NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AThe flap on your dominant side
  2. BThe flap furthest away from you
  3. CThe flap nearest to you
  4. DAny flap, as long as you wear sterile gloves
2.Hemşirelik esaslarıZor

Ev yangınından kurtarılan bir hastanın nabız oksimetresi değeri %99, ama hasta uykulu ve baş ağrısı var. Değer neden yanıltıcı biçimde güven verici olabilir?

  1. AYanıklar cildin ışığı daha iyi iletmesini sağlar
  2. BHemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
  3. CDuman oksimetrenin çok düşük okumasına neden olur
  4. DHastanın kalp hızı cihazın doğru ölçüm yapması için çok yüksektir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ATurn the pump upside down to drain it while running
  2. BWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
  3. CSwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  4. DLeave it running and place a towel over it until it dries
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
  2. BExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
  3. CHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  4. DLock the doors so the patient cannot leave
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the door so the patient cannot leave the unit
  2. BLet the patient leave without telling anyone
  3. CInform the provider, explain the risks and document the discussion
  4. DHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Two call lights go on at the same time. One patient has pain of 7/10 after surgery. The other is a confused patient at high risk of falls who is climbing out of bed alone. Who does the nurse go to first?

  1. AThe patient in pain after surgery
  2. BWhichever patient’s room is closer to the station
  3. CThe patient whose call light went on first
  4. DThe confused patient climbing out of bed
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CStop taking it once the symptoms improve
  4. DTake it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with severe ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the number of stools falls. What complication should be suspected?

  1. AConstipation from dehydration
  2. BToxic megacolon
  3. CRecovery from the colitis
  4. DCoeliac disease
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and a TSH of 0,05 mIU/L. What is the most likely explanation?

  1. AThe levothyroxine dose is too low
  2. BThe patient has stopped the drug
  3. CThe levothyroxine dose is too high
  4. DThe thyroid is now completely normal
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Diyabetik ketoasidozu olan bir hastaya IV insülin infüzyonu veriliyor. Hangi laboratuvar değeri özellikle yakından izlenmelidir?

  1. APotasyum; çünkü insülin onu hücrelere kaydırır ve hızla düşebilir
  2. BAlbümin; çünkü insülin karaciğerin onu üretmeyi bırakmasına neden olur
  3. CSodyum; çünkü insülin böbreklerin çok büyük miktarda sodyum atmasına neden olur
  4. DHemoglobin; çünkü insülin eritrositleri parçalar
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. APericarditis caused by infection
  2. BSevere hypertension during the infusion itself
  3. CRapid rise in cholesterol
  4. DCumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.FarmakolojiZor

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AStart oral antibiotics only if a rash develops
  2. BParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  3. CUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  4. DWait 48 hours to see whether the fever settles
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient on home oxygen has dry, sore lips. Which product is safest to use?

  1. AAn alcohol-based gel
  2. BA water-based lubricant
  3. CAn oil-based balm
  4. DPetroleum jelly
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. ACall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  2. BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  3. CEncourage him to walk to ease the back pain
  4. DGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. ANo action unless they develop symptoms
  2. BPreventive antibiotics
  3. CA lumbar puncture to check for infection
  4. DA full course of IV antibiotics in hospital
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Ventilatöre bağlı bir hastada travmatik beyin hasarı vardır. Herniasyon yakın olmadıkça genellikle hangi PaCO₂ hedeflenir?

  1. AUzamış hiperventilasyona bağlı düşük PaCO₂
  2. BKİB'i etkilemediği için herhangi bir PaCO₂
  3. CNormal PaCO₂ (normokapni)
  4. DSerebral damarları açmak için yüksek PaCO₂
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How can low-dose opioids help a patient with breathlessness from advanced cancer?

  1. AThey cure the underlying lung disease
  2. BThey open the airways like an inhaler
  3. CThey reduce the feeling of breathlessness
  4. DThey increase the oxygen level in the blood
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Üst karın ameliyatından sonraki 2. günde bir hastanın ateşi 37,8 °C, oda havasında SpO₂ %93'tür ve her iki bazda solunum sesleri azalmıştır. Ağrı nedeniyle insentif spirometresini kullanmamıştır. En uygun hemşirelik planı nedir?

  1. ADaha iyi ağrı kontrolü, oturtma, derin solunum, mobilizasyon ve bildirme
  2. BHasta daha güçlü öksürebilsin diye tüm analjeziyi kesmek
  3. C15 L/dk oksijen vermek ve hastayı sessizce dinlenmeye bırakmak
  4. DAteş düşene kadar hastayı yatakta tutmak ve hareketi kısıtlamak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

When performing the first Leopold manoeuvre, what is the nurse trying to identify?

  1. AWhich side the fetal back lies on
  2. BWhich fetal part lies in the fundus
  3. CThe amount of amniotic fluid
  4. DWhether the head has entered the pelvis
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AKeeping the head of the cot lower than the feet
  2. BFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
  3. CMinimal handling with the head in midline
  4. DRapid fluid boluses to support blood pressure
21.Pediatri hemşireliğiOrta

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AAbout a week before, so there is time to get used to it
  2. BThe day before, with a detailed explanation
  3. CNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  4. DJust before it happens, in simple, concrete words
22.Pediatri hemşireliğiZor

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AUse simple English and gestures only
  2. BAsk another patient's visitor who speaks the language
  3. CLet the 10-year-old translate to save time
  4. DArrange a professional interpreter
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking an antipsychotic is going on a summer day trip. What should the nurse teach?

  1. ADrink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
  2. BStop the medicine for the day so that it does not interact with the sunlight and cause a dangerous reaction
  3. CAvoid all fluids so that there is less need to find a toilet
  4. DExercise as hard as possible in the heat to burn off the extra weight
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman with a severe intellectual disability and limited speech has started hitting her face and refusing food. What should the nurse consider first?

  1. AThat she needs an antipsychotic to control her behaviour
  2. BThat she is trying to manipulate the staff
  3. CThat the behaviour is part of her disability and needs no assessment
  4. DA physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
8,1677 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 8,1677 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

8,1677 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp · 4/gün · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 5 gün boyunca günde dört kez oral süspansiyondan ½ tsp yazıyor. Süspansiyon 150 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

½ tspgünde dört kez5 gün150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

15 kg ağırlığındaki bir çocuğa 10 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

15 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 39,6 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 2 mg/kg ve stok 1 mL’de 40 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

39,6 lb2 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL50 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 50 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

50 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
320 mLkalan? mL/h2 h kalan

8 saatte 1000 mL istenmişti. 6 saat sonra torbada hâlâ 320 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 8 hsonra 6 h: 320 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h1 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite regüler insülin içeriyor. İstem 1 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL1 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h63 kg7,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 63 kg ağırlığındaki bir hasta için 7,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min63 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu240 mLsüt100 mLjöle100 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar175 mLidrar450 mLidrar425 mLidrar400 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

su: 240 mLsüt: 100 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 175 mLidrar: 450 mLidrar: 425 mLidrar: 400 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 125 mL/hbaşlangıç 20:00ttoplam​ = ? h80 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 20:00’de 80 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 125 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL80 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 8/dk, SpO₂ %90 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 8SpO₂ 90%havaSBP 136HR 92AT 39,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal fibrilasyonatriyal flutter, 4:1 iletinormal sinüs ritmiatriyal flutter, 2:1 ileti

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal fibrilasyon
  2. 2atriyal flutter, 4:1 ileti
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4atriyal flutter, 2:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVsenkronize kardiyoversiyonCPR (şok verilemeyen ritim)acil defibrilasyontranskutan pace

Palpe edilebilir nabzı olmayan bir hastada monitörde bu organize ritim görülüyor (nabızsız elektriksel aktivite). Erişkin resüsitasyon kılavuzları bunun için hangi tedaviyi belirtir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1senkronize kardiyoversiyon
  2. 2CPR (şok verilemeyen ritim)
  3. 3acil defibrilasyon
  4. 4transkutan pace

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · The flap furthest away from you

Cevap neden bu

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Cevap

B · The flap furthest away from you
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur

Cevap neden bu

Karboksihemoglobin ışığı oksihemoglobine çok benzer şekilde soğurur; bu yüzden standart nabız oksimetreleri oksijen satürasyonunu olduğundan yüksek gösterir. Ko-oksimetreli arter kan gazı gerekir ve yüksek akımlı oksijen verilir.

Cevap

B · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Cevap neden bu

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Cevap

C · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Cevap neden bu

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Cevap

B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Cevap neden bu

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Cevap

C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · The confused patient climbing out of bed

Cevap neden bu

A confused patient climbing out of bed could fall and be badly injured within moments. Pain needs prompt treatment, but the immediate safety risk comes first.

Cevap

D · The confused patient climbing out of bed
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Cevap neden bu

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Cevap

D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Toxic megacolon

Cevap neden bu

Toxic megacolon is acute dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity, and it can perforate. Reduced stool frequency with worsening distension is a warning sign needing urgent surgical review.

Cevap

B · Toxic megacolon
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The levothyroxine dose is too high

Cevap neden bu

A very low TSH with symptoms of excess thyroid hormone suggests over-replacement. The dose is usually reduced, because long-term over-replacement raises the risk of atrial fibrillation and bone loss, especially in older adults.Kontrol edilen kaynak: TSH test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · The levothyroxine dose is too high
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Potasyum; çünkü insülin onu hücrelere kaydırır ve hızla düşebilir

Cevap neden bu

DKA'da vücut idrarla potasyum kaybetmiştir, ancak asidoz ve insülin eksikliği potasyumu hücrelerden dışarı kaydırdığı için serum düzeyi normal veya yüksek olabilir. İnsülin onu geri sürükler; bu yüzden düzey hızla düşebilir. Potasyum sık kontrol edilir ve reçete edildiği şekilde yerine konur.

Cevap

A · Potasyum; çünkü insülin onu hücrelere kaydırır ve hızla düşebilir
11.Farmakoloji

Cevap: D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Cevap neden bu

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Cevap

D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Farmakoloji

Cevap: C · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Cevap neden bu

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Cevap

C · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · A water-based lubricant

Cevap neden bu

Oil-based products such as petroleum jelly can ignite or burn intensely in high oxygen concentrations and have caused facial burns. Water-based products are recommended. Oxygen cylinders are kept upright and secured, away from heat and flames.

Cevap

B · A water-based lubricant
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Cevap neden bu

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Cevap

A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Preventive antibiotics

Cevap neden bu

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Cevap

B · Preventive antibiotics
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Normal PaCO₂ (normokapni)

Cevap neden bu

Yüksek CO₂ serebral damarları genişletir ve KİB'i yükseltir; hiperventilasyon ise onları daraltır ve serebral iskemiye yol açabilir. Genellikle normokapni (yaklaşık 4,7–5,3 kPa veya 35–40 mmHg) hedeflenir; kısa süreli hiperventilasyon, kesin tedaviye köprü olarak yaklaşan herniasyon bulgularına saklanır.

Cevap

C · Normal PaCO₂ (normokapni)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · They reduce the feeling of breathlessness

Cevap neden bu

In palliative care, low-dose opioids reduce the sensation of breathlessness and the anxiety it causes. Fans, positioning, relaxation and treating reversible causes are also used.

Cevap

C · They reduce the feeling of breathlessness
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Daha iyi ağrı kontrolü, oturtma, derin solunum, mobilizasyon ve bildirme

Cevap neden bu

Üst karın cerrahisinden sonra ağrı derin solunumu kısıtladığında bazal atelektazi sıktır. İyi analjezi, dik pozisyon, derin solunum egzersizleri, insentif spirometri, destekli öksürük ve erken mobilizasyon akciğerleri yeniden genişletir. Bulgular, pnömoniye ilerleyebileceği için bildirilir; gerekirse hedefe oksijen verilir.

Cevap

A · Daha iyi ağrı kontrolü, oturtma, derin solunum, mobilizasyon ve bildirme
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Which fetal part lies in the fundus

Cevap neden bu

The first Leopold manoeuvre palpates the fundus: a firm round head or a softer, irregular breech. The second finds the back and limbs, the third the presenting part and the fourth the degree of head flexion and descent.

Cevap

B · Which fetal part lies in the fundus
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Minimal handling with the head in midline

Cevap neden bu

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Cevap

C · Minimal handling with the head in midline
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Just before it happens, in simple, concrete words

Cevap neden bu

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Cevap

D · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Arrange a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Cevap

D · Arrange a professional interpreter
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control

Cevap neden bu

Antipsychotics, especially those with anticholinergic effects, can impair sweating and thermoregulation, increasing the risk of heat stroke. Hydration, shade and avoiding strenuous activity in the heat are advised.

Cevap

A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation

Cevap neden bu

People with limited communication may show pain or illness through changes in behaviour. A thorough physical assessment comes before deciding the behaviour is psychiatric or behavioural.

Cevap

D · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 8,2 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

8.1677 → 1

Yalnızca sonraki rakam belirler

8,1677 → 6
6, 5 veya daha büyük; bu yüzden 1 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (77) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 8,2 mL

Cevap

x = 8,2 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 1

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

2,5 mL × 4 × 5 = 50 mL

Şişeler

50/150 = 0,3333 → N = 1

Cevap

N = 1
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 10·15 = 150 mg

Hacim

V = 150/50 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,9 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

39,6/2,2 = 18 kg

Doz

2·18 = 36 mg

Hacim

V = (36/40)·1 = 0,9 mL

Cevap

V = 0,9 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

50/60 = 0,8333 mL/min

Damla hızı

R = 0,8333·60 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/8 = 125 mL/h

Yeni hız

R = 320/2 = 160 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (160 − 125)/125·100% = 28%

Cevap

Δ = 28%

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 1 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 1/1 = 1 mL/h

Cevap

R = 1 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 28,4 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

7,5·63 = 472,5 mcg/min
472,5·60 = 28350 mcg/h

Pompa hızı

R = 28350/1000 = 28,35 ≈ 28,4 mL/h

Cevap

R = 28,4 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −810 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 240 + 100 + 100 = 440 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 890 mL

Toplam çıkarılan

175 + 450 + 425 + 400 + 250 = 1700 mL

Denge

B = 890 − 1700 = −810 mL

Cevap

B = −810 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL kalan

İkinci kısım

340/125 = 2,72 h

Toplam süre

t = 2 + 2,72 = 4,72 ≈ 4,7 h

Cevap

t = 4,7 h

Bu yaklaşık 4 h 43 min eder, yani torba yaklaşık saat 00:43 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 70

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 70

Cevap

MFS = 70
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 8/min → 3
SpO₂ 90% → 3
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 2 = 9
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 24 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal flutter, 4:1 ileti

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 24 küçük kare, 1500 ÷ 24 ≈ dakikada 63.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,96 sn.
3. P dalgaları: yok; her 0,24 sn’de bir (250/dk) düzenli testere dişi flutter dalgaları var, her QRS için 4.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal flutter, 4:1 ileti

Cevap

atriyal flutter, 4:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: CPR (şok verilemeyen ritim)

Nabızsız elektriksel aktivite (PEA): PEA bir şeritte görülemez. Monitör organize elektriksel aktivite gösterir (VF, VT veya asistoli dışında bir ritim) ancak hastanın palpe edilebilir nabzı yoktur; bu nedenle hasta kontrol edilerek tanınır. Erişkin resüsitasyon kılavuzlarında PEA ve asistoli şok verilemeyen kalp durması ritimleridir: yüksek kaliteli CPR, mümkün olan en kısa sürede epinefrin ve geri döndürülebilir nedenlerin araştırılması (Hs ve Ts: hipovolemi, hipoksi, tansiyon pnömotoraks ve kardiyak tamponad gibi). VF ve nabızsız VT şok verilebilen ritimlerdir.

Şeridin gösterdiği

1. Hız: R–R = 14 küçük kare, 1500 ÷ 14 ≈ dakikada 107.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,56 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
sinüs taşikardisi

Hastanın gösterdiği

organize elektriksel aktiviteye rağmen nabız yok: nabızsız elektriksel aktivite (PEA), şok verilemeyen bir kalp durması ritmi

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

PEA yatak başında tanınır, asla yalnızca şeritten değil. Bu bir sınav alıştırmasıdır, klinik rehber değildir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions