Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 39,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 14SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 76AT 39,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) і HCO₃⁻ 8 mmol/L, з Na⁺ 133 і Cl⁻ 86 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.
In England and Wales, what does it mean if a child under 16 is "Gillick competent"?
AThey can refuse all treatment, whatever the risk, until they reach the age of 18
BThey have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
CThey are old enough to vote and drive
DTheir parents must always make every decision for them
6.Основи сестринської справиСкладна
Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?
A"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
B"I'll clean my hands as I leave the room."
C"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
D"I'll put on the gown and gloves before I go in."
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 4 lb 11 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.
4 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:15 і закінчується о 00:05 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
19:1500:05
t = min
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 60
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 60
Відповідь
MFS = 60
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 35 mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 133 − (86 + 8) = 39
Дельта-співвідношення
(39 − 12)/(24 − 8) = 1,688
чистий ацидоз з високою різницею
Відповідь
чистий ацидоз з високою різницею
5.Основи сестринської справи
Відповідь: B · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
Чому це відповідь
A Gillick-competent young person under 16 has enough maturity and understanding to consent to a specific treatment. Competence is judged for each decision.
Відповідь
B · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
Чому це відповідь
PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.
Відповідь
C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: m = 2,13 kg
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Унції у фунти
11 oz/16 = 0,6875 lb
4 + 0,6875 = 4,688 lb
Фунти в кілограми
m = 4,688/2,2 = 2,131 ≈ 2,13 kg
Відповідь
m = 2,13 kg
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 290 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.