NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AThe flap nearest to you
  2. BThe flap furthest away from you
  3. CAny flap, as long as you wear sterile gloves
  4. DThe flap on your dominant side
2.Hemşirelik esaslarıZor

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe temperature
  2. BThe radial pulse for 15 seconds
  3. CThe apical pulse for a full minute
  4. DThe blood glucose level
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ATympanic
  2. BOral
  3. CRectal
  4. DTemporal artery
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
  2. BExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
  3. CLock the doors so the patient cannot leave
  4. DHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and remove the cannula
  2. BFlush the cannula hard to clear the blockage
  3. CApply a tight bandage over the site to reduce swelling
  4. DIncrease the infusion rate to overcome the resistance
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?

  1. AThe pain from the fracture
  2. BThe open fracture of the leg
  3. CThe suspected tension pneumothorax
  4. DThe risk of wound infection
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
  2. BA rise in weight and more lung crackles
  3. CFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
  4. DA rise in blood pressure and a new cough
8.Klinik hemşirelikZor

A severely hypothermic patient is in cardiac arrest. Why is resuscitation usually continued until they are rewarmed?

  1. AHypothermia always causes brain death quickly
  2. BAdrenaline works better in cold patients
  3. CThe cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
  4. DCold patients cannot be defibrillated at all, so CPR is the only possible treatment
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. ATwo hours after the meal, then giving the insulin dose
  2. BAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
  3. CJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  4. DOnly once a day, then giving the same dose before every meal
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Kronik böbrek hastalığı olan bir hastanın fosfatı 7,2 mg/dL'dir (2,3 mmol/L). Hangi diyet eğitimi en uygundur?

  1. ABağlayıcı yerine kalsiyum takviyelerini aç karnına almak
  2. BKemikleri kalsiyum kaybından korumak için süt ve peyniri artırmak
  3. Cİşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak
  4. DSusuz kalmamak için daha fazla kola tipi gazlı içecek içmek
11.FarmakolojiOrta

A person who has never been vaccinated against tetanus has a deep, dirty wound. What is usually given?

  1. AOral antibiotics only
  2. BTetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
  3. CNo treatment unless symptoms appear
  4. DTetanus vaccine only, after the wound heals
12.FarmakolojiZor

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt inhibits the absorption of all oral drugs
  2. BIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
  3. CIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
  4. DIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Analysis of a pleural effusion shows it is an exudate (high protein and LDH compared with blood). Which cause is most likely?

  1. ALiver cirrhosis with a low albumin
  2. BNephrotic syndrome with protein lost in urine
  3. CHeart failure with raised venous pressure
  4. DPneumonia or cancer affecting the pleura
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

An older inpatient develops sudden fever, muscle aches and a dry cough during the winter influenza season. Which plan is most appropriate?

  1. AWait a week to see whether the symptoms settle before testing
  2. BIsolate only if they develop a rash
  3. CLeave them in the open bay and give a course of antibiotics only
  4. DIsolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe injury is complete, and recovery is not possible
  2. BThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
  3. CThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
  4. DThe patient has an injury of the brain, not the cord
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with CKD has a high phosphate, a low calcium and a high PTH. What does this show?

  1. APrimary hyperparathyroidism from a tumour
  2. BSecondary hyperparathyroidism from CKD
  3. CHypoparathyroidism after neck surgery
  4. DToo much vitamin D from supplements
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A patient with a new colostomy asks what to eat at home. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all fruit and vegetables for the rest of their life
  2. BEat only liquids until the stoma is removed
  3. CEat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
  4. DDrink as little fluid as possible to reduce output
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AAssume there is no pain because none is reported
  2. BUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
  3. CWait until a relative can confirm the pain
  4. DGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi yenidoğan doğumdan sonraki ilk saatlerde hipoglisemi açısından en yüksek risk altındadır?

  1. Aİyi emen, ortalama ağırlıkta term bir bebek
  2. BDiyabetli bir annenin iri bebeği
  3. C5. dakikada Apgar skoru 9 olan bir bebek
  4. DSağlıklı bir annenin planlı sezaryenle doğan bebeği
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo estimate the baby's gestational age from its weight
  2. BTo check the mother's blood type and Rh factor
  3. CTo decide whether the baby needs vitamin K
  4. DTo check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What should the nurse do before giving a dose of digoxin to an infant?

  1. ACount the radial pulse for 15 seconds and multiply by four
  2. BMeasure the blood pressure and give the dose only if it is above the normal range
  3. CCount the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
  4. DMeasure the temperature and give the dose only if there is no fever
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir yürümeye başlayan çocuk 30 dakika önce düğme pil yuttu ve iyi görünüyor. Doğru eylem nedir?

  1. AÇocuğu kusturmak
  2. BBir bardak süt verip evde gözlemek
  3. CPilin doğal yolla çıkmasını beklemek ve birkaç gün boyunca bezleri kontrol etmek
  4. DGörüntüleme ve çıkarma için hemen acil bakıma sevk ayarlamak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  2. BIt is a strong opioid that causes severe dependence
  3. CIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?

  1. APlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
  2. BReassure her that all new mothers feel this way
  3. CEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
  4. DKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111201:25?1:25 PM3:25 AM12:25 AM1:25 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 01:25 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

01:25
  1. 11:25 PM
  2. 23:25 AM
  3. 312:25 AM
  4. 41:25 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 3/gün · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tbsp8 saatte bir14 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
30 kg5 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 30 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

30 kg5 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

8 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

8 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg100 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/100 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL60 birim/kg · 108 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 108 kg ağırlığındaki bir hasta için 60 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

60 birim/kg108 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine12 mL/h57 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’de 800 mg içeren bir dopamine infüzyonu 12 mL/h hızla gidiyor. Hasta 57 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL12 mL/h57 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba180 mLsu150 mLsüt240 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar250 mLidrar175 mLyara dreni150 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 180 mLsu: 150 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen60 mL/h16:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:30’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 18 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %30 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa) ve PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 30%PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa)PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Fridericia formülüyle hesaplayın: QTc = QT/∛RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVçift odacıklı (AV) pace’li ritimpace’li ritim, yakalama kaybıventriküler pace’li ritimüçüncü derece (tam) AV blok

Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1çift odacıklı (AV) pace’li ritim
  2. 2pace’li ritim, yakalama kaybı
  3. 3ventriküler pace’li ritim
  4. 4üçüncü derece (tam) AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · The flap furthest away from you

Cevap neden bu

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Cevap

B · The flap furthest away from you
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · The apical pulse for a full minute

Cevap neden bu

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Cevap

C · The apical pulse for a full minute
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Rectal

Cevap neden bu

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Cevap

C · Rectal
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Cevap neden bu

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Cevap

B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stop the infusion and remove the cannula

Cevap neden bu

A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.

Cevap

A · Stop the infusion and remove the cannula
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · The suspected tension pneumothorax

Cevap neden bu

A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.

Cevap

C · The suspected tension pneumothorax
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Cevap neden bu

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Cevap

A · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation

Cevap neden bu

Hypothermia reduces the brain's oxygen needs, and good recoveries have occurred after long resuscitation. Death is usually not confirmed until the patient has been rewarmed, unless injuries are clearly not survivable.

Cevap

C · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Cevap neden bu

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Cevap

C · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · İşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak

Cevap neden bu

KBH'de yüksek fosfat; fosfat alımını sınırlamak, bağlayıcıları öğünlerle birlikte almak ve diyaliz ile yönetilir. Fosfat katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar, kolalar ve büyük miktarlarda süt ürünleri başlıca kaynaklardır.Kontrol edilen kaynak: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · İşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak
11.Farmakoloji

Cevap: B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin

Cevap neden bu

Tetanus immunoglobulin gives immediate passive protection, while the vaccine starts active immunity. Thorough wound cleaning is also essential.

Cevap

B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
12.Farmakoloji

Cevap: B · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Cevap neden bu

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Cevap

B · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Pneumonia or cancer affecting the pleura

Cevap neden bu

Transudates form when hydrostatic or oncotic pressure changes push fluid out of vessels, as in heart failure, cirrhosis and nephrotic syndrome. Exudates form when inflammation or tumour makes the pleura leaky, so protein and LDH are high (Light's criteria). Common causes are pneumonia, cancer, TB and pulmonary embolism.

Cevap

D · Pneumonia or cancer affecting the pleura
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals

Cevap neden bu

Influenza spreads mainly by droplets and contact, so the patient is isolated with droplet precautions and tested. Antivirals such as oseltamivir work best if started early, ideally within 48 hours of symptoms, and are recommended for hospitalised and high-risk patients. Vaccination of staff and patients reduces outbreaks.

Cevap

D · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Cevap neden bu

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Cevap

B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Cevap neden bu

In CKD, phosphate retention and low active vitamin D lower calcium, so the parathyroid glands release more PTH. This secondary hyperparathyroidism weakens bone. Treatment includes phosphate control, vitamin D and sometimes calcimimetics.

Cevap

B · Secondary hyperparathyroidism from CKD
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually

Cevap neden bu

People with a colostomy can usually eat a normal diet. Foods are reintroduced gradually to see how each one affects gas, odour and output, and regular meals and fluids help.

Cevap

C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Cevap neden bu

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Cevap

B · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Diyabetli bir annenin iri bebeği

Cevap neden bu

Annedeki yüksek glikoz plasentayı geçer ve fetüs fazladan insülin yapar. Kordon kesildikten sonra glikoz kaynağı kesilir, ancak insülin yüksek kalır. Preterm, küçük ve üşümüş bebekler de risk altındadır.

Cevap

B · Diyabetli bir annenin iri bebeği
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · To check that it is complete and nothing is retained

Cevap neden bu

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Cevap

D · To check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits

Cevap neden bu

Digoxin slows the heart rate and has a narrow therapeutic range. The apical pulse is counted for a full minute before each dose, and the dose is withheld and reported if the rate is below the limit set by the prescriber or local policy.

Cevap

C · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Görüntüleme ve çıkarma için hemen acil bakıma sevk ayarlamak

Cevap neden bu

Özofagustaki düğme piller 2 saat içinde ciddi yanıklara neden olabilir. İyi görünen bir çocuk bile acil röntgen gerektirir ve pil özofagustaysa endoskopik olarak çıkarılır.

Cevap

D · Görüntüleme ve çıkarma için hemen acil bakıma sevk ayarlamak
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Cevap neden bu

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Cevap

A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment

Cevap neden bu

Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.

Cevap

D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 1:25 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

01 → 1 AM

Cevap

1:25 AM

Cevap

1:25 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 630 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tüm tedavi

V = 15 mL × 3/gün × 14 = 630 mL

Cevap

V = 630 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 50 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·30 = 150 mg

Doz başına

D = 150/3 = 50 mg

Cevap

D = 50 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·8 = 40 mg

Hacim

V = (40/250)·5 = 0,8 mL

Cevap

V = 0,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 28 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·20/720 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Cevap

R = 28 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 28 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 80 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/100 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·20 = 80 mg/h

Cevap

D = 80 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 6,5 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

60·108 = 6 480 birim

Hacim

V = 6480/1000 = 6,48 ≈ 6,5 mL

Cevap

V = 6,5 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 5,6 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

12·1600 = 19200 mcg/h
19200/60 = 320 mcg/min

Kilogram başına

D = 320/57 = 5,614 ≈ 5,6 mcg/kg/min

Cevap

D = 5,6 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1200 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 180 + 150 + 240 = 570 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1200 mL

Cevap

I = 1200 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/60 = 6,667 ≈ 6,7 h

Cevap

t = 6,7 h

Bu yaklaşık 6 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:10 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 70

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 70

Cevap

MFS = 70
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Risk düzeyi

15 → düşük risk

Cevap

düşük risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 35 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
menzil: 33–37 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 86,9 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,3·713 − 28/0,8 = 213,9 − 35 = 178,9 mmHg

Gradyan

A–a = 178,9 − 92 = 86,9 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 86,9 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,411 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Fridericia formülü

QTc = 0,40/∛0,92 = 0,40/0,9726 = 0,411 s

Cevap

QTc = 0,411 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (411 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler pace’li ritim

Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 21 küçük kare, 1500 ÷ 21 ≈ dakikada 71.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,84 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; her QRS’nin hemen öncesinde keskin bir pace sivri dalgası var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,16 sn, geniş ve her sivri dalgayı bir QRS izliyor (yakalama).

Yorum

ventriküler pace’li ritim

Cevap

ventriküler pace’li ritim

Pace’li QRS yapısı gereği geniştir; buna dal bloğu veya ventriküler ritim demeyin.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions