NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AAirway and breathing
  2. BThe wound dressing
  3. CFluid balance chart
  4. DPain score
2.Hemşirelik esaslarıZor

Ev yangınından kurtarılan bir hastanın nabız oksimetresi değeri %99, ama hasta uykulu ve baş ağrısı var. Değer neden yanıltıcı biçimde güven verici olabilir?

  1. ADuman oksimetrenin çok düşük okumasına neden olur
  2. BHastanın kalp hızı cihazın doğru ölçüm yapması için çok yüksektir
  3. CYanıklar cildin ışığı daha iyi iletmesini sağlar
  4. DHemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AThe pump will always stop any overdose
  2. BFamily can press it as long as they count the presses
  3. CPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
  4. DOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ARaise all four side rails so the patient stays in bed
  2. BWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  3. CTell the patient to wait until the morning
  4. DTell the patient to go alone and use the call light if needed
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

On a pediatric unit, which child does the nurse assess first?

  1. AA child with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  2. BA child with a temperature of 38,2 °C after vaccination
  3. CA child in a new arm cast with pink, warm fingers and pain of 5/10
  4. DA child with asthma who is now quiet with very little air movement
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. APalpitations
  2. BTremor
  3. CSweating
  4. DTachycardia
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo make the surgery shorter
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  4. DTo reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinik hemşirelikZor

Ameliyat sonrası bir hastada pulmoner emboliyi en güçlü düşündüren bulgu hangisidir?

  1. ASalbutamolle düzelen hışıltı
  2. BBir haftadır yavaş başlayan, sarı balgamlı ve hafif ateşli öksürük
  3. CTaşikardiyle birlikte ani nefes darlığı ve plöritik göğüs ağrısı
  4. DYüksek kan basıncıyla birlikte yavaş nabız
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient's levothyroxine dose was changed today. When is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter about 24 hours
  2. BAfter about 3 days
  3. CAfter about 1 year
  4. DAfter about 6–8 weeks
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ameliyattan sonra büyük hacimlerde hipotonik IV sıvı alan bir hastada baş ağrısı, bulantı ve konfüzyon gelişir. Hangi sonuç bunu en iyi açıklar?

  1. A110 mg/dL'lik (6,1 mmol/L) bir glikoz
  2. B126 mEq/L'lik bir sodyum
  3. C9,4 mg/dL'lik (2,35 mmol/L) bir kalsiyum
  4. D4,2 mEq/L'lik bir potasyum
11.FarmakolojiOrta

Which assessment is most important during IV mannitol therapy?

  1. ALiver enzymes and signs of jaundice
  2. BBlood glucose before meals and signs of hypoglycaemia
  3. CUrine output, electrolytes and signs of fluid overload
  4. DPlatelet count and signs of bleeding
12.FarmakolojiZor

A patient with heart failure starts taking naproxen regularly for back pain. Why is this a concern?

  1. ANSAIDs lower potassium, which makes digoxin and diuretics fail
  2. BNSAIDs block the absorption of furosemide completely
  3. CNSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
  4. DNSAIDs increase heart contractility too much
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has a prosthetic heart valve. Which teaching best reduces the risk of infective endocarditis?

  1. ATake a daily antibiotic tablet indefinitely
  2. BAvoid all physical exercise for the rest of their life
  3. CAvoid eating dairy products and raw vegetables
  4. DKeep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?

  1. AA frozen shoulder with referred pain to the face
  2. BA simple migraine
  3. CA stroke affecting the brainstem on the opposite side
  4. DA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has taken metformin for many years and now has tingling feet and a low haemoglobin. Which blood test is most relevant?

  1. AThyroid antibodies
  2. BVitamin B12 level
  3. CBlood alcohol level
  4. DSerum amylase
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ADeciding the dose of correction insulin from the glucose result
  2. BAssessing a confused patient whose glucose is 2,6 mmol/L (47 mg/dL)
  3. CChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  4. DTeaching a new patient how to inject insulin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. ATake the preparation only if the bowels have not opened
  2. BEat a high-fibre meal the evening before the test
  3. CDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
  4. DAvoid all fluids for 24 hours before the test
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  2. BApply compression but only at night
  3. CApply the strongest compression to speed healing
  4. DApply compression and elevate the leg above the heart all day
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Grup B streptokok için evrensel tarama uygulanan yerlerde vajinal–rektal sürüntü genellikle ne zaman alınır?

  1. Aİlk antenatal vizitte
  2. BYaklaşık 20. haftada
  3. CDoğum sırasında membranlar yırtıldıktan sonra
  4. DYaklaşık 36–37. haftalarda
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A preterm baby is being prepared for discharge. Which statement by the parents shows understanding of kangaroo (skin-to-skin) care?

  1. A"Skin-to-skin increases her risk of getting cold."
  2. B"She should be fully dressed and wrapped before I hold her."
  3. C"Skin-to-skin is only for full-term babies."
  4. D"Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 20-month-old drinks about 1,5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. ASickle cell disease
  2. BLactose intolerance
  3. CIron-deficiency anaemia
  4. DVitamin B12 deficiency
22.Pediatri hemşireliğiZor

6 yaşındaki bir çocuğa bademcik ameliyatından sonra ağrı için kodein reçete edilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AKimseye söylemeden çocuğun sütüne ezerek karıştırmalıdır
  2. BVermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır
  3. CKodein tüm çocuklarda güvenli olduğu için vermelidir
  4. DZayıf bir opioid olduğu için dozu iki katına çıkararak vermelidir
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?

  1. A"Yes, but you're in the right place now."
  2. B"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
  3. C"Of course not. Only crazy people would ask that."
  4. D"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta hemşireden, kendini öldürmeyi planladığını kimseye söylemeyeceğine söz vermesini istiyor. En iyi yanıt nedir?

  1. AGüvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak
  2. BKonuyu değiştirmek
  3. CKonuşmaya devam etmesi ve size güvenmesi için sır saklamaya söz vermek ve bunu notlarına kaydetmemek ya da ekibe söylememek
  4. DBunu düşüneceğinizi söylemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
234,359 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 234,359 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

234,359 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0019:1002:50t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 19:10 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:50 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

19:1002:50
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 40 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg2,5 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,74 mg. Ampul mL başına 2000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,74 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
810 mLkalan? mL/h5 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 810 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 5 h: 810 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
380 mLkalan? mL/h5 h kalan

8 saatte 500 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 380 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 8 hsonra 3 h: 380 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim250 mLheparin? mL/h83 kg12 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 83 kg ağırlığındaki bir hasta için 12 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/250 mL12 birim/kg/h83 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h62 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 62 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu120 mLmeyve suyu100 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar425 mLidrar475 mLidrar300 mLidrar475 mLyara dreni100 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 100 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

100 kg8 hidrar: 425 mLidrar: 475 mLidrar: 300 mLidrar: 475 mLyara dreni: 100 mLkusmuk: 100 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL250 mL verilen150 mL/h06:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 06:30’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL250 mL verilen150 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, hiç ses çıkarmıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 65/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222631akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,26, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,26PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVCPR (şok verilemeyen ritim)acil defibrilasyonsenkronize kardiyoversiyontranskutan pace

Palpe edilebilir nabzı olmayan bir hastada monitörde bu organize ritim görülüyor (nabızsız elektriksel aktivite). Erişkin resüsitasyon kılavuzları bunun için hangi tedaviyi belirtir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1CPR (şok verilemeyen ritim)
  2. 2acil defibrilasyon
  3. 3senkronize kardiyoversiyon
  4. 4transkutan pace

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Airway and breathing

Cevap neden bu

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Cevap

A · Airway and breathing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur

Cevap neden bu

Karboksihemoglobin ışığı oksihemoglobine çok benzer şekilde soğurur; bu yüzden standart nabız oksimetreleri oksijen satürasyonunu olduğundan yüksek gösterir. Ko-oksimetreli arter kan gazı gerekir ve yüksek akımlı oksijen verilir.

Cevap

D · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Cevap neden bu

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Cevap

D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Cevap neden bu

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Cevap

B · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A child with asthma who is now quiet with very little air movement

Cevap neden bu

In asthma, very little air movement and a quiet child mean severe obstruction and possible respiratory failure. The other children are stable for now.

Cevap

D · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Sweating

Cevap neden bu

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Cevap

C · Sweating
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Cevap neden bu

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Cevap

D · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Taşikardiyle birlikte ani nefes darlığı ve plöritik göğüs ağrısı

Cevap neden bu

Pulmoner emboli tipik olarak ani nefes darlığı, solunumla artan göğüs ağrısı, taşikardi, düşük oksijen satürasyonu ve bazen hemoptizi veya bayılmayla kendini gösterir.

Cevap

C · Taşikardiyle birlikte ani nefes darlığı ve plöritik göğüs ağrısı
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · After about 6–8 weeks

Cevap neden bu

Levothyroxine has a half-life of about a week, so a steady state takes about 6 weeks. The TSH is therefore rechecked about 6–8 weeks after a dose change; checking earlier gives a misleading result.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · After about 6–8 weeks
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · 126 mEq/L'lik bir sodyum

Cevap neden bu

Cerrahi stres antidiüretik hormonu yükseltir ve hipotonik sıvılar serbest su ekler; bu yüzden sodyum düşer. Hiponatremi baş ağrısına, bulantıya ve konfüzyona yol açar. Diğer değerler normaldir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025); Hyponatremia · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Cevap

B · 126 mEq/L'lik bir sodyum
11.Farmakoloji

Cevap: C · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload

Cevap neden bu

Mannitol draws fluid into the circulation before it is excreted, which can cause heart failure and pulmonary oedema. The large diuresis can cause dehydration and electrolyte imbalance, so output and electrolytes are monitored.

Cevap

C · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload
12.Farmakoloji

Cevap: C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure

Cevap neden bu

NSAIDs inhibit renal prostaglandins, causing sodium and water retention and reducing the effect of diuretics. They can trigger decompensation of heart failure and are usually avoided.

Cevap

C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups

Cevap neden bu

Oral bacteria often enter the blood and can settle on prosthetic valves. Good oral hygiene and regular dental care are key. Patients should also report unexplained fever and avoid body piercing or tattoos where possible. Antibiotic prophylaxis policies differ between countries.

Cevap

D · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)

Cevap neden bu

A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.

Cevap

D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Vitamin B12 level

Cevap neden bu

Long-term metformin can lower vitamin B12 absorption, causing anaemia and neuropathy that may be mistaken for diabetic neuropathy. B12 levels are checked, especially when symptoms appear.

Cevap

B · Vitamin B12 level
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Cevap neden bu

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Cevap

C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Cevap neden bu

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Cevap

C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Cevap neden bu

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Cevap

A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yaklaşık 36–37. haftalarda

Cevap neden bu

Kolonizasyon gelip geçici olabilir; bu yüzden sürüntü gebeliğin geç döneminde, doğuma yakın alınır. Pozitif sonuç, yenidoğanı korumak için intrapartum antibiyotik verilmesine yol açar. Bazı ülkeler bunun yerine riske dayalı bir yaklaşım kullanır.

Cevap

D · Yaklaşık 36–37. haftalarda
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "Holding her on my bare chest keeps her warm."

Cevap neden bu

Kangaroo care places the baby in a nappy against the parent's bare chest. It stabilises temperature, heart rate and breathing, supports breastfeeding and bonding, and is beneficial for preterm babies.

Cevap

D · "Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Iron-deficiency anaemia

Cevap neden bu

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Cevap

C · Iron-deficiency anaemia
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Vermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır

Cevap neden bu

Ultra hızlı metabolizörlerde ölümcül solunum depresyonu nedeniyle kodein 12 yaşından küçük çocuklarda ve 18 yaşından küçüklerde bademcik veya geniz eti ameliyatından sonra kontrendikedir. Hemşire istemi sorgulamalıdır.

Cevap

B · Vermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"

Cevap neden bu

The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.

Cevap

D · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Güvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak

Cevap neden bu

Hemşire yaşam riski konusunda gizlilik sözü vermemelidir. Destekleyici kalarak gizliliğin sınırları konusunda dürüst olmak hastayı güvende tutar ve güveni korur.

Cevap

A · Güvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 234 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

234.359 → 4

Yalnızca sonraki rakam belirler

234.359 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 4 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (59) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 234 gtt/min

Cevap

x = 234 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 7,67 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

19:10 → 24:00 = 290 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:50 = 170 min

Toplam

290 + 170 = 460 min
t = 460/60 = 7,667 ≈ 7,67 h

Cevap

t = 7,67 h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·16 = 40 mg

Hacim

V = 40/40 = 1 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 1 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,37 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,74 mg = 740 mcg

Hacim

V = 740/2000 = 0,37 mL

Cevap

V = 0,37 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 162 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 810/5 = 162 mL/h

Cevap

R = 162 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 21,6 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/8 = 62,5 mL/h

Yeni hız

R = 380/5 = 76 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (76 − 62,5)/62,5·100% = 21,6%

Cevap

Δ = 21,6%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 10 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

12·83 = 996 birim/h

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 996/100 = 9,96 ≈ 10 mL/h

Cevap

R = 10 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 37,2 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·62 = 620 mcg/min
620·60 = 37200 mcg/h

Pompa hızı

R = 37200/1000 = 37,2 mL/h

Cevap

R = 37,2 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,09 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

425 + 475 + 300 + 475 = 1675 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1675/(100·8) = 2,094 ≈ 2,09 mL/kg/h

Cevap

U = 2,09 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 1,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 250 = 250 mL

Süre

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Cevap

t = 1,7 h

Bu yaklaşık 1 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 08:10 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: hiç ses çıkarmıyor → 1
M: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon) → 2

Toplayın

GCS = 2 + 1 + 2 = 5

Şiddet

GCS 5 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 65/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 1 + 2 + 1 + 2 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,1 = 27,85 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik üzerine akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·3,2 = 35,2 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 31 mmol/L → kronik üzerine akut

Cevap

kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,38 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 9,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 9,5 × 0,04 s = 0,38 s

Cevap

QT = 0,38 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 1,00 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: CPR (şok verilemeyen ritim)

Nabızsız elektriksel aktivite (PEA): PEA bir şeritte görülemez. Monitör organize elektriksel aktivite gösterir (VF, VT veya asistoli dışında bir ritim) ancak hastanın palpe edilebilir nabzı yoktur; bu nedenle hasta kontrol edilerek tanınır. Erişkin resüsitasyon kılavuzlarında PEA ve asistoli şok verilemeyen kalp durması ritimleridir: yüksek kaliteli CPR, mümkün olan en kısa sürede epinefrin ve geri döndürülebilir nedenlerin araştırılması (Hs ve Ts: hipovolemi, hipoksi, tansiyon pnömotoraks ve kardiyak tamponad gibi). VF ve nabızsız VT şok verilebilen ritimlerdir.

Şeridin gösterdiği

1. Hız: R–R = 32 küçük kare, 1500 ÷ 32 ≈ dakikada 47.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,28 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen öncesinde.
4. PR aralığı: 0,10 sn, 0,12 sn’den kısa.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
junctional ritim

Hastanın gösterdiği

organize elektriksel aktiviteye rağmen nabız yok: nabızsız elektriksel aktivite (PEA), şok verilemeyen bir kalp durması ritmi

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

PEA yatak başında tanınır, asla yalnızca şeritten değil. Bu bir sınav alıştırmasıdır, klinik rehber değildir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions