Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 74 kg і має зріст 150 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

74 kg150 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,57PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,57, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,57PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) і PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 24%PaO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
5.Основи сестринської справиСередня

Where in the eye should eye drops be placed?

  1. AOnto the upper eyelid while the eye is shut
  2. BDirectly onto the centre of the cornea
  3. CInto the inner corner of the eye only
  4. DInto the pocket of the lower eyelid
6.Основи сестринської справиСкладна

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AHelping a stable patient walk to the bathroom
  2. BTeaching a patient how to use crutches
  3. CEvaluating a patient who has just fallen
  4. DAssessing a newly admitted patient's falls risk
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4,8353 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 4,8353 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

4,8353 mL
x = mL
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 mcg/kg/min? mg/h81 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 1 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 81 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

1 mcg/kg/min81 kg
D = mg/h

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 95

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 95

Відповідь

MFS = 95
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: ожиріння I ступеня

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 74/1,5² = 32,89

Категорія

ожиріння I ступеня

Відповідь

ожиріння I ступеня
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,57: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 27 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 64,37 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,24·713 − 31/0,8 = 171,1 − 38,75 = 132,4 mmHg

Градієнт

A–a = 132,4 − 68 = 64,37 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 64,37 mmHg
5.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Into the pocket of the lower eyelid

Чому це відповідь

Drops go into the lower conjunctival sac, which is less sensitive than the cornea. Pressing gently on the inner corner afterwards reduces drainage into the nose.

Відповідь

D · Into the pocket of the lower eyelid
6.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Helping a stable patient walk to the bathroom

Чому це відповідь

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Відповідь

A · Helping a stable patient walk to the bathroom
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 4,8 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

4.8353 → 8

Вирішує лише наступна цифра

4,8353 → 3
3 — це 4 або менше, тому 8 залишається.
Подальші цифри (53) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 4,8 mL

Відповідь

x = 4,8 mL
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 4,86 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 1 mcg/kg/min × 81 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 1·81·60/1000 = 4,86 mg/h

Відповідь

D = 4,86 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment