NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt reduces friction and shear on the skin
  2. BIt warms the patient during the move
  3. CIt lets one nurse lift the patient alone
  4. DIt keeps the bed clean during the move
2.Hemşirelik esaslarıZor

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. ASend the child home and phone the family next week
  2. BConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  3. CDocument accurately and follow the child safeguarding procedure
  4. DIgnore it, as children often bruise themselves
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient on nasal cannula oxygen has dry lips. Which product should the nurse offer?

  1. AAn oil-based lip balm
  2. BA water-based lip lubricant
  3. CA scented petroleum ointment
  4. DPetroleum jelly
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  2. BA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
  3. CGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
  4. DThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  2. BTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  3. CAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  4. DGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
  2. BThat she is getting ready for discharge as planned
  3. CA full recovery, so observation can be reduced
  4. DA raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Klinik hemşirelikOrta

When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?

  1. AAirway, breathing, circulation and level of consciousness
  2. BThe discharge date
  3. CThe patient's dietary preferences for the next meal
  4. DWhether visitors are waiting to see the patient
8.Klinik hemşirelikZor

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. ALowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
  2. BFast correction causes severe hyperkalaemia
  3. CFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
  4. DSlow correction is only needed in children
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has a calcium of 11,8 mg/dL (2,95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AOffer extra milk and cheese at each meal
  2. BEncourage fluids and mobility as tolerated
  3. CEncourage bed rest and limit oral fluids
  4. DGive calcium carbonate antacids for nausea
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with C. difficile diarrhea has a white cell count of 24 × 10³/µL and a creatinine that has risen to 2,1 mg/dL (186 µmol/L). What does this indicate?

  1. ASevere C. difficile infection
  2. BSuccessful response to treatment
  3. CUnrelated chronic kidney disease
  4. DMild infection needing no treatment
11.FarmakolojiOrta

A patient takes isoniazid. Which advice is most important?

  1. AExpect the urine to turn orange
  2. BTake it with antacids to protect the stomach from irritation
  3. CAvoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
  4. DStop the drug when the cough improves
12.FarmakolojiZor

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
  2. BIt is a full dopamine agonist that increases dopamine activity
  3. CIt has no effect on dopamine and acts only on histamine
  4. DIt works by blocking the reuptake of serotonin only
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  2. BIt lowers the blood pressure to very low levels over time
  3. CIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  4. DIt slows the heart rate dangerously
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with rheumatoid arthritis is due to start an anti-TNF biologic drug. Which screening is essential beforehand?

  1. AAn exercise ECG test on a treadmill
  2. BScreening for latent tuberculosis
  3. CA peak flow diary for a month
  4. DA sweat chloride test
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

C6 düzeyinde akut omurilik yaralanması olan bir hastada hangi tablo nörojenik şoku düşündürür?

  1. ADüşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt
  2. BDüşük kan basıncı, hızlı nabız ve soğuk, nemli cilt
  3. CNormal kan basıncı, hızlı nabız ve yüksek ateş
  4. DYüksek kan basıncı, yavaş nabız ve zonklayıcı baş ağrısı
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with suspected meningitis has a GCS of 9 and pupils that have become unequal. A doctor plans an immediate lumbar puncture. What is the main concern?

  1. ARaised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
  2. BThere is no concern, because the lumbar puncture lowers pressure safely
  3. CA lumbar puncture would spread the infection to the blood
  4. DThe patient is too confused to stay still, so it is not needed
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Neme gereksinimi olan kuru, sloughlu bir yara için genellikle hangi pansuman uygundur?

  1. AHidrojel
  2. BKuru gazlı bez
  3. CKöpük
  4. DAljinat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Four hours after surgery, a catheterised patient's urine output has been 10 mL/h for two hours. Vital signs are stable. What should the nurse check first?

  1. AThe time the patient last ate
  2. BWhether the patient wants a cup of tea
  3. CYesterday's chest X-ray and blood gas results
  4. DThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Contractions start at 10:00, 10:04 and 10:08, and each lasts 60 seconds. How should the nurse describe them?

  1. AEvery 4 minutes, lasting 60 seconds
  2. BEvery 3 minutes, lasting 60 seconds
  3. CEvery 4 minutes, lasting 240 seconds
  4. DEvery 5 minutes, lasting 60 seconds
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman 2 hours after birth asks for help to the bathroom. She had an epidural that is now off. What is the main safety concern?

  1. ALeg weakness or numbness causing a fall
  2. BReopening of the epidural site
  3. CFainting from low blood glucose only
  4. DIncreased lochia from walking
21.Pediatri hemşireliğiOrta

In acute post-streptococcal glomerulonephritis, which assessment is especially important?

  1. ASerum bilirubin
  2. BBlood glucose
  3. CBlood pressure
  4. DPeak flow
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
  2. BA simple urinary infection causing tiredness
  3. CGrowing pains in the legs
  4. DAtlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Fiziksel kısıtlama kullanımı için hangi ilke geçerlidir?

  1. ABelgelenmesine gerek yoktur
  2. BDaha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır
  3. CBelgelenip ekip tarafından sonradan gözden geçirilmesi koşuluyla, yoğun bir vardiyada personel kolaylığı için kullanılabilir
  4. DKural ihlali için ceza olarak kullanılabilir
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta 10 gün önce antidepresana başladı. Artık daha çok enerjisi olduğunu, ama hâlâ umutsuz hissettiğini söylüyor. Bu neden dikkatli izlem gerektirir?

  1. ASerotonin sendromu belirtisidir
  2. BEnerji, duygudurum düzelmeden önce geri gelebilir; bu da intihar düşüncelerini eyleme dökme riskini artırabilir
  3. CDozun çok düşük olduğu anlamına gelir; bu yüzden antidepresan bırakılmalı ve hemen farklı bir tanesine başlanmalıdır
  4. DAntidepresanın tam olarak etki ettiği anlamına gelir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
245,678 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 245,678 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

245,678 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0019:2006:10t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 19:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 06:10 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

19:2006:10
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
38 kgBSA = 1,26 m²135 mg/m²D = ? mg

38 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,26 m². İstem 135 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

38 kgBSA = 1,26 m²135 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stoksu = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 1000 mL %0,5 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 20%C₂ = 0,5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 60 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
300 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 50 damla/dk hızla akıyor. Torbada 300 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

50 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
20 000 birim500 mLheparin? mL/h80 kg18 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de 20 000 ünite heparin var. Order, 80 kg ağırlığındaki bir hasta için 18 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

20 000 birim/500 mL18 birim/kg/h80 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h73 kg2,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 73 kg ağırlığındaki bir hasta için 2,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min73 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu200 mLjöle120 mLsu150 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar350 mLidrar425 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 49 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

49 kg8 hidrar: 350 mLidrar: 425 mLkusmuk: 150 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL600 mL verilen100 mL/h19:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 19:30’de 600 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL600 mL verilen100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 97%havaSBP 124HR 58AT 35,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222630kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,27, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) ve HCO₃⁻ 30 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,27PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 34 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVbirinci derece AV bloksinüs bradikardisinormal sinüs ritmijunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1birinci derece AV blok
  2. 2sinüs bradikardisi
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)üçüncü derece (tam) AV blokbirinci derece AV blokikinci derece AV blok tip II

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4ikinci derece AV blok tip II

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · It reduces friction and shear on the skin

Cevap neden bu

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Cevap

A · It reduces friction and shear on the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Cevap neden bu

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Cevap

C · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · A water-based lip lubricant

Cevap neden bu

Petroleum- and oil-based products can increase the risk of burns or fire in an oxygen-rich setting. A water-based lubricant is used instead.

Cevap

B · A water-based lip lubricant
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Cevap neden bu

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Cevap

D · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Cevap neden bu

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Cevap

D · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision

Cevap neden bu

A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.

Cevap

D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Airway, breathing, circulation and level of consciousness

Cevap neden bu

Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.

Cevap

A · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Cevap neden bu

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Cevap

A · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Encourage fluids and mobility as tolerated

Cevap neden bu

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.Kontrol edilen kaynak: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Encourage fluids and mobility as tolerated
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Severe C. difficile infection

Cevap neden bu

A white count of 15 × 10³/µL or more or a creatinine above 1,5 mg/dL marks severe C. difficile infection. These patients need prompt treatment, fluid replacement and close monitoring for complications such as toxic megacolon. Contact precautions with soap-and-water hand hygiene are used.

Cevap

A · Severe C. difficile infection
11.Farmakoloji

Cevap: C · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite

Cevap neden bu

Isoniazid can cause hepatitis, and alcohol increases the risk. Signs of liver injury are reported at once, and liver tests may be checked.

Cevap

C · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.Farmakoloji

Cevap: A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Cevap neden bu

Aripiprazole is a D2 partial agonist, reducing dopamine activity where it is high and providing some where it is low. It causes less weight gain and prolactin rise than many antipsychotics, but akathisia is common.

Cevap

A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Cevap neden bu

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Cevap

A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Screening for latent tuberculosis

Cevap neden bu

TNF-alpha is essential for containing TB in granulomas. Anti-TNF drugs can reactivate latent TB, sometimes as severe disseminated disease. Patients are screened (history, chest X-ray, IGRA) and treated for latent TB before starting.

Cevap

B · Screening for latent tuberculosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Düşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt

Cevap neden bu

Nörojenik şok T6 veya üzerindeki yaralanmadan sonra görülür. Sempatik tonus kaybı vazodilatasyona (sıcak, kuru cilt) ve karşısız vagal aktiviteye (bradikardi) yol açar. Hipovolemik şok taşikardiye ve soğuk, nemli cilde yol açar; travma hastasında ikisi birlikte olabilir, bu nedenle kanama yine de aranmalıdır.

Cevap

A · Düşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation

Cevap neden bu

Reduced consciousness and unequal pupils suggest raised ICP. A lumbar puncture in this situation may cause brain herniation, so imaging comes first, and antibiotics are not delayed. The nurse should raise this concern.

Cevap

A · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Hidrojel

Cevap neden bu

Hidrojeller nem sağlar ve kuru slough veya nekrotik dokunun otolitik debridmanını destekler. Aljinatlar ve köpükler eksudayı emer ve ıslak yaralara uygundur; kuru gazlı bez yara yatağına yapışır ve çıkarılırken yeni dokuya zarar verir.

Cevap

A · Hidrojel
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Cevap neden bu

A sudden low output may be due to a kinked tube or blocked catheter. If drainage is normal, hypovolaemia or kidney injury is considered and the team is informed, with a fluid assessment.

Cevap

D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Every 4 minutes, lasting 60 seconds

Cevap neden bu

Frequency is measured from the start of one contraction to the start of the next (4 minutes), and duration from the start to the end of the same contraction (60 seconds). The 3 minutes between contractions is the resting interval.

Cevap

A · Every 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Leg weakness or numbness causing a fall

Cevap neden bu

After an epidural, the nurse checks that leg sensation and strength have returned before she stands. Combined with orthostatic hypotension and blood loss, this makes the first walk a high fall risk.

Cevap

A · Leg weakness or numbness causing a fall
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Blood pressure

Cevap neden bu

Fluid and salt retention in glomerulonephritis often causes hypertension, which can lead to headache, visual disturbance and seizures (hypertensive encephalopathy). Blood pressure, weight, fluid balance and urine output are monitored closely.

Cevap

C · Blood pressure
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Cevap neden bu

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Cevap

D · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Daha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır

Cevap neden bu

Kısıtlama yalnızca yakın zararı önlemek için, yatıştırma başarısız olduktan sonra, yasa ve politikaya uygun olarak kullanılır. Hastanın solunumu, dolaşımı ve esenliği sürekli izlenir ve her şey belgelenir.

Cevap

B · Daha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Enerji, duygudurum düzelmeden önce geri gelebilir; bu da intihar düşüncelerini eyleme dökme riskini artırabilir

Cevap neden bu

Tedavinin erken döneminde enerji ve motivasyon, çökkün duygudurumdan önce düzelebilir. Süregelen umutsuzluğu olan hastanın bu durumda intihar düşüncelerini eyleme dökecek enerjisi olabilir; bu yüzden risk yakından yeniden değerlendirilir.

Cevap

B · Enerji, duygudurum düzelmeden önce geri gelebilir; bu da intihar düşüncelerini eyleme dökme riskini artırabilir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 246 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

245.678 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

245.678 → 6
6, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (78) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 246 gtt/min

Cevap

x = 246 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 10,83 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

19:20 → 24:00 = 280 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 06:10 = 370 min

Toplam

280 + 370 = 650 min
t = 650/60 = 10,83 h

Cevap

t = 10,83 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 170,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 135·1,26 = 170,1 mg

Cevap

D = 170,1 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 975 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 0,5·1000/20 = 25 mL

Eklenecek su

W = 1000 − 25 = 975 mL

Cevap

W = 975 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

60/60 = 1 mL/min

Damla hızı

R = 1·10 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

50·60/60 = 50 mL/h

Kalan süre

t = 300/50 = 6 h

Cevap

t = 6 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 36 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

18·80 = 1 440 birim/h

Konsantrasyon

20 000/500 = 40 birim/mL

Pompa hızı

R = 1440/40 = 36 mL/h

Cevap

R = 36 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 11 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2,5·73 = 182,5 mcg/min
182,5·60 = 10950 mcg/h

Pompa hızı

R = 10950/1000 = 10,95 ≈ 11 mL/h

Cevap

R = 11 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,98 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

350 + 425 = 775 mL

Kilogram başına saatlik

U = 775/(49·8) = 1,977 ≈ 1,98 mL/kg/h

Cevap

U = 1,98 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 600 = 400 mL

Süre

t = 400/100 = 4 h

Cevap

t = 4 h

Bu yaklaşık 4 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:30 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 4 + 4 + 4 + 3 + 1 = 17

Cevap

B = 17
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,27: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 68 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 44,8 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 44,8 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: birinci derece AV blok

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 25 küçük kare, 1500 ÷ 25 ≈ dakikada 60.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,00 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,26 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

birinci derece AV blok

Cevap

birinci derece AV blok
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,84 sn, dakikada 71); her 3 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,24 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions