Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient's hearing aid keeps whistling. What is the most likely cause?

  1. AThe patient's hearing has improved
  2. BThe volume is turned right down
  3. CThe battery is completely flat
  4. DIt is not fitted properly in the ear
2.Основи сестринської справиСкладна

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AOrder supplies for the ward store room
  2. BChange the bed linen of a patient who is going home
  3. CUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  4. DGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?

  1. AA failed test that must be repeated next year
  2. BImmunity to TB from a past exposure
  3. CActive TB, which needs airborne isolation
  4. DLatent TB infection, which is not contagious
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Ten minutes into a red blood cell transfusion, the patient reports chills and low back pain and has a new fever. What should the nurse do first?

  1. ASlow the transfusion and recheck vital signs in 15 minutes
  2. BGive an antipyretic and continue the transfusion
  3. CStop the transfusion
  4. DCall the blood bank and let the transfusion continue
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and stop when the family arrives
  2. BCall the cardiac arrest team and let them decide
  3. CStart chest compressions but not rescue breaths
  4. DFollow the DNR order and do not start CPR
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  2. BMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  3. CWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
  4. DGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  2. BTo reduce the risk of aspirating stomach contents
  3. CTo make the surgery shorter
  4. DTo lower the blood glucose before surgery
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У літнього пацієнта з переломом стегна через два дні після травми з'являються задишка, сплутаність і петехіальна висипка на грудях. Яке ускладнення слід запідозрити?

  1. AСиндром жирової емболії
  2. BКомпартмент-синдром
  3. CІнфекцію сечових шляхів
  4. DПролежень
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта, який блює вже два дні, BUN 32 mg/dL (сечовина 11,4 mmol/L), а креатинін нормальний. Яка найімовірніша причина?

  1. AЗневоднення
  2. BПерегідратація
  3. CПечінкова недостатність
  4. DДієта з низьким вмістом білка
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт із новим тромбозом глибоких вен отримує інфузію гепарину, і щойно почали варфарин. Чому гепарин продовжують кілька днів?

  1. AВарфарин діє лише тоді, коли одночасно вводять гепарин
  2. BГепарин запобігає побічним ефектам варфарину
  3. CГепарин посилює всмоктування варфарину з кишечника
  4. DВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
11.ФармакологіяСередня

Ацикловір переважно використовують для лікування інфекцій, спричинених:

  1. AВІЛ
  2. BБактеріями, що виробляють бета-лактамазу
  3. CГерпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер
  4. DВірусом грипу A
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. AGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  2. BSevere hypertension from the combination
  3. CLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  4. DSevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How is a patient usually positioned for a thoracentesis?

  1. AFlat on the back with the legs raised
  2. BProne with the arms by the sides
  3. CLying on the affected side with the head down
  4. DSitting upright and leaning forward over a table
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AStop or clamp the drainage and inform the doctor
  2. BLie the patient flat until the drainage is complete
  3. CSpeed up the drainage to finish quickly
  4. DAsk the patient to cough harder to help the flow
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Пацієнт, що приймає карбімазол від гіпертиреозу, скаржиться на біль у горлі та гарячку. Що має зробити медсестра?

  1. AПорадити полоскання солоною водою та продовжити препарат ще тиждень
  2. BПодвоїти дозу, щоб швидше взяти щитоподібну залозу під контроль
  3. CЗаспокоїти пацієнта, бо препарат не має серйозних побічних ефектів з боку крові
  4. DОрганізувати терміновий загальний аналіз крові для виявлення агранулоцитозу
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнт на ШВЛ має черепно-мозкову травму. Яку ціль PaCO₂ зазвичай ставлять, якщо немає неминучого вклинення?

  1. AБудь-який PaCO₂, бо він не впливає на ВЧТ
  2. BНормальний PaCO₂ (нормокапнія)
  3. CВисокий PaCO₂, щоб розкрити мозкові судини
  4. DНизький PaCO₂ від тривалої гіпервентиляції
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. ABurns always cause the bladder to rupture
  2. BHourly urine output guides fluid resuscitation
  3. CIt is needed to give medicines into the bladder
  4. DThe catheter prevents wound infection
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Під час опікової реанімації діурез дорослого масою 80 kg становить 15 mL/год протягом 2 годин. Що це вказує?

  1. AНормальний діурез для пацієнта з опіками
  2. BНедостатню реанімацію; швидкість рідини зазвичай потрібно збільшити
  3. CЗаблокований катетер, який слід просто видалити
  4. DПеревантаження рідиною; усі внутрішньовенні рідини слід зупинити
19.Акушерське медсестринствоСередня

За яким ускладненням має стежити медсестра після початку епідуральної анестезії в пологах?

  1. AГіпотензія у матері
  2. BГіпертензія у матері
  3. CПосилене відчуття сечового міхура
  4. DГіперглікемія у матері
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Партнер жінки, якій вводять сульфат магнію, питає, для чого цей препарат. Яка відповідь точна?

  1. AЦе основний препарат, що знижує її артеріальний тиск
  2. BВін не дає дитині вирости надто великою
  3. CВін прискорює пологи
  4. DВін допомагає запобігти судомам, спричиненим прееклампсією
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яке джерело є поширеною причиною отруєння свинцем у малих дітей?

  1. AСвіжі фрукти
  2. BГрудне молоко здорової матері з повноцінним харчуванням
  3. CСтара облущена фарба й пил у старих будинках
  4. DПластикові іграшки торішнього виробництва
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AGive the dose with milk to stop the vomiting
  2. BWithhold the dose and inform the prescriber
  3. CGive half the dose to be on the safe side
  4. DGive the dose and recheck the pulse in an hour
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Flumazenil reverses benzodiazepine sedation. Why is it used with caution in patients who take benzodiazepines long-term?

  1. AIt can cause sudden withdrawal and seizures
  2. BIt causes permanent memory loss after a single dose
  3. CIt causes a dangerous rise in blood sugar
  4. DIt makes the benzodiazepine effect much stronger
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. ATalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
  2. BAsk the son in front of her whether he is stealing her money
  3. CIgnore it, because family finances are a private matter
  4. DTell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6,6745 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 6,6745 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

6,6745 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ склянка? mL6 fl oz? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ склянка з чай, 6 fl oz з сік, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
76 kgBSA = 1,71 m²20 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 76 kg має площу поверхні тіла 1,71 m². Призначено 20 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

76 kgBSA = 1,71 m²20 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 20 kg призначено 12,5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 125 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

20 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL60 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 6 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL6 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg500 mL12 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 12 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLсік120 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча150 mLсеча400 mLсеча350 mLсеча450 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

суп: 250 mLсік: 120 mLжеле: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL50 mL введено80 mL/h14:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 14:00 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL50 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 130/min, притомний, температура 36,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 99%повітряSBP 150HR 130AT 36,2 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · It is not fitted properly in the ear

Чому це відповідь

Whistling is feedback, usually from a poor fit, earwax or a damaged tube. Refitting the aid or checking for wax usually solves it; a flat battery makes it silent.

Відповідь

D · It is not fitted properly in the ear
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Чому це відповідь

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Відповідь

D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Latent TB infection, which is not contagious

Чому це відповідь

A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.

Відповідь

D · Latent TB infection, which is not contagious
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Stop the transfusion

Чому це відповідь

These signs suggest an acute transfusion reaction, possibly hemolytic. The nurse stops the transfusion at once, keeps the IV open with normal saline through new tubing, assesses the patient and notifies the provider and blood bank.

Відповідь

C · Stop the transfusion
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Follow the DNR order and do not start CPR

Чому це відповідь

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Відповідь

D · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Чому це відповідь

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Відповідь

D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Чому це відповідь

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Відповідь

B · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Синдром жирової емболії

Чому це відповідь

Жирова емболія зазвичай з'являється через 24–72 години після перелому довгої кістки чи таза з тріадою: дихальна недостатність, неврологічні зміни та петехіальна висипка.

Відповідь

A · Синдром жирової емболії
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Зневоднення

Чому це відповідь

Коли організму бракує рідини, нирки реабсорбують більше сечовини, тому BUN зростає непропорційно до креатиніну (співвідношення BUN до креатиніну понад 20:1). Печінкова недостатність і дієта з низьким вмістом білка знижують BUN.

Відповідь

A · Зневоднення
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту

Чому це відповідь

Варфарин блокує утворення нових залежних від вітаміну K факторів згортання, але наявні фактори тримаються днями. Тому гепарин перекривають, доки МНВ не буде в цільовому діапазоні, зазвичай щонайменше 24 години та після мінімум близько 5 днів.

Відповідь

D · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
11.Фармакологія

Відповідь: C · Герпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер

Чому це відповідь

Ацикловір фосфорилюється вірусною тимідинкіназою в інфікованих клітинах, а потім блокує вірусну ДНК-полімеразу. Його застосовують при герпесі на губах, генітальному герпесі, вітряній віспі та оперізувальному лишаї.

Відповідь

C · Герпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер
12.Фармакологія

Відповідь: D · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Чому це відповідь

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Відповідь

D · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Sitting upright and leaning forward over a table

Чому це відповідь

Sitting upright and leaning forward on a bedside table widens the intercostal spaces at the back and lets the fluid settle at the base. If the patient cannot sit, lying on the unaffected side may be used.

Відповідь

D · Sitting upright and leaning forward over a table
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Чому це відповідь

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Відповідь

A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Організувати терміновий загальний аналіз крові для виявлення агранулоцитозу

Чому це відповідь

Тіонаміди (карбімазол, метимазол, пропілтіоурацил) можуть спричинити агранулоцитоз — рідкісне, але життєзагрозливе падіння нейтрофілів. Пацієнтів навчають негайно повідомляти про біль у горлі, гарячку чи виразки в роті та терміново здавати аналіз крові; препарат відміняють, якщо нейтрофілів мало.

Відповідь

D · Організувати терміновий загальний аналіз крові для виявлення агранулоцитозу
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Нормальний PaCO₂ (нормокапнія)

Чому це відповідь

Високий CO₂ розширює мозкові судини й підвищує ВЧТ, тоді як гіпервентиляція звужує їх і може спричинити ішемію мозку. Зазвичай прагнуть нормокапнії (близько 4,7–5,3 kPa або 35–40 mmHg); коротка гіпервентиляція зарезервована для ознак неминучого вклинення як міст до остаточного лікування.

Відповідь

B · Нормальний PaCO₂ (нормокапнія)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Чому це відповідь

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0,5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Відповідь

B · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Недостатню реанімацію; швидкість рідини зазвичай потрібно збільшити

Чому це відповідь

Звичайна ціль у дорослих — близько 0,5 mL/kg/год (тут 40 mL/год). Діурез 15 mL/год вказує на недостатню перфузію нирок, і швидкість рідини збільшують за призначенням після перевірки катетера. Надлишок рідини також шкідливий, спричиняючи набряки та компартмент-синдроми, тож формула — лише відправна точка.

Відповідь

B · Недостатню реанімацію; швидкість рідини зазвичай потрібно збільшити
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Гіпотензія у матері

Чому це відповідь

Епідуральна анестезія спричиняє вазодилатацію, тому артеріальний тиск може знижуватися, що зменшує кровотік до плаценти. Артеріальний тиск і серцебиття плода перевіряють часто, а переповнення сечового міхура поширене, бо чутливість знижена.

Відповідь

A · Гіпотензія у матері
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Він допомагає запобігти судомам, спричиненим прееклампсією

Чому це відповідь

Сульфат магнію вводять для профілактики та лікування еклампсичних судом. Він не є ефективним антигіпертензивним засобом, тому тяжка гіпертензія потребує окремих препаратів.

Відповідь

D · Він допомагає запобігти судомам, спричиненим прееклампсією
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Стара облущена фарба й пил у старих будинках

Чому це відповідь

Фарба на основі свинцю в старих будівлях, забруднений пил і ґрунт та деякі імпортні продукти — поширені джерела. Свинець впливає на мозок, що розвивається, спричиняючи проблеми з навчанням і поведінкою.

Відповідь

C · Стара облущена фарба й пил у старих будинках
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Withhold the dose and inform the prescriber

Чому це відповідь

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Відповідь

B · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · It can cause sudden withdrawal and seizures

Чому це відповідь

Flumazenil is a benzodiazepine antagonist. In dependent patients, or in mixed overdoses with drugs that lower the seizure threshold, it can trigger acute withdrawal and seizures.

Відповідь

A · It can cause sudden withdrawal and seizures
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Чому це відповідь

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Відповідь

A · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 6,7 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

6.6745 → 6

Вирішує лише наступна цифра

6,6745 → 7
7 — це 5 або більше, тому 6 округлюємо вгору.
Подальші цифри (45) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 6,7 mL

Відповідь

x = 6,7 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 307,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Додайте

V = 120 + 180 + 7,5 = 307,5 mL

Відповідь

V = 307,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 34,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 20·1,71 = 34,2 mg

Відповідь

D = 34,2 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

12,5·20 = 250 mg

Об’єм

V = (250/125)·5 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 500·60/360 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 9,6 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/500 = 0,8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,8·12 = 9,6 mg/h

Відповідь

D = 9,6 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1590 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 120 + 120 = 490 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1590 mL

Відповідь

I = 1590 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 11,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 50 = 950 mL

Час

t = 950/80 = 11,88 ≈ 11,9 h

Відповідь

t = 11,9 h

Це приблизно 11 h 53 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:53.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 130/min → 2
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 3 + 1 + 1 + 1 + 1 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions