NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  2. BRestricting IV fluids
  3. CGiving a sedative
  4. DMeasuring urine output
2.Hemşirelik esaslarıZor

Before giving a PRN dose of oral morphine, which assessment is most important?

  1. AThe patient's last bowel movement
  2. BThe patient's weight and height, recorded on admission
  3. CThe respiratory rate and level of sedation
  4. DThe patient's blood glucose level
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
  2. BOnly doctors may call the rapid response team
  3. CThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
  4. DThe family should call emergency services from outside the hospital
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  2. BA laboratory machine fault, so no action is needed
  3. CThe previous result was wrong, so it is deleted
  4. DA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  2. BGive the strongest analgesic on the chart straight away
  3. CTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  4. DAsk the nursing assistant to reposition the patient
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A nursing assistant has twice not reported abnormal vital signs to the RN. What is the RN’s best action?

  1. ASay nothing to the assistant and quietly recheck all of the assistant’s vital signs in secret
  2. BTalk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
  3. CStop delegating any tasks to the assistant for the rest of the year
  4. DComplain about the assistant to the patients during care
7.Klinik hemşirelikOrta

Bir hastada kolik karın ağrısı, şişkin karın, kusma var ve iki gündür dışkı veya gaz çıkaramıyor. Olası sorun nedir?

  1. AKomplikasyonsuz apandisit
  2. BGastroenterit
  3. CBağırsak tıkanıklığı (ileus)
  4. Dİrritabl bağırsak sendromu
8.Klinik hemşirelikZor

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAssessing a patient who has just reported new chest pain
  2. BGiving a dose of intravenous antibiotic
  3. CTeaching a patient to inject insulin for the first time
  4. DMeasuring and recording vital signs on a stable patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. AHepatitis B virus
  2. BCandida albicans
  3. CStaphylococcus aureus
  4. DGroup B Streptococcus
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ANo special measures, because the risk starts only after a week
  2. BCalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  3. CIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  4. DFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
11.FarmakolojiOrta

A malnourished patient with alcohol dependence needs IV glucose. Which vitamin should be given before or with it?

  1. AVitamin C
  2. BVitamin K (phytomenadione)
  3. CVitamin D
  4. DThiamine (vitamin B1)
12.FarmakolojiZor

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
  2. BA single dose of an antibiotic given intravenously
  3. CAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  4. DAn H2 blocker taken only when pain occurs
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Yüksek D-dimer sonucu ne anlama gelir?

  1. APulmoner emboli veya DVT doğrulanmıştır
  2. BAntikoagülan doz çok düşüktür ve artırılmalıdır
  3. CFibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz
  4. DDerin ven trombozu güvenle dışlanmıştır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?

  1. ARecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
  2. BStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
  3. CReassure the patient, as this is a normal rhythm
  4. DDeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?

  1. AIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
  2. BIt works within hours by relaxing the bladder muscle
  3. CIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
  4. DIt is used only for a few days at a time
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient on insulin has worsening chronic kidney disease and is having more hypos. What is the best explanation?

  1. AThe kidneys clear less insulin, so it lasts longer
  2. BKidney disease makes the body resistant to insulin
  3. CThe patient is eating far more carbohydrate than before
  4. DKidney disease makes the meter read too low
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
  2. BTreatment that is given instead of any surgery
  3. CTreatment that is given only after the cancer has already spread
  4. DTreatment given only for pain relief
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ASerum amylase level
  2. BCapillary blood glucose
  3. CPeak expiratory flow
  4. DAbdominal girth
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is an indwelling catheter placed before a caesarean birth?

  1. ATo prevent postpartum haemorrhage
  2. BTo keep the bladder empty during surgery
  3. CTo measure the baby's fluid balance
  4. DTo collect a urine sample for culture
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AWeigh the used pads and record the total
  2. BDocument the estimated blood loss in the notes
  3. CMassage the fundus and look for the source
  4. DGive the baby a bath to free the mother's time
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Why are IV fluids for young children given with an infusion pump or a volume-control set?

  1. ATo make the fluid warmer before it enters the vein
  2. BTo remove bacteria from the fluid
  3. CTo allow the child to adjust the rate
  4. DTo prevent accidental fluid overload
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bilinci açık, tip 1 diyabetli 10 yaşındaki bir çocuk titriyor ve terliyor; kan glikozu 3,2 mmol/L'dir. İlk eylem nedir?

  1. AYalnızca protein ve yağ içeren büyük bir öğün vermek ve glikozu bir sonraki öğünde yeniden kontrol etmek
  2. BBir sonraki insülin dozunu vermek
  3. CAğızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek
  4. DÇocuğun uyuyarak geçirmesine izin vermek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Wernicke ensefalopatisinin klasik üçlüsü nedir?

  1. AKonfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri
  2. BYalnızca baş ağrısı, kusma ve bulanık görme
  3. CAteş, döküntü ve ense sertliği
  4. DTremor, rijidite ve yavaş hareket
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AThat the plan has failed and should be stopped immediately
  2. BThat the tantrums are caused by a physical illness
  3. CThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
  4. DAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011124:15 AM?05:1516:1504:1503:15

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 4:15 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

4:15 AM
  1. 105:15
  2. 216:15
  3. 304:15
  4. 403:15
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp · 2/gün · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde iki kez oral süspansiyondan ½ tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tspgünde iki kez14 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

11 kg ağırlığındaki bir çocuğa 10 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

11 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1,04 mg. Ampul mL başına 4000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1,04 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL100 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 100 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

100 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 10 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
12 500 birim250 mLheparin? mL/h61 kg15 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 12 500 ünite heparin var. Order, 61 kg ağırlığındaki bir hasta için 15 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 500 birim/250 mL15 birim/kg/h61 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine11 mL/h64 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 500 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 11 mL/h hızla gidiyor. Hasta 64 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL11 mL/h64 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsu350 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar500 mLidrar325 mLidrar400 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

meyve suyu: 120 mLsu: 350 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 500 mLidrar: 325 mLidrar: 400 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 09:00ttoplam​ = ? h75 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 09:00’de 75 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL75 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, cümlelerle konuşuyor ama konfüze ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 137 mmol/L, glukoz 10,1 mmol/L ve üre 12,7 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 137 mmol/Lglukoz 10,1 mmol/Lüre 12,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 146, Cl⁻ 96 ve HCO₃⁻ 14 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
delta oranı =
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIbirinci derece AV bloküçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2birinci derece AV blok
  3. 3üçüncü derece (tam) AV blok
  4. 4ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Measuring urine output

Cevap neden bu

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Cevap

D · Measuring urine output
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · The respiratory rate and level of sedation

Cevap neden bu

Opioids can cause sedation and respiratory depression. Checking breathing and alertness before each dose, as well as the pain score, keeps the patient safe.

Cevap

C · The respiratory rate and level of sedation
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Cevap neden bu

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Cevap

A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Cevap neden bu

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Cevap

A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Cevap neden bu

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Cevap

A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely

Cevap neden bu

The RN gives direct, private feedback, restates the reporting limits and increases supervision. If the problem continues, it is escalated to the manager according to policy.

Cevap

B · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Bağırsak tıkanıklığı (ileus)

Cevap neden bu

Bağırsak tıkanıklığı distansiyon, kolik ağrı, kusma ve tam kabızlığa neden olur. Hastalar çoğu zaman ağızdan beslenmez ve mideyi boşaltmak için nazogastrik tüp takılır.

Cevap

C · Bağırsak tıkanıklığı (ileus)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Cevap neden bu

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Cevap

D · Measuring and recording vital signs on a stable patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Group B Streptococcus

Cevap neden bu

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Kontrol edilen kaynak: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Group B Streptococcus
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Cevap neden bu

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Kontrol edilen kaynak: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmakoloji

Cevap: D · Thiamine (vitamin B1)

Cevap neden bu

Giving glucose without thiamine to a thiamine-deficient patient can trigger or worsen Wernicke's encephalopathy. Thiamine is therefore given before or alongside glucose.

Cevap

D · Thiamine (vitamin B1)
12.Farmakoloji

Cevap: C · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Cevap neden bu

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Cevap

C · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Fibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz

Cevap neden bu

D-dimer fibrinin bir yıkım ürünüdür. Klinik olasılığı düşük bir hastada (örneğin düşük Wells skoru) normal sonuç DVT veya PE'yi dışlamaya yardımcı olur. Yüksek sonuç birçok durumda sık görülür; bu nedenle pıhtıyı doğrulamak için görüntüleme (dupleks ultrasonografi veya BT pulmoner anjiyografi) gerekir.

Cevap

C · Fibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic

Cevap neden bu

A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.

Cevap

A · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets

Cevap neden bu

Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.

Cevap

C · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer

Cevap neden bu

The kidneys clear a large share of insulin. As kidney function falls, insulin stays in the blood longer and some oral agents build up, so hypos increase. Insulin doses often need to be reduced.

Cevap

A · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Cevap neden bu

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Cevap

A · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Capillary blood glucose

Cevap neden bu

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Cevap

B · Capillary blood glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · To keep the bladder empty during surgery

Cevap neden bu

An empty bladder reduces the risk of bladder injury during surgery and allows urine output to be monitored. It is usually removed once the woman can walk.

Cevap

B · To keep the bladder empty during surgery
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Massage the fundus and look for the source

Cevap neden bu

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Cevap

C · Massage the fundus and look for the source
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · To prevent accidental fluid overload

Cevap neden bu

Infants and young children can quickly become fluid overloaded. Infusion pumps and burette (volume-control) sets limit how much fluid can run in, and the rate and site are checked regularly.

Cevap

D · To prevent accidental fluid overload
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Ağızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek

Cevap neden bu

Bilinci açık hipoglisemik bir çocuğa glikoz tableti veya meyve suyu gibi hızlı etkili karbonhidrat verilir, yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol edilir, ardından iyileşince daha uzun etkili bir karbonhidrat atıştırmalığı verilir. Glukagon, ağızdan hiçbir şey alamayan çocuk içindir.

Cevap

C · Ağızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Konfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri

Cevap neden bu

Tam üçlü yalnızca bazı hastalarda bulunur; bu yüzden risk altındaki herkese tiamin verilir. Tedavi edilmezse Korsakoff sendromuna ilerleyebilir.

Cevap

A · Konfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Cevap neden bu

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Cevap

D · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 04:15

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

4 AM → 04

Cevap

04:15

Cevap

04:15
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 70 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Tüm tedavi

V = 2,5 mL × 2/gün × 14 = 70 mL

Cevap

V = 70 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 10·11 = 110 mg

Hacim

V = 110/50 = 2,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,26 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1,04 mg = 1040 mcg

Hacim

V = 1040/4000 = 0,26 mL

Cevap

V = 0,26 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

100·60/60 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 20 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·10 = 20 mg/h

Cevap

D = 20 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 18,3 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

15·61 = 915 birim/h

Konsantrasyon

12 500/250 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 915/50 = 18,3 mL/h

Cevap

R = 18,3 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 5,7 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

11·2000 = 22000 mcg/h
22000/60 = 366,7 mcg/min

Kilogram başına

D = 366,7/64 = 5,729 ≈ 5,7 mcg/kg/min

Cevap

D = 5,7 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 295 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 350 = 470 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1770 mL

Toplam çıkarılan

500 + 325 + 400 + 250 = 1475 mL

Denge

B = 1770 − 1475 = 295 mL

Cevap

B = 295 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL kalan

İkinci kısım

350/80 = 4,375 h

Toplam süre

t = 2 + 4,375 = 6,375 ≈ 6,4 h

Cevap

t = 6,4 h

Bu yaklaşık 6 h 23 min eder, yani torba yaklaşık saat 15:23 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: cümlelerle konuşuyor ama konfüze → 4
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 2 + 4 + 4 = 10

Şiddet

GCS 10 → orta

Cevap

orta
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risk düzeyi

20 → düşük risk

Cevap

düşük risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 297 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·137 + 10,1 + 12,7 = 296,8 ≈ 297 mOsm/kg

Cevap

Osm = 297 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: delta oranı = 2,4

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 146 − (96 + 14) = 36

Delta oranı

(36 − 12)/(24 − 14) = 24/10 = 2,4

Cevap

delta oranı = 2,4

2’nin üstü: ek metabolik alkaloz.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 2,2 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 55 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 55 × 0,04 s = 2,2 s

P–P ile karşılaştırın

2,20 ÷ 0,96 ≈ 2,3 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 2,2 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: üçüncü derece (tam) AV blok

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 26 küçük kare, 1500 ÷ 26 ≈ dakikada 58.
2. Ritim: R–R düzenli (1,04 sn) ve P–P düzenli (0,72 sn), ancak ikisi birbirinden bağımsız.
3. P dalgaları: pozitif ve dakikada 83 hızında düzenli, ancak QRS komplekslerine bağlı değil; bazıları bir QRS ya da T dalgasının içinde gizleniyor.
4. PR aralığı: atımdan atıma değişiyor; sabit bir ilişki yok.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

üçüncü derece (tam) AV blok

Cevap

üçüncü derece (tam) AV blok

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions