Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 88% на додатковому кисні, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 88%O₂SBP 112HR 82AT 37,4 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 146, Cl⁻ 99 і HCO₃⁻ 8 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.
Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 99 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
дельта-співвідношення =
5.Основи сестринської справиСередня
Коли слід мити руки водою з милом замість спиртового антисептика?
AКоли руки видимо брудні чи забруднені
BНіколи, бо спиртовий антисептик завжди кращий
CЛише на початку зміни
DПеред кожним рутинним вимірюванням показників
6.Основи сестринської справиСкладна
Дно пролежня повністю вкрите фібринозним нальотом і темним струпом. Як його класифікують?
AЯк категорію 1, бо шкіра не відкрита
BЯк загоєний, бо утворився струп
CЯк категорію 2, бо він покритий
DЯк такий, що не підлягає стадіюванню, бо глибину не видно
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 4 lb 13 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.
4 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 4 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 99 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.
4 mcg/kg/min99 kg
D = mg/h
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 40
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40
Відповідь
MFS = 40
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 88% → 3
на кисні → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 25,8 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|58 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·1,8 = 25,8 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 25,8 mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: дельта-співвідношення = 1,688
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 146 − (99 + 8) = 39
Дельта-співвідношення
(39 − 12)/(24 − 8) = 27/16 = 1,688
Відповідь
дельта-співвідношення = 1,688
Між 1 і 2: чистий ацидоз з високою аніонною різницею.
5.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Коли руки видимо брудні чи забруднені
Чому це відповідь
Вода з милом потрібні, коли руки видимо брудні чи забруднені біологічними рідинами. Для видимо чистих рук спиртовий антисептик швидкий і ефективний у більшості з п'яти моментів.
Відповідь
A · Коли руки видимо брудні чи забруднені
6.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Як такий, що не підлягає стадіюванню, бо глибину не видно
Чому це відповідь
Коли наліт чи струп приховує дно рани, справжня глибина невідома, тож пролежень записують як такий, що не підлягає стадіюванню, доки дно не стане видимим.
Відповідь
D · Як такий, що не підлягає стадіюванню, бо глибину не видно
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: m = 2,19 kg
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Унції у фунти
13 oz/16 = 0,8125 lb
4 + 0,8125 = 4,813 lb
Фунти в кілограми
m = 4,813/2,2 = 2,188 ≈ 2,19 kg
Відповідь
m = 2,19 kg
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: D = 23,76 mg/h
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Складіть ланцюжок
D = 4 mcg/kg/min × 99 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)