Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 24/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 38,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 24SpO₂ 98%O₂SBP 142HR 76AT 38,0 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 150/min, крик, кашель або чхання на подразнення, невелике згинання рук і ніг і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,36, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) і HCO₃⁻ 12 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,36PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,25, PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,25PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
5.Основи сестринської справиСередня
A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?
AHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
BHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
CAsk the patient to walk to the bathroom alone
DGive the patient a large drink of water while standing
6.Основи сестринської справиСкладна
Пацієнта з діабетом знайдено без реакції з дуже низькою глюкозою крові, і він не може ковтати. Який правильний підхід?
AВвести звичайну дозу інсуліну пацієнта
BЧекати, доки пацієнт прокинеться, а потім дати їжу
CПокликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом
DВлити солодкий сік пацієнтові в рот
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 4 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
6 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 20:40 і закінчується о 06:15 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.
20:4006:15
t = h
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 24/min → 2
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,0 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
Відповідь
NEWS2 = 4
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 150/min → 2
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2
Додайте
APGAR = 1 + 2 + 2 + 1 + 2 = 8
Інтерпретація
8 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,36: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 22 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 24–28 mmHg, тож виміряний 22 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: адекватна компенсація
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg
Порівняйте
виміряний: 19 mmHg → адекватна компенсація
Відповідь
адекватна компенсація
5.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
Чому це відповідь
After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.
Відповідь
B · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Покликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом
Чому це відповідь
Пероральна глюкоза загрожує аспірацією, коли пацієнт не може ковтати. Згідно з місцевим протоколом медсестра кличе допомогу, захищає дихальні шляхи й вводить внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, потім повторно вимірює глюкозу.
Відповідь
C · Покликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 193 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
6·12 + 4 = 76 in
Дюйми у сантиметри
h = 76·2,54 = 193 cm
Відповідь
h = 193 cm
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 9,58 h
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.