NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hastanede yatan hastalarda kabızlığı önlemeye hangi önlemler yardımcı olur?

  1. AYeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
  2. BMeyve ve sebzelerden kaçınmak
  3. CBağırsağı dinlendirmek için sıvıları kısıtlamak ve yatakta kalmak
  4. DDışkılama isteğini tutmak
2.Hemşirelik esaslarıZor

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe patient has eaten recently
  2. BThe kidneys are making too much urine
  3. CThe infection has been cured
  4. DThe tissues are not getting enough oxygen
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Havayolu önlemleri uygulanan bir hastaya bakım verildikten sonra N95 solunum maskesi ne zaman çıkarılmalıdır?

  1. AOdadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra
  2. BOdaya girer girmez
  3. COdanın içinde, eldivenleri çıkarmadan önce
  4. DAsla; vardiyanın geri kalanında takılı kalır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Yatış sırasında evden gelen ilaç listesinde, yeni hastane istemlerinde bulunmayan bir kan sulandırıcı yer alıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHastaya kendi stokunu gizlice almasını söylemelidir
  2. BTutarsızlığı hekimle netleştirmelidir
  3. Cİstem olmadan evdeki dozu vermelidir
  4. DHastane istemleri ev ilaçlarının yerini aldığı için görmezden gelmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has heart failure. Which instruction about daily weights is best to give the nursing assistant?

  1. A“Weigh him at any time today, on whichever scale is free.”
  2. B“Weigh him after lunch, fully dressed, with his shoes on.”
  3. C“Only weigh him if his ankles look more swollen than they did yesterday afternoon.”
  4. D“Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir LPN/LVN, stabil bir hastada yeni göğüs ağrısı olduğunu bildiriyor. RN ne yapmalıdır?

  1. ALPN/LVN’den bunu halletmesini ve vardiya sonunda bildirmesini istemelidir
  2. BLPN/LVN’ye değerlendirme yapmadan gerektiğinde verilecek nitrogliserini vermesini söylemelidir
  3. CHemşire yardımcısından EKG çekmesini istemeli ve sonucu beklemelidir
  4. DHastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey always drink large amounts of tea
  2. BTheir kidneys hold on to too much water
  3. CTheir sense of thirst is often reduced
  4. DTheir body water content increases with age
8.Klinik hemşirelikZor

A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?

  1. APericarditis
  2. BAortic dissection
  3. CStable angina
  4. DGastro-oesophageal reflux
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın bugünkü açlık glikozu 98 mg/dL'dir (5,4 mmol/L), ancak HbA1c %8,9'dur (74 mmol/mol). En iyi yorum hangisidir?

  1. AGlikoz kontrolü son 2–3 ay boyunca kötü olmuştur
  2. BHbA1c yalnızca son 24 saati yansıtır
  3. CHastada diyabet yoktur
  4. DBugünkü iyi sonuç diyabetin iyi kontrol edildiğini gösterir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has sudden episodes of severe headache, sweating, palpitations and very high blood pressure. Which test is most useful to look for the cause?

  1. ASerum TSH and free T4
  2. BSerum calcium only
  3. CFasting lipid profile
  4. DPlasma free metanephrines
11.FarmakolojiOrta

Bir hastada ağır böbrek yetmezliği var. Bir ilaç esas olarak idrarla değişmeden atılıyor. Olağan ayarlama nedir?

  1. Aİlacı intravenöz yerine ağızdan vermek
  2. BKaraciğer görevi üstlendiği için değişiklik gerekmez
  3. CDozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak
  4. DZayıf emilimi telafi etmek için dozu artırmak
12.FarmakolojiZor

Why must several weeks pass before starting an MAO inhibitor after stopping fluoxetine?

  1. AFluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
  2. BFluoxetine must first be converted into an MAO inhibitor
  3. CMAO inhibitors are absorbed only after fluoxetine is gone
  4. DFluoxetine permanently and irreversibly blocks MAO enzymes
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AAt bedtime, so the effect lasts through the night
  2. BJust before the evening meal, with a large drink
  3. CWhenever the ankles look swollen, on those days only
  4. DIn the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

NSTEMI sonrası koroner stent takılan bir hasta neden iki antiagregan ilaç aldığını soruyor. Hangi yanıt en doğrudur?

  1. Aİkinci ilaç ilk kalp krizine yol açan pıhtıyı çözer
  2. Bİkinci ilaç mide mukozasını aspirinden korur
  3. Cİki ilaç kolesterolü düşürür, böylece yeni tıkanıklıklar oluşamaz
  4. Dİki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient taking a GLP-1 receptor agonist has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AAcute pancreatitis
  2. BLow blood glucose
  3. CA simple urinary tract infection
  4. DNormal nausea from the drug
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The night after hip surgery, an 84-year-old becomes suddenly confused and tries to pull out their IV line. What is the most appropriate first step?

  1. AApply wrist restraints to protect the IV line
  2. BTell the family that this is the start of dementia
  3. CLook for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
  4. DAsk for a strong sedative so that the patient can sleep
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which finding means a patient is usually ready to leave recovery for the ward?

  1. AStill drowsy and needing a jaw thrust to breathe
  2. BAwake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
  3. CSystolic BP falling steadily over the last hour, with a rising pulse rate
  4. DPain score 9/10 and vomiting repeatedly
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A surgical patient's MUST score is 3 and the wound is healing slowly. What is the most appropriate action?

  1. ARestrict protein to help the kidneys
  2. BRepeat the score in three months' time
  3. CRefer to the dietitian, start a nutrition plan and monitor intake
  4. DEncourage fasting to reduce wound exudate and the size of the dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why must the fetal heart rate be monitored before and after external cephalic version?

  1. AIt confirms the baby's sex
  2. BIt is needed only to record the baby's position for billing
  3. CIt is used to diagnose gestational diabetes
  4. DThe procedure can cause cord compression or abruption
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

33 haftalık, parlak kırmızı vajinal kanaması olan bir kadın yatırılıyor ve plasenta previadan şüpheleniliyor. Hemşire hangi istemi sorgulamalıdır?

  1. APlasentanın yerini belirlemek için ultrason ayarlamak
  2. BSürekli fetal kalp izlemi başlatmak
  3. CAçıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak
  4. DGeniş çaplı IV kanül takmak ve grup ve tarama (kan grubu ve çapraz karşılaştırma örneği) göndermek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which signs suggest hypoglycaemia in a young child with diabetes?

  1. AShakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
  2. BDeep, rapid breathing with abdominal pain and vomiting
  3. CThirst, passing large amounts of urine and a fruity breath smell
  4. DA slow onset of dry skin and flushed cheeks over several days
22.Pediatri hemşireliğiZor

Only one negative-pressure room is available. Which child should be placed in it?

  1. AA child with suspected measles
  2. BA child with norovirus gastroenteritis and vomiting
  3. CA child with RSV bronchiolitis
  4. DA child with impetigo
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi bulgu grubu nöroleptik malign sendromu düşündürür?

  1. AYeni bir serotonerjik ilaçtan sonraki saatler içinde hiperrefleksi, klonus, ishal, genişlemiş gözbebekleri ve ajitasyon
  2. BYüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK
  3. Cİnce tremor ve artmış susuzluk
  4. DKilo alımı ve yüksek kan glikozu
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir MAOİ kullanan bir hasta bir partiden ensesinde şiddetli baş ağrısı, sert boyun ve çarpıntıyla dönüyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AKan basıncını kontrol etmek ve reçeteyi yazan kişiye acilen haber vermek
  2. BBir sonraki MAOİ dozunu erken vermek
  3. CYatıp uyuyarak geçirmesini önermek
  4. DBaş ağrısı için bir fincan sert kahve vermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
10 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 10 lb 3 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

10 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
13,6 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 13,6 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.

13,6 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
27 kgBSA = 0,93 m²75 mg/m²D = ? mg

27 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 0,93 m². İstem 75 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

27 kgBSA = 0,93 m²75 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
25k birim250 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/250 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
370 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 370 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 6 hsonra 2 h: 370 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
250 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h2 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 250 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 2 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 birim/250 mL2 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h67 kg5 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 67 kg ağırlığındaki bir hastaya 5 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 25 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 mg/250 mL5 mcg/min67 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba200 mLsu250 mLsüt200 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar300 mLidrar225 mLidrar400 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 200 mLsu: 250 mLsüt: 200 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL verilen75 mL/h09:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:30’de 50 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL50 mL verilen75 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 112HR 76AT 37,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222639kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,38, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) ve HCO₃⁻ 39 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,38PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 137, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 12 mmol/L ve albümin 21 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lalbümin 21 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV2:1 AV blok (tip belirsiz)ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)ikinci derece AV blok tip IIsinüs bradikardisi

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 12:1 AV blok (tip belirsiz)
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket

Cevap neden bu

Sıvılar ve lif dışkıyı yumuşatır, hareket bağırsak hareketlerini uyarır. Mahremiyet ve dışkılama isteğine yanıt vermek de yardımcı olur. Opioidler ve hareketsizlik riski artırır.

Cevap

A · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · The tissues are not getting enough oxygen

Cevap neden bu

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Cevap

D · The tissues are not getting enough oxygen
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Odadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra

Cevap neden bu

Bulaşıcı partiküller odanın havasında kaldığı için solunum maskesi, kapı kapatıldıktan sonra odanın dışında çıkarılır, ardından el hijyeni yapılır. Eldivenler, gözlük ve önlük önce çıkarılır.

Cevap

A · Odadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Tutarsızlığı hekimle netleştirmelidir

Cevap neden bu

Ev ilaçları ile hastane istemleri arasındaki açıklanmayan bir fark, atlanma veya kasıtlı bir değişiklik olabilir. Hemşire hekime sorar; böylece karar bilinçli olur ve belgelenir. Bir antikoagülanın istenmeden atlanması pıhtılaşmaya yol açabilir.

Cevap

B · Tutarsızlığı hekimle netleştirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”

Cevap neden bu

Daily weights are measured at the same time, on the same scale and in similar clothing so that changes show real fluid gain. A quick rise in weight can be an early sign of worsening heart failure.

Cevap

D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir

Cevap neden bu

Stabil bir hastada yeni bir sorun geliştiğinde RN, hasta artık kararsız olabileceği için onu değerlendirir. Ardından RN, EKG ve reçete edilen nitrogliserin gibi olabilecek müdahalelere ve üst basamağa bildirmeye karar verir.

Cevap

D · Hastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Their sense of thirst is often reduced

Cevap neden bu

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Cevap

C · Their sense of thirst is often reduced
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Aortic dissection

Cevap neden bu

Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.

Cevap

B · Aortic dissection
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Glikoz kontrolü son 2–3 ay boyunca kötü olmuştur

Cevap neden bu

HbA1c yaklaşık 2–3 aylık ortalama glikozu gösterir. Tek bir normal açlık değeri uzun süreli kontrolü göstermez. %8,9 HbA1c, %7'nin altı gibi yaygın hedeflerin çok üzerindedir.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Glikoz kontrolü son 2–3 ay boyunca kötü olmuştur
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Plasma free metanephrines

Cevap neden bu

These episodes suggest pheochromocytoma, a tumor of the adrenal medulla that releases catecholamines. Plasma free metanephrines (or 24-hour urine metanephrines) are the main screening tests. Hyperthyroidism can cause similar symptoms but usually without these bursts of severe hypertension.Kontrol edilen kaynak: Pheochromocytoma · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Plasma free metanephrines
11.Farmakoloji

Cevap: C · Dozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak

Cevap neden bu

Böbrek klerensi düştüğünde böbrekle atılan ilaçlar birikir. Doz, böbrek fonksiyonuna ve mümkünse ilaç düzeylerine göre azaltılır veya daha seyrek verilir.

Cevap

C · Dozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak
12.Farmakoloji

Cevap: A · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives

Cevap neden bu

Norfluoxetine, the active metabolite of fluoxetine, stays in the body for weeks. A long washout is needed before an MAOI to avoid serotonin syndrome.

Cevap

A · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Cevap neden bu

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Cevap

D · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar

Cevap neden bu

Çift antiagregan tedavi (aspirin artı klopidogrel, tikagrelor veya prasugrel gibi bir P2Y₁₂ inhibitörü) tekrarlayan olayları ve stent trombozunu azaltır, genellikle 12 aya kadar sürer. Kanama riskini artırır ve özellikle stentten sonra kardiyoloji önerisi olmadan erken bırakılmamalıdır.

Cevap

D · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Acute pancreatitis

Cevap neden bu

GLP-1 receptor agonists have been linked to acute pancreatitis. Severe persistent abdominal pain radiating to the back needs urgent assessment, and the drug is stopped if pancreatitis is suspected.

Cevap

A · Acute pancreatitis
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection

Cevap neden bu

Acute confusion after surgery is often delirium. The nurse first looks for causes: hypoxia, pain, retention, constipation, infection, low glucose, dehydration and drugs. Sedation and restraints can make it worse and are a last resort.

Cevap

C · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain

Cevap neden bu

Discharge criteria include a protected airway, adequate breathing and oxygen saturation, stable vital signs, acceptable pain and nausea control, and no active bleeding, as set by local recovery criteria.

Cevap

B · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Refer to the dietitian, start a nutrition plan and monitor intake

Cevap neden bu

A MUST score of 2 or more indicates high risk of malnutrition. Poor nutrition delays healing, so the nurse refers to the dietitian, starts a care plan with food charts and supplements as advised, and rescreens regularly.

Cevap

C · Refer to the dietitian, start a nutrition plan and monitor intake
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · The procedure can cause cord compression or abruption

Cevap neden bu

External cephalic version turns a breech fetus to cephalic. It can cause fetal bradycardia, cord problems, abruption and fetomaternal bleeding, so the fetus is monitored and anti-D given to Rh-negative women.

Cevap

D · The procedure can cause cord compression or abruption
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Açıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak

Cevap neden bu

Plasenta previa ultrasonla dışlanana kadar parmakla vajinal muayeneden kaçınılır, çünkü ağır kanamayı tetikleyebilir. Diğer istemler uygundur.

Cevap

C · Açıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour

Cevap neden bu

Hypoglycaemia causes adrenergic signs (shaking, sweating, pallor, fast heart rate) and neuroglycopenic signs (irritability, confusion, unusual behaviour, drowsiness). Young children may not recognise or report it.

Cevap

A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · A child with suspected measles

Cevap neden bu

Negative-pressure rooms are for airborne infections such as measles, chickenpox and tuberculosis. RSV mainly needs contact (and often droplet) precautions, impetigo contact precautions and norovirus contact precautions with strict hand hygiene.

Cevap

A · A child with suspected measles
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Yüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK

Cevap neden bu

NMS genellikle günler içinde hipertermi, rijidite, bilinç değişikliği, otonomik instabilite ve yüksek kreatin kinaz ile gelişir. Antipsikotik kesilir ve acil tıbbi bakım verilir.

Cevap

B · Yüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Kan basıncını kontrol etmek ve reçeteyi yazan kişiye acilen haber vermek

Cevap neden bu

Bunlar hipertansif krizin belirtileridir. Kan basıncını kontrol edin, gözlem altında tutun ve acil tıbbi yardım isteyin. Kafein durumu kötüleştirir.

Cevap

A · Kan basıncını kontrol etmek ve reçeteyi yazan kişiye acilen haber vermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 4,63 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

3 oz/16 = 0,1875 lb
10 + 0,1875 = 10,19 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 10,19/2,2 = 4,631 ≈ 4,63 kg

Cevap

m = 4,63 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 136 g/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 13,6 g/dL × 10 dL/L = 136 g/L

Cevap

Hb = 136 g/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 69,75 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 75·0,93 = 69,75 mg

Cevap

D = 69,75 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 5 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/100 = 5 mL/h

Cevap

R = 5 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 500·20/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 11 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/6 = 83,33 mL/h

Yeni hız

R = 370/4 = 92,5 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (92,5 − 83,33)/83,33·100% = 11%

Cevap

Δ = 11%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 2 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250/250 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 2/1 = 2 mL/h

Cevap

R = 2 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

5·60 = 300 mcg/h

Pompa hızı

R = 300/100 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1340 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 250 + 200 = 650 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1340 mL

Cevap

I = 1340 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 50 = 450 mL

Süre

t = 450/75 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 15:30 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 50

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50

Cevap

MFS = 50
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,38: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 68 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 22,75 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 137 − (107 + 12) = 18

Albümin düzeltmesi

18 + 0,25·(40 − 21) = 22,75 mmol/L

Cevap

AGc = 22,75 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,34 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 8,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 8,5 × 0,04 s = 0,34 s

Cevap

QT = 0,34 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,68 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 40 küçük kare, 1500 ÷ 40 ≈ dakikada 38.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,60 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,80 sn, dakikada 75), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions