Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to evaluate again
  2. BRecord the goal as met, as the pain has gone down
  3. CChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  4. DRecord the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esaslarıZor

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. APush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
  2. BSit the patient fully upright and ask them to cough again
  3. CLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  4. DCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ARepositioning and distraction
  2. BRestricting visitors completely
  3. CKeeping the patient awake all night
  4. DTelling the patient that the pain is not real
4.Klinik hemşirelikZor

Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?

  1. AThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
  2. BKidney failure makes the stomach absorb more morphine
  3. CKidney disease makes the opioid receptors disappear
  4. DIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222616kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,38, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) ve HCO₃⁻ 16 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,38PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) ve HCO₃⁻ 11 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 134 ve Cl⁻ 94 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/LNa⁺ 134 mmol/LCl⁻ 94 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 111 kg ağırlığında ve 153 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

111 kg153 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
55 g/L1,5 g/kg/gün90 mL/h85 kg20 h/günΔP = ? g

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 85 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,5 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 55 g protein var ve günde 20 saat boyunca 90 mL/sa hızla veriliyor. Günde hâlâ kaç gram ek protein ΔP gerekir? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

85 kg1,5 g/kg/gün55 g/L90 mL/h · 20 h
ΔP = g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 20%1800 mLamino asitler 4,25%1800 mLlipit 20%100 mL · 2 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gNPC = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %20 dekstroz ve %4,25 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 100 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Günlük protein dışı enerjiyi NPC kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1800 mLdekstroz 20%amino asitler 4,25%lipit 100 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)üçüncü derece (tam) AV blokbirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3üçüncü derece (tam) AV blok
  4. 4birinci derece AV blok
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AStop the heparin infusion and inform the provider
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. CCheck the pump rate and leave the infusion running
  4. DOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in acute mania paces constantly, has lost weight and will not sit down to eat. Which intervention is most helpful?

  1. AWait until the mania settles before worrying about nutrition
  2. BOffer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
  3. CLeave meals in the room and let the patient eat whenever and whatever they choose
  4. DInsist that the patient sits at the table until the meal is finished
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Fiziksel kısıtlama kullanımıyla ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AÖnce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
  2. BBirimde hemşire sayısı yetersiz olduğunda her zaman kullanılabilir
  3. CGerektiğinde uygulanacak sürekli kısıtlama istemleri iyi uygulamadır
  4. DKısıtlamalar her vardiyanın sonunda bir kez kontrol edilir
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient who wants more alcohol hand rub in the room
  2. BA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
  3. CA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
  4. DA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

An older adult with chronic kidney disease takes glyburide (glibenclamide, a sulfonylurea) and has repeated low glucose readings. Why is this a concern?

  1. AThe drug makes the glucose meter read falsely low
  2. BThe drug and its metabolites build up and cause long lows
  3. CThe drug stops working entirely when the kidneys fail
  4. DThe drug causes high potassium that lowers the glucose
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

IV insülin infüzyonundaki bir hastanın kan glikozu 65 mg/dL'dir (3,6 mmol/L). En iyi eylem nedir?

  1. AAynı hızda devam etmek ve dört saat sonra yeniden kontrol etmek
  2. BDüşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek
  3. CKalbi korumak için oral potasyum vermek
  4. Dİnfüzyonu durdurmak ve glikoz kontrolünü sabaha bırakmak

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Record the goal as not met and review the plan

Cevap neden bu

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Cevap

D · Record the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Cevap neden bu

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Cevap

D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Repositioning and distraction

Cevap neden bu

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Cevap

A · Repositioning and distraction
4.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them

Cevap neden bu

Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.

Cevap

D · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,38: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 28 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: Winter formülüne göre beklenen PaCO₂ 30–34 mmHg’dir; dolayısıyla ölçülen 28 mmHg ek bir solunumsal alkaloz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: saf yüksek açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 134 − (94 + 11) = 29

Delta oranı

(29 − 12)/(24 − 11) = 1,308
saf yüksek açıklı asidoz

Cevap

saf yüksek açıklı asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 90

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 90

Cevap

MFS = 90
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: obezite sınıf III

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 111/1,53² = 47,42

Kategori

obezite sınıf III

Cevap

obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: ΔP = 28,5 g/gün

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

1,5·85 = 127,5 g/gün

Beslemeden gelen protein

90·20 = 1800 mL = 1,8 L
1,8·55 = 99 g/gün

Açık

ΔP = 127,5 − 99 = 28,5 g/gün

Cevap

ΔP = 28,5 g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: NPC = 1424 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 20·1800/100 = 360 g
amino asitler: 4,25·1800/100 = 76,5 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 360·3,4 = 1224 kcal
amino asitler: 76,5·4 = 306 kcal
lipit: 100·2 = 200 kcal

Protein dışı enerji

NPC = 1224 + 200 = 1424 kcal/gün

Cevap

NPC = 1424 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,48 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Bazett formülü

QTc = 0,46/√0,92 = 0,46/0,9592 = 0,48 s

Cevap

QTc = 0,48 s

Hem erkekler (yaklaşık 0,45 sn) hem kadınlar (yaklaşık 0,46 sn) için olağan sınırların üzerinde: uzamış. (480 ms)

12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 6 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 60.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,92 sn, dakikada 65); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,18 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stop the heparin infusion and inform the provider

Cevap neden bu

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Cevap

A · Stop the heparin infusion and inform the provider
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving

Cevap neden bu

Patients in mania may be too active to sit and eat. Portable high-calorie foods and fluids help meet physiological needs, which are a priority.

Cevap

B · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir

Cevap neden bu

Kısıtlamalar yalnızca diğer önlemler başarısız olduğunda ve hasta veya başkaları risk altında olduğunda kullanılır. Süreyle sınırlı ve düzenli olarak gözden geçirilen bir istem gerekir, “gerekirse” biçimindeki istemlere izin verilmez ve hasta sık izlenir.

Cevap

A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)

Cevap neden bu

Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.

Cevap

B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The drug and its metabolites build up and cause long lows

Cevap neden bu

Glyburide and its active metabolites are cleared by the kidneys, so they accumulate in CKD and can cause severe, prolonged hypoglycemia. Older adults are at greater risk. The prescriber is informed, and a different drug is usually chosen.

Cevap

B · The drug and its metabolites build up and cause long lows
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Düşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek

Cevap neden bu

İnsülin infüzyonu sırasında 70 mg/dL'nin altındaki glikoz hipoglisemidir. Hemşire hastanenin protokolünü izler; bu protokol tipik olarak insülini durdurur veya azaltır ve glikoz verir, sık sık yeniden kontrol eder ve sağlık profesyonelini bilgilendirir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Düşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals