Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kayıtlı bir hemşire bir görevi bir sağlık bakım yardımcısına devrediyor. Devretme kararından kim sorumludur?

  1. AGörev devredildikten sonra hiç kimse
  2. BHasta
  3. CKayıtlı hemşire
  4. DYalnızca sağlık bakım yardımcısı
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a patient who reports new chest pain
  2. BHelping a patient with a morning wash
  3. CTaking routine observations on a stable patient
  4. DRecording a patient's oral fluid intake
3.Klinik hemşirelikOrta

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely to start?

  1. AAfter the third unit only
  2. BOnly after the unit has finished
  3. CAbout 24 hours later
  4. DIn the first 15 minutes
4.Klinik hemşirelikZor

Transfüzyon başladıktan kısa süre sonra bir hasta nefes darlığı, hışıltı, hipotansiyon ve yüzde şişlik geliştiriyor. Hemşire ilk olarak ne yapmalıdır?

  1. ATransfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
  2. BTransfüzyon hızını azaltıp gözlemleri bir saat sonra yeniden yapmalıdır
  3. CMaruziyet süresi olabildiğince kısa olsun diye üniteyi hızla bitirmelidir
  4. DParasetamol ve antihistaminik verip transfüzyona devam etmelidir
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 39 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 16SpO₂ 98%havaSBP 112HR 64AT 36,0 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 126 kg ağırlığında ve 169 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

126 kg169 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
40 g/L1,5 g/kg/gün70 mL/h52 kg24 h/gün6 g/ölçekn = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 52 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,5 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 40 g protein var ve günde 24 saat boyunca 70 mL/sa hızla veriliyor. Bir protein tozu ölçek başına 6 g protein sağlar. Açığı kapatmak için günde kaç ölçek n gerekir? Tam ölçeğe yukarı yuvarlayın.

52 kg1,5 g/kg/gün40 g/L70 mL/h · 24 h6 g/ölçek
n =
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 15%1500 mLamino asitler 4,25%1500 mLlipit 20%100 mL · 2 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gE = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %4,25 amino asit olan 1500 mL parenteral beslenme ile birlikte 100 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Hastanın günde aldığı toplam enerjiyi E kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mLdekstroz 15%amino asitler 4,25%lipit 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)üçüncü derece (tam) AV blokjunctional ritimbirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3junctional ritim
  4. 4birinci derece AV blok
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?

  1. AAntihypertensive drugs
  2. BEye drops for glaucoma
  3. CInhaled bronchodilators
  4. DTopical skin creams
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Sürekli tüple beslenme sırasında bir hasta aniden öksürmeye başlıyor, nefes darlığı çekiyor ve SpO₂ düşüyor. Hemşirenin ilk eylemi nedir?

  1. ADaha çabuk bitmesi için beslenme hızını artırmak
  2. BBeslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
  3. CDinlenmesi için hastayı düz yatırmak
  4. DTüpü 50 mL suyla yıkamak, sonra beslenmeye eskisi gibi devam etmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. ABlow on the site so it dries faster
  2. BLet it dry fully and do not touch the site again
  3. CFeel for the vein again with an ungloved finger
  4. DWipe it off with a dry gauze straight away
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Boğmaca şüphesi olan bir hasta, tek kişilik oda boş olmadığı için ortak bir bölmede kalmak zorundadır. Enfeksiyon kontrol ekibiyle iletişime geçilirken en uygun düzenleme hangisidir?

  1. AHerkes için N95 solunum maskesiyle havayolu önlemleri uygulamak
  2. BPerdeler çekili, 1 metreden (3 feet) fazla mesafe, yakın temas için maske
  3. CTek kişilik oda boşalana kadar hiçbir önlem almamak
  4. DHastayı bağışıklığı baskılanmış bir hastanın yanına yerleştirmek
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın beyaz hücre sayısı 16 × 10³/µL ve olgunlaşmamış nötrofillerin (band formları) oranı yüksek. Bu en olası olarak neyi gösterir?

  1. ADemir eksikliği anemisini
  2. BYalnızca kronik viral hastalığı
  3. CNormal bir sonucu
  4. DAkut bakteriyel enfeksiyonu
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?

  1. ARestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
  2. BKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
  3. CDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
  4. DFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Kayıtlı hemşire

Cevap neden bu

Hemşire, görevi uygun şekilde, yetkin birine ve gerektiğinde gözetimle devretmekten sorumludur. Görevi kabul eden kişi onu doğru yürütmekten sorumludur.

Cevap

C · Kayıtlı hemşire
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Assessing a patient who reports new chest pain

Cevap neden bu

New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.

Cevap

A · Assessing a patient who reports new chest pain
3.Klinik hemşirelik

Cevap: D · In the first 15 minutes

Cevap neden bu

Severe reactions such as ABO incompatibility and anaphylaxis usually begin early. The patient should be watched closely in the first 15 minutes, with observations repeated as per local policy.

Cevap

D · In the first 15 minutes
4.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır

Cevap neden bu

Anafilaksi dahil ağır transfüzyon reaksiyonları transfüzyonun hemen durdurulmasını, venöz erişimin korunmasını, ABCDE yaklaşımının izlenmesini ve anafilaksinin IM adrenalinle tedavisini gerektirir.

Cevap

A · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Cevap

NEWS2 = 1
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: obezite sınıf III

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 126/1,69² = 44,12

Kategori

obezite sınıf III

Cevap

obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: n = 2

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

1,5·52 = 78 g/gün

Beslemeden gelen protein

70·24 = 1680 mL = 1,68 L
1,68·40 = 67,2 g/gün

Açık

ΔP = 78 − 67,2 = 10,8 g

Ölçekler

10,8/6 = 1,8 → n = 2

Cevap

n = 2
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: E = 1220 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 15·1500/100 = 225 g
amino asitler: 4,25·1500/100 = 63,75 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 225·3,4 = 765 kcal
amino asitler: 63,75·4 = 255 kcal
lipit: 100·2 = 200 kcal

Toplam enerji

E = 765 + 255 + 200 = 1220 kcal/gün

Cevap

E = 1220 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 1,68 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 42 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 42 × 0,04 s = 1,68 s

P–P ile karşılaştırın

1,68 ÷ 0,96 ≈ 1,8 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 1,68 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: üçüncü derece (tam) AV blok

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 51 küçük kare, 1500 ÷ 51 ≈ dakikada 29.
2. Ritim: R–R düzenli (2,04 sn) ve P–P düzenli (0,76 sn), ancak ikisi birbirinden bağımsız.
3. P dalgaları: pozitif ve dakikada 79 hızında düzenli, ancak QRS komplekslerine bağlı değil; bazıları bir QRS ya da T dalgasının içinde gizleniyor.
4. PR aralığı: atımdan atıma değişiyor; sabit bir ilişki yok.
5. QRS: 0,16 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

üçüncü derece (tam) AV blok

Cevap

üçüncü derece (tam) AV blok

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Antihypertensive drugs

Cevap neden bu

Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.

Cevap

A · Antihypertensive drugs
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek

Cevap neden bu

Tüple beslenme sırasında öksürük, nefes darlığı ve düşen satürasyon aspirasyonu veya yerinden çıkmış bir tüpü düşündürür. Beslenme hemen durdurulur, hasta dik oturtulur, hava yolu ve solunum değerlendirilir, gerektiğinde aspirasyon ve oksijen kullanılır ve sağlık profesyoneline haber verilir. Beslenme yeniden başlamadan önce tüpün konumu kontrol edilir.

Cevap

B · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Let it dry fully and do not touch the site again

Cevap neden bu

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Cevap

B · Let it dry fully and do not touch the site again
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Perdeler çekili, 1 metreden (3 feet) fazla mesafe, yakın temas için maske

Cevap neden bu

Damlacık önlemleri mesafeye, maskelere ve bariyerlere odaklanır. Tek kişilik oda tercih edilir, bu nedenle enfeksiyon kontrol ekibiyle iletişime geçilir. Hastayı hassas bir hastanın yakınına yerleştirmek tehlikeli olur.

Cevap

B · Perdeler çekili, 1 metreden (3 feet) fazla mesafe, yakın temas için maske
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Akut bakteriyel enfeksiyonu

Cevap neden bu

Daha fazla band formuyla birlikte yüksek beyaz hücre sayısı (“sola kayma”), kemik iliğinin akut bakteriyel enfeksiyona veya ağır inflamasyona yanıt verdiğini düşündürür. Sonuç, ateş gibi hastanın belirtileriyle birlikte okunur.Kontrol edilen kaynak: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Akut bakteriyel enfeksiyonu
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

Cevap neden bu

These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Kontrol edilen kaynak: Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals