NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Ortostatik (postüral) hipotansiyon nedir?

  1. AYatarken yüksek kan basıncı
  2. BAyağa kalkınca kan basıncının düşmesi; çoğu zaman baş dönmesine yol açar
  3. Cİki kol arasında 10 mmHg'den fazla kan basıncı farkı
  4. DYalnızca uyku sırasında düşük kan basıncı
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AA low risk of infection because the count is high
  2. BA normal post-meal result
  3. CDehydration only
  4. DAn infection or significant inflammation
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Where is a gait belt placed when helping a patient to walk?

  1. AAround the hips, directly on bare skin
  2. BAround the chest, under the arms
  3. CAround the patient’s waist, over clothing
  4. DAround both thighs, just above the knees
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?

  1. ADroplet precautions
  2. BStandard precautions only
  3. CAirborne precautions
  4. DContact precautions only
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kitlesel yaralanma olayında START triyajı sırasında bir kurban istendiğinde belirlenen alana yürüyebiliyor. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. AYeşil (hafif)
  2. BKırmızı (acil)
  3. CSarı (ertelenebilir)
  4. DSiyah (beklenen ölüm)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Sürekli mesane irrigasyonlu transüretral prostat rezeksiyonundan sonra hangi hasta bulgusu beklenmedik ve müdahale gerektiriyor?

  1. APıhtılı parlak kırmızı idrar ve sondadan azalmış akış
  2. BGün içinde berraklaşan açık pembe idrar
  3. CReçete edilen antispazmodik ilaçla hafifleyen hafif mesane spazmları
  4. DSonda olmasına rağmen idrara çıkma ihtiyacı hissetmek
7.Klinik hemşirelikOrta

Bir hastanın sıvı dengesi çizelgesi 24 saatte 1,200 mL alım ve 2,300 mL çıkış gösteriyor. Bu neyi gösterir?

  1. A3,500 mL pozitif sıvı dengesini
  2. B1,100 mL pozitif sıvı dengesini
  3. C1,100 mL negatif sıvı dengesini
  4. DDengeli bir sıvı durumunu
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  2. BIt is mainly given to lower the blood pressure
  3. CIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  4. DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Ventriküler aritmisi olan bir hastada monitörde dönen bir patern (torsades de pointes) görülüyor. Tedavi olarak yaygın biçimde hangi elektrolit IV verilir?

  1. ASodyum bikarbonat
  2. BKalsiyum karbonat
  3. CPotasyum fosfat
  4. DMagnezyum sülfat
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3,2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3,6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AGive a protein snack only and recheck tomorrow
  2. BWait until the next meal before giving anything
  3. CGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
  4. DGive a long-acting insulin dose to stabilize it
11.FarmakolojiOrta

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. AOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
  2. BKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
  3. COlder adults absorb no drugs from the stomach
  4. DLower doses are cheaper for older patients
12.FarmakolojiZor

A patient on warfarin is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will stop eating all green vegetables from now on."
  2. B"I will use a soft toothbrush and an electric razor."
  3. C"I will keep the amount of green leafy vegetables I eat about the same each week."
  4. D"I will tell my dentist that I take warfarin."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Supraventriküler taşikardisi olan bir hastaya IV adenozin verilecektir. Hemşire hastayı neyle ilgili uyarmalıdır?

  1. AKısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
  2. BSonrasında günlerce süren bir baş ağrısı
  3. CYaklaşık bir hafta kol veninde yanıcı ağrı
  4. DSonrasında saatlerce uyku hali, peltek konuşma ve konfüzyon
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 70-year-old man has a small abdominal aortic aneurysm found on screening and is placed under surveillance. Which advice is most important?

  1. AHave the aneurysm repaired immediately, whatever its size or growth rate
  2. BStop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
  3. CStop all blood pressure medicines to avoid low pressure
  4. DAvoid all exercise and lifting for the rest of his life to protect the aorta
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AInsulin should be kept on a sunny windowsill to stay warm
  2. BUnopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
  3. CInsulin that has been frozen can be used once it has thawed
  4. DAll insulin must be stored in the freezer to keep it stable
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  2. BThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
  3. CThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
  4. DThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which finding means a patient is usually ready to leave recovery for the ward?

  1. AStill drowsy and needing a jaw thrust to breathe
  2. BPain score 9/10 and vomiting repeatedly
  3. CAwake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
  4. DSystolic BP falling steadily over the last hour, with a rising pulse rate
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a high-voltage electrical injury, a patient's urine is dark red-brown. What does this suggest and what is the usual aim?

  1. AMyoglobin from muscle damage; a higher urine output target
  2. BNormal concentrated urine; restrict fluids
  3. CA urinary infection; send a sample and wait for the result
  4. DBleeding from the bladder; stop all fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?

  1. AFeed the baby and recheck the glucose
  2. BGive IV insulin immediately
  3. CGive the baby plain water by bottle
  4. DWithhold feeds and observe for 6 hours
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Which statement by a pregnant woman with gestational diabetes shows she understands her care?

  1. A"My baby's growth will not need monitoring."
  2. B"I will check my glucose as shown and record it."
  3. C"I can skip meals if my glucose is high in the morning."
  4. D"Insulin will harm my baby, so I will refuse it."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

After a cardiac catheterisation through the femoral artery, which assessment is essential?

  1. APulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
  2. BBowel sounds, abdominal girth and stool colour every 15 minutes for the first hours
  3. CPupil size and reaction every 15 minutes
  4. DUrine specific gravity at every void
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child treated with intravenous immunoglobulin (IVIG) for Kawasaki disease is due her MMR vaccine next week. What should the nurse know?

  1. AIVIG makes vaccines unnecessary, so MMR can be skipped
  2. BLive vaccines are usually delayed for several months after IVIG
  3. CMMR can be given safely the same day as the next IVIG dose
  4. DMMR should be given early, because IVIG weakens the immune system
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. APossible boundary problems that she should discuss in supervision
  2. BThat the patient needs to be transferred to another unit
  3. CAn ideal therapeutic relationship
  4. DTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. ATell her that antidepressants must be started at once
  2. BAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  3. CExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  4. DArrange an emergency psychiatric admission today
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
48,7072 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 48,7072 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

48,7072 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 mcg/kg/min? mg/h105 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 105 kg ağırlığındaki hasta için 2 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

2 mcg/kg/min105 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
1:10 000ampulV = ? mL

Önceden doldurulmuş bir adrenalin (epinefrin) enjektörünün etiketinde 1:10 000 (0,1 mg/mL) yazıyor. Kardiyak arrestte istem 1 mg IV. Hangi hacmi V verirsiniz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 171,6 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 5 mg/kg ve stok 5 mL’de 250 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

171,6 lb5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
300 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 32 damla/dk hızla akıyor. Torbada 300 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

32 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
250 birim250 mLkristalize (regüler) insülin4 mL/h? birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 ünite kristalize insülin içeren bir infüzyon 4 mL/h hızla gidiyor. Hasta saatte kaç ünite D alıyor?

250 birim/250 mL4 mL/h
D = birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h87 kg30 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 87 kg ağırlığındaki bir hastaya 30 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 50 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 mg/250 mL30 mcg/min87 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba150 mLmeyve suyu120 mLjöle120 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar450 mLidrar400 mLidrar325 mLyara dreni120 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 150 mLmeyve suyu: 120 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 10:3013:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 10:30’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h10:30 → 13:00
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 110/66 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 98%havaSBP 110HR 88AT 37,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222631akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,28, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,28PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVbirinci derece AV blokikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)ikinci derece AV blok tip IIsinüs bradikardisi

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1birinci derece AV blok
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Ayağa kalkınca kan basıncının düşmesi; çoğu zaman baş dönmesine yol açar

Cevap neden bu

Ortostatik hipotansiyon, dik pozisyona geçerken kan basıncının düşmesidir. Yaşlılarda ve bazı ilaçlarla sıktır ve düşme riskini artırır.

Cevap

B · Ayağa kalkınca kan basıncının düşmesi; çoğu zaman baş dönmesine yol açar
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · An infection or significant inflammation

Cevap neden bu

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Cevap

D · An infection or significant inflammation
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Around the patient’s waist, over clothing

Cevap neden bu

The gait belt goes snugly around the waist over clothing, close to the center of gravity, with room for the nurse’s fingers underneath. Holding it gives control without pulling on the arms.

Cevap

C · Around the patient’s waist, over clothing
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Droplet precautions

Cevap neden bu

Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.

Cevap

A · Droplet precautions
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Yeşil (hafif)

Cevap neden bu

Yürüyebilen kurbanlar yeşil etiketlenir ve önce uzaklaştırılır. Bazılarının yaralanmaları kötüleşebileceğinden daha sonra yeniden değerlendirilirler.

Cevap

A · Yeşil (hafif)
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Pıhtılı parlak kırmızı idrar ve sondadan azalmış akış

Cevap neden bu

Pıhtılı parlak kırmızı idrar arteriyel kanamayı düşündürür ve sondayı tıkayarak mesane distansiyonuna yol açabilir. Açık pembe idrar, sıkışma hissi ve hafif spazmlar bu ameliyattan sonra yaygındır.

Cevap

A · Pıhtılı parlak kırmızı idrar ve sondadan azalmış akış
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · 1,100 mL negatif sıvı dengesini

Cevap neden bu

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Negatif denge, alınandan daha fazla sıvı kaybedildiği anlamına gelir ve dehidratasyona yol açabilir.

Cevap

C · 1,100 mL negatif sıvı dengesini
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Cevap neden bu

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Cevap

C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Magnezyum sülfat

Cevap neden bu

IV magnezyum sülfat, serum magnezyumu normal olsa bile torsades de pointes için standart ilaç tedavisidir. Düşük magnezyum ve düşük potasyum QT aralığını uzatır ve riski artırır.

Cevap

D · Magnezyum sülfat
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Cevap neden bu

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3,9 mmol/L); UK guidance uses 4,0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Cevap

C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Farmakoloji

Cevap: B · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Cevap neden bu

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Cevap

B · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmakoloji

Cevap: A · "I will stop eating all green vegetables from now on."

Cevap neden bu

Patients on warfarin should keep their vitamin K intake consistent rather than avoid it. Sudden changes in green vegetable intake can make the INR unstable.

Cevap

A · "I will stop eating all green vegetables from now on."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama

Cevap neden bu

Adenozin hızlı IV bolus olarak verilir ve ardından serum fizyolojik ile yıkanır; sürekli EKG izlemi yapılır. AV nod iletimini kısa süreli bloke eder, çoğu zaman birkaç saniyelik asistoli, kızarma, göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı veya yaklaşan ölüm hissine yol açar. Etkiler yalnızca saniyeler sürer.

Cevap

A · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain

Cevap neden bu

Small aneurysms are usually monitored with regular ultrasound, with repair considered when they reach a threshold size or grow fast. Stopping smoking slows growth, and BP and cardiovascular risk are managed. Sudden abdominal or back pain may mean rupture and needs emergency care.

Cevap

B · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen

Cevap neden bu

Unopened insulin is kept in a fridge at about 2–8 °C. Freezing or heat destroys it, so frozen insulin must be thrown away. In-use pens can usually be kept at room temperature for the time stated by the manufacturer.

Cevap

B · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Cevap neden bu

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Cevap

D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain

Cevap neden bu

Discharge criteria include a protected airway, adequate breathing and oxygen saturation, stable vital signs, acceptable pain and nausea control, and no active bleeding, as set by local recovery criteria.

Cevap

C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target

Cevap neden bu

Electrical injury can cause extensive muscle breakdown, releasing myoglobin that can damage the kidneys. A higher urine output target is set, with fluids titrated and creatine kinase and kidney function monitored.

Cevap

A · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Feed the baby and recheck the glucose

Cevap neden bu

For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.

Cevap

A · Feed the baby and recheck the glucose
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "I will check my glucose as shown and record it."

Cevap neden bu

Regular glucose monitoring with records guides treatment changes. Skipping meals can cause hypoglycaemia and ketosis, insulin does not cross the placenta in a meaningful amount, and fetal growth is monitored.

Cevap

B · "I will check my glucose as shown and record it."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site

Cevap neden bu

After catheterisation, the nurse checks the puncture site for bleeding and the affected leg for pulses, colour, temperature and sensation to detect clotting or bleeding. The leg is kept straight for the time set by local policy.

Cevap

A · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG

Cevap neden bu

Antibodies in IVIG can neutralise live vaccine viruses and stop the vaccine from working, so MMR and varicella are usually postponed for several months (often about 11 months) after high-dose IVIG. Inactivated vaccines are not affected in the same way.

Cevap

B · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Cevap neden bu

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Cevap

A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Cevap neden bu

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Cevap

C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 48,7 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

48.7072 → 7

Yalnızca sonraki rakam belirler

48,7072 → 0
0, 4 veya daha küçük; bu yüzden 7 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (72) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 48,7 kg

Cevap

x = 48,7 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 12,6 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 2 mcg/kg/min × 105 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 2·105·60/1000 = 12,6 mg/h

Cevap

D = 12,6 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Hacim

V = 1/0,1 = 10 mL

Cevap

V = 10 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 7,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

171,6/2,2 = 78 kg

Doz

5·78 = 390 mg

Hacim

V = (390/250)·5 = 7,8 mL

Cevap

V = 7,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,1 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

32·60/20 = 96 mL/h

Kalan süre

t = 300/96 = 3,125 ≈ 3,1 h

Cevap

t = 3,1 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 4 birim/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250/250 = 1 birim/mL

Saatlik ünite

D = 4·1 = 4 birim/h

Cevap

D = 4 birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 9 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50 000/250 = 200 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

30·60 = 1800 mcg/h

Pompa hızı

R = 1800/200 = 9 mL/h

Cevap

R = 9 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1490 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 120 + 120 = 390 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1490 mL

Cevap

I = 1490 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 350 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:30 → 13:00 = 2,5 h

Verilen hacim

60·2,5 = 150 mL

Kalan hacim

V = 500 − 150 = 350 mL

Cevap

V = 350 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 19

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 2 + 2 + 4 + 4 + 3 = 19

Cevap

B = 19
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik üzerine akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 31 mmol/L → kronik üzerine akut

Cevap

kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 1,52 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 38 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 38 × 0,04 s = 1,52 s

P–P ile karşılaştırın

1,52 ÷ 0,92 ≈ 1,7 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 1,52 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 4 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 40.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,96 sn, dakikada 63); her 3 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions