NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When are non-sterile gloves needed?

  1. AOnly when handling medicines
  2. BOnly when the patient is known to have an infection
  3. CFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
  4. DWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Hemşirelik esaslarıZor

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe susceptible host
  2. BThe reservoir
  3. CThe mode of transmission
  4. DThe portal of exit
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse who wears prescription glasses must irrigate a wound where splashing is likely. Which eye protection is suitable?

  1. AGoggles or a face shield worn over the glasses
  2. BThe prescription glasses alone
  3. CThe glasses with a surgical mask
  4. DNo eye protection, if the nurse stands to one side
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient asks for a pain tablet. The record shows none has been given, but the patient says, “The other nurse gave me one earlier.” What should the nurse do?

  1. AGive half a tablet now, to be safe, and the other half later if needed
  2. BGive the tablet, because the record shows none was given
  3. CCheck with the other nurse and the records before giving another dose
  4. DTell the patient they must be confused
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?

  1. ADo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
  2. BGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
  3. CWait to see whether the child develops any symptoms first
  4. DMake the child vomit straight away to bring up the chemical
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Sürekli tüple beslenme sırasında bir hasta aniden öksürmeye başlıyor, nefes darlığı çekiyor ve SpO₂ düşüyor. Hemşirenin ilk eylemi nedir?

  1. ATüpü 50 mL suyla yıkamak, sonra beslenmeye eskisi gibi devam etmek
  2. BDaha çabuk bitmesi için beslenme hızını artırmak
  3. CDinlenmesi için hastayı düz yatırmak
  4. DBeslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is receiving enteral feeding through a nasogastric tube. How should they be positioned during feeding?

  1. ALying on the left side with the head down to help the feed drain
  2. BLying completely flat
  3. CWith the head of the bed raised to at least 30 degrees
  4. DIn any position, as long as the feed runs slowly
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  2. BThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  3. CA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
  4. DThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

How does normal pregnancy usually affect serum creatinine?

  1. AIt falls, because GFR rises
  2. BIt stays exactly the same
  3. CIt rises, because GFR falls
  4. DIt rises with every week
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. AImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
  2. BHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  3. CHemophilia A (factor VIII deficiency)
  4. DDisseminated intravascular coagulation (DIC)
11.FarmakolojiOrta

İpratropium KOAH'ta kullanılan bir bronkodilatördür. Nasıl etki eder?

  1. AHava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder
  2. BBir kortikosteroid gibi inflamasyonu azaltır
  3. CHava yollarındaki beta-2 adrenerjik reseptörleri uyarır
  4. DLökotrien reseptörlerini bloke eder
12.FarmakolojiZor

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AWait 48 hours to see whether the fever settles
  2. BStart oral antibiotics only if a rash develops
  3. CParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  4. DUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. APain that started at rest
  2. BSweating, nausea and pallor that started with the pain
  3. CA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  4. DA large difference in blood pressure between the arms
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which lifestyle advice best helps a patient with epilepsy reduce their seizures?

  1. ASkip a dose on days without any warning signs
  2. BAvoid all physical exercise and stay indoors
  3. CDrink coffee in the evening to stay alert
  4. DKeep regular sleep and take every dose on time
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
  2. B"I will give it into the space between his gum and cheek."
  3. C"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  4. D"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Büyük cerrahiden sonraki ilk günlerde düzenli (planlı) analjezi neden çoğu zaman “gerektiğinde” dozlara tercih edilir?

  1. Aİlaç düzeylerini sabit tutar ve şiddetli ağrı zirvelerini önler
  2. BGün içinde hastanın ağrısını değerlendirme gereksinimini ortadan kaldırır
  3. CAzami günlük sınırın üzerindeki dozların verilmesine izin verir
  4. DTüm opioid yan etkilerini tamamen önler
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?

  1. AApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
  2. BRaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
  3. CLoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
  4. DReassure the patient that this pain is expected
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

HELLP kısaltması neyi ifade eder?

  1. AHiperglisemi, yüksek laktat, düşük potasyum
  2. BHemoliz, yüksek karaciğer enzimleri, düşük trombosit
  3. CHipertansiyon, yüksek lipitler, düşük protein
  4. DHemoraji, eklampsi, düşük basınç
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe past history of her mother's labour
  2. BThe placenta: whether it is anterior or posterior
  3. CThe passenger: fetal size, position or presentation
  4. DThe pulse rate during contractions
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. ARefer the baby to an eye specialist
  2. BAdvise them to wait until the child can read letters
  3. CCover the right eye with a patch at home without review
  4. DReassure the parents that this always resolves by school age
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which bedside check is recommended before each feed to confirm the position of a child's nasogastric tube?

  1. APlace the end of the tube in water and look for bubbles
  2. BCheck that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
  3. CAsk the child whether the tube feels comfortable and check the length mark only
  4. DInject air and listen over the stomach for a "whoosh"
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi ilaç bir hastanın lityum düzeyini yükseltme olasılığı en yüksek olandır?

  1. Aİbuprofen
  2. BAmoksisilin
  3. COmeprazol
  4. DParasetamol (asetaminofen)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Yakın bir zarar riski taşımayan gönüllü bir hasta, tıbbi tavsiyeye aykırı olarak servisten ayrılmak istiyor. Doğru genel yaklaşım nedir?

  1. AHastaya, doktorun izni olmadan ayrılmaya çalışırsa personelin onu kısıtlayıp servise geri getireceğini söylemek
  2. BHastanın ayrılmasını önlemek için kapıyı kilitlemek
  3. CRiskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
  4. DHastanın eşyalarını saklamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 5 ft 8 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 4/gün · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca günde dört kez oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tbspgünde dört kez10 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 9,6 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 10 mL hacim elde etmek için 9,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 40 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 9,6 mL → 10 mL40 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 120 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

120 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1350 mLkalan? mL/h10 h kalan

12 saatte 1500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 1350 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 12 hsonra 2 h: 1350 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL70 birim/kg · 95 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 95 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg95 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h80 kg4 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 80 kg ağırlığındaki bir hastaya 4 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 4 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

4 mg/250 mL4 mcg/min80 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLmeyve suyu200 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar200 mLidrar225 mLidrar475 mLyara dreni130 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 200 mLmeyve suyu: 200 mLbuz parçaları: 240 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL200 mL verilen150 mL/h15:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL200 mL verilen150 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini hiç açmıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: hiç hareket yok. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %90 oda havasında, kan basıncı 88/52 mmHg, nabız 110/dk, yalnızca sese yanıt veriyor, vücut sıcaklığı 37,9 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 90%havaSBP 88HR 110VT 37,9 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 135, Cl⁻ 96, HCO₃⁻ 20 mmol/L ve albümin 20 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbümin 20 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisisinüs aritmisiatriyal fibrilasyonPVK’lı sinüs ritmi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2sinüs aritmisi
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4PVK’lı sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVpace’li ritim, yakalama kaybıüçüncü derece (tam) AV blokventriküler pace’li ritimçift odacıklı (AV) pace’li ritim

Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1pace’li ritim, yakalama kaybı
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3ventriküler pace’li ritim
  4. 4çift odacıklı (AV) pace’li ritim

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Cevap neden bu

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Cevap

D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The susceptible host

Cevap neden bu

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Cevap

A · The susceptible host
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Goggles or a face shield worn over the glasses

Cevap neden bu

Prescription glasses do not protect against splashes from the sides, top or bottom. Goggles or a face shield that fit over them are worn when splashes are likely.

Cevap

A · Goggles or a face shield worn over the glasses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Check with the other nurse and the records before giving another dose

Cevap neden bu

Undocumented doses can lead to double dosing. The nurse checks with colleagues and the dispensing records, then gives the drug only once it is clear whether a dose was given.

Cevap

C · Check with the other nurse and the records before giving another dose
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now

Cevap neden bu

Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.

Cevap

A · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek

Cevap neden bu

Tüple beslenme sırasında öksürük, nefes darlığı ve düşen satürasyon aspirasyonu veya yerinden çıkmış bir tüpü düşündürür. Beslenme hemen durdurulur, hasta dik oturtulur, hava yolu ve solunum değerlendirilir, gerektiğinde aspirasyon ve oksijen kullanılır ve sağlık profesyoneline haber verilir. Beslenme yeniden başlamadan önce tüpün konumu kontrol edilir.

Cevap

D · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · With the head of the bed raised to at least 30 degrees

Cevap neden bu

Keeping the head raised to at least 30–45° during feeding and for a period afterwards lowers the risk of aspiration pneumonia.

Cevap

C · With the head of the bed raised to at least 30 degrees
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Cevap neden bu

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Cevap

C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · It falls, because GFR rises

Cevap neden bu

In pregnancy, kidney blood flow and GFR rise by about 50%, so creatinine falls below non-pregnant values. A creatinine that looks "normal" for a non-pregnant adult may indicate reduced kidney function in pregnancy.

Cevap

A · It falls, because GFR rises
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Cevap neden bu

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Kontrol edilen kaynak: Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Farmakoloji

Cevap: A · Hava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder

Cevap neden bu

İpratropium inhaler bir antimuskariniktir. Vagus aracılı bronkokonstriksiyonu ve mukus salgısını bloke eder; bu özellikle KOAH'ta yararlıdır.

Cevap

A · Hava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder
12.Farmakoloji

Cevap: D · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Cevap neden bu

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Cevap

D · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Cevap neden bu

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Cevap

A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · A large difference in blood pressure between the arms

Cevap neden bu

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Cevap

D · A large difference in blood pressure between the arms
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Keep regular sleep and take every dose on time

Cevap neden bu

Missed doses and lack of sleep are among the most common seizure triggers. Excess alcohol and, in some people, flashing lights are others. Most people can exercise safely, with sensible precautions such as not swimming alone.

Cevap

D · Keep regular sleep and take every dose on time
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Cevap neden bu

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Cevap

C · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · İlaç düzeylerini sabit tutar ve şiddetli ağrı zirvelerini önler

Cevap neden bu

Öngörülebilir, sürekli ameliyat sonrası ağrı en iyi düzenli multimodal analjeziyle (örneğin parasetamol ve güvenliyse bir NSAİİ), atılım ağrısı için gerektiğinde dozlarla yönetilir. Ağrı ve yan etkiler yine düzenli değerlendirilir.

Cevap

A · İlaç düzeylerini sabit tutar ve şiddetli ağrı zirvelerini önler
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate

Cevap neden bu

These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.

Cevap

C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri, düşük trombosit

Cevap neden bu

HELLP sendromu preeklampsinin ciddi bir komplikasyonudur. Sağ üst kadran veya epigastrik ağrı, bulantı ve halsizlik tipiktir; kan basıncı her zaman çok yüksek değildir.

Cevap

B · Hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri, düşük trombosit
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · The passenger: fetal size, position or presentation

Cevap neden bu

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Cevap

C · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Refer the baby to an eye specialist

Cevap neden bu

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Cevap

A · Refer the baby to an eye specialist
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy

Cevap neden bu

Testing the pH of aspirate is the recommended bedside check before each use in many guidelines (UK NHS guidance uses a pH of 5,5 or below). An X-ray is the most reliable method and is used to confirm initial placement in many settings, including most US hospitals, or when no suitable aspirate is obtained. The air "whoosh" and bubble tests are unreliable and can miss a tube in the lungs.

Cevap

B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · İbuprofen

Cevap neden bu

NSAİİ'ler, tiyazid diüretikler ve ADE inhibitörleri lityum klirensini azaltır ve toksisiteye yol açabilir. Lityum kullanan hastalarda hafif ağrı için genellikle parasetamol tercih edilir.

Cevap

A · İbuprofen
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek

Cevap neden bu

Gönüllü hastalar genellikle ayrılabilir, ancak risk değerlendirilirken beklemeleri istenebilir. Birini alıkoymak yasal yetki gerektirir. Hemşire ekibi bilgilendirir, riski değerlendirir ve belgeler.

Cevap

C · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 173 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

5·12 + 8 = 68 in

İnçten santimetreye

h = 68·2,54 = 172,7 ≈ 173 cm

Cevap

h = 173 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 300 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 4/gün × 10 = 300 mL

Cevap

V = 300 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Hacim

V = 40/50 = 0,8 mL

Cevap

V = 0,8 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 7,5 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·18 = 180 mg

Hacim

V = (180/120)·5 = 7,5 mL

Cevap

V = 7,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

120/60 = 2 mL/min

Damla hızı

R = 2·20 = 40 gtt/min

Cevap

R = 40 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/12 = 125 mL/h

Yeni hız

R = 1350/10 = 135 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (135 − 125)/125·100% = 8%

Cevap

Δ = 8%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,3 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·95 = 6 650 birim

Hacim

V = 6650/5000 = 1,33 ≈ 1,3 mL

Cevap

V = 1,3 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 15 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

4 000/250 = 16 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

4·60 = 240 mcg/h

Pompa hızı

R = 240/16 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1580 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 200 = 400 mL
buz parçaları: 240/2 = 120 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1580 mL

Cevap

I = 1580 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 200 = 800 mL

Süre

t = 800/150 = 5,333 ≈ 5,3 h

Cevap

t = 5,3 h

Bu yaklaşık 5 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:50 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini hiç açmıyor → 1
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: hiç hareket yok → 1

Toplayın

GCS = 1 + 2 + 1 = 4

Şiddet

GCS 4 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 90% → 3
oda havasında → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 110/min → 1
yalnızca sese yanıt veriyor (V) → 3
T 37,9 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 1 + 3 + 0 = 10
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 24 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 135 − (96 + 20) = 19

Albümin düzeltmesi

19 + 0,25·(40 − 20) = 24 mmol/L

Cevap

AGc = 24 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs aritmisi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz, R–R 0,76 ile 1,04 sn arasında, giderek uzuyor ve kısalıyor.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs aritmisi

Cevap

sinüs aritmisi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler pace’li ritim

Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 25 küçük kare, 1500 ÷ 25 ≈ dakikada 60.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,00 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; her QRS’nin hemen öncesinde keskin bir pace sivri dalgası var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,16 sn, geniş ve her sivri dalgayı bir QRS izliyor (yakalama).

Yorum

ventriküler pace’li ritim

Cevap

ventriküler pace’li ritim

Pace’li QRS yapısı gereği geniştir; buna dal bloğu veya ventriküler ritim demeyin.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions