Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 38,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 58AT 38,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,25, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,25PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354585HCO₃⁻mmol/L222640гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,30, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 40 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,30PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
5.Основи сестринської справиСередня

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo test whether the patient is allergic to the fluid
  2. BTo warm the fluid to body temperature
  3. CTo check the speed of the pump
  4. DTo remove air from the line
6.Основи сестринської справиСкладна

Яка ознака раннього гіповолемічного шоку в молодого дорослого зазвичай з'являється до падіння артеріального тиску?

  1. AНаростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
  2. BТепла, почервоніла шкіра
  3. CДуже низький артеріальний тиск
  4. DПовільне серцебиття
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C101,3 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 101,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

101,3 °F
T = °C
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:0507:30t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:05 і закінчується о 07:30 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:0507:30
t = min

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Відповідь

MFS = 85
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,25: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 57 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 40 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
5.Основи сестринської справи

Відповідь: D · To remove air from the line

Чому це відповідь

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Відповідь

D · To remove air from the line
6.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками

Чому це відповідь

Компенсація тахікардією та вазоконстрикцією спочатку підтримує нормальний артеріальний тиск, тож низький тиск — пізня ознака. Тахікардія, холодна шкіра та повільне капілярне наповнення мають спонукати до дій.

Відповідь

A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 38,5 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

101,3 − 32 = 69,3

Помножте на 5/9

T = 69,3·5/9 = 38,5 °C

Відповідь

T = 38,5 °C
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 865 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:05 → 24:00 = 415 min

Після півночі

00:00 → 07:30 = 450 min

Разом

t = 415 + 450 = 865 min

Відповідь

t = 865 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment