Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 89% на додатковому кисні, артеріальний тиск 88/52 mmHg, пульс 92/min, притомний, температура 39,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 18SpO₂ 89%O₂SBP 88HR 92AT 39,6 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 80/min, гримасу на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 147 ммоль/л, глюкоза 18 ммоль/л і сечовина 3,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 103 і HCO₃⁻ 14 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.
Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
дельта-співвідношення =
5.Основи сестринської справиСередня
What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?
AThe risk of an allergic reaction to IV drugs
BThe speed of an infusion pump
CThe patient's eyesight before surgery
DThe cannula site for signs of phlebitis
6.Основи сестринської справиСкладна
In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:
ATheft
BDefamation of character
CBattery (trespass to the person)
DBreach of an employment contract
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 106,0686 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?
106,0686 kg
x = kg
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ склянок з чай, 1 tsp з сироп від кашлю, 3 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 11
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на кисні → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 92/min → 1
притомний (A) → 0
T 39,6 °C → 2
Додайте
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 1 + 0 + 2 = 11
Відповідь
NEWS2 = 11
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 80/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 = 6
Інтерпретація
6 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 316 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·147 + 18 + 3,8 = 315,8 ≈ 316 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 316 mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: дельта-співвідношення = 0,6
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 135 − (103 + 14) = 18
Дельта-співвідношення
(18 − 12)/(24 − 14) = 6/10 = 0,6
Відповідь
дельта-співвідношення = 0,6
Нижче за 1: додатковий ацидоз з нормальною аніонною різницею.
5.Основи сестринської справи
Відповідь: D · The cannula site for signs of phlebitis
Чому це відповідь
The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.
Відповідь
D · The cannula site for signs of phlebitis
6.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Battery (trespass to the person)
Чому це відповідь
Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.
Відповідь
C · Battery (trespass to the person)
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 106,1 kg
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
106.0686 → 0
Вирішує лише наступна цифра
106,0686 → 6
6 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (86) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 106,1 kg
Відповідь
x = 106,1 kg
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 455 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.