Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.
1легка
2помірна
3тяжка
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 70 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 86 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 70 mmHg?
MAP 70 mmHgSBP 86 mmHg
DBP = mmHg
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,36, PaCO₂ 61 mmHg (8,1 kPa) і HCO₃⁻ 33 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,36PaCO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 138, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 15 mmol/L і альбумін 33 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).
AНатиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
BПосвітити в око й спостерігати за зіницею
CВиміряти час між двома серцевими скороченнями на кардіомоніторі й порівняти його з радіальним пульсом
DРахувати пульс на зап'ясті протягом 15 секунд
6.Основи сестринської справиСкладна
A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?
ALet them leave, as all adults are free to go wherever they like
BAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
CGive a sedative without asking anyone
DLock them in a side room until the morning for their own safety
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 1:35 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.
1:35 AM
100:35
213:35
302:35
401:35
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 337 mg/dL. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mmol/L. Округліть до одного знака після коми.
337 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: тяжка
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Оцініть кожну сферу
E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2
Додайте
GCS = 1 + 1 + 2 = 4
Тяжкість
GCS 4 → тяжка
Відповідь
тяжка
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: DBP = 62 mmHg
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Перетворіть формулу
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Підставте
DBP = (3·70 − 86)/2 = 124/2 = 62 mmHg
Відповідь
DBP = 62 mmHg
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,36: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 61 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 33 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: AGc = 10,75 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 138 − (114 + 15) = 9
Поправка на альбумін
9 + 0,25·(40 − 33) = 10,75 mmol/L
Відповідь
AGc = 10,75 mmol/L
Після корекції все ще в межах приблизно 8–12.
5.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Натиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
Чому це відповідь
Натисніть на кінчик пальця чи грудину, відпустіть і рахуйте секунди до повернення кольору. Подовжений час свідчить про погану периферичну перфузію, наприклад при шоці чи зневодненні.
Відповідь
A · Натиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
6.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
Чому це відповідь
A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.
Відповідь
B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 01:35
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
1 AM → 01
Відповідь
01:35
Відповідь
01:35
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: c = 18,7 mmol/L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.