konsantrasyon
500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Dakikalık ve saatlik doz
2,5·106 = 265 mcg/min
265·60 = 15900 mcg/h
Pompa hızı
R = 15900/2000 = 7,95 ≈ 8 mL/h
Cevap
R = 8 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: B = 15 mL
Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Toplam alınan
oral: 100 + 200 = 300 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1360 mL
Toplam çıkarılan
150 + 450 + 250 + 425 + 70 = 1345 mL
Denge
B = 1360 − 1345 = 15 mL
Cevap
B = 15 mL
Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: t = 9,5 h
İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Kalan hacim
1000 − 50 = 950 mL
Süre
t = 950/100 = 9,5 h
Cevap
t = 9,5 h
Bu yaklaşık 9 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 15:30 civarında biter.
35.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: MFS = 55
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15
Toplayın
Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 55
Cevap
MFS = 55
36.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: yüksek risk
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 85
Risk düzeyi
85 → yüksek risk
Cevap
yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
PaCO₂ değişimi
|27 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg
Beklenen HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 − 2·1,3 = 21,4 mmol/L
Cevap
HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: PaCO₂ = 44,8 mmHg
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg
Cevap
PaCO₂ = 44,8 mmHg
Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.
39.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: QT = 0,5 s
QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.
Ölçün
QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 12,5 küçük kare
Dönüştür
QT = 12,5 × 0,04 s = 0,5 s
Cevap
QT = 0,5 s
Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 1,08 sn).
40.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: idioventriküler ritim
Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.
Beş adım
1. Hız: R–R = 46 küçük kare, 1500 ÷ 46 ≈ dakikada 33.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,84 sn.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,18 sn, geniş (0,12 sn veya daha fazla) ve bozuk biçimli, T dalgası ters yönde.
Yorum
idioventriküler ritim
Cevap
idioventriküler ritim
İdioventriküler ritim bir kaçış ritmidir: üstlerindeki uyarı merkezleri yetersiz kaldığı için ventriküller görevi devralır.
Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.