NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hangi davranış aktif dinlemeyi gösterir?

  1. AAnladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek
  2. BHasta konuşurken cevabınızı planlamak
  3. CKonuşma sırasında not almak için bilgisayar ekranına bakmak
  4. DDuygular ortaya çıkınca konuyu değiştirmek
2.Hemşirelik esaslarıZor

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ACover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  2. BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  3. CPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
  4. DSit the patient fully upright and ask them to cough again
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hangi eldiven çıkarma tekniği doğrudur?

  1. AEldivenli elleri yıkayıp eldivenleri sonraki işlem için yeniden kullanmak
  2. Bİkinci eldiveni çıplak elle dış yüzünden tutarak çıkarmak, sonra yıkamak
  3. CHer iki eldiveni parmak uçlarından aynı anda çekip çıkarmak
  4. Dİlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?

  1. AThe most severely injured are never given comfort care
  2. BPatients are treated in the order they arrive
  3. CResources go first to those most likely to survive with treatment
  4. DCritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nursing assistant tells the RN that a patient’s IV pump is alarming. What is the best response?

  1. A“Silence the alarm and I will check it at the end of the shift.”
  2. B“Increase the rate a little so the alarm clears.”
  3. C“I will come and check the pump and the IV site now.”
  4. D“Turn the pump off and on again until it stops.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

START triyajı sırasında bir erişkin solumuyor. Hava yolu yeniden pozisyonlanıyor ve kurban hâlâ solumuyor. Doğru kategori nedir?

  1. ASarı ve daha sonra geri dönmek
  2. BSiyah (ölü veya beklenen ölüm)
  3. CKırmızı, çünkü solunumun olmaması en acil bulgudur
  4. DKırmızı ve hemen CPR başlatmak
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  2. BTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
  3. CTo convert the rhythm back to normal
  4. DTo lower the blood pressure
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?

  1. AHaemophilia A
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CVitamin C deficiency
  4. DAn allergic reaction to the cannula
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
  2. BThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  3. CThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  4. DThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?

  1. AA very high serum lithium
  2. BA very low serum sodium
  3. CA very low white cell count
  4. DA very high creatine kinase (CK)
11.FarmakolojiOrta

Eski MAO inhibitörlerini kullanan hastalar tiraminden zengin besinler konusunda uyarılır. Ne olabilir?

  1. AAni böbrek yetmezliği
  2. BHipertansif kriz
  3. CAğır hipoglisemi
  4. DAlerjik döküntü
12.FarmakolojiZor

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  2. BPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
  3. CInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  4. DLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. ABoth inhalers puffed together in one breath
  2. BSalbutamol first, then the steroid after a short wait
  3. CThe order makes no difference to either drug
  4. DSteroid first, then salbutamol straight afterwards
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse has four cardiac patients. Which one should be seen first?

  1. AA patient after a radial angiogram asking when they can eat
  2. BA patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
  3. CA patient with AF and a heart rate of 86/min who is due an apixaban dose this morning
  4. DA patient with heart failure whose weight is 0,3 kg up on yesterday's morning weight
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
  2. BTo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
  3. CTo prevent tolerance from developing to levodopa over time
  4. DTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Artmış kafa içi basıncı olan bir hastanın endotrakeal aspirasyona gereksinimi vardır. Hangi yaklaşım en uygundur?

  1. ASekresyon olmasa bile rutin olarak her 15 dakikada bir aspirasyon yapmak
  2. BAspirasyon sırasında hastayı başı çevrilmiş halde düz yatırmak
  3. CÖnceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak
  4. DTüm sekresyonları bir kerede temizlemek için en az 30 saniye aspirasyon yapmak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Modifiye salımlı veya enterik kaplı tabletler neden ileostomili bir hastada iyi çalışmayabilir?

  1. Aİleostomi enzimleri her türlü oral ilacı yok eder
  2. BStoma ilacı kana çok hızlı emer
  3. CHızlı geçiş nedeniyle ilaç salınmadan geçebilir
  4. Dİleostomili hastalar hiçbir oral ilaç alamaz
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. ATell her the surgery must be cancelled for a month
  2. BInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
  3. CProceed with the usual checklist and say nothing
  4. DGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AAsk her 10-year-old child to interpret
  2. BUse gestures and simple English only
  3. CAsk her partner to sign for her
  4. DUse a professional interpreter
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Bir kadına 26. haftada gestasyonel diyabet tanısı konuldu. Yönetimde olağan ilk adım nedir?

  1. ADoğuma kadar takibe gerek yoktur
  2. BKan glikozu değerleri ne gösterirse göstersin her kadında hemen insülin veya oral sülfonilüre başlamak
  3. CTüm karbonhidratları yemeyi bırakmak
  4. DBeslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A37,0 °C (98,6 °F) or higher
  2. B38,0 °C (100,4 °F) or higher
  3. C37,5 °C (99,5 °F) or higher
  4. D39,5 °C (103,1 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliğiZor

After successful treatment of anaphylaxis, why is the child observed for several hours?

  1. ASymptoms can return even after recovery
  2. BAdrenaline always causes a dangerous rash later
  3. CObservation is only needed for legal reasons
  4. DThe child must stay until antibody tests come back
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. ATransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  2. BPossible boundary problems that she should discuss in supervision
  3. CAn ideal therapeutic relationship
  4. DThat the patient needs to be transferred to another unit
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient in acute mania has slept for 2 hours in 3 nights, is losing weight and is pacing constantly. Which nursing concern is the priority?

  1. ARisk of physical exhaustion and injury
  2. BLow self-esteem
  3. CDisturbed relationships with her family
  4. DLack of knowledge about the illness
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
200,813 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 200,813 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

200,813 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
162 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 162 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

162 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,5 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL100 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 100 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

100 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 5 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
50 birim50 mLkristalize (regüler) insülin8 mL/h? birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 50 mL’de 50 ünite kristalize insülin içeren bir infüzyon 8 mL/h hızla gidiyor. Hasta saatte kaç ünite D alıyor?

50 birim/50 mL8 mL/h
D = birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine4 mL/h54 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 4 mL/h hızla gidiyor. Hasta 54 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL4 mL/h54 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsüt200 mLsu250 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar475 mLidrar500 mLidrar375 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 97 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

97 kg8 hidrar: 475 mLidrar: 500 mLidrar: 375 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 17:00ttoplam​ = ? h125 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 17:00’de 125 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL125 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222637kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,42, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) ve HCO₃⁻ 37 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,42PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 44 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 44 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisibirinci derece AV bloknormal sinüs ritmijunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2birinci derece AV blok
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriküler taşikardi (SVT)torsades de pointesidioventriküler ritimventriküler fibrilasyon

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1supraventriküler taşikardi (SVT)
  2. 2torsades de pointes
  3. 3idioventriküler ritim
  4. 4ventriküler fibrilasyon

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Anladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek

Cevap neden bu

Aktif dinleme dikkat, uygun göz teması, baş sallama, yansıtma ve yeniden ifade etmeyi içerir. Hastaların dinlendiklerini hissetmelerine yardımcı olur ve hemşireye doğru bilgi sağlar.

Cevap

A · Anladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Cevap neden bu

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Cevap

A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · İlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak

Cevap neden bu

Eldivenlerin dış yüzü kontamine olduğundan yalnızca diğer eldivene temas eder; çıplak el ise yalnızca ikinci eldivenin iç yüzüne dokunur. Ardından el hijyeni yapılır. Eldivenler asla yıkanıp yeniden kullanılmaz.

Cevap

D · İlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Resources go first to those most likely to survive with treatment

Cevap neden bu

In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.

Cevap

C · Resources go first to those most likely to survive with treatment
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I will come and check the pump and the IV site now.”

Cevap neden bu

An alarm may mean an occlusion, air in the line or infiltration. The nurse checks the pump and site; the assistant should not adjust the pump or silence alarms.

Cevap

C · “I will come and check the pump and the IV site now.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Siyah (ölü veya beklenen ölüm)

Cevap neden bu

START’ta hava yolu yeniden pozisyonlandıktan sonra solumayan bir kurban siyah etiketlenir. Tek bir kişiye CPR yapmak, kurtulabilecek birçok kişiden kurtarıcıları uzaklaştırır. Yeniden pozisyonlamadan sonra solunum başlarsa kurban kırmızıdır.

Cevap

B · Siyah (ölü veya beklenen ölüm)
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Cevap neden bu

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Cevap

A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Disseminated intravascular coagulation

Cevap neden bu

In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.

Cevap

B · Disseminated intravascular coagulation
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Cevap neden bu

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Kontrol edilen kaynak: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · A very high creatine kinase (CK)

Cevap neden bu

These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.

Cevap

D · A very high creatine kinase (CK)
11.Farmakoloji

Cevap: B · Hipertansif kriz

Cevap neden bu

Bağırsaktaki MAO normalde besinlerle alınan tiramini parçalar. MAO inhibe edildiğinde, olgun peynir gibi besinlerden gelen tiramin dolaşıma ulaşır ve noradrenalin salarak kan basıncında tehlikeli bir yükselmeye yol açar.

Cevap

B · Hipertansif kriz
12.Farmakoloji

Cevap: A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Cevap neden bu

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Cevap

A · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Cevap neden bu

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Cevap

B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating

Cevap neden bu

Chest pain that does not settle with rest, especially with sweating, suggests an acute coronary syndrome and needs immediate assessment and a 12-lead ECG. A controlled heart rate in AF, a very small weight change and a question about eating are not urgent.

Cevap

B · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Cevap neden bu

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Cevap

A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Önceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak

Cevap neden bu

Aspirasyon öksürük, hipoksi ve hiperkapni yoluyla KİB'i yükseltir. Yalnızca gerektiğinde, önceden oksijenlemeyle, yaklaşık 10–15 saniyeyi aşmayan geçişlerle, az geçişle ve başı yükseltilmiş ve orta hatta tutulmuş olarak yapılır. Bazı birimlerde sedasyon veya lidokain kullanılabilir.

Cevap

C · Önceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Hızlı geçiş nedeniyle ilaç salınmadan geçebilir

Cevap neden bu

Kolon olmadan bağırsak geçişi daha hızlıdır, bu nedenle yavaş salımlı veya kaplı preparatlar kötü emilebilir. Tablet kalıntıları torbada görülebilir. Bir eczacı alternatif formülasyonlar önerebilir.

Cevap

C · Hızlı geçiş nedeniyle ilaç salınmadan geçebilir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Cevap neden bu

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Cevap

B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Use a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Cevap

D · Use a professional interpreter
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç

Cevap neden bu

Birinci basamak yönetim tıbbi beslenme tedavisi, aktivite ve glikozun kendi kendine izlenmesidir. Hedeflere ulaşılamazsa insülin gibi bir ilaç eklenir. Tip 2 diyabet riski arttığı için doğumdan sonra glikoz yeniden test edilir.

Cevap

D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Cevap neden bu

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Cevap

B · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Symptoms can return even after recovery

Cevap neden bu

Some children have a biphasic reaction, with symptoms returning hours after initial recovery without further exposure. They are observed for a period set by guidelines, discharged with an action plan and auto-injectors, and referred to an allergy service.

Cevap

A · Symptoms can return even after recovery
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Cevap neden bu

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Cevap

B · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Risk of physical exhaustion and injury

Cevap neden bu

Severe mania can lead to dehydration, exhaustion, injury and even death if not managed. Physical safety, sleep, fluids and nutrition come before education or psychosocial issues.

Cevap

A · Risk of physical exhaustion and injury
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 201 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

200.813 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

200.813 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 0 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (13) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 201 gtt/min

Cevap

x = 201 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 16,2 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 162 g/L × (1 L/10 dL) = 16,2 g/dL

Cevap

Hb = 16,2 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·10 = 100 mg

Hacim

V = (100/250)·5 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

100·60/60 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 10 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·5 = 10 mg/h

Cevap

D = 10 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 8 birim/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50/50 = 1 birim/mL

Saatlik ünite

D = 8·1 = 8 birim/h

Cevap

D = 8 birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 1,2 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

4·1000 = 4000 mcg/h
4000/60 = 66,67 mcg/min

Kilogram başına

D = 66,67/54 = 1,235 ≈ 1,2 mcg/kg/min

Cevap

D = 1,2 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,74 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 500 + 375 = 1350 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1350/(97·8) = 1,74 mL/kg/h

Cevap

U = 1,74 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL kalan

İkinci kısım

250/200 = 1,25 h

Toplam süre

t = 2 + 1,25 = 3,25 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h

Bu yaklaşık 3 h 15 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:15 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 12

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 1 + 1 + 4 + 4 + 1 = 12

Cevap

B = 12
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,42: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 59 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: metabolik alkalozda PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg; dolayısıyla ölçülen 59 mmHg ek bir solunumsal asidoz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 51,8 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·44 + 21 = 51,8 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 51,8 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs bradikardisi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 31 küçük kare, 1500 ÷ 31 ≈ dakikada 48.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,24 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs bradikardisi

Cevap

sinüs bradikardisi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: torsades de pointes

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 6 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 250).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.

Yorum

torsades de pointes

Cevap

torsades de pointes

Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions