Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 21/min, SpO₂ 90% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 21SpO₂ 90%O₂SBP 118HR 64AT 37,9 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) і HCO₃⁻ 14 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 10 mmol/L і альбумін 22 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).
Яку техніку застосовують під час встановлення сечового катетера?
AСтерильну техніку лише в чоловіків
BАсептичну техніку
CЧисту техніку без рукавичок
DОсоблива техніка не потрібна
6.Основи сестринської справиСкладна
Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?
AFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
BFever has no effect on the body's water balance
CFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
DFever causes the body to make extra water from fat
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 11 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 5 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.
5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 25
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25
Відповідь
MFS = 25
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 21/min → 2
SpO₂ 90% → 3
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,9 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 7
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
високий
Відповідь
високий
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,31: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 29 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: AGc = 21,5 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 135 − (108 + 10) = 17
Поправка на альбумін
17 + 0,25·(40 − 22) = 21,5 mmol/L
Відповідь
AGc = 21,5 mmol/L
Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.
5.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Асептичну техніку
Чому це відповідь
Сечові катетери встановлюють за асептичною технікою зі стерильними матеріалами, щоб зменшити катетер-асоційовані інфекції сечових шляхів.
Відповідь
B · Асептичну техніку
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
Чому це відповідь
Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.
Відповідь
C · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 211 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
6·12 + 11 = 83 in
Дюйми у сантиметри
h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm
Відповідь
h = 211 cm
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: D = 83,3 mcg/min
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.