Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 75 kg і має зріст 164 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

75 kg164 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222618додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L, з Na⁺ 135 і Cl⁻ 97 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,32PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 97 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
5.Основи сестринської справиСередня

Яка головна причина документувати догляд у момент його надання?

  1. AЗаписи потрібні лише для оплати
  2. BТак зміна минає швидше
  3. CТочні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу
  4. DДокументування необов'язкове, якщо сам догляд було надано правильно й безпечно
6.Основи сестринської справиСкладна

The wife of a man with terminal cancer cries often and says she is already grieving for him. What is this called?

  1. AComplicated grief
  2. BDisenfranchised grief
  3. CAnticipatory grief
  4. DDelayed grief
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 lb 7 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 6 lb 7 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

6 lb 7 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
20 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 20 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.

20 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 2 + 3 + 2 + 1 + 3 = 14

Відповідь

B = 14
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: надмірна маса

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 75/1,64² = 27,89

Категорія

надмірна маса

Відповідь

надмірна маса
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 30,65 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,9 = 30,65 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 30,65 mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (97 + 18) = 20

Дельта-співвідношення

(20 − 12)/(24 − 18) = 1,333
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
5.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Точні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу

Чому це відповідь

Своєчасні записи повідомляють команді про стан пацієнта, підтримують рішення та є юридичним доказом наданого догляду.

Відповідь

C · Точні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу
6.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Anticipatory grief

Чому це відповідь

Anticipatory grief happens before an expected death. It is a normal reaction, and nurses can support it by listening and involving the family in care.

Відповідь

C · Anticipatory grief
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 2,93 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

7 oz/16 = 0,4375 lb
6 + 0,4375 = 6,438 lb

Фунти в кілограми

m = 6,438/2,2 = 2,926 ≈ 2,93 kg

Відповідь

m = 2,93 kg
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 1,2 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 20 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 20·60/1000 = 1,2 mg/h

Відповідь

D = 1,2 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment