Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 38/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 38AT 35,2 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 139, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 16 mmol/L і альбумін 32 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lальбумін 32 g/L
AGc = mmol/L
5.Основи сестринської справиСередня

Why is high-flow oxygen often humidified?

  1. ATo make the oxygen more concentrated before it reaches the lungs
  2. BTo cool the patient's temperature
  3. CTo stop the airways and secretions from drying out
  4. DTo add medicine to the oxygen
6.Основи сестринської справиСкладна

Для чого використовують шкалу Брейден або Ватерлоу?

  1. AДля оцінки рівня свідомості
  2. BДля оцінки ризику пролежнів
  3. CЛише для оцінки стану харчування
  4. DДля оцінки ризику падіння
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011126:55 AM?06:5507:5505:5518:55

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 6:55 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

6:55 AM
  1. 106:55
  2. 207:55
  3. 305:55
  4. 418:55
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0021:5503:40t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 21:55 і закінчується о 03:40 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

21:5503:40
t = min

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 38/min → 3
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легкий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 2 + 4 + 4 + 2 = 18

Рівень ризику

18 → легкий ризик

Відповідь

легкий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 16 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,6 = 16 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 16 mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 16 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 139 − (109 + 16) = 14

Поправка на альбумін

14 + 0,25·(40 − 32) = 16 mmol/L

Відповідь

AGc = 16 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

5.Основи сестринської справи

Відповідь: C · To stop the airways and secretions from drying out

Чому це відповідь

Dry gas at high flow dries the mucous membranes and thickens secretions. Humidification keeps the airways moist and secretions easier to clear.

Відповідь

C · To stop the airways and secretions from drying out
6.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Для оцінки ризику пролежнів

Чому це відповідь

Обидві шкали оцінюють ризик пролежнів і визначають профілактику: зміну положення, протипролежневі матраци та підтримку харчування.

Відповідь

B · Для оцінки ризику пролежнів
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 06:55

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

6 AM → 06

Відповідь

06:55

Відповідь

06:55
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 345 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

21:55 → 24:00 = 125 min

Після півночі

00:00 → 03:40 = 220 min

Разом

t = 125 + 220 = 345 min

Відповідь

t = 345 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment