NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. AOlder patients do not need sleep during the day
  2. BIt lets staff change the beds more easily while patients are up
  3. CBed rest quickly causes loss of strength and independence
  4. DWalking makes older patients' bones grow longer
2.Hemşirelik esaslarıZor

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. ALower angles increase blood flow to the heels
  2. BLower angles stop the patient from getting out of bed
  3. CHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  4. DHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hasta, tablet verilmeden önce “Bu hap her zamankinden farklı görünüyor” diyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHastaya hastanede tüm hapların farklı göründüğünü söylemelidir
  2. BDurup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir
  3. CHapın yarısını verip olağandışı etkileri izlemelidir
  4. DHastayı rahatlatıp hapı vermelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Steril teknikle üriner kateter takılırken kateter ucu hastanın uyluğuna değiyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AKateteri atıp yeni bir steril kateter kullanmalıdır
  2. BUcu steril suyla durulayıp devam etmelidir
  3. CUyluk temizlendiği için devam etmelidir
  4. DUcu antiseptikle silip devam etmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  2. BPotassium chloride oral solution diluted in juice
  3. CPotassium chloride by IV push
  4. DOral potassium chloride with food
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A child with sickle cell disease in a pain crisis develops chest pain, fever and an SpO₂ of 89%. What does this most likely mean?

  1. AAn ordinary pain crisis that will improve with rest
  2. BAcute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
  3. CA minor chest infection that can safely wait until the morning round
  4. DAnxiety that will settle with reassurance
7.Klinik hemşirelikOrta

Tiroid ameliyatından sonra bir hastada ağız çevresinde karıncalanma ve kas krampları var. Hangi elektrolit sorunundan şüphelenilmelidir?

  1. AHipernatremi
  2. BHipermagnezemi
  3. CHipokalsemi
  4. DHiperkalemi
8.Klinik hemşirelikZor

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHypoglycaemia
  2. BEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  3. CSimple gastroenteritis with no further concern
  4. DHyperosmolar hyperglycaemic state
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastaya subkütan enoksaparin (düşük molekül ağırlıklı heparin) veriliyor. İzlemle ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AVarfarinde olduğu gibi her dozu ayarlamak için INR kullanılır
  2. BHiçbir kan testine hiçbir zaman gerek yoktur
  3. CRutin aPTT yok; bunun yerine trombositler ve böbrek işlevi kontrol edilir
  4. DDozu ayarlamak için aPTT her 6 saatte bir kontrol edilmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AStrict fluid restriction to below 800 mL a day
  2. BA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  3. CGradual replacement of free water over many hours
  4. DRapid infusion of 3% saline to raise the volume
11.FarmakolojiOrta

Hangi belirti opioid toksisitesi için tipiktir?

  1. Aİğne ucu pupiller
  2. BHızlı, derin solunum
  3. CYüksek vücut sıcaklığı
  4. DÇok genişlemiş pupiller
12.FarmakolojiZor

Morphine 4 mg IV is ordered. The ampoule contains 10 mg/mL. What volume should be drawn up?

  1. A4 mL
  2. B0,4 mL
  3. C2,5 mL
  4. D0,04 mL
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ağır KOAH'lı hastalar neden küçük ve sık öğünler yemeye teşvik edilir?

  1. ADolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
  2. BKüçük öğünler inhalerlerin ne sıklıkta gerekeceğini azaltır
  3. CBüyük öğünler hava yollarının kalıcı olarak daralmasına yol açar
  4. DSık öğünler göğüs enfeksiyonlarını doğrudan önler
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Astımlı bir hastanın tepe akımı en iyi değerinin %40'ı, solunum hızı 28/dk'dır ve cümleleri tamamlayamamaktadır. SpO₂ %94'tür. Bu atak nasıl sınıflandırılmalıdır?

  1. AAkut ağır astım
  2. BYaşamı tehdit eden astım
  3. CÖlümcüle yakın astım
  4. DOrta şiddette astım alevlenmesi
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

The day after a thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. Why might this happen?

  1. AThe parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
  2. BThe thyroid hormone level has risen too high after surgery
  3. CThe patient is breathing too slowly after the operation
  4. DThe anaesthetic has caused an allergic reaction
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has had a high sodium of 160 mmol/L for several days. Why must it be corrected slowly?

  1. ARapid correction can cause brain swelling
  2. BRapid correction causes kidney stones
  3. CRapid correction raises the blood glucose
  4. DThe sodium will rise again if corrected quickly
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A patient on warfarin is booked for elective surgery with a high bleeding risk. What is usual practice?

  1. ASwap to aspirin on the morning of surgery
  2. BStop it about 5 days before and check the INR
  3. CDouble the dose for a week so the blood is ready for surgery
  4. DTake the usual dose on the morning of surgery
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with diabetes on continuous enteral feeding and an insulin regimen has the feed stopped for a procedure. What is the main concern?

  1. AHyperglycaemia because the stomach is empty
  2. BHypoglycaemia if insulin continues without the feed
  3. CRefeeding syndrome from too much glucose
  4. DDiarrhoea from stopping the feed suddenly
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

1. dakikada bir yenidoğanın kalp hızı 90/dk'dır. Apgar skorunda kalp hızı kaç puan alır?

  1. A3
  2. B0
  3. C2
  4. D1
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğumdan altı saat sonra bir kadın hâlâ idrar yapmamıştır. Fundus gevşek ve sağa doğru yer değiştirmiş, kanama artmıştır. Bu neden önceliklidir?

  1. ADolu mesane normal iyileşmenin belirtisidir
  2. BEpiduralin hâlâ iyi çalıştığını gösterir
  3. CDolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır
  4. Dİdrar retansiyonu yalnızca sezaryen sonrasında önemlidir, vajinal doğumdan sonra değil
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A newborn is still wet a few minutes after birth. Which heat-loss mechanism is the main concern, and how is it prevented?

  1. AConvection; leave the baby uncovered in a draught
  2. BRadiation; move the cot close to an outside window
  3. CConduction; place the baby on a cold firm surface
  4. DEvaporation; dry the baby straight away, including the head
22.Pediatri hemşireliğiZor

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. ASit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  2. BGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
  3. CGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  4. DWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. ATiredness and worry about feeding the baby in the first week
  2. BFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
  3. CTearfulness and mood swings on the third day after birth
  4. DConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. ANeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
  2. BTell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
  3. CAsk her to prove she is his sister and then share the details
  4. DGive a full update, because she is a close family member
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
7 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 7 lb 9 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

7 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2½ tsp? mL1½ fl oz? mL¾ su bardağı? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2½ tsp / öksürük şurubu, 1½ fl oz / meyve suyu, ¾ su bardağı / çay, 1 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
90 kg10 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 90 kg ve tek doz olarak 10 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

90 kg10 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 560 mikrogramdır. Ampul 4 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

560 mcg4 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 25 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

25 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin6 mL/h? birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeren bir infüzyon 6 mL/h hızla gidiyor. Hasta saatte kaç ünite D alıyor?

100 birim/100 mL6 mL/h
D = birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h69 kg2,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 69 kg ağırlığındaki bir hasta için 2,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min69 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba200 mLmeyve suyu150 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar325 mLidrar300 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 72 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

72 kg8 hidrar: 325 mLidrar: 300 mLkusmuk: 250 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL120 mL/hbaşlangıç 06:0009:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:00’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL120 mL/h06:00 → 09:00
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %94 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 48/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 94%havaSBP 124HR 48AT 39,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 12 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %35 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa) ve PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 35%PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Fridericia formülüyle hesaplayın: QTc = QT/∛RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVasistoliventriküler fibrilasyonüçüncü derece (tam) AV bloksinüs bradikardisi

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1asistoli
  2. 2ventriküler fibrilasyon
  3. 3üçüncü derece (tam) AV blok
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Cevap neden bu

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Cevap

C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Cevap neden bu

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Cevap

C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Durup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir

Cevap neden bu

Hastanın kaygısı bir güvenlik kontrolüdür. Hemşire durup istemi, ilacı, dozu ve hastayı kontrol eder, gerekirse eczaneyle iletişime geçer. Bazen neden farklı bir marka olabilir, ancak bunun önce doğrulanması gerekir.

Cevap

B · Durup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Kateteri atıp yeni bir steril kateter kullanmalıdır

Cevap neden bu

Steril bir malzeme steril olmayan bir yüzeye temas ettiğinde kontamine olur ve değiştirilir. Kontamine bir kateter takmak mesaneye bakteri taşır ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.

Cevap

A · Kateteri atıp yeni bir steril kateter kullanmalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Potassium chloride by IV push

Cevap neden bu

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Cevap

C · Potassium chloride by IV push
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen

Cevap neden bu

Chest pain, fever and low oxygen in sickle cell disease suggest acute chest syndrome. It can worsen quickly, so oxygen, urgent review and prescribed treatment are needed.

Cevap

B · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Hipokalsemi

Cevap neden bu

Paratiroid bezlerinin hasarı kalsiyumu düşürür; perioral karıncalanma, tetani ve pozitif Chvostek veya Trousseau bulgularına neden olur.

Cevap

C · Hipokalsemi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Cevap

B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Rutin aPTT yok; bunun yerine trombositler ve böbrek işlevi kontrol edilir

Cevap neden bu

Enoksaparinin etkisi öngörülebilirdir; bu yüzden izlemede aPTT kullanılmaz. Trombosit sayıları heparinle indüklenen trombositopeniyi saptamaya yardımcı olur ve ilaç böbreklerden temizlendiği için böbrek işlevi önemlidir. Anti-Xa düzeyleri gebelikte, obezitede veya böbrek hastalığında kullanılabilir.

Cevap

C · Rutin aPTT yok; bunun yerine trombositler ve böbrek işlevi kontrol edilir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Gradual replacement of free water over many hours

Cevap neden bu

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Cevap

C · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmakoloji

Cevap: A · İğne ucu pupiller

Cevap neden bu

Opioid toksisitesi klasik olarak iğne ucu pupillere, yavaş veya yüzeyel solunuma ve azalmış bilince yol açar. Nalokson bu etkileri geri döndürür.

Cevap

A · İğne ucu pupiller
12.Farmakoloji

Cevap: B · 0,4 mL

Cevap neden bu

4 mg ÷ 10 mg/mL = 0,4 mL. The unused remainder of a controlled drug is discarded with a witness.

Cevap

B · 0,4 mL
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur

Cevap neden bu

Ağır KOAH'lı birçok kişi kilo kaybeder; çünkü solunum çok enerji harcar ve büyük öğünler şişkinliğe ve nefes darlığına yol açar. Küçük, besin değeri yüksek öğünler kiloyu ve kas gücünü korumaya yardımcı olur.

Cevap

A · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Akut ağır astım

Cevap neden bu

Yaygın kılavuzlarda (örneğin BTS/SIGN) en iyi değerin %33–50'si düzeyinde tepe akım, ≥25/dk solunum hızı, ≥110/dk kalp hızı veya cümleleri tamamlayamama akut ağır astımı gösterir. Yaşamı tehdit eden özellikler arasında %33'ün altında tepe akım, %92'nin altında SpO₂, sessiz göğüs, siyanoz, bitkinlik veya konfüzyon bulunur; ölümcüle yakın astım ise yüksek PaCO₂ veya ventilasyon gereksinimi demektir.

Cevap

A · Akut ağır astım
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium

Cevap neden bu

The parathyroid glands lie behind the thyroid and can be damaged or removed during surgery. Low PTH leads to hypocalcaemia, causing tingling, cramps and, if severe, tetany or arrhythmias. Calcium is checked after surgery.

Cevap

A · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Rapid correction can cause brain swelling

Cevap neden bu

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If the sodium falls too quickly, water rushes into the cells and causes cerebral oedema and seizures. Correction is gradual, with regular sodium checks.

Cevap

A · Rapid correction can cause brain swelling
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Stop it about 5 days before and check the INR

Cevap neden bu

Warfarin is usually stopped about 5 days before such surgery, and the INR is checked beforehand. Patients at high clotting risk may be given bridging therapy with a heparin, as planned by the team.

Cevap

B · Stop it about 5 days before and check the INR
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed

Cevap neden bu

When feed stops but insulin continues, blood glucose can fall sharply. The insulin plan is reviewed with the team, glucose is checked frequently, and a glucose infusion may be needed.

Cevap

B · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · 1

Cevap neden bu

Kalp hızı yoksa 0, 100/dk'nın altındaysa 1, 100/dk veya üzerindeyse 2 puan alır. Apgar'ın beş bulgusunun her biri 0–2 puan alır; bu nedenle bulgu başına en yüksek puan 2'dir.

Cevap

D · 1
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Dolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır

Cevap neden bu

Distansiyonlu mesane uterusu yukarı ve yana iter, atoniye ve daha fazla kanamaya yol açar. İdrar yapmasına yardım edin veya istenirse sonda takın, ardından fundusu ve kanamayı yeniden değerlendirin.

Cevap

C · Dolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Evaporation; dry the baby straight away, including the head

Cevap neden bu

A wet newborn loses heat rapidly through evaporation. Drying the baby at once, removing wet towels, covering the head and skin-to-skin contact all reduce heat loss.

Cevap

D · Evaporation; dry the baby straight away, including the head
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Cevap neden bu

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Cevap

B · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Cevap neden bu

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Cevap

D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Cevap neden bu

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Cevap

A · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 3,44 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

9 oz/16 = 0,5625 lb
7 + 0,5625 = 7,563 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 7,563/2,2 = 3,437 ≈ 3,44 kg

Cevap

m = 3,44 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 252,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
¾ su bardağı = 0,75·240 = 180 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Toplayın

V = 12,5 + 45 + 180 + 15 = 252,5 mL

Cevap

V = 252,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 900 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

10·90 = 900 mg

Cevap

D = 900 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,14 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Hacim

V = 560/4000 = 0,14 mL

Cevap

V = 0,14 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 1500·20/360 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

25·60/15 = 100 mL/h

Kalan süre

t = 400/100 = 4 h

Cevap

t = 4 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 6 birim/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Saatlik ünite

D = 6·1 = 6 birim/h

Cevap

D = 6 birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 10,4 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2,5·69 = 172,5 mcg/min
172,5·60 = 10350 mcg/h

Pompa hızı

R = 10350/1000 = 10,35 ≈ 10,4 mL/h

Cevap

R = 10,4 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,09 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

325 + 300 = 625 mL

Kilogram başına saatlik

U = 625/(72·8) = 1,085 ≈ 1,09 mL/kg/h

Cevap

U = 1,09 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 640 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:00 → 09:00 = 3 h

Verilen hacim

120·3 = 360 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 360 = 640 mL

Cevap

V = 640 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 65

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 65

Cevap

MFS = 65
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 94% → 1
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 48/min → 1
uyanık (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 2 = 4
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 26 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
menzil: 24–28 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 111,3 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,35·713 − 49/0,8 = 249,5 − 61,25 = 188,3 mmHg

Gradyan

A–a = 188,3 − 77 = 111,3 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 111,3 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,429 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Fridericia formülü

QTc = 0,44/∛1,08 = 0,44/1,026 = 0,429 s

Cevap

QTc = 0,429 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (429 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: asistoli

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: yok; neredeyse düz bir çizgi.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

asistoli

Cevap

asistoli

Düz çizgi her zaman kontrol edilir: hastaya, elektrotlara ve kazanca bakın ve ikinci bir derivasyon görüntüleyin; çünkü gevşek bir elektrot ya da ince VF asistoli gibi görünebilir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions