NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage can damage the deeper tissues further
  2. BMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  3. CMassage hides early signs of infection
  4. DMassage makes the redness spread to other areas
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why is the level of sedation a useful early warning in a patient on opioids?

  1. ASedation only occurs after the breathing has stopped
  2. BIncreasing sedation usually comes before respiratory depression
  3. CSedation means the opioid dose is too low
  4. DSedation shows that the pain has completely gone and the dose is right
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

When should the transparent dressing over a peripheral IV site be changed?

  1. AOnly when the IV catheter is removed, whatever its state
  2. BWhen it is damp, loose or visibly soiled
  3. COnly when the patient asks for a new dressing
  4. DEvery hour, so the site can be cleaned again
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Oral ilaç dağıtımı sırasında bir hasta tableti daha sonra almak istiyor. Hemşire tableti komodinin üzerinde bırakıyor. Başlıca güvenlik sorunu nedir?

  1. ATablet rengini kaybedebilir ve sonradan tanımlanması zorlaşabilir
  2. BTabletler açık havada bırakıldığında hızla erir
  3. CHemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir
  4. DHasta uyanıksa bir güvenlik sorunu yoktur
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

One hour after a vaginal birth, the nurse finds a soft, boggy uterus and heavy bleeding. What is the first action?

  1. AMassage the fundus
  2. BOffer a meal and fluids
  3. CEncourage the patient to rest quietly
  4. DApply an ice pack to the perineum
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A provider asks a nurse to perform a procedure that is outside the nurse’s scope of practice. What should the nurse do?

  1. AAsk a nursing assistant to do it instead
  2. BDecline, explain why and suggest who can safely do it
  3. CDo it, because the provider gave the instruction
  4. DDo it just this once and promise the provider not to do it again
7.Klinik hemşirelikOrta

Kalp ritmi için en tehlikeli elektrolit bozukluğu hangisidir?

  1. ADüşük fosfat
  2. BYüksek klorür
  3. CYüksek veya düşük potasyum
  4. DDüşük sodyum
8.Klinik hemşirelikZor

Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?

  1. AKidney disease makes the opioid receptors disappear
  2. BThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
  3. CIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
  4. DKidney failure makes the stomach absorb more morphine
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Digoksin kullanan bir hastanın düzeyi 2,8 ng/mL ve kalp hızı 52/dk'dır. Hemşirenin en iyi eylemi nedir?

  1. ADozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
  2. BRitmi düzeltmek için çift doz vermek
  3. CDozu vermek ve düzeyi bir ay sonra yeniden kontrol etmek
  4. DKalp hızı 50/dk'nın üzerinde olduğu için dozu vermek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hızlı büyüyen bir lenfoma için kemoterapiden sonra hangi sonuç paterni tümör lizis sendromunu düşündürür?

  1. ADüşük potasyum, düşük fosfat, düşük ürik asit ve yüksek kalsiyum
  2. BYüksek hemoglobinle birlikte normal elektrolitler
  3. CYalnızca yüksek sodyum ve düşük glikoz
  4. DYüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum
11.FarmakolojiOrta

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AGive it in the same line as other drugs without flushing
  2. BMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  3. CMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  4. DGive it as a rapid push to stop seizures faster
12.FarmakolojiZor

Kloramfenikol verilen yenidoğanlarda "gri bebek sendromu" gelişebilir. Temel neden nedir?

  1. AYenidoğanlar ilaca karşı antikor üretir
  2. BKaraciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
  3. CYenidoğan böbreği ilacı çok hızlı atar, bu yüzden daha yüksek dozlar verilir
  4. DKloramfenikol yenidoğanlarda K vitaminine dönüşür
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Önceden doldurulmuş enjektörden deri altı enoksaparin nasıl uygulanmalıdır?

  1. AKanülden hızlı damar içi bolus olarak
  2. BÖnce hava kabarcığı çıkarılarak deltoid kasına
  3. CKarına, hava kabarcığı içeride bırakılarak ve ovalamadan
  4. DHer gün aynı karın bölgesine ve sonra masaj yapılarak
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Doğrulanmış baldır DVT'si olan bir hasta terapötik antikoagülasyona başlamış ve yatakta kalmak zorunda olup olmadığını soruyor. En doğru yanıt nedir?

  1. APıhtı tamamen çözülene kadar yürümeye izin verilmez
  2. BHer yürüyüşten önce bacağa masaj yapılmalıdır
  3. CTedavi başladıktan sonra tolere edildiği ölçüde yürümek genellikle teşvik edilir
  4. DEn az iki hafta sıkı yatak istirahati gerekir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. AUse lubricating drops and sleep with the head raised
  2. BStay in bright sunlight to dry the eyes
  3. CRub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  4. DSmoking more will not affect the eyes
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe urine output, because it may stop
  2. BThe potassium, because it may rise
  3. CThe INR, because it may rise
  4. DThe blood glucose, because it may fall
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which task for a stable patient with an established ileostomy can usually be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AEmptying the pouch and measuring the output
  2. BDeciding whether IV fluids are needed
  3. CAssessing the stoma for signs of necrosis
  4. DTeaching the patient about high-output risks
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Epidural kateter çıkarıldıktan saatler sonra antikoagülan alan bir hastada bel ağrısı ve kötüleşen bacak güçsüzlüğü gelişiyor. Ne düşünülmelidir?

  1. AEpidural bloğun gün içinde normal geçmesi
  2. BAcil değerlendirme ve MRG gerektiren epidural hematom
  3. CBel ağrısına yol açan idrar yolu enfeksiyonu
  4. DYansıyan bacak ağrısına yol açan sakral bası yarası
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo measure the baby's blood pressure
  2. BTo screen for critical congenital heart disease
  3. CTo screen for hearing loss
  4. DTo check the baby's blood glucose
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of pre-eclampsia only
  2. BShe is at high risk of placenta accreta spectrum
  3. CShe is at high risk of gestational diabetes
  4. DShe is at high risk of a post-term birth
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Fallot tetralojisi olan bir çocuk ağlarken aniden çok morarıyor ve nefes darlığı çekiyor. Hangi pozisyon yardımcı olur?

  1. ADiz-göğüs pozisyonu (veya çömelme)
  2. BBacaklar sarkıtılmış oturma
  3. CSırtüstü düz yatış
  4. DBaş aşağı eğik pozisyon
22.Pediatri hemşireliğiZor

Okul çağında bir çocuk DEHB için metilfenidat kullanıyor. Hangi öğretim noktası en önemlidir?

  1. AYalnızca okul günlerinde bırakmak
  2. BKonsantrasyonu daha da artırmak için okulda sınav olan günlerde dozu iki katına çıkarmak
  3. CUykuya yardımcı olması için yatmadan önce almak
  4. DDozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Klozapinin hangi yan etkisi yaşamı tehdit edebilir ve çoğunlukla gözden kaçar?

  1. ABağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık
  2. BArtmış tükürük
  3. CHafif kilo alımı
  4. DUyku hâli
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
  2. BEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  3. CAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
  4. DAgree that he is the religious leader so that he feels respected
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011125:25 PM?16:2517:2505:2518:25

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 5:25 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

5:25 PM
  1. 116:25
  2. 217:25
  3. 305:25
  4. 418:25
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:2008:50t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 08:50 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

23:2008:50
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg15 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 25 kg ve tek doz olarak 15 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

25 kg15 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

28 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

28 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL70 birim/kg · 91 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 91 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg91 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h95 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 95 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min95 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt240 mLjöle100 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar500 mLidrar275 mLyara dreni90 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

süt: 240 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 500 mLidrar: 275 mLyara dreni: 90 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL350 mL verilen60 mL/h17:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’de 350 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL350 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 110/66 mmHg, nabız 48/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 12SpO₂ 95%havaSBP 110HR 48AT 35,8 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %89 oda havasında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 89%havaSBP 102HR 64AT 38,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222618kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,52, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ve HCO₃⁻ 18 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,52PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354583HCO₃⁻mmol/L222628akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,15, PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,15PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler fibrilasyonasistolinabızsız elektriksel aktivite (PEA)normal sinüs ritmi

Monitörle izlenen bir hasta yanıtsız ve normal nefes almıyor halde bulunuyor, karotis nabzı alınamıyor. Monitör bu organize ritmi gösteriyor. Bu duruma ne denir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler fibrilasyon
  2. 2asistoli
  3. 3nabızsız elektriksel aktivite (PEA)
  4. 4normal sinüs ritmi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Massage can damage the deeper tissues further

Cevap neden bu

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Cevap

A · Massage can damage the deeper tissues further
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Increasing sedation usually comes before respiratory depression

Cevap neden bu

Patients usually become drowsy before their breathing slows dangerously. Checking sedation with a simple scale alongside respiratory rate allows early action.

Cevap

B · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · When it is damp, loose or visibly soiled

Cevap neden bu

A dressing that is wet, loose or dirty no longer protects the insertion site and is changed using aseptic technique. Otherwise, it is changed according to policy.

Cevap

B · When it is damp, loose or visibly soiled
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Hemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir

Cevap neden bu

Üzerinde anlaşılmış bir kendi kendine ilaç alma planı olmadıkça ilaçlar yatak başında bırakılmaz. Hemşire doğru belgelemek için ilacın alındığını görmelidir; gözetimsiz tabletleri başka bir hasta alabilir veya kaybolabilir.

Cevap

C · Hemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Massage the fundus

Cevap neden bu

Uterine atony is the most common cause of postpartum hemorrhage. Fundal massage helps the uterus contract; the nurse then calls for help and gives prescribed uterotonics if bleeding continues.

Cevap

A · Massage the fundus
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Decline, explain why and suggest who can safely do it

Cevap neden bu

Nurses must work within their legal scope of practice, even when asked by a provider. The nurse declines, explains the reason and helps find a suitable professional.

Cevap

B · Decline, explain why and suggest who can safely do it
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Yüksek veya düşük potasyum

Cevap neden bu

Hem hiperkalemi hem hipokalemi yaşamı tehdit eden aritmilere yol açabilir. Potasyum asla seyreltilmeden hızlı damar içi bolus olarak verilmemelidir.

Cevap

C · Yüksek veya düşük potasyum
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them

Cevap neden bu

Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.

Cevap

C · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek

Cevap neden bu

2,8 ng/mL düzeyi olağan aralığın üzerindedir ve yavaş kalp hızı toksisiteye uyar. Hemşire dozu tutar, potasyumu ve EKG'yi kontrol eder ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.

Cevap

A · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Yüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum

Cevap neden bu

Çok sayıda tümör hücresi parçalandığında potasyum, fosfat ve nükleik asitler (ürik aside dönüşür) kana boşalır. Fosfat kalsiyumu bağlar; bu yüzden kalsiyum düşer. Riskler arasında aritmiler ve akut böbrek hasarı bulunur.Kontrol edilen kaynak: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

D · Yüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum
11.Farmakoloji

Cevap: C · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Cevap neden bu

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Cevap

C · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakoloji

Cevap: B · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir

Cevap neden bu

Yenidoğanlarda glukuronil transferaz etkinliği düşüktür; bu yüzden kloramfenikol konjuge edilmez ve birikir. Yüksek düzeyler gri ciltle seyreden dolaşım çöküşüne neden olur. Organ olgunlaşmamışlığının farmakokinetiği nasıl değiştirdiğini gösterir.

Cevap

B · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Karına, hava kabarcığı içeride bırakılarak ve ovalamadan

Cevap neden bu

Önceden doldurulmuş DMAH enjektörleri, dozun tamamının verilmesi için genellikle içeride bırakılan bir hava kabarcığı içerir. Karında (göbekten uzakta) bir deri kıvrımına enjekte etmek, bölgeleri değiştirmek ve sonrasında ovalamamak morarmayı ve hematomu azaltır.

Cevap

C · Karına, hava kabarcığı içeride bırakılarak ve ovalamadan
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Tedavi başladıktan sonra tolere edildiği ölçüde yürümek genellikle teşvik edilir

Cevap neden bu

Etkili antikoagülasyonla erken mobilizasyon pulmoner emboli riskini artırmaz ve ağrıyı, şişliği ve tromboz sonrası sendromu azaltabilir. Rutin yatak istirahati artık önerilmemektedir. Etkilenen bacağa masajdan kaçınılmalıdır.

Cevap

C · Tedavi başladıktan sonra tolere edildiği ölçüde yürümek genellikle teşvik edilir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Cevap neden bu

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Cevap

A · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · The INR, because it may rise

Cevap neden bu

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Cevap

C · The INR, because it may rise
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Emptying the pouch and measuring the output

Cevap neden bu

Emptying and measuring output is a routine task. Assessment of the stoma, teaching and decisions about treatment remain with the registered nurse, who reviews the recorded output.

Cevap

A · Emptying the pouch and measuring the output
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Acil değerlendirme ve MRG gerektiren epidural hematom

Cevap neden bu

Epidural sırasında veya çıkarıldıktan sonra, özellikle antikoagülanlarla, artan motor güçsüzlük, uyuşukluk, bel ağrısı veya mesane disfonksiyonu epidural hematomu veya apseyi gösterebilir. Bu bir acildir: kalıcı felci önlemek için acil anestezi değerlendirmesi ve MRG, gerekirse cerrahi dekompresyon.

Cevap

B · Acil değerlendirme ve MRG gerektiren epidural hematom
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · To screen for critical congenital heart disease

Cevap neden bu

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Cevap

B · To screen for critical congenital heart disease
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Cevap neden bu

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Cevap

B · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Diz-göğüs pozisyonu (veya çömelme)

Cevap neden bu

Dizleri göğse getirmek sistemik vasküler direnci artırır; böylece sağdan sola şant azalır ve akciğerlere daha fazla kan akar. Çocuğu sakin tutun, oksijen verin ve yardım çağırın.

Cevap

A · Diz-göğüs pozisyonu (veya çömelme)
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Dozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek

Cevap neden bu

Uyarıcılar iştahı azaltabilir ve uykusuzluğa neden olabilir; bu yüzden günün erken saatlerinde verilir. Tedavi sırasında boy, kilo, kan basıncı ve kalp hızı izlenir.

Cevap

D · Dozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Bağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık

Cevap neden bu

Klozapinin neden olduğu gastrointestinal hipomotilite ileusa ve bağırsak perforasyonuna yol açabilir. Bağırsak alışkanlıkları düzenli sorulmalı ve kabızlık erken tedavi edilmelidir.

Cevap

A · Bağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Cevap neden bu

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Cevap

A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 17:25

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

5 PM → 5 + 12 = 17

Cevap

17:25

Cevap

17:25
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 9,5 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:20 → 24:00 = 40 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 08:50 = 530 min

Toplam

40 + 530 = 570 min
t = 570/60 = 9,5 h

Cevap

t = 9,5 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 375 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

15·25 = 375 mg

Cevap

D = 375 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 14 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·28 = 350 mg

Hacim

V = (350/125)·5 = 14 mL

Cevap

V = 14 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 1500·10/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 200 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/50 = 8 mg/mL

Doz hızı

D = 8·25 = 200 mg/h

Cevap

D = 200 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·91 = 6 370 birim

Hacim

V = 6370/1000 = 6,37 ≈ 6,4 mL

Cevap

V = 6,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 7,1 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·95 = 190 mcg/min
190·60 = 11400 mcg/h

Pompa hızı

R = 11400/1600 = 7,125 ≈ 7,1 mL/h

Cevap

R = 7,1 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 475 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 240 + 100 = 340 mL
IV infüzyon: 100·8 = 800 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1340 mL

Toplam çıkarılan

500 + 275 + 90 = 865 mL

Denge

B = 1340 − 865 = 475 mL

Cevap

B = 475 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 350 = 650 mL

Süre

t = 650/60 = 10,83 ≈ 10,8 h

Cevap

t = 10,8 h

Bu yaklaşık 10 h 50 min eder, yani torba yaklaşık saat 04:20 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 48/min → 1
uyanık (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 1 + 0 + 1 = 4

Cevap

NEWS2 = 4
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
oda havasında → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,52: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 23 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·4,3 = 28,3 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4,3 = 39,05 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 28 mmol/L → akut

Cevap

akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,436 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Bazett formülü

QTc = 0,38/√0,76 = 0,38/0,8718 = 0,436 s

Cevap

QTc = 0,436 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (436 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

Nabızsız elektriksel aktivite (PEA): PEA bir şeritte görülemez. Monitör organize elektriksel aktivite gösterir (VF, VT veya asistoli dışında bir ritim) ancak hastanın palpe edilebilir nabzı yoktur; bu nedenle hasta kontrol edilerek tanınır. Erişkin resüsitasyon kılavuzlarında PEA ve asistoli şok verilemeyen kalp durması ritimleridir: yüksek kaliteli CPR, mümkün olan en kısa sürede epinefrin ve geri döndürülebilir nedenlerin araştırılması (Hs ve Ts: hipovolemi, hipoksi, tansiyon pnömotoraks ve kardiyak tamponad gibi). VF ve nabızsız VT şok verilebilen ritimlerdir.

Şeridin gösterdiği

1. Hız: R–R = 19 küçük kare, 1500 ÷ 19 ≈ dakikada 79.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,76 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,20 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
normal sinüs ritmi

Hastanın gösterdiği

organize elektriksel aktiviteye rağmen nabız yok: nabızsız elektriksel aktivite (PEA), şok verilemeyen bir kalp durması ritmi

Cevap

nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

Cevap

nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

PEA yatak başında tanınır, asla yalnızca şeritten değil. Bu bir sınav alıştırmasıdır, klinik rehber değildir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions