NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. ABy pulling it away from the wound as hard as possible
  2. BAfter wetting it with alcohol rub
  3. CSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  4. DQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
2.Hemşirelik esaslarıZor

Düzenli morfin alan bir hasta çok uykulu, pupilleri iğne ucu gibi ve dakikada 8 kez soluyor. Öncelik nedir?

  1. AYardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak
  2. BOrder edildiği gibi bir sonraki morfin dozunu vermek
  3. CHastanın uyumasına izin verip dört saat sonra yeniden kontrol etmek
  4. DSert bir fincan kahve vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which part of a sterile surgical gown is considered sterile once it is on?

  1. AThe front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
  2. BThe whole gown, including the back, the collar and the area below the waist
  3. CThe front from the neck down to the knees
  4. DOnly the back of the gown, which nobody touches
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire damar içi morfin vermek üzeredir. Hastanın solunum hızı dakikada 9'dur ve çok uykuludur. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADozu vermemeli, hastayı değerlendirmeli ve hekimi bilgilendirmelidir
  2. BDozu verip solunum hızını yarın yeniden kontrol etmelidir
  3. CDozun yarısını vermelidir
  4. DDaha önce ağrı bildirildiği için dozu vermelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hasta hemşire yardımcısına yeni bir ilacın yan etkilerini soruyor. Yardımcı ne yapmalıdır?

  1. Aİlacın hasta broşüründe listelenen yan etkileri açıklamalıdır
  2. Bİlacı internette aramalı ve yazanı okumalıdır
  3. CYan etkilerin nadir olduğunu söyleyerek hastayı rahatlatmalıdır
  4. DHemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back pain, a pulsing mass in the abdomen and a falling blood pressure. What should the nurse do?

  1. ACall for emergency help at once and prepare for urgent surgery
  2. BPalpate the mass firmly to check its size and spread
  3. CEncourage the patient to walk to ease the back pain
  4. DGive an oral analgesic and reassess the patient in about one hour
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with dysphagia after a stroke has been cleared for a modified diet. How should they be positioned for meals?

  1. ASemi-reclined at about 20 degrees, with the head supported on pillows
  2. BLying flat on their back with the head turned to one side
  3. CLying on their side with the knees bent
  4. DSitting fully upright, and staying upright for a time after eating
8.Klinik hemşirelikZor

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will cut down on alcohol."
  2. B"I will raise the head of my bed with blocks."
  3. C"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
  4. D"I will try to lose some weight over the next months."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromu (SIADH) olan bir hastanın sodyumu 128 mEq/L'dir. Hemşire hangi reçete edilmiş önlemi beklemelidir?

  1. ABüyük hacimlerde IV %5 glikoz
  2. BFazladan su alımını teşvik etmek
  3. CSıvı kısıtlaması
  4. DDüşük sodyumlu diyet
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ANormal thyroid function with a laboratory error in T4
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  4. DPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
11.FarmakolojiOrta

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. ABulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  2. BAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
  3. CA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
  4. DNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
12.FarmakolojiZor

Beta blokerler diyabetli kişilerde hipogliseminin uyarı belirtilerini neden maskeleyebilir?

  1. AKan şekerini yükselttikleri için hipoglisemi hiç oluşamaz
  2. BTerlemeyi gizleyen ateşe yol açtıkları için
  3. Cİnsülin salınımını tamamen engelledikleri için
  4. DTitreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Astımlı bir hasta rahatlatıcı inhalerini haftada üçten fazla kullanıyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AAstım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir
  2. BRahatlatıcı artık işe yaramamaktadır ve bırakılmalıdır
  3. CAstım mevcut planla iyi kontrol edilmektedir
  4. DKoruyucu inhaler artık gerekli değildir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. AFluid overload from intravenous fluids
  2. BA tension pneumothorax on the left side
  3. CNormal recovery, as the bleeding has stopped
  4. DCardiac tamponade from a clotted drain
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. ANo antibiotics, as long as there are no symptoms
  2. BRemove the catheter permanently at once
  3. CA full course of antibiotics straight away
  4. DAntibiotics for life to keep the urine sterile
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Tip 2 diyabetli yaşlı bir hastada glukoz 48 mmol/L, ozmolalite 365 mOsm/kg, anlamlı keton yok ve konfüzyon vardır. İlk öncelik nedir?

  1. ATedavi sırasında hipoglisemiyi önlemek için oral glukoz
  2. BSerebral ödemi önlemek için sıkı sıvı kısıtlaması
  3. COzmolalite, sodyum ve glukozun yakın kontrolüyle dikkatli IV sıvılar
  4. DGlukozu bir saat içinde normale getirmek için büyük bir IV insülin bolusu
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is thiamine given to patients with alcohol dependence admitted to hospital?

  1. ATo prevent bleeding from varices
  2. BTo prevent Wernicke's encephalopathy
  3. CTo treat the cirrhosis directly
  4. DTo reduce the craving for alcohol
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BAn allergic reaction to hospital food
  3. CDelirium tremens from alcohol withdrawal
  4. DHepatitis A caught on the ward
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 32 weeks has varicose veins in her legs. Which advice is most appropriate?

  1. ASit with her legs crossed to support the veins
  2. BWear tight elastic bands around the top of the thighs
  3. CAvoid walking until after the birth
  4. DRaise the legs when resting and avoid long standing
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A fetal tracing shows a smooth, wave-like pattern with no variability, like a sine wave. What should the nurse suspect?

  1. AA normal fetal sleep cycle
  2. BFetal head compression
  3. CSevere fetal anaemia
  4. DA maternal urinary infection
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Okul çağında astımlı bir çocuk her gün inhale kortikosteroid kullanıyor. Hemşire neyi öğretmelidir?

  1. ABelirtiler düzelir düzelmez bırakmak
  2. BTozu su ile yutmak
  3. CYalnızca astım atağı sırasında kullanmak
  4. DHer dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which bedside check is recommended before each feed to confirm the position of a child's nasogastric tube?

  1. AAsk the child whether the tube feels comfortable and check the length mark only
  2. BCheck that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
  3. CPlace the end of the tube in water and look for bubbles
  4. DInject air and listen over the stomach for a "whoosh"
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient who is detained under mental health legislation does not return from escorted leave. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day, because he will probably return on his own
  2. BRemove his name from the ward list and give his bed to a new patient who is waiting for admission
  3. CStart the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
  4. DDo nothing, because patients are allowed to leave whenever they want
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. ACatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
  2. BPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
  3. CAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  4. DMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1,4075 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 1,4075 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

1,4075 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 tbsp? mL½ su bardağı? mL½ fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tbsp / sıvı takviye, ½ su bardağı / çay, ½ fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Bir flakon 1 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,2 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 400 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL400 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 4600 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

4600 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 90 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

90 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg100 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 500 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

500 mg/100 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL70 birim/kg · 91 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 91 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg91 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine? mL/h106 kg5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 106 kg ağırlığındaki bir hasta için 5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min106 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay240 mLsüt100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar250 mLidrar325 mLidrar375 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 240 mLsüt: 100 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 07:0010:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:00’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h07:00 → 10:30
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 96/58 mmHg, nabız 70/dk, yeni başlayan konfüzyon, vücut sıcaklığı 38,4 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 96HR 70CT 38,4 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 6 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 34 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVbirinci derece AV bloküçüncü derece (tam) AV blok2:1 AV blok (tip belirsiz)sinüs bradikardisi

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1birinci derece AV blok
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 32:1 AV blok (tip belirsiz)
  4. 4sinüs bradikardisi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Cevap neden bu

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Cevap

C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak

Cevap neden bu

Azalmış bilinç, yavaş solunum ve iğne ucu pupiller opioid toksisitesini düşündürür. Hemşire yardım almalı, hava yolunu korumalı ve gerektiğinde oksijen vermeli, opioidleri kesmeli ve protokolde order edildiği şekilde nalokson kullanmalıdır.

Cevap

A · Yardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves

Cevap neden bu

Only the front of the gown from chest to the level of the sterile field and the sleeves from above the elbow to the cuffs are sterile. The back, the neckline and anything below the sterile field are non-sterile.

Cevap

A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Dozu vermemeli, hastayı değerlendirmeli ve hekimi bilgilendirmelidir

Cevap neden bu

Yavaş solunum ve sedasyon opioid fazlalığını düşündürür; bu nedenle bir doz daha solunum durmasına yol açabilir. Hemşire dozu tutar, hastayı uyarır ve değerlendirir, istem doğrultusunda nalokson hazırlar ve durumu üst basamağa bildirir.

Cevap

A · Dozu vermemeli, hastayı değerlendirmeli ve hekimi bilgilendirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir

Cevap neden bu

İlaçlarla ilgili hasta eğitimi bir hemşirelik sorumluluğudur. Yardımcı soruyu hemşireye iletir; böylece hasta kendi durumuna uygun doğru bilgi alır.

Cevap

D · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery

Cevap neden bu

Sudden severe back or abdominal pain with hypotension in a patient with an aneurysm suggests rupture, which is fatal without urgent surgery. The mass should not be palpated firmly.

Cevap

A · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating

Cevap neden bu

Sitting upright during and after meals reduces the risk of aspiration. The patient should also be supervised and given the consistency recommended by the speech and language therapist.

Cevap

D · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Cevap neden bu

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Cevap

C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de çok fazla antidiüretik hormon böbreklerin su tutmasına ve sodyumun seyrelmesine neden olur. İlk önlem sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar veya fazladan su sodyumu daha da düşürür.Kontrol edilen kaynak: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Sıvı kısıtlaması
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Cevap neden bu

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Kontrol edilen kaynak: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmakoloji

Cevap: C · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Cevap neden bu

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Cevap

C · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakoloji

Cevap: D · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için

Cevap neden bu

Hipoglisemideki titreme, çarpıntı ve kaygı adrenalinle ortaya çıkar; beta blokaj bunları köreltir, bu yüzden hasta düşük şekeri daha geç fark edebilir. Terleme kolinerjiktir ve çoğunlukla sürer.

Cevap

D · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Astım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir

Cevap neden bu

Rahatlatıcıya sık gereksinim duymak, geceleri belirtilerle uyanmak veya etkinliği kısıtlamak kötü kontrollü astımı gösterir. İnhaler tekniği, uyum ve tetikleyiciler kontrol edilmeli, düzenli koruyucu tedavi artırılmalıdır.

Cevap

A · Astım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Cardiac tamponade from a clotted drain

Cevap neden bu

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Cevap

D · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Cevap neden bu

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Cevap

A · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Ozmolalite, sodyum ve glukozun yakın kontrolüyle dikkatli IV sıvılar

Cevap neden bu

HHD önce IV sıvılarla yönetilir ve tek başına sıvılar glukozu çoğu zaman düşürür. Ozmolalitedeki hızlı düşüşler serebral ödem riski taşır, bu nedenle kademeli düşürülür. Ketonlar varsa veya glukoz sıvılarla düşmeyi bırakırsa düşük hızda insülin eklenir. Yüksek pıhtı riski nedeniyle VTE profilaksisi önemlidir.

Cevap

C · Ozmolalite, sodyum ve glukozun yakın kontrolüyle dikkatli IV sıvılar
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · To prevent Wernicke's encephalopathy

Cevap neden bu

Thiamine deficiency is common in alcohol dependence and can cause Wernicke's encephalopathy (confusion, ataxia, eye signs). Thiamine is given early, ideally before or with glucose, as glucose can worsen deficiency.

Cevap

B · To prevent Wernicke's encephalopathy
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Cevap neden bu

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Cevap

C · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Raise the legs when resting and avoid long standing

Cevap neden bu

Leg elevation, regular walking, avoiding long standing and graduated compression stockings improve venous return. Crossing the legs and tight bands at the thigh restrict venous flow.

Cevap

D · Raise the legs when resting and avoid long standing
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Severe fetal anaemia

Cevap neden bu

A sinusoidal pattern is a regular, smooth undulating rhythm without variability. It is associated with severe fetal anaemia, for example from isoimmunisation or fetomaternal haemorrhage, and needs urgent evaluation.

Cevap

C · Severe fetal anaemia
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak

Cevap neden bu

İnhale kortikosteroidler koruyucu ilaçlardır ve her gün kullanılır. Ağzı çalkalamak oral pamukçuk ve ses kısıklığı riskini azaltır, spacer ise ilacın akciğerlere ulaşmasını iyileştirir. Ataklarda kısa etkili bir rahatlatıcı ilaç kullanılır.

Cevap

D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy

Cevap neden bu

Testing the pH of aspirate is the recommended bedside check before each use in many guidelines (UK NHS guidance uses a pH of 5,5 or below). An X-ray is the most reliable method and is used to confirm initial placement in many settings, including most US hospitals, or when no suitable aspirate is obtained. The air "whoosh" and bubble tests are unreliable and can miss a tube in the lungs.

Cevap

B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police

Cevap neden bu

A detained patient who is absent without leave may be a risk to themselves or others. Missing patient procedures are started immediately, including a risk assessment and informing the responsible clinician and relevant authorities.

Cevap

C · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Cevap neden bu

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Cevap

D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 1,4 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

1.4075 → 4

Yalnızca sonraki rakam belirler

1,4075 → 0
0, 4 veya daha küçük; bu yüzden 4 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (75) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 1,4 mL

Cevap

x = 1,4 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 180 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
½ su bardağı = 0,5·240 = 120 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL

Toplayın

V = 45 + 120 + 15 = 180 mL

Cevap

V = 180 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Hacim

V = 400/200 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,92 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 4600/5000 = 0,92 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,92 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

90/60 = 1,5 mL/min

Damla hızı

R = 1,5·10 = 15 gtt/min

Cevap

R = 15 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 125 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

500/100 = 5 mg/mL

Doz hızı

D = 5·25 = 125 mg/h

Cevap

D = 125 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·91 = 6 370 birim

Hacim

V = 6370/1000 = 6,37 ≈ 6,4 mL

Cevap

V = 6,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 15,9 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

5·106 = 530 mcg/min
530·60 = 31800 mcg/h

Pompa hızı

R = 31800/2000 = 15,9 mL/h

Cevap

R = 15,9 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1890 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 240 + 100 = 340 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1890 mL

Cevap

I = 1890 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 650 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:00 → 10:30 = 3,5 h

Verilen hacim

100·3,5 = 350 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 350 = 650 mL

Cevap

V = 650 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 35

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 35

Cevap

MFS = 35
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 70/min → 0
yeni başlayan konfüzyon (C) → 3
T 38,4 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 3 + 1 = 8
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 17 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
menzil: 15–19 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 44,8 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 44,8 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,471 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Bazett formülü

QTc = 0,40/√0,72 = 0,40/0,8485 = 0,471 s

Cevap

QTc = 0,471 s

Hem erkekler (yaklaşık 0,45 sn) hem kadınlar (yaklaşık 0,46 sn) için olağan sınırların üzerinde: uzamış. (471 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 40 küçük kare, 1500 ÷ 40 ≈ dakikada 38.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,60 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,80 sn, dakikada 75), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,18 sn ile sabit.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions