Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 78 kg і має зріст 154 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

78 kg154 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222611некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,23, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,23PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 40 % кисню показує PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) і PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 40%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
5.Основи сестринської справиСередня

What is a portable bladder scanner used for?

  1. ATaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  2. BChecking the urine for blood and protein
  3. CMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
  4. DDetecting kidney stones
6.Основи сестринської справиСкладна

What is the effect of deflating the blood pressure cuff too quickly?

  1. ABoth the systolic and diastolic will be read too high
  2. BThe systolic may be read too low and the diastolic too high
  3. CThe reading becomes more accurate because it is faster
  4. DOnly the pulse rate is affected, not the blood pressure
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111216:30?4:30 PM4:30 AM3:30 PM6:30 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 16:30 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

16:30
  1. 14:30 PM
  2. 24:30 AM
  3. 33:30 PM
  4. 46:30 PM
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ fl oz? mL1 склянка? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ fl oz з сік, 1 склянка з чай, 1 tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання) → 4

Додайте

GCS = 2 + 3 + 4 = 9

Тяжкість

GCS 9 → помірна

Відповідь

помірна
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: ожиріння I ступеня

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 78/1,54² = 32,89

Категорія

ожиріння I ступеня

Відповідь

ожиріння I ступеня
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,23: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 27 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 22,5–26,5 mmHg, тож виміряний 27 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 155,9 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,4·713 − 53/0,8 = 285,2 − 66,25 = 218,9 mmHg

Градієнт

A–a = 218,9 − 63 = 155,9 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 155,9 mmHg
5.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Чому це відповідь

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Відповідь

C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
6.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The systolic may be read too low and the diastolic too high

Чому це відповідь

Fast deflation means the gauge drops past the first and last sounds before they are heard. The usual advice is to deflate at about 2–3 mmHg per second.

Відповідь

B · The systolic may be read too low and the diastolic too high
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 4:30 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

16 − 12 = 4 → PM

Відповідь

4:30 PM

Відповідь

4:30 PM
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 260 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Додайте

V = 15 + 240 + 5 = 260 mL

Відповідь

V = 260 mL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment