NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Birçok modern yara örtüsü neden yarayı nemli tutacak şekilde tasarlanır?

  1. ANemli örtülerin hiç değiştirilmesi gerekmez
  2. BKuru yaralar asla enfekte olmaz
  3. CNem yaradaki tüm bakterileri öldürür
  4. DNemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler
2.Hemşirelik esaslarıZor

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AConfusion is always caused by infection in older adults
  2. BOlder adults normally have a higher body temperature
  3. COlder adults often have a weaker fever response to infection
  4. DA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ATouching the inside of the sink for support
  2. BLevel with the shoulders, away from the sink
  3. CHigher than the elbows, so water runs down the arms
  4. DLower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A newly hired nurse has these hepatitis B results: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc negative. What do they show?

  1. AImmunity from hepatitis B vaccination
  2. BNo immunity, so the vaccine is needed
  3. CA current hepatitis B infection
  4. DPast infection that has now cleared
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Düşme önlemleri uygulanan bir hasta için hemşire hangi görevi hemşire yardımcısına devretmelidir?

  1. AAilenin evde düşmeleri nasıl önleyeceğini öğretmek
  2. BPlanlandığı gibi hastanın her 2 saatte bir tuvalete gitmesine yardım etmek
  3. CYatak alarmına hâlâ gerek olup olmadığına karar vermek
  4. DHastanın düşme riski puanını her sabah değerlendirip kaydetmek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
  3. CAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  4. DSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Klinik hemşirelikOrta

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. AChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  4. DTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  2. BTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
  3. CTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  4. DTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?

  1. AIt moves potassium into cells in the next few minutes
  2. BIt protects the heart muscle against high potassium levels
  3. CIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
  4. DIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hangi sonuç kümesi demir eksikliği anemisi için en tipiktir?

  1. ADüşük hemoglobin, büyük eritrositler (yüksek MCV) ve yüksek ferritin
  2. BYüksek hemoglobin ve yüksek hematokrit
  3. CDüşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin
  4. DYalnızca yüksek trombosit sayısıyla birlikte normal hemoglobin
11.FarmakolojiOrta

Metoprolol gibi beta blokerler esas olarak hangi reseptörleri bloke eder?

  1. AYağ dokusundaki beta-3 reseptörleri
  2. BDamarlardaki alfa-1 reseptörleri
  3. CKalpteki muskarinik reseptörleri
  4. DKalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
12.FarmakolojiZor

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  2. B"I may get a headache after taking it."
  3. C"I will replace my tablets before the expiry date."
  4. D"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Sağ ventrikül enfarktüsünde nitratlar neden büyük dikkatle kullanılır?

  1. ANitratlar enfarktüsün sol ventriküle yayılmasına yol açar
  2. BSağ ventrikül etkilendiğinde nitratlar emilmez
  3. CSağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir
  4. DNitratlar bu tür enfarktüste tehlikeli hiperkalemiye yol açar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. APEEP lowers the blood oxygen level
  2. BPEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
  3. CPEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
  4. DHigher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hemodiyalizin hangi komplikasyonu, özellikle ilk seanslarda baş ağrısı, bulantı, huzursuzluk ve bazen nöbetlere yol açar?

  1. ADiyaliz dengesizliği sendromu
  2. BBakteriyel peritonit
  3. CHatlar yoluyla venöz hava embolisi
  4. DDiyalizat hipoglisemisi
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A student has fever, a severe headache, a spreading non-blanching rash and a BP of 85/50 mmHg. A lumbar puncture is planned. What is the priority?

  1. AWait until after the lumbar puncture before giving antibiotics
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and recheck observations in an hour
  3. CArrange a CT scan of the head before any treatment
  4. DGive IV antibiotics at once and start sepsis treatment
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which infection control measure is correct for a patient with C. difficile diarrhoea?

  1. AA single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
  2. BNo special measures once antibiotics have started
  3. CA face mask for the patient and visitors only
  4. DA shared bay, as long as alcohol gel is used after every contact
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 5 after bowel resection, a patient has a fever, tachycardia and worsening abdominal pain, and the drain contains brown, faeculent fluid. What is most likely?

  1. AAn anastomotic leak
  2. BA urinary tract infection
  3. CPostoperative constipation
  4. DA normal day 5 recovery
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. AReport fever, leaking fluid or bleeding
  2. BBed rest is required for 2 weeks
  3. CDrink no fluids for 24 hours
  4. DNo follow-up is needed for any symptoms
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A biophysical profile scores 4 out of 10 at 38 weeks. How should the nurse interpret this?

  1. AIt only means the woman needs to drink more water
  2. BIt is equivocal and should be repeated next week
  3. CIt is abnormal and needs prompt review
  4. DIt is normal and reassuring
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which newborn problem may be the first sign of cystic fibrosis?

  1. APhysiological jaundice
  2. BMeconium ileus
  3. CUmbilical hernia
  4. DErythema toxicum
22.Pediatri hemşireliğiZor

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  2. BUveitis can develop without symptoms and damage vision
  3. CArthritis drugs always cause cataracts within a year
  4. DEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
  2. BThe corridor, so that the interview can be done quickly
  3. CA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  4. DA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?

  1. AChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
  2. BReassure him that his family will forgive him
  3. CAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
  4. DFocus only on helping him create a budget
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
124,7044 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 124,7044 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

124,7044 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 2/gün · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 12 saatte bir oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tbsp12 saatte bir10 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

28 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

28 kg2,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 50 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

50 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL80 birim/kg · 62 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 62 kg ağırlığındaki bir hasta için 80 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? İki ondalık basamağa yuvarlayın.

80 birim/kg62 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h94 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 94 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min94 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu150 mLçay240 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar375 mLidrar350 mLidrar150 mLidrar375 mLyara dreni90 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 150 mLçay: 240 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 75 mL/hbaşlangıç 19:00ttoplam​ = ? h120 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 19:00’de 120 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 75 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 85/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,10PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222624kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,10, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) ve HCO₃⁻ 24 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,10PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %21 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa) ve PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 21%PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi atriyal flutter gösteriyor. QRS başına flutter dalgası sayısı kaçtır (n:1 iletimdeki n)?

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QRS başına flutter dalgası =
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVnormal sinüs ritmiventriküler fibrilasyonasistolinabızsız elektriksel aktivite (PEA)

Monitörle izlenen bir hasta yanıtsız ve normal nefes almıyor halde bulunuyor, karotis nabzı alınamıyor. Monitör bu organize ritmi gösteriyor. Bu duruma ne denir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1normal sinüs ritmi
  2. 2ventriküler fibrilasyon
  3. 3asistoli
  4. 4nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Nemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler

Cevap neden bu

Nemli yara iyileşmesi epitel hücrelerinin göçüne yardımcı olur, kabuk oluşumunu ve ağrıyı azaltır. Örtü yine de çevre cildi korumak için fazla eksüdayı yönetmelidir.

Cevap

D · Nemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Older adults often have a weaker fever response to infection

Cevap neden bu

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Cevap

C · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Cevap neden bu

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Cevap

D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Immunity from hepatitis B vaccination

Cevap neden bu

The vaccine contains surface antigen, so it produces anti-HBs only. A negative anti-HBc shows there has been no natural infection, and a negative HBsAg rules out current infection.

Cevap

A · Immunity from hepatitis B vaccination
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Planlandığı gibi hastanın her 2 saatte bir tuvalete gitmesine yardım etmek

Cevap neden bu

Zamanlanmış tuvalet turu, bakım planını izleyen rutin bir görevdir. Düşme riskini puanlamak, müdahalelere karar vermek ve eğitim vermek hemşirelik muhakemesi gerektirir.

Cevap

B · Planlandığı gibi hastanın her 2 saatte bir tuvalete gitmesine yardım etmek
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Cevap neden bu

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Cevap

D · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Cevap neden bu

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Cevap

C · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Cevap

D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool

Cevap neden bu

Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Düşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin

Cevap neden bu

Demir eksikliği, düşük demir depolarıyla (düşük ferritin) birlikte mikrositer bir anemiye (düşük MCV) yol açar. Büyük eritrositler B12 vitamini veya folat eksikliğini düşündürür.Kontrol edilen kaynak: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Düşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin
11.Farmakoloji

Cevap: D · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri

Cevap neden bu

Kardiyoselektif beta blokerler beta-1 reseptörlerini bloke ederek kalp hızını, kasılma gücünü ve renin salınımını azaltır.

Cevap

D · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
12.Farmakoloji

Cevap: A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Cevap neden bu

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Cevap

A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Sağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir

Cevap neden bu

Sağ ventrikül enfarktüsünde kalp debisi büyük ölçüde venöz dolguya bağlıdır. Nitratlar gibi venodilatörler (ve diüretikler veya opioidler) kan basıncında çarpıcı bir düşüşe yol açabilir. Bu hastalar bunun yerine çoğu zaman dikkatli sıvı uygulaması gerektirir.

Cevap

C · Sağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Cevap neden bu

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Cevap

D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Diyaliz dengesizliği sendromu

Cevap neden bu

Üreinin kandan hızla uzaklaştırılması ozmotik bir gradyan oluşturur; böylece su beyin hücrelerine geçer ve serebral ödeme yol açar. Daha kısa, daha yumuşak ilk seanslarla önlenir.

Cevap

A · Diyaliz dengesizliği sendromu
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment

Cevap neden bu

Meningococcal septicaemia can kill within hours. Antibiotics must not be delayed for a lumbar puncture or scan. Fluids and other sepsis care are started, and a lumbar puncture is often unsafe in a shocked patient.

Cevap

D · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing

Cevap neden bu

C. difficile forms spores that resist alcohol gel, so soap and water are used. Patients are isolated with their own toilet, staff use gloves and aprons, and the environment is cleaned with a sporicidal agent such as chlorine.

Cevap

A · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · An anastomotic leak

Cevap neden bu

Leakage at the join in the bowel causes peritonitis and sepsis, usually a few days after surgery. Faeculent drain fluid makes it very likely. It needs urgent surgical review, sepsis care and often return to theatre.

Cevap

A · An anastomotic leak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Report fever, leaking fluid or bleeding

Cevap neden bu

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Cevap

A · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It is abnormal and needs prompt review

Cevap neden bu

A score of 8 to 10 is normal, 6 is equivocal, and 4 or less is abnormal and suggests fetal hypoxia. At term, a low score usually leads to prompt review and consideration of birth.

Cevap

C · It is abnormal and needs prompt review
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Meconium ileus

Cevap neden bu

In about 10–20% of babies with CF, thick, sticky meconium blocks the small bowel (meconium ileus), causing distension and vomiting. Newborn screening also helps detect CF early.

Cevap

B · Meconium ileus
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Cevap neden bu

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Cevap

B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Cevap neden bu

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Cevap

D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk

Cevap neden bu

Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.

Cevap

C · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 124,7 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

124.7044 → 7

Yalnızca sonraki rakam belirler

124,7044 → 0
0, 4 veya daha küçük; bu yüzden 7 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (44) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 124,7 kg

Cevap

x = 124,7 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 150 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 2/gün × 10 = 150 mL

Cevap

V = 150 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·28 = 70 mg

Hacim

V = 70/50 = 1,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 1,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 5 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·24 = 120 mg

Hacim

V = (120/120)·5 = 5 mL

Cevap

V = 5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 500·60/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

50·60/60 = 50 mL/h

Kalan süre

t = 200/50 = 4 h

Cevap

t = 4 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 0,99 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

80·62 = 4 960 birim

Hacim

V = 4960/5000 = 0,992 ≈ 0,99 mL

Cevap

V = 0,99 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 56,4 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·94 = 940 mcg/min
940·60 = 56400 mcg/h

Pompa hızı

R = 56400/1000 = 56,4 mL/h

Cevap

R = 56,4 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 940 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 240 = 390 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 940 mL

Cevap

I = 940 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10,9 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL kalan

İkinci kısım

520/75 = 6,933 h

Toplam süre

t = 4 + 6,933 = 10,93 ≈ 10,9 h

Cevap

t = 10,9 h

Bu yaklaşık 10 h 56 min eder, yani torba yaklaşık saat 05:56 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 4 + 2 + 1 + 3 + 1 = 14

Cevap

B = 14
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 85/min → 1
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 1 + 0 + 1 + 1 = 5

Yorum

5 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,10: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 80 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normal (22–26)

Kompansasyon

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 31,23 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,21·713 − 46/0,8 = 149,7 − 57,5 = 92,23 mmHg

Gradyan

A–a = 92,23 − 61 = 31,23 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 31,23 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QRS başına flutter dalgası = 3

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Flutter dalgaları

F–F = 5 küçük kare = 0,20 sn → 1500 ÷ 5 = dakikada 300

QRS kompleksleri

R–R = 15 küçük kare = 0,60 sn → 1500 ÷ 15 = dakikada 100
iletim oranı = 300 ÷ 100 = 3:1

Cevap

QRS başına flutter dalgası = 3
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

Nabızsız elektriksel aktivite (PEA): PEA bir şeritte görülemez. Monitör organize elektriksel aktivite gösterir (VF, VT veya asistoli dışında bir ritim) ancak hastanın palpe edilebilir nabzı yoktur; bu nedenle hasta kontrol edilerek tanınır. Erişkin resüsitasyon kılavuzlarında PEA ve asistoli şok verilemeyen kalp durması ritimleridir: yüksek kaliteli CPR, mümkün olan en kısa sürede epinefrin ve geri döndürülebilir nedenlerin araştırılması (Hs ve Ts: hipovolemi, hipoksi, tansiyon pnömotoraks ve kardiyak tamponad gibi). VF ve nabızsız VT şok verilebilen ritimlerdir.

Şeridin gösterdiği

1. Hız: R–R = 22 küçük kare, 1500 ÷ 22 ≈ dakikada 68.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,88 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
normal sinüs ritmi

Hastanın gösterdiği

organize elektriksel aktiviteye rağmen nabız yok: nabızsız elektriksel aktivite (PEA), şok verilemeyen bir kalp durması ritmi

Cevap

nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

Cevap

nabızsız elektriksel aktivite (PEA)

PEA yatak başında tanınır, asla yalnızca şeritten değil. Bu bir sınav alıştırmasıdır, klinik rehber değildir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions