Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 118/min і артеріальний тиск 146/95 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.
HR 118/minBP 146/95 mmHg
SI =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 7/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 36,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 7SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 76AT 36,2 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,29PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
5.Основи сестринської справиСередня
Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?
AIt gives the patient time to think and say more
BIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
CIt lets the nurse plan the next task
DIt ends the conversation politely
6.Основи сестринської справиСкладна
Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
ATaking routine observations on a stable patient
BHelping a patient with a morning wash
CAssessing a patient who reports new chest pain
DRecording a patient's oral fluid intake
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 105,8 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
105,8 °F
T = °C
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 1 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 105 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.
1 mcg/kg/min105 kg
D = mg/h
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: SI = 0,81
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Шоковий індекс
SI = 118/146 = 0,8082 ≈ 0,81
Відповідь
SI = 0,81
Вище звичайних 0,5–0,7.
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 7/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 31 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|60 − 40| = 20 mmHg → 2 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2 = 31 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 31 mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий на тлі хронічного
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 30 mmol/L → гострий на тлі хронічного
Відповідь
гострий на тлі хронічного
5.Основи сестринської справи
Відповідь: A · It gives the patient time to think and say more
Чому це відповідь
Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.
Відповідь
A · It gives the patient time to think and say more
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Assessing a patient who reports new chest pain
Чому це відповідь
New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.
Відповідь
C · Assessing a patient who reports new chest pain
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 41 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
105,8 − 32 = 73,8
Помножте на 5/9
T = 73,8·5/9 = 41 °C
Відповідь
T = 41 °C
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: D = 6,3 mg/h
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Складіть ланцюжок
D = 1 mcg/kg/min × 105 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)