Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 22/min, SpO₂ 96% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 22SpO₂ 96%O₂SBP 142HR 132AT 35,2 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: рідко волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 143 ммоль/л, глюкоза 15,1 ммоль/л і сечовина 22,9 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 143 mmol/Lглюкоза 15,1 mmol/Lсечовина 22,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa) і PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 24%PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
5.Основи сестринської справиСередня

Що станеться під час вимірювання тиску, якщо манжета замала для руки?

  1. AПоказник буде хибно заниженим
  2. BЗміниться лише діастолічний тиск, у бік зниження
  3. CПоказник не зміниться
  4. DПоказник буде хибно завищеним
6.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт, який тепер недієздатний, раніше ухвалив чинне й застосовне попереднє рішення про відмову від конкретного життєпідтримувального лікування. Що має зробити персонал (Англія та Уельс)?

  1. AДотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
  2. BПровести лікування, бо пацієнт тепер не може вирішувати
  3. CПопросити родину скасувати його
  4. DЗнехтувати ним, бо враховуються лише усні побажання
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,4 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 40,4 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

40,4 °C
T = °F
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0022:5507:00t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 22:55 і закінчується о 07:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

22:5507:00
t = min

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 1 = 8

Відповідь

NEWS2 = 8
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 4 + 1 + 2 + 3 + 2 = 14

Рівень ризику

14 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 324 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·143 + 15,1 + 22,9 = 324 ≈ 324 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 324 mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 22,62 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,24·713 − 54/0,8 = 171,1 − 67,5 = 103,6 mmHg

Градієнт

A–a = 103,6 − 81 = 22,62 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 22,62 mmHg
5.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Показник буде хибно завищеним

Чому це відповідь

Замала манжета завищує тиск, завелика — занижує. Камера має охоплювати приблизно 80% обхвату руки.

Відповідь

D · Показник буде хибно завищеним
6.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування

Чому це відповідь

Чинне й застосовне попереднє рішення має таку саму силу, як відмова дієздатного пацієнта. Відмова від життєпідтримувального лікування має бути письмовою, підписаною, засвідченою свідком і містити зазначення, що вона діє навіть за загрози життю.

Відповідь

A · Дотриматися попереднього рішення й не проводити це лікування
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 104,7 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

40,4·9/5 = 72,72

Додайте 32

T = 72,72 + 32 = 104,7 °F

Відповідь

T = 104,7 °F
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 485 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

22:55 → 24:00 = 65 min

Після півночі

00:00 → 07:00 = 420 min

Разом

t = 65 + 420 = 485 min

Відповідь

t = 485 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment