NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When should discharge planning begin?

  1. AOn the morning of discharge
  2. BAfter the patient has gone home
  3. COn admission, or as early as possible
  4. DOnly after the doctor agrees to discharge
2.Hemşirelik esaslarıZor

24 saatte bir hasta 2400 mL alıyor ve ölçülen toplam çıkışı 1800 mL. Sıvı dengesi nedir?

  1. APozitif 600 mL
  2. BHer iki değer de yüksek olduğu için dengeli
  3. CNegatif 600 mL
  4. DPozitif 4200 mL
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALevel with the shoulders, away from the sink
  2. BHigher than the elbows, so water runs down the arms
  3. CTouching the inside of the sink for support
  4. DLower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?

  1. APatients are treated in the order they arrive
  2. BCritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
  3. CResources go first to those most likely to survive with treatment
  4. DThe most severely injured are never given comfort care
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire, bir hemşire yardımcısından “hastanın ağrısını değerlendirmesini ve hastanın daha fazla ilaca ihtiyacı olup olmadığına karar vermesini” istiyor. Görev devrinin hangi doğrusu ihlal edilmiştir?

  1. ADoğru koşul
  2. BDoğru görev
  3. CDoğru gözetim ve değerlendirme
  4. DDoğru kişi
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?

  1. AMorning vital signs on the four stable patients
  2. BAssessing the breathless patient’s lung sounds
  3. CGiving the breathless patient’s IV furosemide
  4. DExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
7.Klinik hemşirelikOrta

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails stop staff from taking observations
  2. BBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
  3. CPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
  4. DBed rails always make patients more confused, but only during the day
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with new fast atrial fibrillation has chest pain, a blood pressure of 75/40 mmHg and is confused. What does this indicate?

  1. AA normal response to atrial fibrillation needing no action
  2. BA stable rhythm that can safely be reviewed at the next routine ward round
  3. CAnxiety about the new diagnosis that will settle with reassurance and rest alone
  4. DHaemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
  2. BAn overfull tube is needed to measure the potassium level
  3. CUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  4. DThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AA normal response to amiodarone needing no action
  2. BAmiodarone-induced hypothyroidism
  3. CSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  4. DAmiodarone-induced hyperthyroidism
11.FarmakolojiOrta

Methylergometrine (methylergonovine) is prescribed for postpartum bleeding. Which finding would make the nurse withhold it and check with the prescriber?

  1. ATemperature of 37,2 °C (99 °F)
  2. BHeart rate of 88 per minute
  3. CBlood pressure of 160/105 mmHg
  4. DHaemoglobin slightly below normal
12.FarmakolojiZor

A nurse gives 2 mg from a 4 mg ampoule of morphine. What should happen to the remaining 2 mg?

  1. AIt is poured down the sink without telling anyone
  2. BIt is given to the next patient who needs morphine
  3. CIt is discarded in front of a witness, and both sign the record
  4. DIt is kept labelled in the patient's drawer for the next dose
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

How should a patient with asthma record their peak flow at home?

  1. ATake one gentle blow once a week, at any time of day
  2. BTake the average of ten blows after exercise
  3. CTake the best of three blows, ideally morning and evening
  4. DBlow only during an asthma attack, never when well
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

On a ventilated patient, the end-tidal CO₂ waveform suddenly drops to zero. What should the nurse suspect first?

  1. AA rise in the patient's body temperature over the last hour
  2. BA sudden improvement in the patient's lung function
  3. CTube displacement, disconnection or obstruction
  4. DNormal variation that needs no action
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?

  1. AKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
  2. BHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
  3. CKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
  4. DHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with an insulin pump is admitted with nausea, a glucose of 19 mmol/L (342 mg/dL) and blood ketones of 3,1 mmol/L. What is the priority?

  1. ADisconnect the pump and give no insulin until the ketones clear
  2. BIncrease the pump rate and recheck the ketones in 12 hours
  3. CGive an antiemetic only, because nausea is causing the high glucose
  4. DSuspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which statement about giving medicines through a feeding tube is correct?

  1. AMedicines can be added to the bag of feed
  2. BTubes do not need flushing between medicines
  3. CModified-release tablets should not be crushed
  4. DAll tablets can be crushed together and given at once
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has a category (stage) 2 pressure ulcer on the sacrum. Which plan is most appropriate?

  1. AMassage around the wound every hour to stimulate blood flow to the skin
  2. BOffload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
  3. CSit the patient upright in a chair for most of the day
  4. DLeave it uncovered and dry it with a hair dryer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  2. BIt carries blood from the aorta back to the placenta
  3. CIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
  4. DIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  2. B"My milk supply increases the more often she feeds."
  3. C"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemşire 15 yaşındaki bir gençle sağlık görüşmesine nasıl yaklaşmalıdır?

  1. AYalnızca ebeveynle konuşmalıdır
  2. BDestek olması için ergenle arkadaşlarının yanında görüşmelidir
  3. CEbeveynleri bilgilendirmek için söylenen her şeyin onlarla paylaşılacağını ergene söylemelidir
  4. DGörüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 6-year-old boy has had a limp and mild hip pain for several weeks. Imaging shows avascular necrosis of the femoral head. What is the diagnosis?

  1. ATransient synovitis
  2. BSlipped capital femoral epiphysis
  3. CLegg–Calvé–Perthes disease
  4. DDevelopmental dysplasia of the hip
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Gelecekteki intiharın en güçlü belirleyicilerinden biri hangisidir?

  1. AÖnceki bir intihar girişimi
  2. BEvli olmak
  3. CDüzenli bir işe sahip olmak
  4. DGüçlü bir dinî inanca sahip olmak
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta volta atıyor, yumrukları sıkılı ve personele bağırıyor. En uygun ilk yaklaşım nedir?

  1. ASakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak
  2. BDurumun kontrolünü açıkça ele aldığınızı göstermek için hastanın yakınında durup sesinizi yükseltmek
  3. CSırtınızı dönüp davranışı görmezden gelmek
  4. DHastayı hemen fiziksel olarak kısıtlamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
141,3815 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 141,3815 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

141,3815 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 3/gün · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tbsp8 saatte bir14 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 80 kg ve tek doz olarak 7,5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

80 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40k birim250 mL? mL/h1000 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1000 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/250 mL1000 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 2 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g500 mL? mL/h3 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 3 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim500 mLheparin? mL/h101 kg16 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 101 kg ağırlığındaki bir hasta için 16 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/500 mL16 birim/kg/h101 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine32 mL/h87 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 400 mg içeren bir dopamine infüzyonu 32 mL/h hızla gidiyor. Hasta 87 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL32 mL/h87 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle100 mLçay240 mLsüt200 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar500 mLidrar325 mLidrar175 mLidrar225 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

jöle: 100 mLçay: 240 mLsüt: 200 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 50 mL/hbaşlangıç 14:00ttoplam​ = ? h80 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 14:00’de 80 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 50 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL80 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,49PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222630kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,49, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) ve HCO₃⁻ 30 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,49PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22269uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,25, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,25PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. QRS kompleksleri düzenli: ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · On admission, or as early as possible

Cevap neden bu

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Cevap

C · On admission, or as early as possible
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Pozitif 600 mL

Cevap neden bu

2400 − 1800 = +600 mL, pozitif bir denge. Ter ve solunum gibi hissedilmeyen kayıplar ölçülmez; bu yüzden gerçek denge çizelgenin gösterdiğinden düşüktür.

Cevap

A · Pozitif 600 mL
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Cevap neden bu

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Cevap

D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Resources go first to those most likely to survive with treatment

Cevap neden bu

In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.

Cevap

C · Resources go first to those most likely to survive with treatment
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Doğru görev

Cevap neden bu

Bir hastayı değerlendirmek ve tedaviye karar vermek hemşirelik muhakemesi gerektirir; bu yüzden görevin kendisi yardımcı personele devredilemez. Yardımcı hastanın söylediklerini bildirebilir, ancak değerlendirmeyi ve kararı RN yapar.

Cevap

B · Doğru görev
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Morning vital signs on the four stable patients

Cevap neden bu

Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.

Cevap

A · Morning vital signs on the four stable patients
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Cevap neden bu

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Cevap

C · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion

Cevap neden bu

A tachyarrhythmia with adverse features such as shock, myocardial ischaemia or reduced consciousness is unstable. Urgent senior help is needed, and synchronised cardioversion is often used.

Cevap

D · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Cevap neden bu

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Cevap

A · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Amiodarone-induced hypothyroidism

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakoloji

Cevap: C · Blood pressure of 160/105 mmHg

Cevap neden bu

Ergot alkaloids cause vasoconstriction and can raise blood pressure sharply. They are contraindicated in hypertension and pre-eclampsia.

Cevap

C · Blood pressure of 160/105 mmHg
12.Farmakoloji

Cevap: C · It is discarded in front of a witness, and both sign the record

Cevap neden bu

Unused controlled drugs are wasted in front of a witness according to policy, and both staff document the waste. This prevents diversion and keeps the stock count accurate.

Cevap

C · It is discarded in front of a witness, and both sign the record
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Take the best of three blows, ideally morning and evening

Cevap neden bu

The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.

Cevap

C · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Tube displacement, disconnection or obstruction

Cevap neden bu

A sudden loss of the capnography trace means no CO₂ is being detected: the tube may be dislodged, disconnected or blocked, or there may be cardiac arrest. The nurse checks the patient and circuit immediately, hand-ventilates if needed and calls for help.

Cevap

C · Tube displacement, disconnection or obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak

Cevap neden bu

Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.

Cevap

C · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route

Cevap neden bu

Rising ketones in a pump user suggest that insulin delivery has failed, for example from a kinked cannula or an empty reservoir. Insulin must be given by pen or IV, and DKA treatment started if criteria are met. The site and pump are checked.

Cevap

D · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Modified-release tablets should not be crushed

Cevap neden bu

Crushing modified-release or enteric-coated tablets can cause toxicity or loss of effect. Liquid forms are preferred; each medicine is given separately with flushes, and a pharmacist advises.

Cevap

C · Modified-release tablets should not be crushed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it

Cevap neden bu

Offloading the sacrum, keeping the skin clean and dry, ensuring adequate protein and calories, and choosing a dressing that keeps a moist healing environment all support healing. Long periods sitting increase sacral pressure.

Cevap

B · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Cevap neden bu

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Cevap

D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Cevap neden bu

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Cevap

C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır

Cevap neden bu

Ergenler yalnız görüşüldüğünde daha açık olur. Ciddi bir zarar riski olmadıkça söylediklerinin gizli kalacağını açıklayın. HEADSSS gibi çerçeveler ev, eğitim, etkinlikler, uyuşturucular, cinsellik, intihar ve güvenliği kapsar.

Cevap

D · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Legg–Calvé–Perthes disease

Cevap neden bu

Perthes disease is avascular necrosis of the femoral head in children, most often boys aged about 4–8 years. It presents with a limp and hip, thigh or knee pain; treatment aims to keep the femoral head well positioned in the socket while it heals.

Cevap

C · Legg–Calvé–Perthes disease
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Önceki bir intihar girişimi

Cevap neden bu

Önceki bir girişim riski büyük ölçüde artırır. Diğer risk faktörleri arasında ruhsal bozukluk, madde kullanımı, umutsuzluk, öldürücü araçlara erişim, yakın zamandaki kayıp ve sosyal yalıtım yer alır. Sosyal destek ve yaşama nedenleri koruyucudur.

Cevap

A · Önceki bir intihar girişimi
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Sakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak

Cevap neden bu

Yatıştırma sakin bir ses, sade bir dil, aktif dinleme ve seçenek sunmayı kullanırken güvenli bir mesafe ve çıkış yolunu korur. Yakın bir tehlike varsa kısıtlama son çaredir.

Cevap

A · Sakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 141,4 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

141.3815 → 3

Yalnızca sonraki rakam belirler

141,3815 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 3 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (15) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 141,4 kg

Cevap

x = 141,4 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 630 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tüm tedavi

V = 15 mL × 3/gün × 14 = 630 mL

Cevap

V = 630 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 600 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

7,5·80 = 600 mg

Cevap

D = 600 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 6,25 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/250 = 160 birim/mL

Pompa hızı

R = 1000/160 = 6,25 mL/h

Cevap

R = 6,25 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

2·60 = 120 min

Damla hızı

R = 500·15/120 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 90 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Saatlik doz

3·60 = 180 mg/h

Pompa hızı

R = 180/2 = 90 mL/h

Cevap

R = 90 mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 32,3 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

16·101 = 1 616 birim/h

Konsantrasyon

25 000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1616/50 = 32,32 ≈ 32,3 mL/h

Cevap

R = 32,3 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 9,8 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

32·1600 = 51200 mcg/h
51200/60 = 853,3 mcg/min

Kilogram başına

D = 853,3/87 = 9,808 ≈ 9,8 mcg/kg/min

Cevap

D = 9,8 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1410 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 240 + 200 = 540 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1410 mL

Cevap

I = 1410 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 8,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL kalan

İkinci kısım

260/50 = 5,2 h

Toplam süre

t = 3 + 5,2 = 8,2 h

Cevap

t = 8,2 h

Bu yaklaşık 8 h 12 min eder, yani torba yaklaşık saat 22:12 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 80

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 80

Cevap

MFS = 80
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: hafif risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 3 + 2 + 3 + 3 = 18

Risk düzeyi

18 → hafif risk

Cevap

hafif risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,49: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 41 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 21 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,378 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Bazett formülü

QTc = 0,40/√1,12 = 0,40/1,058 = 0,378 s

Cevap

QTc = 0,378 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (378 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler hız = 50 bpm

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Atriyal hız

P–P = 19 küçük kare = 0,76 sn → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ dakikada 79

Ventriküler hız

R–R = 30 küçük kare = 1,20 sn → 1500 ÷ 30 = 50 ≈ dakikada 50

Cevap

ventriküler hız = 50 bpm

Cevap

ventriküler hız = 50 bpm

Dar kompleksli junctional kaçış ritmiyle (genellikle dakikada 40–60) üçüncü derece blok.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions