NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which of these is one of the five rights of delegation?

  1. AThe right salary
  2. BThe right time of year
  3. CThe right supervision
  4. DThe right uniform
2.Hemşirelik esaslarıZor

Artık karar verme yeterliliği olmayan bir hasta, yaşamı sürdüren belirli bir tedaviyi reddeden geçerli ve uygulanabilir bir önceden karar (advance decision) vermişti. Personel ne yapmalıdır (İngiltere ve Galler)?

  1. AÖnceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir
  2. BYalnızca sözlü istekler geçerli olduğu için görmezden gelmelidir
  3. CAileden kararı geçersiz kılmasını istemelidir
  4. DHasta şimdi karar veremediği için tedaviyi vermelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be plugged into an extension lead under the bed
  2. BIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  3. CIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  4. DIt can be used straight away if it looks new
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir gece hemşiresi, sakin ama dolaşan bir hastanın “bu gece daha az personelle idare edebilmek için” kısıtlanmasını öneriyor. Hangi yanıt doğrudur?

  1. ASabah çıkarılırsa kısıtlama kabul edilebilir
  2. BAile önceden yazılı olarak onaylarsa kısıtlama kabul edilebilir
  3. CPersonel az olduğunda geceleri kısıtlama kabul edilebilir
  4. DKısıtlama asla personelin rahatlığı için değildir; düzenli kontrol turu veya refakatçi kullanılır
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ANeeding to pass urine more often
  2. BA severe headache with blurred vision
  3. CBackache after a long walk
  4. DMild ankle swelling at the end of the day
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because it is not their business
  2. BAsk the colleague to share the vial with them
  3. CTell the patients to watch the colleague carefully
  4. DReport it to the nurse manager according to policy
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids make glucose meters inaccurate
  2. BSteroids always cause hypoglycaemia
  3. CSteroids can raise the blood glucose
  4. DSteroids destroy the pancreas
8.Klinik hemşirelikZor

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AStart a potassium supplement
  2. BIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  3. CRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  4. DGive IV insulin and glucose straight away
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BCabbage
  3. CWhite rice
  4. DBananas
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?

  1. ACurrent chronic hepatitis B infection
  2. BPast infection that has resolved, with immunity
  3. CNot immune and never exposed to the virus
  4. DImmunity from vaccination only, never infected
11.FarmakolojiOrta

A person who has never been vaccinated against tetanus has a deep, dirty wound. What is usually given?

  1. AOral antibiotics only
  2. BTetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
  3. CTetanus vaccine only, after the wound heals
  4. DNo treatment unless symptoms appear
12.FarmakolojiZor

A patient starting sertraline is taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel better after a week, I can stop taking it."
  2. B"I will tell someone if I have thoughts of harming myself."
  3. C"I may have some nausea at first."
  4. D"It may take a few weeks to feel the full effect."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A woman had lymph nodes removed from her left armpit for breast cancer. Which advice helps reduce the risk of lymphoedema?

  1. AUse only the left arm for heavy lifting to build up its muscles
  2. BAvoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
  3. CApply tight jewellery to the left wrist
  4. DKeep the left arm hanging down and as still as possible all day
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient had 40 minutes of chest pain at rest. The ECG shows ST depression without ST elevation, and the troponin is rising. What is the diagnosis?

  1. AST-elevation myocardial infarction (STEMI)
  2. BNon-ST-elevation myocardial infarction
  3. CAcute pericarditis
  4. DStable angina
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. ADrink through a straw to keep the nose clean
  2. BAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  3. CLie completely flat for at least a week after surgery
  4. DBlow the nose often to clear any clots
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AGive glucose gel to stabilise the level
  2. BIgnore it, because stress always raises glucose
  3. CReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
  4. DStop all IV fluids to lower the glucose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is TENS?

  1. AA type of epidural catheter inserted in theatre
  2. BA device that sends mild electrical pulses through skin pads
  3. CA strong opioid given through the skin as a weekly adhesive patch
  4. DA pain score used for babies
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?

  1. AApply a hot water bottle to improve the circulation
  2. BIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
  3. CWash it with alcohol and leave it uncovered
  4. DTreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Preeklampsisi olan bir kadın şiddetli baş ağrısı ve çakan ışıklar gördüğünü bildiriyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AGeç gebelikte yaygın ve zararsız olan gerilim tipi baş ağrısı
  2. BMagnezyum sülfatın normal etkileri
  3. CEklampsi riski taşıyan, ağır özellikli preeklampsi
  4. DDüşük kan glikozu
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. ATaking vital signs of a stable woman
  2. BAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  3. CTeaching a first-time mother about breastfeeding
  4. DEvaluating a woman for signs of postpartum depression
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What is "assent" in children's care?

  1. AA form that lets the hospital treat any child without parental consent
  2. BThe legal consent signed by the parent for surgery
  3. CThe doctor's decision about which treatment is best
  4. DThe child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Pediatri hemşireliğiZor

Apandisit şüphesi olan 10 yaşındaki bir çocuğun şiddetli karın ağrısı vardı, ancak ağrı aniden çok azaldı. Bu ne anlama gelebilir?

  1. AAğrı kesici sorunu iyileştirmiştir
  2. BTakip gerektirmeyen normal bir değişikliktir
  3. CApandisit geçmiştir ve çocuk eve gidebilir
  4. DApandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An older man has poor concentration, memory complaints and low mood that started after his wife died. Why is careful assessment important?

  1. AOlder adults cannot be treated for depression
  2. BLow mood after the loss of a partner is always normal grief and never needs any assessment
  3. CMemory complaints in older adults are always caused by dementia
  4. DDepression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
  2. B"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
  3. C"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
  4. D"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 4 ft 6 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 tsp? mL3 su bardağı? mL1 tbsp? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tsp / öksürük şurubu, 3 su bardağı / çay, 1 tbsp / sıvı takviye, 1½ fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
0,5%w/vV = ? mL

%0,5 (w/v) bir çözeltiden 50 mg’lik bir doz gerekiyor. Bu dozu hangi hacim V içerir?

50 mg0,5% w/v
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
25k birim1000 mL? mL/h1000 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1000 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/1000 mL1000 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
860 mLkalan? mL/h6 h kalan

12 saatte 1500 mL istenmişti. 6 saat sonra torbada hâlâ 860 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 12 hsonra 6 h: 860 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 42 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

42 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL70 birim/kg · 74 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 74 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg74 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine38 mL/h110 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 38 mL/h hızla gidiyor. Hasta 110 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL38 mL/h110 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu150 mLjöle120 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar200 mLidrar400 mLidrar475 mLyara dreni60 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 63 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

63 kg8 hidrar: 200 mLidrar: 400 mLidrar: 475 mLyara dreni: 60 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL700 mL verilen100 mL/h17:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:00’de 700 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL700 mL verilen100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 110/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, aktif hareket ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354548HCO₃⁻mmol/L222640kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,54, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) ve HCO₃⁻ 40 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,54PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 140, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 17 mmol/L ve albümin 38 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbümin 38 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 4:1 iletiatriyal fibrilasyonatriyal flutter, 3:1 iletiatriyal flutter, 2:1 ileti

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 4:1 ileti
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3atriyal flutter, 3:1 ileti
  4. 4atriyal flutter, 2:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler taşikardiatriyal fibrilasyonsinüs taşikardisitorsades de pointes

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler taşikardi
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3sinüs taşikardisi
  4. 4torsades de pointes

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · The right supervision

Cevap neden bu

The five rights of delegation are the right task, circumstance, person, direction or communication, and supervision or evaluation. The registered nurse stays accountable for the decision to delegate.

Cevap

C · The right supervision
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Önceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir

Cevap neden bu

Geçerli ve uygulanabilir bir önceden karar, yeterliliği olan bir hastanın reddiyle aynı etkiye sahiptir. Yaşamı sürdüren tedavinin reddi yazılı, imzalı, tanıklı olmalı ve yaşam risk altında olsa bile geçerli olduğunu belirtmelidir.

Cevap

A · Önceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Cevap neden bu

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Cevap

C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Kısıtlama asla personelin rahatlığı için değildir; düzenli kontrol turu veya refakatçi kullanılır

Cevap neden bu

Kısıtlamaya, daha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda yalnızca hastayı veya başkalarını yakın zarardan korumak için izin verilir; asla kolaylık veya disiplin amacıyla kullanılmaz. Düzenli kontrol turları, yatak alarmı, refakatçi ve sakin bir ortam alternatiflerdir.

Cevap

D · Kısıtlama asla personelin rahatlığı için değildir; düzenli kontrol turu veya refakatçi kullanılır
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · A severe headache with blurred vision

Cevap neden bu

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Cevap

B · A severe headache with blurred vision
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Report it to the nurse manager according to policy

Cevap neden bu

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Cevap

D · Report it to the nurse manager according to policy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Steroids can raise the blood glucose

Cevap neden bu

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Cevap

C · Steroids can raise the blood glucose
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Cevap neden bu

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Cevap

C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Bananas

Cevap neden bu

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Kontrol edilen kaynak: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Bananas
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Past infection that has resolved, with immunity

Cevap neden bu

The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.Kontrol edilen kaynak: Hepatitis Testing · MedlinePlus (NIH)

Cevap

B · Past infection that has resolved, with immunity
11.Farmakoloji

Cevap: B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin

Cevap neden bu

Tetanus immunoglobulin gives immediate passive protection, while the vaccine starts active immunity. Thorough wound cleaning is also essential.

Cevap

B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
12.Farmakoloji

Cevap: A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."

Cevap neden bu

Antidepressants are continued for months after improvement to prevent relapse, and are tapered when stopped. Early nausea, delayed benefit and monitoring for suicidal thoughts are correct points.

Cevap

A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible

Cevap neden bu

After axillary node removal, the arm's lymph drainage is reduced. Patients are advised to protect the skin, treat cuts promptly, avoid tight items and, where possible, avoid BP measurements, cannulation and injections on that arm. Gentle exercise helps lymph flow.

Cevap

B · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Non-ST-elevation myocardial infarction

Cevap neden bu

An NSTEMI is an acute coronary syndrome with myocardial necrosis (rising troponin) but no persistent ST elevation; ST depression or T wave inversion may be seen. It is treated with antiplatelets, anticoagulation and angiography based on risk, rather than emergency reperfusion.

Cevap

B · Non-ST-elevation myocardial infarction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Cevap neden bu

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Cevap

B · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Cevap neden bu

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Cevap

C · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · A device that sends mild electrical pulses through skin pads

Cevap neden bu

TENS is thought to reduce pain partly through the gate-control mechanism. It is non-invasive and patient-controlled, but is avoided over certain areas and with some implanted devices.

Cevap

B · A device that sends mild electrical pulses through skin pads
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form

Cevap neden bu

A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.

Cevap

D · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Eklampsi riski taşıyan, ağır özellikli preeklampsi

Cevap neden bu

Yeni başlayan şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu, ağır preeklampsinin serebral belirtileridir ve nöbetten önce gelebilir. Acil olarak üst basamağa bildirilmelidir.

Cevap

C · Eklampsi riski taşıyan, ağır özellikli preeklampsi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Taking vital signs of a stable woman

Cevap neden bu

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Cevap

A · Taking vital signs of a stable woman
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent

Cevap neden bu

Assent is the child's own agreement, in language suited to their age, alongside the legal consent given by parents. Seeking assent respects the child and builds cooperation and trust.

Cevap

D · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Apandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin

Cevap neden bu

Apandisitte ağrının ani hafiflemesi perforasyonu gösterebilir; bunu ağrının kötüleşmesi, ateş ve sertlikle birlikte peritonit izler. Acil bildirim gerektirir.

Cevap

D · Apandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable

Cevap neden bu

Depression can cause slowed thinking and poor concentration that resemble dementia, sometimes called pseudodementia. Unlike dementia, the cognitive problems usually improve when the depression is treated.

Cevap

D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Cevap neden bu

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Cevap

B · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 137 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

4·12 + 6 = 54 in

İnçten santimetreye

h = 54·2,54 = 137,2 ≈ 137 cm

Cevap

h = 137 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 795 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 su bardağı = 3·240 = 720 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL

Toplayın

V = 15 + 720 + 15 + 45 = 795 mL

Cevap

V = 795 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

0,5% = 5 mg/mL

Hacim

V = 50/5 = 10 mL

Cevap

V = 10 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 40 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/1000 = 25 birim/mL

Pompa hızı

R = 1000/25 = 40 mL/h

Cevap

R = 40 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 143,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/12 = 125 mL/h

Yeni hız

R = 860/6 = 143,3 mL/h

Cevap

R = 143,3 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4,8 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

42·60/60 = 42 mL/h

Kalan süre

t = 200/42 = 4,762 ≈ 4,8 h

Cevap

t = 4,8 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·74 = 5 180 birim

Hacim

V = 5180/5000 = 1,036 ≈ 1 mL

Cevap

V = 1 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 5,8 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

38·1000 = 38000 mcg/h
38000/60 = 633,3 mcg/min

Kilogram başına

D = 633,3/110 = 5,758 ≈ 5,8 mcg/kg/min

Cevap

D = 5,8 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,13 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

200 + 400 + 475 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(63·8) = 2,133 ≈ 2,13 mL/kg/h

Cevap

U = 2,13 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 700 = 300 mL

Süre

t = 300/100 = 3 h

Cevap

t = 3 h

Bu yaklaşık 3 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 60

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Cevap

MFS = 60
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 110/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,54: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 48 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 20,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 140 − (103 + 17) = 20

Albümin düzeltmesi

20 + 0,25·(40 − 38) = 20,5 mmol/L

Cevap

AGc = 20,5 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal flutter, 4:1 ileti

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 20 küçük kare, 1500 ÷ 20 ≈ dakikada 75.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,80 sn.
3. P dalgaları: yok; her 0,20 sn’de bir (300/dk) düzenli testere dişi flutter dalgaları var, her QRS için 4.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal flutter, 4:1 ileti

Cevap

atriyal flutter, 4:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler taşikardi

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: R–R = 10 küçük kare, 1500 ÷ 10 ≈ dakikada 150.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,40 sn.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,16 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ventriküler taşikardi

Cevap

ventriküler taşikardi

Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions