Solunum Bakımı ve Oksijen Tedavisi: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Nazal kanül
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tüp süresi
dk = (psi − 200) × faktör / (L/dk); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Dakika ve alveoler ventilasyon
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Tahmini vücut ağırlığı
erkekler 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kadınlar 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F oranı (Berlin, PEEP ≥ 5)
hafif > 200–300, orta > 100–200, ağır ≤ 100 mmHg
Oksijen içeriği
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Oksijen sunumu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksi
(SpO₂/FiO₂)/RR

Yöntem

  1. Her değeri formülün birimlerine koyun: FiO₂ ve SaO₂ kesir olarak, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Bir tüp için güvenli artık basıncı çıkarın, tüp faktörüyle çarpın ve akışa bölün.
  3. Tüp sürelerini ve akışları aşağı yuvarlayın, asla yukarı değil.
  4. P/F oranı için önce PEEP’i kontrol edin, sonra PaO₂’yi FiO₂’ye bölün ve 300, 200 ve 100 mmHg ile karşılaştırın.
  5. Ventilasyon için alveoler ventilasyonda ölü boşluğu çıkarın ve tidal volümler için tahmini vücut ağırlığını kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

2Alıştırma soruları

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıOrta
PaO₂ 71 mmHg · FiO₂ 0,45 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)300’ün üzeri: ARDS derecesi yokhafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). ARDS için diğer Berlin ölçütlerini karşılayan ventile edilen bir hastanın %45 oksijende ve 12 cmH₂O PEEP ile PaO₂’si 71 mmHg (9,5 kPa). P/F oranını hesaplayın ve ARDS şiddetine tıklayın.

PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)FiO₂ 45%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1300’ün üzeri: ARDS derecesi yok
  2. 2hafif
  3. 3orta
  4. 4ağır
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıZor
70 bar3 L4 L/min20 bart = ? min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Su kapasitesi 3 L olan bir tüp 70 bar’a kadar doldurulmuş ve 4 L/dk ile çalışıyor. Gaz hacmi yaklaşık su kapasitesi × basınçtır. Bu alıştırmada tüp 20 bar’da değiştiriliyor. Değiştirilmesi gerekene kadar kaç dakika t vardır? Tam dakikaya aşağı yuvarlayın.

3 L70 bar4 L/min20 bar
t = min
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222619kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,42, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) ve HCO₃⁻ 19 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,42PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
4.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354575HCO₃⁻mmol/L222632akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,25, PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,25PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
5.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, cümlelerle konuşuyor ama konfüze ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
6.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why are IV fluids given cautiously to a patient with heart failure?

  1. AIV fluids directly damage the heart valves
  2. BIV fluids lower the blood pressure dangerously
  3. CIV fluids stop diuretics from being absorbed
  4. DExtra volume can quickly cause pulmonary oedema
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. AGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
  2. BGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  3. CRestart the infusion at a slower rate
  4. DGive a nebulised salbutamol dose only

3Çözeltiler

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: orta

P/F oranı ve ARDS (Berlin tanımı): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (kesir olarak). En az 5 cmH₂O PEEP ya da CPAP ile ARDS, 200 < P/F ≤ 300 için hafif, 100 < P/F ≤ 200 için orta ve P/F ≤ 100 mmHg için ağır olarak derecelendirilir. Diğer Berlin ölçütlerinin de (bir hafta içinde başlangıç, bilateral opasiteler, kalp yetmezliğiyle tam olarak açıklanamama) karşılanması gerekir. kPa cinsinden PaO₂ × 7,5 mmHg verir. ROX indeksi (SpO₂/FiO₂)/solunum sayısı, yüksek akışlı nazal oksijen alan hastaları izlemek için kullanılır.

P/F oranı

P/F = 71/0,45 = 157,8 mmHg

Berlin şiddeti

orta

Cevap

orta
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: t = 37 min

Tüp süresi: kullanılabilir litre = (manometre basıncı − güvenli artık basınç) × tüp faktörü; güvenli artık basınç genellikle 200 psi’dir. L/psi cinsinden tüp faktörleri: D 0,16, E 0,28, H (ve K) 3,14. Süre (dk) = kullanılabilir litre/akış (L/dk). Süreyi aşağı yuvarlayın, asla yukarı değil; böylece tüp zamanında değiştirilir. Bar tabanlı sistemlerde gaz hacmi, su kapasitesi (L) × basınçtır (bar).

Kullanılabilir gaz

3·(70 − 20) = 150 L

Durasyon

150/4 = 37,5 min → t = 37 min

Cevap

t = 37 min
3.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,42: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 30 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
4.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik üzerine akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·3,5 = 27,5 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·3,5 = 36,25 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 32 mmol/L → kronik üzerine akut

Cevap

kronik üzerine akut
5.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: cümlelerle konuşuyor ama konfüze → 4
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 2 + 4 + 4 = 10

Şiddet

GCS 10 → orta

Cevap

orta
6.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 2 + 2 + 3 + 1 = 12

Risk düzeyi

12 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema

Cevap neden bu

In heart failure, the ventricle cannot cope with large increases in preload, so IV fluids can raise filling pressures and cause pulmonary oedema. When fluids are needed, smaller volumes are given with close reassessment of breathing, crackles, JVP, weight and fluid balance.

Cevap

D · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Cevap neden bu

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Cevap

A · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy