NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?

  1. AWhen the sounds disappear completely
  2. BWhen the cuff is fully deflated
  3. CWhen the first clear tapping sound is heard
  4. DWhen the sounds become loudest
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AHelp the patient sit or lie down safely
  2. BEncourage the patient to keep walking to build strength
  3. CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  4. DGive the patient a sugary drink while standing
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. ANo screening, because BCG prevents all TB
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Oral ilaç dağıtımı sırasında bir hasta tableti daha sonra almak istiyor. Hemşire tableti komodinin üzerinde bırakıyor. Başlıca güvenlik sorunu nedir?

  1. ATabletler açık havada bırakıldığında hızla erir
  2. BHasta uyanıksa bir güvenlik sorunu yoktur
  3. CHemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir
  4. DTablet rengini kaybedebilir ve sonradan tanımlanması zorlaşabilir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AMild bruising around the fracture site on the second day
  2. BA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  3. CPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  4. DItching under the cast during the first week after it was applied
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. AHypoglycemia caused by the stored blood product
  2. BAn expected effect of the first unit
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DA mild allergic reaction with hives
7.Klinik hemşirelikOrta

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. ASudden severe headache with neck stiffness
  2. BConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  3. CA single stroke that leaves permanent weakness
  4. DAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Klinik hemşirelikZor

Sirozu ve büyük, gergin karnı olan bir hastaya parasentez yapılıyor. Neden albümin verilebilir?

  1. Aİdrar potasyumunu artırmak için
  2. BKaraciğerin daha fazla safra üretmesini durdurmak için
  3. CBüyük hacimli sıvı boşaltımından sonra dolaşım bozukluğu riskini azaltmak için
  4. DSıvıdaki enfeksiyonu tedavi etmek için
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Hangi tedavi serum potasyumunu hücrelerin içine kaydırarak düşürür?

  1. AOral potasyum klorür takviyeleri
  2. BGlikozla birlikte verilen IV regüler insülin
  3. C10 dakikada verilen IV kalsiyum glukonat
  4. DIV %0,45 sodyum klorür infüzyonu
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An 82-year-old woman without a catheter has a urine culture growing bacteria, but no fever, urinary symptoms or change in mental state. What is the best interpretation?

  1. AA urinary tract infection that needs urgent IV antibiotics
  2. BContamination, so the culture must be repeated every week
  3. CAsymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
  4. DPyelonephritis, which needs admission and IV fluids today
11.FarmakolojiOrta

Klaritromisin gibi makrolidler nasıl etki eder?

  1. AHücre duvarı sentezini inhibe ederler
  2. B50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler
  3. CDNA girazı inhibe ederler
  4. DFolik asit sentezini bloke ederler
12.FarmakolojiZor

Beta blokerler diyabetli kişilerde hipogliseminin uyarı belirtilerini neden maskeleyebilir?

  1. ATerlemeyi gizleyen ateşe yol açtıkları için
  2. Bİnsülin salınımını tamamen engelledikleri için
  3. CTitreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
  4. DKan şekerini yükselttikleri için hipoglisemi hiç oluşamaz
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Supraventriküler taşikardisi olan bir hastaya IV adenozin verilecektir. Hemşire hastayı neyle ilgili uyarmalıdır?

  1. AYaklaşık bir hafta kol veninde yanıcı ağrı
  2. BSonrasında günlerce süren bir baş ağrısı
  3. CKısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
  4. DSonrasında saatlerce uyku hali, peltek konuşma ve konfüzyon
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Bilinen periferik arter hastalığı olan bir hastanın ayağı birdenbire soğuk, beyaz ve ağrılı hale geliyor; nabız yok ve ayak parmakları uyuşuk. Öncelik nedir?

  1. ABacağı yastıklarla yükseltmek ve ayağı sıcak su torbasıyla ısıtmak
  2. BDolaşımı iyileştirmek için kompresyon bandajı uygulamak
  3. CHemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak
  4. DKollateral dolaşımı açmak için yürümeyi teşvik etmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A man starts tamsulosin for BPH. Which teaching point is most important?

  1. ATake it with grapefruit juice to make it work better
  2. BExpect the drug to shrink the prostate within a day
  3. CStop it if the urine stream improves
  4. DStand up slowly, because it can make you dizzy
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ABlood alcohol level
  2. BSerum ferritin
  3. CSerum amylase and lipase levels
  4. DThyroid function tests
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Ameliyattan sonra yara ayrılması (dehisens) hangi dönemde en olasıdır?

  1. AAmeliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra
  2. BAmeliyattan bir yıldan fazla sonra
  3. Cİlk saat içinde
  4. DYalnızca ameliyat sırasında
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ASerum amylase level
  2. BPeak expiratory flow
  3. CAbdominal girth
  4. DCapillary blood glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. AThey produce no oxytocin after birth
  2. BTheir uterus contracts and relaxes more irregularly
  3. CThey have a smaller uterus than first-time mothers
  4. DTheir uterus is always infected
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 30 weeks reports a sudden gush of clear fluid from the vagina without contractions. What is the priority nursing action?

  1. AAssess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
  2. BAdvise a warm bath to see whether the leaking stops
  3. CPerform a digital vaginal examination to check dilation
  4. DReassure her that it is urine and send her home
21.Pediatri hemşireliğiOrta

18. aydaki bir kontrolde hangi bulgu gelişimsel değerlendirme için sevk gerektirir?

  1. AÇocuğun yabancılardan korkması
  2. BÇocuğun henüz bağımsız yürümemesi
  3. CÇocuğun yalnızca birkaç sözcük söylemesi
  4. DÇocuğun diğer çocuklarla birlikte değil, yanlarında oynaması
22.Pediatri hemşireliğiZor

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?

  1. AGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
  2. BGive a cool bath and keep the child at home
  3. CWait until the next clinic visit, as fever is common
  4. DBring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  2. BIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  3. CIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  4. DIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. AAdvise the parents to stop all contact with their son
  2. BFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
  3. CDischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  4. DTell the parents that they caused his illness
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,80816 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,80816 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,80816 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
10 mcg/kg/min? mg/h69 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 69 kg ağırlığındaki hasta için 10 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

10 mcg/kg/min69 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 25 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

25 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
50k birim500 mL? mL/h1500 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/500 mL1500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1200 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 1500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 1200 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 6 hsonra 2 h: 1200 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL60 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 120 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

1000 mg/250 mL120 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
50 birim50 mLkristalize (regüler) insülin4 mL/h? birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 50 mL’de 50 ünite kristalize insülin içeren bir infüzyon 4 mL/h hızla gidiyor. Hasta saatte kaç ünite D alıyor?

50 birim/50 mL4 mL/h
D = birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h65 kg12 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 65 kg ağırlığındaki bir hastaya 12 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 4 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

4 mg/250 mL12 mcg/min65 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba200 mLsu250 mLçay150 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar350 mLidrar450 mLidrar375 mLidrar350 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çorba: 200 mLsu: 250 mLçay: 150 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 350 mLidrar: 450 mLidrar: 375 mLidrar: 350 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL150 mL/hbaşlangıç 08:4510:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 08:45’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL150 mL/h08:45 → 10:45
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 88/52 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 34,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 18SpO₂ 96%havaSBP 88HR 76AT 34,8 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 16 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 146, Cl⁻ 92 ve HCO₃⁻ 15 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
delta oranı =
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler taşikardiatriyal flutter, 2:1 iletiatriyal fibrilasyonsupraventriküler taşikardi (SVT)

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler taşikardi
  2. 2atriyal flutter, 2:1 ileti
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4supraventriküler taşikardi (SVT)
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventriküler ritimventriküler fibrilasyontorsades de pointessupraventriküler taşikardi (SVT)

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1idioventriküler ritim
  2. 2ventriküler fibrilasyon
  3. 3torsades de pointes
  4. 4supraventriküler taşikardi (SVT)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · When the sounds disappear completely

Cevap neden bu

The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.

Cevap

A · When the sounds disappear completely
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Help the patient sit or lie down safely

Cevap neden bu

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Cevap

A · Help the patient sit or lie down safely
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Cevap neden bu

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Cevap

D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Hemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir

Cevap neden bu

Üzerinde anlaşılmış bir kendi kendine ilaç alma planı olmadıkça ilaçlar yatak başında bırakılmaz. Hemşire doğru belgelemek için ilacın alındığını görmelidir; gözetimsiz tabletleri başka bir hasta alabilir veya kaybolabilir.

Cevap

C · Hemşire alınıp alınmadığını doğrulayamaz ve başka biri tableti alabilir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Cevap neden bu

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Cevap

C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Transfusion-associated circulatory overload

Cevap neden bu

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Cevap

C · Transfusion-associated circulatory overload
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Cevap neden bu

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Cevap

D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Büyük hacimli sıvı boşaltımından sonra dolaşım bozukluğu riskini azaltmak için

Cevap neden bu

Büyük hacimli parasentez hipotansiyona ve böbrek fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Albümin infüzyonu dolaşan hacmin korunmasına yardımcı olur.

Cevap

C · Büyük hacimli sıvı boşaltımından sonra dolaşım bozukluğu riskini azaltmak için
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Glikozla birlikte verilen IV regüler insülin

Cevap neden bu

İnsülin sodyum–potasyum pompasını etkinleştirir ve potasyumu hücrelerin içine kaydırır; hipoglisemiyi önlemek için birlikte glikoz verilir. Kalsiyum glukonat kalbi korur, ancak potasyum düzeyini düşürmez.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Glikozla birlikte verilen IV regüler insülin
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics

Cevap neden bu

Asymptomatic bacteriuria is common in older adults and usually should not be treated, because treatment brings adverse effects and resistance without benefit. Exceptions include pregnancy and some urological procedures.Kontrol edilen kaynak: Asymptomatic Bacteriuria · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

C · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.Farmakoloji

Cevap: B · 50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler

Cevap neden bu

Makrolidler bakteri ribozomunun 50S alt birimine bağlanır ve protein sentezini engeller. Florokinolonlar DNA girazı, beta-laktamlar ise hücre duvarını inhibe eder.

Cevap

B · 50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler
12.Farmakoloji

Cevap: C · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için

Cevap neden bu

Hipoglisemideki titreme, çarpıntı ve kaygı adrenalinle ortaya çıkar; beta blokaj bunları köreltir, bu yüzden hasta düşük şekeri daha geç fark edebilir. Terleme kolinerjiktir ve çoğunlukla sürer.

Cevap

C · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama

Cevap neden bu

Adenozin hızlı IV bolus olarak verilir ve ardından serum fizyolojik ile yıkanır; sürekli EKG izlemi yapılır. AV nod iletimini kısa süreli bloke eder, çoğu zaman birkaç saniyelik asistoli, kızarma, göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı veya yaklaşan ölüm hissine yol açar. Etkiler yalnızca saniyeler sürer.

Cevap

C · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Hemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak

Cevap neden bu

Ağrı (pain), solukluk (pallor), nabızsızlık (pulselessness), parestezi (paraesthesia), paralizi (paralysis) ve buz gibi soğuk ekstremite (perishingly cold) akut ekstremite iskemisini gösterir; genellikle emboli veya trombozdan kaynaklanır. Ekstremiteyi kurtarmak için saatler içinde revaskülarizasyon gerekir. Isı metabolik gereksinimi artırır ve yakabilir, yükseltme arteriyel akımı azaltır ve kompresyon zararlıdır.

Cevap

C · Hemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Stand up slowly, because it can make you dizzy

Cevap neden bu

Tamsulosin relaxes smooth muscle in the prostate and bladder neck, improving urine flow within days. It can cause postural hypotension and dizziness, especially after the first dose, so patients rise slowly.

Cevap

D · Stand up slowly, because it can make you dizzy
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Thyroid function tests

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Cevap

D · Thyroid function tests
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Ameliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra

Cevap neden bu

Dehisens en sık, yaranın sütürlere ve erken kollajene bağlı olduğu 5–10. günlerde görülür. Risk faktörleri arasında obezite, malnütrisyon, diyabet, enfeksiyon, steroid kullanımı, sigara, öksürme ve ıkınma bulunur.

Cevap

A · Ameliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Capillary blood glucose

Cevap neden bu

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Cevap

D · Capillary blood glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Cevap neden bu

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Cevap

B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination

Cevap neden bu

Preterm prelabour rupture of membranes is suspected. The nurse assesses the fetal heart rate and the fluid's colour, amount and odour, and avoids digital examinations, which raise the risk of infection.

Cevap

A · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aylıkken yürümemek bir uyarı işaretidir. Birkaç sözcük, paralel oyun ve yabancı korkusu bu yaşta tipiktir.

Cevap

B · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Cevap neden bu

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Cevap

D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Cevap neden bu

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Cevap

D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Cevap neden bu

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Cevap

B · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,81 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,80816 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,80816 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 0 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (16) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,81 mL

Cevap

x = 0,81 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 41,4 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 10 mcg/kg/min × 69 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 10·69·60/1000 = 41,4 mg/h

Cevap

D = 41,4 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 125 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·25 = 125 mg

Cevap

D = 125 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 15 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/500 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 1500/100 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 300 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/6 = 250 mL/h

Yeni hız

R = 1200/4 = 300 mL/h

Cevap

R = 300 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Saatlik hacim

120/4 = 30 mL/h

Damla hızı

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Cevap

R = 30 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 4 birim/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50/50 = 1 birim/mL

Saatlik ünite

D = 4·1 = 4 birim/h

Cevap

D = 4 birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 45 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

4 000/250 = 16 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

12·60 = 720 mcg/h

Pompa hızı

R = 720/16 = 45 mL/h

Cevap

R = 45 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 675 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 250 + 150 = 600 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 2200 mL

Toplam çıkarılan

350 + 450 + 375 + 350 = 1525 mL

Denge

B = 2200 − 1525 = 675 mL

Cevap

B = 675 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 700 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:45 → 10:45 = 2 h

Verilen hacim

150·2 = 300 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 300 = 700 mL

Cevap

V = 700 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 3 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: hafif risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 4 + 2 + 1 + 4 + 3 = 16

Risk düzeyi

16 → hafif risk

Cevap

hafif risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 32 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
menzil: 30–34 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: delta oranı = 3

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 146 − (92 + 15) = 39

Delta oranı

(39 − 12)/(24 − 15) = 27/9 = 3

Cevap

delta oranı = 3

2’nin üstü: ek metabolik alkaloz.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: supraventriküler taşikardi (SVT)

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır. Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Beş adım

1. Hız: R–R = 10 küçük kare, 1500 ÷ 10 ≈ dakikada 150.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,40 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; bu hızda QRS komplekslerinin veya T dalgalarının içinde gizlenmiştir.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında), dolayısıyla ritim karıncıkların üstünden başlıyor.

Yorum

supraventriküler taşikardi (SVT)

Cevap

supraventriküler taşikardi (SVT)
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: torsades de pointes

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 6 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 250).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.

Yorum

torsades de pointes

Cevap

torsades de pointes

Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions