NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A dying patient has noisy, rattling breathing that is upsetting the family. Which nursing action helps?

  1. AStart deep suction every 10 minutes
  2. BReposition the patient and explain the cause to the family
  3. CGive large volumes of oral fluids
  4. DTell the family it means the patient is choking and needs help
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?

  1. ATie a sheet across the bed to keep the patient in
  2. BRaise the bed rails and leave the patient alone
  3. CLook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
  4. DAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A new antibiotic is prescribed for a patient. What should the nurse check before giving the first dose?

  1. AOnly the time of the patient’s last meal and drink
  2. BOnly the patient’s blood pressure and pulse before giving the drug
  3. CThe patient’s preferred pharmacy
  4. DThe patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. ADocument only and say nothing to anyone
  2. BReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
  3. CConfront the parent and ask them to admit to abuse
  4. DWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
  2. BA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  3. CA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  4. DAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An infant with pyloric stenosis has repeated projectile vomiting. Which acid-base imbalance is most likely?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DRespiratory alkalosis
7.Klinik hemşirelikOrta

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. AKeep it secret because it is a family matter
  2. BRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
  3. CConfront the relative directly at the bedside about it
  4. DWait until the patient has been discharged
8.Klinik hemşirelikZor

An arterial blood gas shows a low PaO2 with a low or normal PaCO2. How is this classified?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BNormal blood gas
  3. CType 2 respiratory failure
  4. DType 1 respiratory failure
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. AKept warm and sent with the next routine batch
  2. BShaken firmly to mix it before it is sent away
  3. CPlaced on ice and sent to the laboratory at once
  4. DLeft at room temperature for several hours first
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. AFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
  2. BIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  3. CCalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  4. DNo special measures, because the risk starts only after a week
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effect of ciprofloxacin should a patient report at once?

  1. APain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
  2. BDarker stools than usual
  3. CMild tiredness in the first few days
  4. DA slightly bitter or metallic taste for a while after each dose
12.FarmakolojiZor

In adult cardiac arrest with shock-refractory ventricular fibrillation, which antiarrhythmic is commonly given?

  1. AVerapamil
  2. BAmiodarone
  3. CAdenosine
  4. DDigoxin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

İndapamid gibi tiyazid veya tiyazid benzeri diüretiklere hangi yan etki grubu tipiktir?

  1. AKuru öksürük, tat bozukluğu ve dudaklarda şişlik
  2. BYüksek sodyum ve magnezyum, düşük kan şekeri
  3. CYüksek potasyum ve sodyum, düşük ürik asit ve düşük kan şekeri
  4. DDüşük potasyum ve sodyum, yüksek ürik asit ve yüksek glukoz
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AHyperventilation from anxiety
  2. BDecompensated heart failure
  3. CA primary spontaneous pneumothorax
  4. DAn asthma attack
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AThis shows that the disease has entered a new progressive stage
  2. BHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  3. CThey should take very cold baths to reverse the damage
  4. DHot baths cause new areas of damage in the brain
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A haemodialysis patient missed their last two sessions. They are breathless, with crackles, and the potassium is 6,9 mmol/L. What is the priority?

  1. AUrgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
  2. BA routine dialysis session at the next planned slot
  3. CLarge IV fluid boluses to improve the circulation
  4. DOral potassium supplements and rest
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why do patients with major burns lose so much fluid in the first 24–48 hours?

  1. APatients drink far too little in hospital in the first days
  2. BThe kidneys stop making urine completely
  3. CThe burned skin absorbs fluid from the air
  4. DLeaky capillaries let plasma move into the tissues
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?

  1. AParacetamol
  2. BLactulose
  3. COmeprazole liquid
  4. DPhenytoin
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi bulgu bebek hüznünden (baby blues) çok postpartum depresyona işaret eder?

  1. AAğlayan bir bebekle geçen bir geceden sonra yorgun hissetmek
  2. B3. günde başlayıp tedavisiz birkaç gün içinde geçen ağlama nöbetleri ve duygudurum dalgalanmaları
  3. CZiyaretçiler gidince duygusal hissetmek
  4. D2 haftadan uzun süren ve günlük yaşamı etkileyen çökkün duygudurum ve ilgi kaybı
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Isıtılıp kurulandıktan ve uyarıldıktan sonra bir yenidoğan apneiktir. Sonraki adım nedir?

  1. ABebeği ters tutup sırtına vurmak
  2. BHemen göğüs kompresyonlarına başlamak
  3. CBalon ve maskeyle pozitif basınçlı ventilasyona başlamak
  4. DHerhangi bir şey yapmadan önce 5. dakika Apgar skorunu beklemek ve değerlendirmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which diet is usually advised for a child with nephrotic syndrome while there is oedema?

  1. AA protein-free diet to rest the kidneys completely
  2. BNo added salt
  3. CA high-salt diet to replace losses in the urine
  4. DA carbohydrate-free diet to reduce fluid retention
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. AA hoarse voice with mild fever and a runny nose
  2. BDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
  3. CA barking cough that is worse at night after a cold
  4. DSymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?

  1. A"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
  2. B"Of course not. Only crazy people would ask that."
  3. C"Yes, but you're in the right place now."
  4. D"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?

  1. AInsist that nobody would steal from her
  2. BIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
  3. CStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
  4. DTell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011124:55 AM?05:5516:5503:5504:55

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 4:55 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

4:55 AM
  1. 105:55
  2. 216:55
  3. 303:55
  4. 404:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
8,6 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 8,6 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.

8,6 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 60 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL60 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 2900 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

2900 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min2 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 40 gtt/min hızla akıyor. Hasta 2 saatte kaç mililitre V alır?

40 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL60 gtt/mL50 mg/h? gtt/min

100 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 50 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

100 mg/100 mL50 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h78 kg0,1 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order, 78 kg ağırlığındaki bir hasta için 0,1 ünite/kg/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/250 mL0,1 birim/kg/h78 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine13 mL/h89 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’de 800 mg içeren bir dopamine infüzyonu 13 mL/h hızla gidiyor. Hasta 89 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL13 mL/h89 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu100 mLçay200 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar500 mLidrar350 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 100 mLçay: 200 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 125 mL/hbaşlangıç 14:30ttoplam​ = ? h75 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 14:30’de 75 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 125 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL75 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %93 ek oksijen altında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 130/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,3 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 18SpO₂ 93%O₂SBP 100HR 130AT 37,3 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 10/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 10SpO₂ 98%O₂SBP 136HR 58AT 35,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal alkalozda PaCO₂, 40’ın altındaki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 2 mmol/L düşer. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi atriyal flutter gösteriyor. QRS başına flutter dalgası sayısı kaçtır (n:1 iletimdeki n)?

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QRS başına flutter dalgası =
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctional ritimüçüncü derece (tam) AV bloksinüs bradikardisiasistoli

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1junctional ritim
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4asistoli

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Reposition the patient and explain the cause to the family

Cevap neden bu

Noisy "death rattle" breathing comes from secretions in the throat and is not usually distressing to the patient. Repositioning, explanation and sometimes medicines help; deep suction is usually avoided.

Cevap

B · Reposition the patient and explain the cause to the family
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst

Cevap neden bu

Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.

Cevap

C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient

Cevap neden bu

Before any new drug, the nurse checks recorded allergies and asks the patient directly about past reactions. The patient is then watched closely after the first dose.

Cevap

D · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures

Cevap neden bu

Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.

Cevap

B · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Cevap neden bu

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Cevap

D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Metabolic alkalosis

Cevap neden bu

Repeated vomiting of stomach contents loses hydrochloric acid, causing metabolic alkalosis, often with low chloride and potassium. Fluids and electrolytes are corrected before surgery.

Cevap

C · Metabolic alkalosis
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Cevap neden bu

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Cevap

B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Type 1 respiratory failure

Cevap neden bu

Type 1 respiratory failure is hypoxaemia without hypercapnia, as in pneumonia or pulmonary embolism. Type 2 includes a raised PaCO2 from inadequate ventilation, as in COPD exacerbations.

Cevap

D · Type 1 respiratory failure
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Cevap neden bu

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Cevap

C · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Cevap neden bu

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Kontrol edilen kaynak: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmakoloji

Cevap: A · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon

Cevap neden bu

Fluoroquinolones can cause tendinitis and tendon rupture. Patients should stop exercise and report tendon pain promptly.

Cevap

A · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
12.Farmakoloji

Cevap: B · Amiodarone

Cevap neden bu

Amiodarone is used for VF or pulseless VT that persists after shocks, with lidocaine as an alternative. Adenosine, digoxin and verapamil have no role in VF.

Cevap

B · Amiodarone
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Düşük potasyum ve sodyum, yüksek ürik asit ve yüksek glukoz

Cevap neden bu

Tiyazidler hipokalemi, hiponatremi, hipomagnezemi, hiperürisemi (gut), hiperglisemi ve hiperkalsemiye (kalsiyum atılımını azaltırlar) yol açar. Kuru öksürük ve anjiyoödem ACE inhibitörü etkileridir.

Cevap

D · Düşük potasyum ve sodyum, yüksek ürik asit ve yüksek glukoz
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Decompensated heart failure

Cevap neden bu

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Cevap

B · Decompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Cevap neden bu

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Cevap

B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile

Cevap neden bu

Missing dialysis causes fluid overload and hyperkalaemia, both of which can be fatal. The patient needs cardiac monitoring, emergency treatment of the potassium and urgent dialysis to remove fluid and potassium.

Cevap

A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Leaky capillaries let plasma move into the tissues

Cevap neden bu

Inflammatory mediators make capillaries leaky, so plasma moves into the tissues and from the burn surface. Without fluids this causes burn shock; oedema is greatest in the first day or two.

Cevap

D · Leaky capillaries let plasma move into the tissues
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Phenytoin

Cevap neden bu

Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.

Cevap

D · Phenytoin
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · 2 haftadan uzun süren ve günlük yaşamı etkileyen çökkün duygudurum ve ilgi kaybı

Cevap neden bu

Postpartum depresyon 2 haftadan uzun sürer ve kendisinin ya da bebeğin bakımını engeller. Edinburgh Postnatal Depresyon Ölçeği gibi bir araçla tarama ve sevk gereklidir.

Cevap

D · 2 haftadan uzun süren ve günlük yaşamı etkileyen çökkün duygudurum ve ilgi kaybı
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Balon ve maskeyle pozitif basınçlı ventilasyona başlamak

Cevap neden bu

Yenidoğan apneik veya nefes nefese ise ya da başlangıç adımlarından sonra kalp hızı 100/dk'nın altındaysa, pozitif basınçlı ventilasyon ilk dakika içinde başlar. Etkili ventilasyon, yenidoğan resüsitasyonunun en önemli adımıdır.

Cevap

C · Balon ve maskeyle pozitif basınçlı ventilasyona başlamak
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · No added salt

Cevap neden bu

During the oedematous phase, salt is limited to reduce fluid retention, and fluids may be restricted if advised. Protein is not stopped; a normal, balanced intake for age is usually recommended.

Cevap

B · No added salt
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Cevap neden bu

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Cevap

B · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"

Cevap neden bu

The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.

Cevap

A · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it

Cevap neden bu

False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.

Cevap

C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 04:55

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

4 AM → 04

Cevap

04:55

Cevap

04:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 86 g/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 8,6 g/dL × 10 dL/L = 86 g/L

Cevap

Hb = 86 g/L
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Hacim

V = 60/100 = 0,6 mL

Cevap

V = 0,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,29 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 2900/10000 = 0,29 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,29 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

40·60/20 = 120 mL/h

Hacim

V = 120·2 = 240 mL

Cevap

V = 240 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

50/1 = 50 mL/h

Damla hızı

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 19,5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

0,1·78 = 7,8 birim/h

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 birim/mL

Pompa hızı

R = 7,8/0,4 = 19,5 mL/h

Cevap

R = 19,5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 3,9 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

13·1600 = 20800 mcg/h
20800/60 = 346,7 mcg/min

Kilogram başına

D = 346,7/89 = 3,895 ≈ 3,9 mcg/kg/min

Cevap

D = 3,9 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1600 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 200 = 300 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1600 mL

Cevap

I = 1600 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 9,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

75·4 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL kalan

İkinci kısım

700/125 = 5,6 h

Toplam süre

t = 4 + 5,6 = 9,6 h

Cevap

t = 9,6 h

Bu yaklaşık 9 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 00:06 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 93% → 2
oksijen altında → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 130/min → 2
uyanık (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 2 + 2 + 0 + 0 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 10/min → 1
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 21,2 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|26 − 40| = 14 mmHg → 1,4 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,4 = 21,2 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 21,2 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 29 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QRS başına flutter dalgası = 4

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Flutter dalgaları

F–F = 5 küçük kare = 0,20 sn → 1500 ÷ 5 = dakikada 300

QRS kompleksleri

R–R = 20 küçük kare = 0,80 sn → 1500 ÷ 20 = dakikada 75
iletim oranı = 300 ÷ 75 = 4:1

Cevap

QRS başına flutter dalgası = 4
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: asistoli

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: yok; neredeyse düz bir çizgi.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

asistoli

Cevap

asistoli

Düz çizgi her zaman kontrol edilir: hastaya, elektrotlara ve kazanca bakın ve ikinci bir derivasyon görüntüleyin; çünkü gevşek bir elektrot ya da ince VF asistoli gibi görünebilir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions