Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
E2 / 4+V1 / 5+M? / 6GCS 4?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 4, з E2 і V1. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.

GCS 4E2V1
M =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354562HCO₃⁻mmol/L222631некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,32, PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa) і HCO₃⁻ 31 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,32PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 136, Cl⁻ 98, HCO₃⁻ 21 mmol/L і альбумін 26 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 98 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lальбумін 26 g/L
AGc = mmol/L
5.Основи сестринської справиСередня

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of drinking too much water
  2. BNormal bowel function returning
  3. CAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
  4. DFaecal impaction with overflow
6.Основи сестринської справиСкладна

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  2. BIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
  3. CIt is acceptable, provided the patient is not told about it
  4. DIt is acceptable if the doctor agrees
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011125:05 PM?16:0505:0518:0517:05

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 5:05 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

5:05 PM
  1. 116:05
  2. 205:05
  3. 318:05
  4. 417:05
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
0,8 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 0,8 mg/dL. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у µmol/L з точністю до цілого числа.

0,8 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: M = 1

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Руховий бал

M = 4 − 2 − 1 = 1
M1: жодного руху

Відповідь

M = 1
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 3 + 1 + 1 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,32: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 62 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 20,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 136 − (98 + 21) = 17

Поправка на альбумін

17 + 0,25·(40 − 26) = 20,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 20,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

5.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Faecal impaction with overflow

Чому це відповідь

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Відповідь

D · Faecal impaction with overflow
6.Основи сестринської справи

Відповідь: B · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Чому це відповідь

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Відповідь

B · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 17:05

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

5 PM → 5 + 12 = 17

Відповідь

17:05

Відповідь

17:05
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 71 µmol/L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 0,8·88,4 = 70,72 ≈ 71 µmol/L

Відповідь

c = 71 µmol/L

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment