Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 130HR 132AT 37,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,42, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,42PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,11, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,11PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
5.Основи сестринської справиСередня
How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?
AStep forward first, then pull the frame after
BLift the frame forward, then step into it
CPush the frame along the floor while walking quickly
DLean forward on the frame and slide the feet
6.Основи сестринської справиСкладна
Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
AEvaluating a patient who has just fallen
BTeaching a patient how to use crutches
CAssessing a newly admitted patient's falls risk
DHelping a stable patient walk to the bathroom
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,82883 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,82883 mL
x = mL
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ tsp з сироп від кашлю, 1½ склянок з чай, 1 tbsp з рідка добавка, 8 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 35
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35
Відповідь
MFS = 35
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,42: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 29 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Відповідь: B · Lift the frame forward, then step into it
Чому це відповідь
The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.
Відповідь
B · Lift the frame forward, then step into it
6.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Helping a stable patient walk to the bathroom
Чому це відповідь
Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.
Відповідь
D · Helping a stable patient walk to the bathroom
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,83 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,82883 → 2
Вирішує лише наступна цифра
0,82883 → 8
8 — це 5 або більше, тому 2 округлюємо вгору.
Подальші цифри (83) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,83 mL
Відповідь
x = 0,83 mL
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 617,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.