NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which nursing record entry is the best example of objective documentation?

  1. A"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
  2. B"Seemed to enjoy the meal."
  3. C"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
  4. D"Ate well, as usual."
2.Hemşirelik esaslarıZor

A small fire starts in a patient's room. What is the first action?

  1. ATry to put out the fire with water
  2. BGo and find the fire safety officer to ask what should be done
  3. COpen the windows to let out the smoke
  4. DMove the patient away from immediate danger
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hastanın göğüs bölgesinin bir alanında zona (herpes zoster) var, bağışıklığı normal ve lezyonlar tamamen örtülebiliyor. Genellikle hangi önlemler gerekir?

  1. AYalnızca damlacık önlemleri
  2. BNegatif basınçlı odada havayolu önlemleri
  3. CPozitif basınçlı koruyucu ortam
  4. DLezyonlar örtülerek standart önlemler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. ABack blows only
  2. BBlind finger sweeps
  3. CChest thrusts
  4. DAbdominal thrusts
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to cut down on salt and fluids
  2. BGive the dose with food to reduce the stomach upset
  3. CReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
  4. DHold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hemşire hangi hastayı önce hızlı müdahale ekibine bildirmelidir?

  1. ABilinen hipertansiyonu olan, kan basıncı 152/94 mmHg olan ve kendini iyi hisseden hasta
  2. BSelülitli, ateşi 38,1 °C olan ve diğer yaşam bulguları normal hasta
  3. CDiz ameliyatından sonra ağrısı 6/10 olan ve yaşam bulguları normal hasta
  4. Dİdrar yolu enfeksiyonu olan, yeni konfüze, solunum sayısı 26/dk ve sistolik kan basıncı 94 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. AA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  2. BA cloth face covering
  3. CA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
  4. DNo mask, as long as gloves are worn
8.Klinik hemşirelikZor

A patient on metformin with reduced kidney function is due a CT scan with IV contrast. Why might metformin be withheld?

  1. AMetformin reacts with the contrast to cause severe hyperglycaemia
  2. BMetformin causes severe bleeding during scans
  3. CMetformin makes the images blurry
  4. DThere is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  2. BThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
  3. CThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  4. DThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hangi sonuç paterni SIADH'ye uyar?

  1. ANormal sodyum ve çok seyreltik idrar
  2. BDüşük serum sodyumu, yüksek serum ozmolalitesi ve seyreltik idrar
  3. CDüşük serum sodyumu, düşük serum ozmolalitesi ve konsantre idrar
  4. DYüksek serum sodyumu, yüksek serum ozmolalitesi ve çok seyreltik idrar
11.FarmakolojiOrta

Why are benzodiazepines used with great caution in older people?

  1. AThey raise the risk of confusion, falls and fractures
  2. BThey cause permanent hearing loss in older people
  3. CThey cause severe high blood pressure in older people
  4. DThey are not absorbed from the gut after age 65
12.FarmakolojiZor

A woman with chronic hypertension who takes lisinopril is now pregnant. What is the key concern?

  1. ALisinopril has no known fetal effects and should be continued
  2. BAll antihypertensives must be stopped in pregnancy
  3. CLisinopril works better in pregnancy, so the dose should be increased
  4. DACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass II
  2. BClass I
  3. CClass III
  4. DClass IV
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AIdiopathic pulmonary fibrosis
  2. BHeart failure
  3. CCOPD
  4. DAsthma
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. ANormal movement but complete loss of position sense
  2. BLoss of movement and pain sense, with position sense kept
  3. CArms much weaker than legs after a neck injury
  4. DWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with stable epilepsy on phenytoin started a new medicine last week. They now have nystagmus, an unsteady gait and slurred speech. What should the nurse do?

  1. AGive the next phenytoin dose early to prevent a seizure
  2. BSuspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
  3. CEncourage the patient to walk more to improve their balance
  4. DSuspect a new stroke and give aspirin straight away before any scan
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the right side, to press on the puncture site
  2. BProne, with the head lower than the feet
  3. CSitting upright, with the legs over the edge of the bed
  4. DOn the left side, to drain the liver
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after laparoscopic cholecystectomy, a patient has abdominal pain, fever and mild jaundice, and green fluid is draining from the drain. What is most likely?

  1. AA bile leak
  2. BA wound haematoma
  3. CNormal post-operative drainage
  4. DUrinary retention
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman with pre-existing type 1 diabetes is pregnant. How do her insulin needs usually change?

  1. AThey stay the same throughout pregnancy
  2. BInsulin is stopped during pregnancy and restarted after birth
  3. CThey rise in the first trimester and fall in the third
  4. DThey often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. AAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  2. BTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
  3. CAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  4. DTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
  2. BGive double the usual insulin to prevent ketones
  3. CGive insulin only if the child is vomiting
  4. DStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
22.Pediatri hemşireliğiZor

Pilor stenozu olan 5 haftalık bir bebek ameliyata alınacaktır. Kan tetkikleri düşük klorür ve metabolik alkaloz gösteriyor. Ameliyattan önce öncelik nedir?

  1. ADehidratasyonu ve elektrolit dengesizliğini reçete edilen IV sıvılarla düzeltmek
  2. BBebeği hemen ameliyathaneye götürmek
  3. CAntiasit vermek
  4. DBebeğin gücünü ve kilosunu artırmak için ameliyattan önce büyük süt öğünleri vermek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi bulgu grubu nöroleptik malign sendromu düşündürür?

  1. AYüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK
  2. BKilo alımı ve yüksek kan glikozu
  3. CYeni bir serotonerjik ilaçtan sonraki saatler içinde hiperrefleksi, klonus, ishal, genişlemiş gözbebekleri ve ajitasyon
  4. Dİnce tremor ve artmış susuzluk
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with borderline personality disorder and frequent self-harm says, "I'm going to kill myself tonight," after an argument on the phone. A colleague says, "She always says that." What should the nurse do?

  1. ATell the patient she is only seeking attention
  2. BWait until the next morning to see if she still feels the same once the argument has settled down
  3. CCarry out a full suicide risk assessment, as with any patient who expresses suicidal intent
  4. DAgree with the colleague and take no action at all
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
96,457 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 96,457 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

96,457 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
80 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 80 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

80 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 1,8 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 2 mL hacim elde etmek için 1,8 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 200 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 1,8 mL → 2 mL200 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
50k birim500 mL? mL/h800 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 800 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/500 mL800 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
930 mLkalan? mL/h9 h kalan

12 saatte 1000 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 930 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 12 hsonra 3 h: 930 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim250 mLheparin? mL/h74 kg15 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 74 kg ağırlığındaki bir hasta için 15 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/250 mL15 birim/kg/h74 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h92 kg6 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 92 kg ağırlığındaki bir hastaya 6 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 8 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

8 mg/250 mL6 mcg/min92 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt100 mLjöle100 mLçorba200 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar500 mLidrar375 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 46 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

46 kg8 hidrar: 500 mLidrar: 375 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen50 mL/h20:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:00’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen50 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 138 mmol/L, glukoz 4,4 mmol/L ve üre 16,3 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 138 mmol/Lglukoz 4,4 mmol/Lüre 16,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222612uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,27, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,27PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIüçüncü derece (tam) AV blokjunctional ritimbirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3junctional ritim
  4. 4birinci derece AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."

Cevap neden bu

Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.

Cevap

A · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Move the patient away from immediate danger

Cevap neden bu

The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.

Cevap

D · Move the patient away from immediate danger
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Lezyonlar örtülerek standart önlemler

Cevap neden bu

Bağışıklığı normal bir hastada, örtülebilen lezyonlarla sınırlı zona standart önlemlerle yönetilir. Yaygın zona, tüm lezyonlar kuruyup kabuklanana kadar havayolu ve temas önlemleri gerektirir; bağışıklığı baskılanmış hastada sınırlı zona ise yaygınlaşma dışlanana kadar bu önlemleri gerektirir. Varisellaya karşı bağışıklığı olmayan personel bakım vermemelidir.

Cevap

D · Lezyonlar örtülerek standart önlemler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Chest thrusts

Cevap neden bu

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Cevap

C · Chest thrusts
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level

Cevap neden bu

Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.

Cevap

D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · İdrar yolu enfeksiyonu olan, yeni konfüze, solunum sayısı 26/dk ve sistolik kan basıncı 94 mmHg olan hasta

Cevap neden bu

Enfeksiyonu olan bir hastada yeni konfüzyon, 22/dk veya üzeri solunum sayısı ve 100 mmHg veya altı sistolik kan basıncı (qSOFA ölçütleri), kötüleşme riski yüksek olası sepsisi gösterir. Hasta acil üst basamağa bildirim, kültürler ve erken antibiyotik gerektirir. NEWS2 gibi erken uyarı skorları aynı sinyali verir. Diğer hastalar stabildir.

Cevap

D · İdrar yolu enfeksiyonu olan, yeni konfüze, solunum sayısı 26/dk ve sistolik kan basıncı 94 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Cevap neden bu

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Cevap

C · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens

Cevap neden bu

Iodinated contrast can worsen kidney function, and metformin can then accumulate and cause lactic acidosis. Local policy guides when to stop and restart it.

Cevap

D · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Cevap neden bu

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Kontrol edilen kaynak: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Düşük serum sodyumu, düşük serum ozmolalitesi ve konsantre idrar

Cevap neden bu

Aşırı antidiüretik hormon su tutulmasına ve kanın seyrelmesine (düşük sodyum ve ozmolalite) yol açarken idrar uygunsuz biçimde konsantredir. Çok seyreltik idrarla birlikte yüksek sodyum diabetes insipidus paternidir.Kontrol edilen kaynak: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Düşük serum sodyumu, düşük serum ozmolalitesi ve konsantre idrar
11.Farmakoloji

Cevap: A · They raise the risk of confusion, falls and fractures

Cevap neden bu

Older people are more sensitive to benzodiazepines and often eliminate them more slowly. Sedation, unsteadiness and confusion raise the risk of falls and fractures.

Cevap

A · They raise the risk of confusion, falls and fractures
12.Farmakoloji

Cevap: D · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used

Cevap neden bu

ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Cevap

D · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Class III

Cevap neden bu

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Cevap

C · Class III
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Asthma

Cevap neden bu

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Cevap

D · Asthma
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Cevap neden bu

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Cevap

B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level

Cevap neden bu

Nystagmus, ataxia and slurred speech are classic signs of phenytoin toxicity. Interacting drugs can raise its level. The nurse holds the dose, ensures safety and escalates for a level and a review. A new neurological deficit still needs medical assessment.

Cevap

B · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · On the right side, to press on the puncture site

Cevap neden bu

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Cevap

A · On the right side, to press on the puncture site
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · A bile leak

Cevap neden bu

Bile leakage from the cystic duct or a duct injury causes pain, fever and sometimes jaundice, with bile in the drain. It needs urgent surgical review and often ERCP and stenting.

Cevap

A · A bile leak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · They often fall early on and then rise later in pregnancy

Cevap neden bu

In early pregnancy, nausea and increased insulin sensitivity can lower insulin needs and raise the risk of hypoglycaemia. Insulin resistance from placental hormones then raises needs markedly in the second and third trimesters.

Cevap

D · They often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Cevap neden bu

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Cevap

A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Cevap neden bu

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Cevap

A · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Dehidratasyonu ve elektrolit dengesizliğini reçete edilen IV sıvılarla düzeltmek

Cevap neden bu

Tekrarlayan kusma dehidratasyona ve hipokloremik, hipokalemik metabolik alkaloza yol açar. Sıvı ve elektrolitler normale dönene kadar anestezi güvenli olmadığından bunlar önce düzeltilir. Piloromiyotomi acil bir ameliyat değildir.

Cevap

A · Dehidratasyonu ve elektrolit dengesizliğini reçete edilen IV sıvılarla düzeltmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Yüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK

Cevap neden bu

NMS genellikle günler içinde hipertermi, rijidite, bilinç değişikliği, otonomik instabilite ve yüksek kreatin kinaz ile gelişir. Antipsikotik kesilir ve acil tıbbi bakım verilir.

Cevap

A · Yüksek ateş, şiddetli "kurşun boru" tarzı kas sertliği, konfüzyon, dengesiz kan basıncı ve yüksek CK
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Carry out a full suicide risk assessment, as with any patient who expresses suicidal intent

Cevap neden bu

People with borderline personality disorder have a significantly raised risk of suicide. Every statement of suicidal intent must be assessed; labelling it as attention-seeking can lead to missed risk.

Cevap

C · Carry out a full suicide risk assessment, as with any patient who expresses suicidal intent
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 96 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

96.457 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

96.457 → 4
4, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (57) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 96 gtt/min

Cevap

x = 96 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 1,92 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

80 mL/h × 24 h = 1920 mL

Litre cinsinden

V = 1920/1000 = 1,92 L

Cevap

V = 1,92 L
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/2 mL = 250 mg/mL

Hacim

V = 200/250 = 0,8 mL

Cevap

V = 0,8 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 8 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/500 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 800/100 = 8 mL/h

Cevap

R = 8 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 24 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/12 = 83,33 mL/h

Yeni hız

R = 930/9 = 103,3 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (103,3 − 83,33)/83,33·100% = 24%

Cevap

Δ = 24%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 11,1 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

15·74 = 1 110 birim/h

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 1110/100 = 11,1 mL/h

Cevap

R = 11,1 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 11,3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

8 000/250 = 32 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

6·60 = 360 mcg/h

Pompa hızı

R = 360/32 = 11,25 ≈ 11,3 mL/h

Cevap

R = 11,3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,38 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 375 = 875 mL

Kilogram başına saatlik

U = 875/(46·8) = 2,378 ≈ 2,38 mL/kg/h

Cevap

U = 2,38 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/50 = 8 h

Cevap

t = 8 h

Bu yaklaşık 8 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 04:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 45

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 45

Cevap

MFS = 45
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risk düzeyi

20 → düşük risk

Cevap

düşük risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 297 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·138 + 4,4 + 16,3 = 296,7 ≈ 297 mOsm/kg

Cevap

Osm = 297 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 27 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,34 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 8,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 8,5 × 0,04 s = 0,34 s

Cevap

QT = 0,34 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,72 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: üçüncü derece (tam) AV blok

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 36 küçük kare, 1500 ÷ 36 ≈ dakikada 42.
2. Ritim: R–R düzenli (1,44 sn) ve P–P düzenli (0,64 sn), ancak ikisi birbirinden bağımsız.
3. P dalgaları: pozitif ve dakikada 94 hızında düzenli, ancak QRS komplekslerine bağlı değil; bazıları bir QRS ya da T dalgasının içinde gizleniyor.
4. PR aralığı: atımdan atıma değişiyor; sabit bir ilişki yok.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

üçüncü derece (tam) AV blok

Cevap

üçüncü derece (tam) AV blok

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions