NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which adverse effect is a particular risk with NSAIDs such as ibuprofen?

  1. ALow blood sugar
  2. BSevere constipation that lasts for weeks
  3. CStomach irritation and bleeding
  4. DBreathing slowing down
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?

  1. ARaise the bed rails and leave the patient alone
  2. BLook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
  3. CAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
  4. DTie a sheet across the bed to keep the patient in
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. AFloss hard each day to keep the gums healthy
  2. BUse a soft toothbrush and an electric razor
  3. CUse a firm toothbrush and a safety razor
  4. DTake rectal temperatures for accuracy
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with a common cold asks for antibiotics “to be on the safe side”. Which response is best?

  1. AExplain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria
  2. BTell the patient that antibiotics will shorten the cold by several days
  3. CSuggest using leftover antibiotics from a previous illness
  4. DAsk the provider to prescribe antibiotics anyway so that the patient is reassured
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

START triyajı sırasında yürüyemeyen bir erişkin dakikada 22 kez soluyor, radiyal nabzı var ve basit komutları yerine getiriyor, ancak belirgin bir bacak kırığı var. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. AKırmızı (acil)
  2. BSiyah (beklenen ölüm)
  3. CSarı (ertelenebilir)
  4. DYeşil (hafif)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?

  1. ASit her upright with her head between her knees
  2. BGive her a sugary drink and keep her flat
  3. CRaise her legs while she stays on her back
  4. DTurn her onto her left side
7.Klinik hemşirelikOrta

Kronik böbrek hastalığı olan bir hasta diyetinde genellikle neyi kısıtlamalıdır?

  1. AYalnızca suda çözünen vitaminler
  2. BC vitamini ve lif
  3. CKarbonhidratları tamamen
  4. DPotasyum ve fosfat
8.Klinik hemşirelikZor

Triyajda önce hangi hasta görülmelidir?

  1. AYer fıstığı yedikten sonra hırıltılı solunumu ve şişmiş dudakları olan hasta
  2. Bİki gündür boğaz ağrısı olan hasta
  3. CBurkulmuş ayak bileği ve hafif şişliği olan hasta
  4. DReçetesini yeniletmek isteyen hasta
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AIn the afternoon and evening
  2. BIn the early morning, before the dose
  3. CAt midnight only
  4. DThe glucose will not change
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A 5-year-old has new bruising and petechiae two weeks after a viral illness. Platelets are 12 × 10³/µL; hemoglobin, white cell count and clotting times are normal. Which condition is most likely?

  1. AImmune thrombocytopenia (ITP)
  2. BHemophilia A
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DAcute leukemia
11.FarmakolojiOrta

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  2. BIt forms a protective coating over the ulcer base
  3. CIt kills Helicobacter pylori directly
  4. DIt neutralises acid by releasing bicarbonate
12.FarmakolojiZor

A patient is switched from oral to intravenous morphine. Why is the IV dose lower than the oral dose?

  1. AIV morphine is excreted much more slowly by the kidney than oral morphine
  2. BIV morphine is a stronger chemical form of the drug
  3. CThe oral route causes tolerance faster than the IV route
  4. DOral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Sağ ventrikül enfarktüsünde nitratlar neden büyük dikkatle kullanılır?

  1. ANitratlar enfarktüsün sol ventriküle yayılmasına yol açar
  2. BSağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir
  3. CNitratlar bu tür enfarktüste tehlikeli hiperkalemiye yol açar
  4. DSağ ventrikül etkilendiğinde nitratlar emilmez
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. AArrange an exercise ECG test
  2. BTake several sets of blood cultures from separate sites
  3. CTake a single blood culture from the cannula
  4. DWait for an echocardiogram before taking any samples
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey replace insulin that the pancreas cannot make
  2. BThey stop the gut from absorbing fat
  3. CThey prolong the action of gut incretin hormones
  4. DThey block glucose reabsorption in the kidney
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AMyoclonic seizure
  2. BFocal impaired awareness seizure
  3. CAbsence seizure
  4. DAtonic (drop) seizure with a fall
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Sıvı resüsitasyonu için yanık alanı hesaplanırken yüzeyel yanıklar (yalnızca kızarıklık, güneş yanığı gibi) neden sayılmaz?

  1. ABir çizelgede doğru ölçülemeyecek kadar küçüktürler
  2. BHer zaman bir gün içinde tamamen iyileşirler
  3. CDiğer tüm derinliklerden daha fazla sıvı kaybına yol açarlar
  4. DDeri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Akciğer kanseri olan bir hastada yüzde şişlik, belirgin boyun venleri ve yatınca kötüleşen nefes darlığı gelişiyor. Hangi acil olasıdır?

  1. ASuperior vena kava obstrüksiyonu
  2. BMasif pulmoner emboli
  3. COmurilik basısı
  4. DMalignitenin hiperkalsemisi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. APhysiological jaundice
  2. BErythema toxicum
  3. CBreast milk jaundice
  4. DBiliary atresia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn male has a urethral opening on the underside of the penis. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt is a normal variation that needs no follow-up
  2. BCircumcision should wait for specialist review
  3. CIt will correct itself by school age
  4. DCircumcision should be done straight away
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?

  1. ADoing slow breathing exercises with a numeric scale
  2. BBeing left alone so the child can concentrate
  3. CReading a detailed leaflet about the procedure
  4. DBlowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Pediatri hemşireliğiZor

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. ANormal transition; no further checks are needed
  2. BA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
  3. CAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  4. DA normal result, because foot readings are always lower
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which treatment is recommended first-line for chronic insomnia in adults?

  1. ALong-term daily benzodiazepines
  2. BStaying in bed for longer each morning
  3. CCognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
  4. DDrinking alcohol in the evening to fall asleep
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

For which patient is electroconvulsive therapy (ECT) most likely to be considered?

  1. AA patient with a personality disorder who self-harms when stressed
  2. BA patient with mild anxiety before exams
  3. CA patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
  4. DA patient with a first episode of mild depression who has not yet tried any other treatment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
169 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 169 cm boyunda. 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini inç cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

169 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
14 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 14 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.

14 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg10 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 25 kg ve tek doz olarak 10 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

25 kg10 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
22 kg107 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 107 cm boyunda ve 22 kg ağırlığında. İstem 25 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

107 cm22 kg25 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
50 mg500 mL6 mL/h? mcg/min

500 mL içinde 50 mg’lik bir infüzyon 6 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

50 mg/500 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL70 birim/kg · 93 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 93 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg93 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
250 mg250 mLdobutamine? mL/h62 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 250 mg var. Order, 62 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLmeyve suyu200 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar250 mLidrar425 mLidrar325 mLidrar375 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

jöle: 120 mLmeyve suyu: 200 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 250 mLidrar: 425 mLidrar: 325 mLidrar: 375 mLyara dreni: 80 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL600 mL verilen150 mL/h21:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 21:00’de 600 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL600 mL verilen150 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 32/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 32SpO₂ 91%havaSBP 150HR 82AT 38,0 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222631kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,52, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) ve HCO₃⁻ 31 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,52PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %21 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 82 mmHg (10,9 kPa) ve PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 21%PaO₂ 82 mmHg (10,9 kPa)PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriküler taşikardi (SVT)atriyal flutter, 2:1 iletisinüs taşikardisiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1supraventriküler taşikardi (SVT)
  2. 2atriyal flutter, 2:1 ileti
  3. 3sinüs taşikardisi
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip IIikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)2:1 AV blok (tip belirsiz)

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 2ikinci derece AV blok tip II
  3. 3ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  4. 42:1 AV blok (tip belirsiz)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Stomach irritation and bleeding

Cevap neden bu

NSAIDs can irritate the stomach lining and cause ulcers and bleeding. They are taken with food, avoided in some patients and may also affect the kidneys.

Cevap

C · Stomach irritation and bleeding
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst

Cevap neden bu

Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.

Cevap

B · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Use a soft toothbrush and an electric razor

Cevap neden bu

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Cevap

B · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Explain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria

Cevap neden bu

Colds are caused by viruses, which antibiotics do not kill. Unneeded antibiotics cause side effects and drive resistance, so the nurse explains this and offers advice on managing symptoms.

Cevap

A · Explain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Sarı (ertelenebilir)

Cevap neden bu

Yürüyemeyen, ancak solunum, perfüzyon ve zihinsel durum kontrollerini geçen bir kurban ertelenebilir (sarı) kategorisindedir. Ciddi bir yaralanma tek başına kurbanı acil yapmaz.

Cevap

C · Sarı (ertelenebilir)
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Turn her onto her left side

Cevap neden bu

Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.

Cevap

D · Turn her onto her left side
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Potasyum ve fosfat

Cevap neden bu

Hasta böbrekler potasyum ve fosfatı iyi atamaz; bu yüzden tuz ve bazen sıvı ve protein kısıtlamasıyla birlikte diyet kısıtlamaları gerekir.

Cevap

D · Potasyum ve fosfat
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Yer fıstığı yedikten sonra hırıltılı solunumu ve şişmiş dudakları olan hasta

Cevap neden bu

Stridor ve dudak şişliği hava yolunu tehlikeye atan anafilaksiyi düşündürür ve hemen yaşamı tehdit eder. Diğerleri güvenle bekleyebilir.

Cevap

A · Yer fıstığı yedikten sonra hırıltılı solunumu ve şişmiş dudakları olan hasta
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · In the afternoon and evening

Cevap neden bu

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · In the afternoon and evening
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Immune thrombocytopenia (ITP)

Cevap neden bu

ITP is immune destruction of platelets, often after a viral infection in children. It causes isolated thrombocytopenia with normal other counts and clotting tests. Leukemia usually affects other cell lines, DIC prolongs clotting times and hemophilia prolongs the aPTT.Kontrol edilen kaynak: Immune thrombocytopenic purpura (ITP) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

A · Immune thrombocytopenia (ITP)
11.Farmakoloji

Cevap: B · It forms a protective coating over the ulcer base

Cevap neden bu

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Cevap

B · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakoloji

Cevap: D · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood

Cevap neden bu

Much of an oral morphine dose is metabolised by the liver before reaching the systemic circulation. Equianalgesic tables are used, so the IV dose is a fraction of the oral dose.

Cevap

D · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Sağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir

Cevap neden bu

Sağ ventrikül enfarktüsünde kalp debisi büyük ölçüde venöz dolguya bağlıdır. Nitratlar gibi venodilatörler (ve diüretikler veya opioidler) kan basıncında çarpıcı bir düşüşe yol açabilir. Bu hastalar bunun yerine çoğu zaman dikkatli sıvı uygulaması gerektirir.

Cevap

B · Sağ ventrikül önyüke bağımlıdır, bu nedenle kan basıncı sert düşebilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Take several sets of blood cultures from separate sites

Cevap neden bu

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Cevap

B · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · They prolong the action of gut incretin hormones

Cevap neden bu

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Cevap

C · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Focal impaired awareness seizure

Cevap neden bu

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Cevap

B · Focal impaired awareness seizure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Deri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir

Cevap neden bu

Yüzeyel (epidermal) yanıklar ağrıya ve kızarıklığa yol açar, ancak kısmi ve tam kat yanıkların kapiller sızıntısına ve sıvı kaybına yol açmaz. Bunları dahil etmek yanık boyutunu olduğundan büyük tahmin ettirir ve fazla sıvıya yol açar.

Cevap

D · Deri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Superior vena kava obstrüksiyonu

Cevap neden bu

Bir tümör superior vena kavayı sıkıştırabilir veya invaze edebilir; yüzde ve kolda şişliğe, genişlemiş göğüs venlerine, baş ağrısına ve nefes darlığına yol açar. Hasta oturtulur ve acilen değerlendirilir; tedavi steroidleri, stentlemeyi ve radyoterapi veya kemoterapiyi içerir.

Cevap

A · Superior vena kava obstrüksiyonu
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Biliary atresia

Cevap neden bu

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Cevap

D · Biliary atresia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Circumcision should wait for specialist review

Cevap neden bu

In hypospadias, the urethral opening is on the underside of the penis. Circumcision is avoided because the foreskin may be used in surgical repair.

Cevap

B · Circumcision should wait for specialist review
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book

Cevap neden bu

Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.

Cevap

D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Cevap neden bu

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Cevap

C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)

Cevap neden bu

CBT-I combines sleep education, stimulus control, sleep restriction and work on unhelpful beliefs about sleep. It has lasting effects and fewer risks than long-term sleeping tablets.

Cevap

C · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking

Cevap neden bu

ECT is effective for severe depression, especially with psychotic features, high suicide risk or refusal of food and fluids, when a rapid response is needed. It is not a first choice for mild conditions.

Cevap

C · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 66,5 in

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Santimetreden inçe

h = 169/2,54 = 66,54 ≈ 66,5 in

Cevap

h = 66,5 in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 140 g/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 14 g/dL × 10 dL/L = 140 g/L

Cevap

Hb = 140 g/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 250 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

10·25 = 250 mg

Cevap

D = 250 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 20,22 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(107·22/3600) = √0,6539 = 0,8086 m²

Doz

D = 25·0,8086 = 20,22 mg

Cevap

D = 20,22 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 10 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Saatlik doz

6·100 = 600 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 600/60 = 10 mcg/min

Cevap

D = 10 mcg/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,3 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·93 = 6 510 birim

Hacim

V = 6510/5000 = 1,302 ≈ 1,3 mL

Cevap

V = 1,3 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 37,2 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·62 = 620 mcg/min
620·60 = 37200 mcg/h

Pompa hızı

R = 37200/1000 = 37,2 mL/h

Cevap

R = 37,2 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 515 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 200 = 320 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1970 mL

Toplam çıkarılan

250 + 425 + 325 + 375 + 80 = 1455 mL

Denge

B = 1970 − 1455 = 515 mL

Cevap

B = 515 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 600 = 400 mL

Süre

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Cevap

t = 2,7 h

Bu yaklaşık 2 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:40 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 32/min → 3
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 2 + 2 + 1 + 2 = 13

Risk düzeyi

13 → orta risk

Cevap

orta risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,52: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 39 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: metabolik alkalozda PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg; dolayısıyla ölçülen 39 mmHg ek bir solunumsal alkaloz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 27,73 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,21·713 − 32/0,8 = 149,7 − 40 = 109,7 mmHg

Gradyan

A–a = 109,7 − 82 = 27,73 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 27,73 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: supraventriküler taşikardi (SVT)

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır. Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Beş adım

1. Hız: R–R = 6 küçük kare, 1500 ÷ 6 ≈ dakikada 250.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,24 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; bu hızda QRS komplekslerinin veya T dalgalarının içinde gizlenmiştir.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında), dolayısıyla ritim karıncıkların üstünden başlıyor.

Yorum

supraventriküler taşikardi (SVT)

Cevap

supraventriküler taşikardi (SVT)
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 38 küçük kare, 1500 ÷ 38 ≈ dakikada 39.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,52 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,76 sn, dakikada 79), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,18 sn ile sabit.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions