pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
Tüple beslenen bir hasta aspirasyon riskini azaltmak için nasıl konumlandırılmalıdır?
ATamamen düz yatar şekilde
BYüzüstü yatar şekilde
CBaş aşağı pozisyonda
DYatak başı yaklaşık 30–45 derece yükseltilmiş olarak
2.Hemşirelik esaslarıZor
İntravenöz sıvı alan yaşlı bir hastada nefes darlığı, akciğerlerde raller ve ayak bileklerinde şişlik gelişiyor. En olası sorun nedir?
ADehidratasyon
BHipoglisemi
CSıvı yüklenmesi
DIV sıvılara normal yanıt
3.Klinik hemşirelikOrta
Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?
ATo measure the size of the ventricles
BTo confirm the patient's age
CTo rule out bleeding in the brain
DTo check for brain tumours only
4.Klinik hemşirelikZor
Yaşlı bir hasta gece boyunca aniden konfüze oluyor ve dikkati dalgalanıyor. Önce hangi neden araştırılmalıdır?
AÇevreye ilgisizlik
BNormal yaşlanma
CEnfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum
DAlzheimer hastalığının ani başlangıcı
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.
Alıştırma değerleri: Na⁺ 135, Cl⁻ 88 ve HCO₃⁻ 16 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.
Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 88 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
delta oranı =
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 9/dk, SpO₂ %92 ek oksijen altında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 9SpO₂ 92%O₂SBP 102HR 70AT 37,7 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.
1düşük risk
2orta risk
3yüksek risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 79 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,5 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 44 g protein var ve günde 20 saat boyunca 50 mL/sa hızla veriliyor. Bir protein tozu ölçek başına 10 g protein sağlar. Açığı kapatmak için günde kaç ölçek n gerekir? Tam ölçeğe yukarı yuvarlayın.
79 kg1,5 g/kg/gün44 g/L50 mL/h · 20 h10 g/ölçek
n =
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 6 kg ağırlığındaki bir çocuk 13 mL/sa hızla %12,5 dekstroz alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
6 kg12,5%13 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. P–P aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?
ASubcutaneous long-acting insulin only, given once
BIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
COral potassium tablets
DA high-carbohydrate meal
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
Bir hasta 45 dakika önce aniden konuşmakta güçlük çekti. Hangi eylem en yüksek önceliktedir?
ANörologun sabah vizitinde hastayı değerlendirmesini beklemek
BSon iyi görüldüğü zamanı not ederek acil görüntüleme için inme ekibini harekete geçirmek
CHastanın sabah ilaçlarını alabilmesi için su vermek
DPıhtıyı sınırlamak için hemen ağızdan aspirin vermek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?
AGiving a sedative every few hours
BCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
CTying both arms to the bed frame
DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?
AHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
BThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
CNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
DThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A woman with hyperemesis gravidarum has vomited for 3 days. Which urine finding would the nurse expect?
AKetones
BNitrites
CRed cell casts
DBilirubin
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
Ameliyattan sonra büyük hacimlerde hipotonik IV sıvı alan bir hastada baş ağrısı, bulantı ve konfüzyon gelişir. Hangi sonuç bunu en iyi açıklar?
A126 mEq/L'lik bir sodyum
B4,2 mEq/L'lik bir potasyum
C9,4 mg/dL'lik (2,35 mmol/L) bir kalsiyum
D110 mg/dL'lik (6,1 mmol/L) bir glikoz
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Yatak başı yaklaşık 30–45 derece yükseltilmiş olarak
Cevap neden bu
Beslenme sırasında ve sonrasında yatak başını yükseltmek reflüyü ve akciğerlere aspirasyonu önlemeye yardımcı olur.
Cevap
D · Yatak başı yaklaşık 30–45 derece yükseltilmiş olarak
2.Hemşirelik esasları
Cevap: C · Sıvı yüklenmesi
Cevap neden bu
IV tedavi sırasında nefes darlığı, raller, artmış solunum sayısı ve ödem sıvı yüklenmesini düşündürür. Hemşire uygun şekilde infüzyonu durdurmalı veya yavaşlatmalı, hastayı oturtmalı ve bildirmelidir.
Cevap
C · Sıvı yüklenmesi
3.Klinik hemşirelik
Cevap: C · To rule out bleeding in the brain
Cevap neden bu
A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.
Cevap
C · To rule out bleeding in the brain
4.Klinik hemşirelik
Cevap: C · Enfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum
Cevap neden bu
Deliryum saatler veya günler içinde gelişir ve dalgalanır. Sık nedenler enfeksiyon, ilaçlar, dehidratasyon, ağrı, kabızlık ve idrar retansiyonudur. Demans yavaş gelişir.
Cevap
C · Enfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: HCO₃⁻ = 29,95 mmol/L
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
PaCO₂ değişimi
|57 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg
Beklenen HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,7 = 29,95 mmol/L
Cevap
HCO₃⁻ = 29,95 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: delta oranı = 2,375
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Anyon açığı
AG = 135 − (88 + 16) = 31
Delta oranı
(31 − 12)/(24 − 16) = 19/8 = 2,375
Cevap
delta oranı = 2,375
2’nin üstü: ek metabolik alkaloz.
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 6
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 9/min → 1
SpO₂ 92% → 2
oksijen altında → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,7 °C → 0
Toplayın
NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 6
Cevap
NEWS2 = 6
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük risk
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20
Risk düzeyi
20 → düşük risk
Cevap
düşük risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: n = 8
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken protein
1,5·79 = 118,5 g/gün
Beslemeden gelen protein
50·20 = 1000 mL = 1 L
1·44 = 44 g/gün
Açık
ΔP = 118,5 − 44 = 74,5 g
Ölçekler
74,5/10 = 7,45 → n = 8
Cevap
n = 8
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: GIR = 4,51 mg/kg/min
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz konsantrasyonu
12,5% = 125 mg/mL
Dakikada dekstroz
125·13/60 = 27,08 mg/min
Kilogram başına
GIR = 27,08/6 = 4,514 ≈ 4,51 mg/kg/min
Cevap
GIR = 4,51 mg/kg/min
Kestirme: GIR = % dekstroz × mL/sa/(6 × kg).
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: QT = 0,36 s
QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.
Ölçün
QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 9 küçük kare
Dönüştür
QT = 9 × 0,04 s = 0,36 s
Cevap
QT = 0,36 s
Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,88 sn).
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: atriyal hız = 65 bpm
AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.
Atriyal hız
P–P = 23 küçük kare = 0,92 sn → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ dakikada 65
Ventriküler hız
6 sn’de 5 QRS kompleksi × 10 = dakikada 50
Cevap
atriyal hız = 65 bpm
Cevap
atriyal hız = 65 bpm
İkinci derece tip I (Wenckebach): her 3 QRS kompleksi için 4 P dalgası.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
Cevap neden bu
Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.
Cevap
B · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · Son iyi görüldüğü zamanı not ederek acil görüntüleme için inme ekibini harekete geçirmek
Cevap neden bu
Trombolitik tedavi zamana bağlıdır ve önce kanamayı dışlamak için görüntüleme gerekir. Son iyi görüldüğü zaman uygunluğu belirler. Aspirin görüntülemeden önce verilmez ve yutma taraması yapılana kadar ağızdan hiçbir şey verilmez.
Cevap
B · Son iyi görüldüğü zamanı not ederek acil görüntüleme için inme ekibini harekete geçirmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
Cevap neden bu
Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.
Cevap
B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
Cevap neden bu
There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.
Cevap
B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: A · Ketones
Cevap neden bu
Prolonged vomiting and poor intake lead to fat breakdown and ketonuria, along with dehydration and electrolyte loss such as hypokalemia. Urine ketones help assess severity and response to IV fluids and antiemetics.Kontrol edilen kaynak:Ketones urine test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
A · Ketones
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: A · 126 mEq/L'lik bir sodyum
Cevap neden bu
Cerrahi stres antidiüretik hormonu yükseltir ve hipotonik sıvılar serbest su ekler; bu yüzden sodyum düşer. Hiponatremi baş ağrısına, bulantıya ve konfüzyona yol açar. Diğer değerler normaldir.Kontrol edilen kaynak:Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025); Hyponatremia · StatPearls (NCBI Bookshelf)