Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 23/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 50/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 38,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 23SpO₂ 99%повітряSBP 78HR 50CT 38,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,42, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,42PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,30, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 40 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,30PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
5.Основи сестринської справиСередня
A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?
ACheck responsiveness and look for injuries before moving them
BComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
CAsk the patient to stand up on their own
DLift the patient straight back into bed
6.Основи сестринської справиСкладна
Сплутаний пацієнт раз у раз намагається перелізти через підняті бокові поручні ліжка. Який підхід найбезпечніший?
AДати заспокійливе без огляду лікаря
BПрив'язати зап'ястя пацієнта до ліжка
CПовторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
DПідняти поручні вище й залишити пацієнта самого в тихій кімнаті, щоб він заспокоївся
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 55,271 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?
55,271 gtt/min
x = gtt/min
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 96 g/L. Виразіть його в g/dL Hb.
96 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 14
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 1 + 4 + 3 + 2 + 2 = 14
Відповідь
B = 14
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 23/min → 2
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 50/min → 1
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 38,0 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 1 + 3 + 0 = 9
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
високий
Відповідь
високий
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,42: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 29 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: хронічний
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 40 mmol/L → хронічний
Відповідь
хронічний
5.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Check responsiveness and look for injuries before moving them
Чому це відповідь
The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.
Відповідь
A · Check responsiveness and look for injuries before moving them
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
Чому це відповідь
Для пацієнта, який через них перелазить, бокові поручні можуть підвищувати ризик травм. Безпечніше використовувати найменш обмежувальний варіант, як-от низьке ліжко, мат на підлозі та частіше спостереження, лікуючи причину сплутаності.
Відповідь
C · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 55 gtt/min
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: одиниці
55.271 → 5
Вирішує лише наступна цифра
55.271 → 2
2 — це 4 або менше, тому 5 залишається.
Подальші цифри (71) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 55 gtt/min
Відповідь
x = 55 gtt/min
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: Hb = 9,6 g/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.