pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
Eller ne zaman alkollü el antiseptiği yerine su ve sabunla yıkanmalıdır?
AYalnızca vardiya başında
BHiçbir zaman, çünkü alkollü antiseptik her zaman daha iyidir
CHer rutin gözlemden önce
DEller gözle görülür biçimde kirli veya bulaşlı olduğunda
2.Hemşirelik esaslarıZor
Bir bası yarasında yağ dokusunun göründüğü tam kat cilt kaybı var, ancak kemik, tendon veya kas açıkta değil. Hangi kategoridir?
AKategori 4
BKategori 2
CKategori 1
DKategori 3
3.Klinik hemşirelikOrta
Anafilakside ilk basamak ilaç tedavisi nedir?
Aİnhale steroid
BKas içi adrenalin
CDamar içi parasetamol
DSetirizin gibi ağızdan antihistaminik
4.Klinik hemşirelikZor
After a high spinal cord injury, a patient has low blood pressure with a slow heart rate and warm, dry skin. What is most likely?
ACardiac tamponade
BNeurogenic shock
CHypovolaemic shock
DSeptic shock
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,29, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) ve HCO₃⁻ 18 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.
pH 7,29PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
1kompanse olmamış
2kısmen kompanse
3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
Deniz seviyesinde, %28 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) ve PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %86 oda havasında, kan basıncı 96/58 mmHg, nabız 104/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 20SpO₂ 86%havaSBP 96HR 104AT 36,5 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.
1düşük risk
2orta risk
3yüksek risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 49 kg ağırlığındaki bir yetişkinin (BKİ 30’un altı) 30 kcal/kg/gün gereksinimi var. Tüple besleme 1 kcal/mL sağlıyor ve günde 20 saat pompayla veriliyor. Pompayı mL/sa cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? En yakın tam sayıya yuvarlayın.
49 kg30 kcal/kg/gün1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %4,25 amino asit olan 2400 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Hastanın günde aldığı toplam enerjiyi E kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.
2400 mLdekstroz 15%amino asitler 4,25%lipit 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII şeridi sabit iletim oranlı atriyal flutter gösteriyor. ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. P–P aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
Bir hemşire, bir hemşire yardımcısından mekanik kaldırıcı kullanmasını istiyor. Yardımcı, bunu kullanma konusunda hiç eğitim almadığını söylüyor. Hemşire ısrar ederse görev devrinin hangi doğrusu ihlal edilmiş olur?
ADoğru görev
BDoğru gözetim ve değerlendirme
CDoğru yönergeler ve iletişim
DDoğru kişi
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
Sürekli tüple beslenme sırasında bir hasta aniden öksürmeye başlıyor, nefes darlığı çekiyor ve SpO₂ düşüyor. Hemşirenin ilk eylemi nedir?
ADaha çabuk bitmesi için beslenme hızını artırmak
BTüpü 50 mL suyla yıkamak, sonra beslenmeye eskisi gibi devam etmek
CDinlenmesi için hastayı düz yatırmak
DBeslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?
AWhether the patient has had a hearing test this year
BWhether the patient has eaten a large meal recently
CWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
DWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?
AA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
BA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
CA patient with an MRSA wound infection
DA patient with C. difficile diarrhea
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?
AA fall in the white cell count
BA rise in the platelet count
CA rise in the reticulocyte count
DA fall in the mean cell volume (MCV)
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
Heparin infüzyonundaki bir hastanın trombosit sayısı 7. günde 260'tan 110 × 10³/µL'ye düşer. Hangi eylem en uygundur?
Aİnfüzyona devam etmek ve hızı protokole göre artırmak
BTrombosit transfüzyonu yapmak ve heparine devam etmek
DSayı hâlâ 100 × 10³/µL'nin hemen üzerinde olduğu için işlem yapmamak
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Eller gözle görülür biçimde kirli veya bulaşlı olduğunda
Cevap neden bu
Eller gözle görülür biçimde kirli veya vücut sıvılarıyla kontamine olduğunda su ve sabun gerekir. Görünür biçimde temiz ellerde alkollü antiseptik beş endikasyonun çoğu için hızlı ve etkilidir.
Cevap
D · Eller gözle görülür biçimde kirli veya bulaşlı olduğunda
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Kategori 3
Cevap neden bu
Kategori 3, deri altı yağ dokusunun göründüğü tam kat cilt kaybını içerir. Kategori 2 kısmi kat kayıptır; kategori 4'te kemik, tendon veya kas açığa çıkar.
Cevap
D · Kategori 3
3.Klinik hemşirelik
Cevap: B · Kas içi adrenalin
Cevap neden bu
Uyluğa kas içi adrenalin (yetişkinlerde tipik olarak 0,5 mg, yani 1 mg/mL'lik çözeltiden 0,5 mL; ABD kılavuzlarında 0,3–0,5 mg) ilk basamaktır; gerekirse 5 dakika sonra tekrarlanır. Antihistaminikler ve steroidler ilk basamak tedavi değildir.
Cevap
B · Kas içi adrenalin
4.Klinik hemşirelik
Cevap: B · Neurogenic shock
Cevap neden bu
Neurogenic shock from cervical or high thoracic injury causes vasodilation and bradycardia because sympathetic outflow is lost. Hypovolaemic shock usually causes tachycardia and cool, pale skin.
Cevap
B · Neurogenic shock
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: kompanse olmamış
Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.
ROME, değer değer
pH 7,29: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 39 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: düşük (22–26)
Kompansasyon
Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: Winter formülüne göre beklenen PaCO₂ 33–37 mmHg’dir; dolayısıyla ölçülen 39 mmHg ek bir solunumsal asidoz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.
kompanse olmamış
Cevap
kompanse olmamış
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: A–a gradyanı = 86,89 mmHg
Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
oda havasında → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 104/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Toplayın
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 = 6
Cevap
NEWS2 = 6
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük risk
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15
Risk düzeyi
15 → düşük risk
Cevap
düşük risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: R = 74 mL/h
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken enerji
E = 30·49 = 1470 kcal/gün
Günlük hacim
V = 1470/1 = 1470 mL/gün
Pompa hızı
R = 1470/20 = 73,5 ≈ 74 mL/h
Cevap
R = 74 mL/h
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: E = 2632 kcal/gün
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı
dekstroz: 15·2400/100 = 360 g
amino asitler: 4,25·2400/100 = 102 g
Bileşen başına kilokalori
dekstroz: 360·3,4 = 1224 kcal
amino asitler: 102·4 = 408 kcal
lipit: 500·2 = 1000 kcal
Toplam enerji
E = 1224 + 408 + 1000 = 2632 kcal/gün
Cevap
E = 2632 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: ventriküler hız = 100 bpm
Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.
Flutter dalgaları
F–F = 5 küçük kare = 0,20 sn → 1500 ÷ 5 = dakikada 300
QRS kompleksleri
R–R = 15 küçük kare = 0,60 sn → 1500 ÷ 15 = dakikada 100
iletim oranı = 300 ÷ 100 = 3:1
Cevap
ventriküler hız = 100 bpm
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: atriyal hız = 75 bpm
AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.
Atriyal hız
P–P = 20 küçük kare = 0,80 sn → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ dakikada 75
Ventriküler hız
R–R = 53 küçük kare = 2,12 sn → 1500 ÷ 53 = 28,3 ≈ dakikada 28
Cevap
atriyal hız = 75 bpm
Cevap
atriyal hız = 75 bpm
Geniş kompleksli ventriküler kaçış ritmiyle (genellikle dakikada 20–40) üçüncü derece blok.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Doğru kişi
Cevap neden bu
Doğru kişi, devralan kişinin görev için eğitime ve yetkinliğe sahip olması demektir. Kaldırıcı kullanmak normalde devredilebilir bir görevdir, ancak eğitim almamış birine değil. Hemşire eğitim ayarlamalı veya görevi yardımla yapmalıdır.
Cevap
D · Doğru kişi
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
Cevap neden bu
Tüple beslenme sırasında öksürük, nefes darlığı ve düşen satürasyon aspirasyonu veya yerinden çıkmış bir tüpü düşündürür. Beslenme hemen durdurulur, hasta dik oturtulur, hava yolu ve solunum değerlendirilir, gerektiğinde aspirasyon ve oksijen kullanılır ve sağlık profesyoneline haber verilir. Beslenme yeniden başlamadan önce tüpün konumu kontrol edilir.
Cevap
D · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
Cevap neden bu
The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.
Cevap
D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
Cevap neden bu
Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.
Cevap
A · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: C · A rise in the reticulocyte count
Cevap neden bu
Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Kontrol edilen kaynak:Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)
Cevap
C · A rise in the reticulocyte count
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: C · Hemen bildirmek: heparinle indüklenen trombositopeni olabilir
Cevap neden bu
Heparinle indüklenen trombositopeni, genellikle heparine başlandıktan 5–14 gün sonra trombositlerde büyük bir düşüşe (çoğu zaman yarıdan fazla) yol açar ve yüksek pıhtı riski taşır. HIT'ten şüpheleniliyorsa reçeteyi yazan kişi tüm heparini durdurur ve heparin dışı bir antikoagülan başlar.Kontrol edilen kaynak:Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)
Cevap
C · Hemen bildirmek: heparinle indüklenen trombositopeni olabilir