NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When cleaning a surgical incision, in which direction should the nurse clean?

  1. AFrom the surrounding skin towards the incision with one swab
  2. BIn circles from the outside in, reusing the swab
  3. CBack and forth along the incision with the same swab
  4. DFrom the incision outwards, using a new swab for each stroke
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll clean my hands as I leave the room."
  2. B"I'll put on the gown and gloves before I go in."
  3. C"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  4. D"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How should a newborn be moved through hospital corridors?

  1. AOn the mother’s lap in a wheelchair, without staff
  2. BCarried in the nurse’s arms for comfort
  3. CIn a bassinet, not carried in the arms
  4. DIn the arms of any visitor who offers to help
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. AAcceptable behavior, because it is common on the unit
  2. BReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
  3. CSimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  4. DAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with an infected, draining leg wound
  2. BA patient with C. difficile diarrhea
  3. CA patient with influenza
  4. DA patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in hypovolemic shock is receiving IV fluids. Which finding best shows that the treatment is working?

  1. AA heart rate that keeps rising after each bag of fluid
  2. BCooler, paler skin on the arms and legs
  3. CUrine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
  4. DNew crackles at both lung bases
7.Klinik hemşirelikOrta

Tiroid ameliyatından sonra bir hastada ağız çevresinde karıncalanma ve kas krampları var. Hangi elektrolit sorunundan şüphelenilmelidir?

  1. AHiperkalemi
  2. BHipernatremi
  3. CHipermagnezemi
  4. DHipokalsemi
8.Klinik hemşirelikZor

Postoperatif bir hastanın sıvı bolusuna rağmen kalp hızı 115/dk, ateşi 38,6 °C, solunum sayısı 26/dk ve kan basıncı 85/50 mmHg. Bu büyük olasılıkla neyi gösterir?

  1. AAmeliyattan sonraki ilk günlerde görülen normal bir inflamatuvar yanıt
  2. BAcil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
  3. CYalnızca hafif dehidratasyon
  4. DTaburculuk kaygısı
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

How should a patient collect a clean-catch midstream urine sample?

  1. AClean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
  2. BCollect the very first urine of the stream directly in the sterile cup
  3. CFill the cup completely, then add tap water if there is not enough
  4. DCollect urine from the toilet bowl after voiding into the toilet
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hangi bulgu, bir hastanın yükselmiş kreatininin uzun süredir olan kronik böbrek hastalığından değil, akut böbrek hasarından kaynaklandığını en güçlü biçimde düşündürür?

  1. AKreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı
  2. BHastanın ultrasonda küçük böbrekleri var
  3. CHastanın uzun süredir anemisi var
  4. DHastanın uzun yıllardır yüksek bir kreatinini var
11.FarmakolojiOrta

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after a bacterial pneumonia has developed
  2. BAt any time, as the timing makes no difference
  3. CWhen started within 48 hours of the first symptoms
  4. DOnly after symptoms have lasted at least one week
12.FarmakolojiZor

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  2. BOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  3. COral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  4. DIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After an arterial blood gas sample is taken from the radial artery, what should the nurse do?

  1. AMassage the site to help the bruising fade
  2. BBend the wrist sharply upwards to stop the bleeding
  3. CLeave the site uncovered without pressure
  4. DApply firm pressure to the site for several minutes
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Atriyal fibrilasyonda olan bir hastanın kalp hızı 165/dk, KB 78/45 mmHg'dir; göğüs ağrısı ve yeni konfüzyon vardır. Hemşire hangi tedaviyi beklemelidir?

  1. AOral bisoprolol ve sabah kontrol
  2. BAcil senkronize elektriksel kardiyoversiyon
  3. CKan basıncını düzeltmek için IV atropin
  4. DKalp durmasındaki gibi senkronize olmayan defibrilasyon
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Tiroid ameliyatından bir hafta sonra bir hastanın sesi hâlâ kısık ve zayıftır. Hangi komplikasyon en olasıdır?

  1. AYapışkan pansuman bandına alerjik reaksiyon
  2. BRekürren laringeal sinir hasarı
  3. CCerrahinin neden olduğu tiroid fırtınası
  4. DParatiroid yaralanmasına bağlı düşük kalsiyum
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. APupils, for raised intracranial pressure
  2. BUrine colour, for blood in the urine
  3. CSkin, for a drug rash
  4. DCapillary glucose, for hypoglycaemia
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Ağır akut pankreatitte hangi elektrolit sorunu görülebilir?

  1. AHiperkalemi
  2. BHipernatremi
  3. CHiperkalsemi
  4. DHipokalsemi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Bir hastanın ileostomisi çevresindeki cilt kırmızı, soyulmuş ve sızıntılıdır ve torba sık sızdırmaktadır. En olası neden nedir?

  1. AAcil cerrahi gerektiren stoma iskemisi
  2. BÇoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması
  3. CBakımda değişiklik gerektirmeyen normal bir reaksiyon
  4. DSteroid gerektiren, dışkının kendisine alerji
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

1. dakikada bir yenidoğanın kalp hızı 90/dk'dır. Apgar skorunda kalp hızı kaç puan alır?

  1. A3
  2. B2
  3. C0
  4. D1
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn has cyanosis that improves when crying and worsens during feeding. Which condition should be suspected?

  1. ACongenital hip dysplasia
  2. BCleft lip only
  3. CChoanal atresia
  4. DOesophageal atresia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. ACold packs on the painful area
  2. BGenerous fluids by mouth or IV
  3. CWarm packs and gentle positioning
  4. DRegular pain assessment and analgesia
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding at a 6-month check most needs referral?

  1. AThe baby does not turn towards sounds or voices
  2. BThe baby is not crawling yet
  3. CThe baby is wary of a stranger
  4. DThe baby puts every toy and object into the mouth
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the key difference between factitious disorder and malingering?

  1. AIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
  2. BIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
  3. CMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
  4. DThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AGive the next dose of venlafaxine as planned
  2. BEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
  4. DHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
7 lb 7 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 7 lb 7 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

7 lb 7 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:5005:25t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:50 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 05:25 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

23:5005:25
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 7,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
100 mg/5 mLV = ? mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 100 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 15 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg15 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 75 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

75 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL15 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL80 birim/kg · 88 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 88 kg ağırlığındaki bir hasta için 80 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

80 birim/kg88 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine? mL/h90 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dopamine 400 mg var. Order, 90 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min90 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu120 mLsüt100 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar225 mLidrar350 mLidrar450 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 120 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 240 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 225 mLidrar: 350 mLidrar: 450 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL60 mL/hbaşlangıç 06:1511:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:15’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL60 mL/h06:15 → 11:45
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 7/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 7SpO₂ 97%O₂SBP 118HR 76AT 37,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal alkalozda PaCO₂, 40’ın altındaki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 5 mmol/L düşer. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222632akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,33, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,33PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisinormal sinüs ritmisinüs taşikardisijunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2normal sinüs ritmi
  3. 3sinüs taşikardisi
  4. 4junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 4:1 iletiatriyal fibrilasyonventriküler taşikardiventriküler fibrilasyon

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 4:1 ileti
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3ventriküler taşikardi
  4. 4ventriküler fibrilasyon

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · From the incision outwards, using a new swab for each stroke

Cevap neden bu

The incision is the cleanest area, so cleaning moves from it outwards. Using a fresh swab each time avoids bringing skin bacteria back into the wound.

Cevap

D · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Cevap neden bu

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Cevap

D · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · In a bassinet, not carried in the arms

Cevap neden bu

Infants are moved in a bassinet through corridors. This prevents drops and makes abduction easier to spot, because carrying a baby in the arms in a hallway is unusual.

Cevap

C · In a bassinet, not carried in the arms
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Cevap neden bu

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Cevap

D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Cevap neden bu

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Cevap

D · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking

Cevap neden bu

Improving urine output, mental state and heart rate show better tissue perfusion. A rising heart rate and cool skin suggest ongoing shock, and new crackles may mean fluid overload.

Cevap

C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Hipokalsemi

Cevap neden bu

Paratiroid bezlerinin hasarı kalsiyumu düşürür; perioral karıncalanma, tetani ve pozitif Chvostek veya Trousseau bulgularına neden olur.

Cevap

D · Hipokalsemi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok

Cevap neden bu

Sıvıya yanıt vermeyen hipotansiyonla birlikte enfeksiyon belirtileri septik şoku düşündürür. Antibiyotikler ve kaynak kontrolünün yanı sıra büyük olasılıkla vazopresörler ve yoğun bakım desteği gerekir.

Cevap

B · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part

Cevap neden bu

Cleaning the urethral area and discarding the first part of the stream reduce contamination from skin and urethral bacteria. The inside of the sterile container must not be touched, and the sample should reach the laboratory promptly.Kontrol edilen kaynak: Clean catch urine sample · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Kreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı

Cevap neden bu

Normal bir başlangıç değerinden günler içinde hızlı bir yükselme akut böbrek hasarının ayırt edici özelliğidir. Uzun süredir yüksek değerler, küçük böbrekler ve kronik anemi kronik böbrek hastalığına işaret eder.Kontrol edilen kaynak: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

A · Kreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı
11.Farmakoloji

Cevap: C · When started within 48 hours of the first symptoms

Cevap neden bu

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Cevap

C · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmakoloji

Cevap: C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Cevap neden bu

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Cevap

C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Apply firm pressure to the site for several minutes

Cevap neden bu

Firm pressure for at least about 5 minutes (longer in patients on anticoagulants or with clotting problems) prevents a haematoma. The hand is checked for colour and circulation. The sample is processed promptly.

Cevap

D · Apply firm pressure to the site for several minutes
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Acil senkronize elektriksel kardiyoversiyon

Cevap neden bu

Olumsuz özelliklerle (şok, miyokard iskemisi, senkop veya kalp yetmezliği) seyreden bir taşiaritmi, sedasyon veya anestezi altında acil senkronize DC kardiyoversiyon gerektirir. Şok, VF'yi tetiklememek için R dalgasına senkronize edilir. Senkronize olmayan defibrilasyon nabızsız ritimler içindir, atropin ise bradikardi içindir.

Cevap

B · Acil senkronize elektriksel kardiyoversiyon
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Rekürren laringeal sinir hasarı

Cevap neden bu

Rekürren laringeal sinirler tiroidin yakınından geçer ve larengeal kasların çoğunu innerve eder. Yaralanma ses kısıklığına yol açar; bilateral yaralanma stridora ve hava yolu tıkanıklığına yol açabilir. Entübasyona bağlı hafif ses kısıklığı genellikle günler içinde geçer. Paratiroid yaralanması karıncalanma ve kramplarla birlikte hipokalsemiye yol açar.

Cevap

B · Rekürren laringeal sinir hasarı
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Cevap

D · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Hipokalsemi

Cevap neden bu

Yağ nekrozu, kalsiyumu bağlayan (sabunlaşma) yağ asitlerini serbest bırakır ve serum kalsiyumunu düşürür. Hipokalsemi ağırlığın bir göstergesidir ve tetaniye ve aritmilere yol açabilir. Hiperkalsemi ise pankreatitin bir nedeni olabilir.

Cevap

D · Hipokalsemi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Çoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması

Cevap neden bu

Sızan efluanın neden olduğu irritan dermatit, özellikle ileostomilerde en sık peristomal cilt sorunudur. Stoma yeniden ölçülür, açıklık ve torba (örneğin konveks taban veya conta) ayarlanır ve cilt koruması kullanılır; ideal olarak stoma hemşiresinin katkısıyla. Soyulmuş cilt ayrıca torbanın daha az yapışmasına neden olarak sızıntıları kötüleştirir.

Cevap

B · Çoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · 1

Cevap neden bu

Kalp hızı yoksa 0, 100/dk'nın altındaysa 1, 100/dk veya üzerindeyse 2 puan alır. Apgar'ın beş bulgusunun her biri 0–2 puan alır; bu nedenle bulgu başına en yüksek puan 2'dir.

Cevap

D · 1
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Choanal atresia

Cevap neden bu

In choanal atresia, the nasal passages are blocked. Babies breathe through the mouth when crying, but become cyanotic when feeding or calm. A catheter cannot be passed through the nose.

Cevap

C · Choanal atresia
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Cold packs on the painful area

Cevap neden bu

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Cevap

A · Cold packs on the painful area
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · The baby does not turn towards sounds or voices

Cevap neden bu

Not responding to sounds at 6 months may signal hearing loss and needs referral. Crawling usually starts at about 8–10 months, and mouthing objects and wariness of strangers are normal at this age.

Cevap

A · The baby does not turn towards sounds or voices
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward

Cevap neden bu

In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.

Cevap

A · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Cevap neden bu

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Cevap

D · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 3,38 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

7 oz/16 = 0,4375 lb
7 + 0,4375 = 7,438 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 7,438/2,2 = 3,381 ≈ 3,38 kg

Cevap

m = 3,38 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 5,58 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:50 → 24:00 = 10 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 05:25 = 325 min

Toplam

10 + 325 = 335 min
t = 335/60 = 5,583 ≈ 5,58 h

Cevap

t = 5,58 h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 7,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 7,5·24 = 180 mg

Hacim

V = 180/25 = 7,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 7,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 12 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

15·16 = 240 mg

Hacim

V = (240/100)·5 = 12 mL

Cevap

V = 12 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

75/60 = 1,25 mL/min

Damla hızı

R = 1,25·20 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,6 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/15 = 112 mL/h

Kalan süre

t = 400/112 = 3,571 ≈ 3,6 h

Cevap

t = 3,6 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

80·88 = 7 040 birim

Hacim

V = 7040/5000 = 1,408 ≈ 1,4 mL

Cevap

V = 1,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 33,8 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·90 = 900 mcg/min
900·60 = 54000 mcg/h

Pompa hızı

R = 54000/1600 = 33,75 ≈ 33,8 mL/h

Cevap

R = 33,8 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 215 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 100 = 220 mL
buz parçaları: 240/2 = 120 mL
IV infüzyon: 100·8 = 800 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1240 mL

Toplam çıkarılan

225 + 350 + 450 = 1025 mL

Denge

B = 1240 − 1025 = 215 mL

Cevap

B = 215 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 670 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:15 → 11:45 = 5,5 h

Verilen hacim

60·5,5 = 330 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 330 = 670 mL

Cevap

V = 670 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 1 + 3 + 2 + 2 = 15

Cevap

B = 15
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 7/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|21 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,9 = 14,5 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·2,3 = 26,3 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 32 mmol/L → kronik

Cevap

kronik
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: normal sinüs ritmi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 22 küçük kare, 1500 ÷ 22 ≈ dakikada 68.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,88 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,20 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

normal sinüs ritmi

Cevap

normal sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler fibrilasyon

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: kaotik, tekrar eden bir örüntü yok.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

ventriküler fibrilasyon

Cevap

ventriküler fibrilasyon

Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions