Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 108/min і артеріальний тиск 162/89 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.
HR 108/minBP 162/89 mmHg
SI =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 90/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,49, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa) і HCO₃⁻ 31 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,49PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Основи сестринської справиСередня
How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?
AGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
BIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
CSpeak more loudly than usual
DMove the patient's belongings around to keep the area tidy
6.Основи сестринської справиСкладна
An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?
AFluid overload from drinking too much
BDehydration from fluid loss
CNormal ageing that needs no action
DUrinary retention caused by a full bladder
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 22:00 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
22:00
110:00 AM
212:00 PM
39:00 PM
410:00 PM
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 12 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.
12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: SI = 0,67
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Шоковий індекс
SI = 108/162 = 0,6667 ≈ 0,67
Відповідь
SI = 0,67
У межах звичайних 0,5–0,7 або нижче.
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 90/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7
Інтерпретація
7 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,49: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 42 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 47,6 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 47,6 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
5.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
Чому це відповідь
Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.
Відповідь
B · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
6.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Dehydration from fluid loss
Чому це відповідь
Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.
Відповідь
B · Dehydration from fluid loss
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 10:00 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
22 − 12 = 10 → PM
Відповідь
10:00 PM
Відповідь
10:00 PM
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: D = 200 mcg/min
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.